Gratulerer med dagen, Norge!

  • Skrevet 17.05.2017 klokka 07:00
  • Kategori: Ukens tips

HURRA! Gratulerer så mye med dagen! Håper dere får en fin feiring. 



Meny til 17 mai

  • Skrevet 15.05.2017 klokka 11:41
  • Kategori: Ukens tips

Heihei,

I dag kommer det tips til både frokost, lunsj, middag og dessert til 17 mai. La deg bli inspirert og ha en strålende feiring :)

FROKOST

Start dagen med havregrøt med norsk flagg til frokost! Oppskrift på havregrøt finner du her.

 

LUNSJ
Fortsett dagen med et herlig lunsjbord bestående av superraske pannekaker, rundstykker/havrekrans, granolamix, nyrørt bringebærsyltetøy med chia og honning, mini-hamburgere, havregryn-cupcake med yoghurt og frisk frukt, lakseruller og fruktfat. 

Oppskrift på pannekaker finner du her

Oppskrift på rundstykker på under 30 minutter finner du her

Oppskrift på havrekrans finner du her

Oppskrift på granolamix finner du her

Oppskrift på nyrørt bringebærsyltetøy med chia finner du her

Oppskrift på mini-hamburgere her

Oppskrift på havregryn-cupcake her

Oppskrift på lakseruller her

Oppskrift på fruktfat her eller her

 

MIDDAG

SONY DSC

Så er det tid for middag, og på 17 mai er grilling og pølser en klassiker. Fyr opp grillen og lag pølsemiddagen til et festmåltid med hjemmelagde grove pølsebrød, guacamole, tomatsalsa og en sommerlig pastasalat til. Oppskrift finner du her

DESSERT



Avslutt dagen med en herlig og sommerlig dessert: sprø mandelmarengs med vaniljekesam og friske bær. En litt sunnere slager! Oppskrift finner du her

GOD 17 MAI!

I'm back!

  • Skrevet 28.04.2017 klokka 09:00
  • Kategori: Ukens tips

Heihei, 

Da er jeg tilbake etter årets skiskyttersesong. Det har vært en innholdsrik sesong, med gull på stafett i Norgesmesterskapet som et av høydepunktene. Det er hyggelig å høre at flere har savnet nye oppskrifter i vinter, så det er bare å følge med videre utover våren og sommeren for nye oppskrifter. Legger ved noen bilder fra skisesongen under. Ønsker alle en strålende langhelg!

                    

Foto: Øyvind Bratt og privat

Et bra kosthold er gratis trening!

  • Skrevet 09.12.2016 klokka 14:00
  • Kategori: Ukens tips

Hei,

Denne helgen går jeg to konkurranser, så i dagens luke deler jeg mitt middagstips dagen før konkurranse og noen kostholdstips som fungerer for meg. 


KRISTINS KOSTHOLDSTIPS:

- Trivsel, glede og sosialt. Dette er etter min mening det viktigste. En trener sa en gang til meg at for å kunne prestere på topp, må man trives og være fornøyd med livet sitt. Da har mat en sentral rolle. Mat er en viktig del av hverdagen min og en kilde til gode måltider og hyggelige minner å dele med andre. Som idrettsutøver spiser jeg for å prestere, og utallige måltider planlegges og spises i løpet av et treningsår. Mat er derfor en av flere viktige brikker for å oppnå suksess. Fysisk aktivitet bryter ned kroppen, og sammen med hvile, er det mat som bygger den opp igjen. Jeg synes derfor det er viktig å rette fokus på viktigheten av et sunt og godt kosthold, men det er også viktig kostholdet får "passe" stor plass i hverdagen. Ikke for stor, ikke for liten. 

- 4-6 måltider per dag. Det kan være frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag, kveldsmat.

- Spis masse grønnsaker, bær og frukt. Frukt, bær og grønnsaker er de viktigste kildene til vitaminer og antioksidanter. Jeg spiser minst 5 om dagen for å sikre at immunforsvaret er på topp. 5 om dagen betyr at man bør spise fem porsjoner (1 håndfull, 100 gram) frukt, bær og grønnsaker hver dag, hvor halvparten er frukt og bær og andre halvpart er grønnsaker. 

- Spis variert. For å passe på at jeg spiser variert pleier jeg å tenke at jeg skal fylle tallerkenen med mange ulike farger og at jeg har en god fett- og proteinkilde til hvert hovedmåltid (kjøtt, fisk, egg, ost osv). Når man trener mye og har behov for mye mat, kan man i perioder gå matlei. Jeg vil gjette på det fleste langrennsløpere og skiskyttere på et tidspunkt har vært lei brødskiven. Det er ofte ikke så mye som skal til for å gjøre maten med fristene og variert. Noen små grep kan gjøre det mye lettere å spise nok og riktig mat. Jeg varier ofte mellom disse matvarene: kjøtt, fisk og annen sjømat, egg, meieriprodukter, grønnsaker, frukt, bær, havregryn, grovbrød, nøtter, frø, olivenolje og meierismør.

- Spis nok. Jeg spiser mengder mat etter aktivitetsnivået. Hvis jeg har en mengdeuke med mange lange turer og mye trening, spiser jeg mer enn hvis jeg har en rolig uke. Mer trening krever mer mat. Jeg synes Heidi Holmlund skrev det fint i en artikkel: Hvis en kropp skal tåle mye trening og motoren raskt skal utvinne energi under trening og konkurranse, må den være god på å bruke energi, den skal ikke være god på å spare energi. 

- Drikk nok. Under lengre økter og konkurranser er det lurt med sportsdrikk, men ellers i hverdagen er det fint å drikke vann. Spiser man variert får man i seg nok karbohydrater gjennom kostholdet. 

NYT maten og kos deg når du har lyst på noe godt. 

SONY DSC
Fylt kyllingfilet surret i spekeskinke med potetmos og salat (2-3 personer)

Kvelden før konkurranse har jeg gjerne kylling med potetmos eller pasta og salat på menyen. 

 

Fylt kyllingfilet

4 stk kyllingfileter

1 pakke spekeskinke

Pesto

Frisk basilikum

Tannpirkere (uten smak)

 

Potetmos

7 stk poteter

1 ½ dl melk

1 ss smør

Salt og pepper

 

Frisk salat

Salat

Paprika

Avokado

Tomat

  1. Skrell poteter og skjær de i biter, så det går fortere å koke. Legg de i en kjele og fyll opp med vann. Kok til de er møre.
  2. Forvarm ovnen til 200 grader.
  3. Skjær et snitt langs siden av kyllingen og fyll med pesto inni. Legg basilikum oppå kyllingen. Ha spekeskinke rundt og stikk en tannpirker uten smak gjennom for å holde skinken på plass. Legg kyllingen i en ildfast form.
  4. Sett inn i ovnen og la det steke i ca 20-30 minutter, avhengig av ovn og størrelse på kyllingen.
  5. Når potetene er ferdig kokt, mos de med en stamper, gaffel eller annet. Tilsett melk og smør. Smak til med salt og pepper.
  6. Lag en frisk salat. 

SONY DSC

 

WINTER WONDERLAND

  • Skrevet 02.11.2016 klokka 20:50
  • Kategori: Ukens tips

Hei, 

For en nydelig dag! I går kom det store mengder snø på Sjusjøen og Nordseter. Både bakken og trærne er dekt med et hvitt teppe. Jeg testet ut forholdene på Nordseter i dag morges, og det var helt strøkent. Da jeg kom hjem fra langtur på fjellet, tok jeg opp scones fra fryseren og koste meg med en kopp varm chai latte

  


 

Happy Halloween!

  • Skrevet 31.10.2016 klokka 07:20
  • Kategori: Ukens tips

HAPPY HALLOWEEN!

Knask eller knep. I dag er det Halloween, og det er ikke for sent å lage noe godt å knaske på i kveld. På bloggen ligger raske, skumle og enkle oppskrifter til Halloween.



 

Kreative oppskrifter til Halloween

  • Skrevet 28.10.2016 klokka 11:10
  • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Mandag 31. oktober er det Halloween og muligheter for å være kreativ i matveien! Her har dere fire skumle oppskrifter som gjør det ekstra gøy på kjøkkenet. Trykk på bildene for å komme til oppskriftene. 


FRUKTMONSTRE 

Godteri hører med på Halloween, men det kan være godt med noe friskt å knaske på også. Hva med å servere morsomme fruktmonstre og gresskar-klementiner? Fruktmonstrene byr opp til masse kreativitet! Her er det bare fantasien som stopper deg. Da jeg lagde mine fruktmonstre fant jeg frem all frukten vi hadde i kjøleskapet og prøve å skape noe morsomt ut av det. 


GRØSSELIG GOD GRESSKARSUPPE 

Gresskar og Halloween hører sammen, og det fine er at man får kjøpt gresskar i de fleste matbutikker i oktober. Gresskar er en sunn og næringsrik grønnsak som er rik på blant annet fiber og vitamin-A. Å bruke gresskar til matlaging er ikke like vanlig i Norge som i USA, men gresskar egner seg godt i suppe, brød og bakst. Det finnes utrolig nok over 700 forskjellige sorter gresskar, og vi i Norge er mest kjent med Halloween-gresskaret. Det brukes til å lage lykt til Halloween, men kan også brukes i mat. Et Halloween-gresskar har imidlertid ikke så mye smak, så det kan være en fordel å blande det med Butternut-gresskaret, også kalt flaskegresskar. Flaskegresskaret er gulere inni og formet som en flaske. Jeg brukte flaskegresskaret i suppen. 

HALLOWEEN FRUKTFAT

Halloween nærmer seg med stormskritt. Inviter noen venner over, og server et fruktfat som ser ut som et gresskar. Halloween skal være gøy :)

SONY DSC

SKUMLE HAVRECOOKIES TIL HALLOWEEN 

Gjør deg klar til Halloween med disse skumle havrecookiesene. De er så enkle å lage, og det er morsomt å pynte de for Halloween. Passer perfekt i lunsjboksen, til mellommåltid, kvelds eller som snacks. Havrecookiesene lages med bare to ingredienser, men det kan tilsettes flere ingredienser etter ønske. Så mulighetene er mange! Håper de smaker :)

 

SPIS OG YT 1 ÅR!

  • Skrevet 19.10.2016 klokka 16:04
  • Kategori: Ukens tips

  

HURRA!

Gratulerer med dagen til bloggen! I dag er det 1 år siden jeg postet det første innlegget på bloggen, og det må feires! Jeg har delt 258 innlegg med dere siden da, så nå begynner det å bli noen oppskrifter på bloggen. Og flere skal det bli! Jeg feirer med en dag full av mine favorittoppskrifter. 

Bakgrunn for opprettelsen av bloggen var at flere av mine venninner spurte etter oppskriftene mine. Jeg liker å eksperimentere med gode råvarer på kjøkkenet, så da er det hyggelig å dele oppskrifter med andre. I tillegg utfordrer det meg selv til å være enda mer kreativ og bevisst på kostholdet mitt. Jeg håper også å kunne skape et større fokus på hvor viktig ernæringsdelen er for å oppnå gode prestasjoner på idrettsbanen og i arbeidslivet. Jeg har størst fokus på å spise variert i kostholdet mitt og lage maten fra bunnen av. Jeg bruker i hovedsak ingredienser som man finner i en vanlig dagligvarebutikk, og som man ofte har lett tilgjengelig i kjøkkenskapet hjemme. Oppskriftene finner du enten ved å søke i feltet på høyre side eller under kategorien "Oppskrifter." Håper du finner noe som faller i smak!

Er det noen oppskrifter du ønsker deg? Bruk gjerne kommentarfeltet eller send en e-post til kristin.hjelstuen@live.no.

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram! Der heter jeg Spis og yt. 

 

SPIS OG YT 1 ÅR - FAVORITTOPPSKRIFTER!

Frokost: Havregrøt

På trening: Energibar

Lunsj: Salat i Norgesglass med raske rundstykker

Mellommåltid: Smoothie med granola

Middag: BBQ kyllingburger med hjemmelaget hamburgerbrød og ovnsstekte poteter

Dessert: Eplesandwich

Kveldsmat: Superraske bananpannekaker

 

   

 

 

 

 

Den store epledagen!

  • Skrevet 17.10.2016 klokka 15:58
  • Kategori: Ukens tips

Hei,

I dag er det den store epledagen🍎 Jeg har samlet mine beste epleoppskrifter i et innlegg på bloggen. Håper oppskriftene faller i smak!

Innlegget med alle oppskriftene finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1473005382_oppskrifter_med_epler.html

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


 

Nyt smaken av norske epler med disse oppskriftene!

  • Skrevet 07.09.2016 klokka 07:00
  • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Det er lite som slår de saftige norske eplene nå på høsten, så de norske eplene må uten tvil utnyttes til det fulle. Her er noen tips til hva du kan lage med de norske eplene som nå er i butikk. 

Supergode eplevafler! Garantert en hit på frokost- og lunsjbordet.SONY DSC
Eplevafler (gir ca 4 vafler)

115 gram sammalt hvete, fin

1 ts kanel

1/2 ts salt

1 ts bakepulver

2 ts honning

80 gram eple, raspet (ca 1 stk eple, avhengig av størrelse)

1,5 dl melk

1 egg

2 ss olje (jeg brukte rapsolje)

1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)

  1. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og bland godt sammen. Rasp eple og ha de resterende ingrediensene i bollen med de tørre ingrediensene. Rør sammen.
  2. Smør vaffeljernet med olje eller smør og la det bli varmt. Hell røren i midten av vaffeljernet og stek til ferdig.

Serveres som de er eller med godt pålegg eller frukt/bær.

TIPS! Det er også veldig godt med kardemomme i, så man kan fint bytte på med det eller ha det i tillegg til kanel. 

 

Knallgode blåbær- og eplemuffins! Enkel og god oppskrift, perfekt til høstens turer og som restitusjonsmat etter treningsøkter!
SONY DSC
Muffins med blåbær og eple (9-10 stk)

100 g havregryn

100 gram hvetemel

150 gram sukker

100 gram smeltet smør (eller 1 dl nøytral olje)

1 stk eple, revet

2 egg

1 ½ ts bakepulver

1 dl melk

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

2 never frosne blåbær

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Bland sammen alle ingrediensene i en bakebolle og rør godt. Finn frem muffinsformer og fyll de 2/3. Stekes i 20 minutter midt i ovnen.

SONY DSC
 

Bakt eple med nøtter, rosiner, krydder og yoghurt! En knasende sprø og god kombinasjon. 

SONY DSC
Bakt eple med nøtter, rosiner, krydder og yoghurt (til 6 personer)

50 gram havregryn

En klype salt

25 gram rosiner eller tranebær

1 ts kanel

½ ts malt ingefær

½ ts allehånde, malt

6 stk epler

5 ss kokende vann

1 håndfull mandler, grovhakket

Yoghurt naturell

  1. Forvarm stekeovnen til 180 grader.
  2. Miks sammen havregryn, salt, rosiner, kanel, ingefær og allehånde i en liten bolle.
  3. Kutt av toppen på eplet, ca 1-2 cm ned. Sett toppen til side. Stikk ut kjernehuset. Fyll kjernehuset med havregrynsblandingen og sett i en ildfast form med 5 ss kokende vann i. Sett på eplelokket og stek til eplene er møre, ca 20 minutter.
  4. Hakk mandler og dryss over eplet. Serveres varmt med yohurt naturell ved siden av.

SONY DSC
 

Superrask eplesandwich! Superenkel å lage og sunt å spise. Disse eplesandwichene gir deg protein, fiber og mange andre gode næringsstoffer. Spis de på farten, ha med i matboksen eller som snacks om kvelden. 

SONY DSC
Eplesandwich - til 4 personer

2 stk norske epler

2 ss peanøttsmør

Granola, havregryn, nøtter, rosiner, tranebær, tørket frukt og annet man møtte ønske å fylle de med. 

  1. Stikk ut kjernehuset på eplene. Skjær eplene i 1 cm tykke skiver, sideveis.
  2. Smør på et lag med peanøttsmør på en eplebit. Ha over rosiner, nøtter, havregryn eller annet og legg en eplebit oppå så det blir en sandwich.

SONY DSC

Eple- og kaneldrikk! Med friskere og kaldere luft ute er det godt å komme inn etter trening til noe varmt å drikke. Eple, kanel og ingefær står godt til hverandre. Det går også an å ta med på tur i en termos :)

SONY DSC Eple- og kaneldrikk (1 glass)

3 dl eplemost/juice

2 stk tynne skiver ingefær

1 stk kanelstang

Kok opp eplemost i en kjele og tilsett kanelstang og ingefær. La det stå og trekke på svak varme noen minutter. Ha drikken gjennom en sil, så ingefær og kanel ligger igjen i silen. Kan også tas med på tur i en termos!

SONY DSC

Byggrynsgrøt med norske epler! Det begynner å bli friskere i lufta, og da er det ekstra godt å starte dagen med en varm og næringsrik grøt. Byggrynsgrøt er sunt og godt, og et supert alternativ til havregrøten eller risengrynsgrøten. Den kan med andre ord spises til frokost, lunsj og middag. Bygg er et av de mest næringsrike kornene vi har i Norge og er rik på jern, protein og B-vitamin. Nå som norske epler er på sitt beste må det utnyttes, så derfor bruker jeg eple som søtning i grøten. Det går også fint an å bruke honning eller banan. 

Byggrynsgrøt med norske epler (2 porsjoner)

1 dl byggryn (legges i kaldt vann kvelden før)

1 dl lettkokte havregryn

5 dl ekstra lett melk

1 stk eple i terninger (kan også erstattes med 1 ss honning eller 1 stk most banan)

0,5 dl rosiner (kan sløyfes)

En liten klype salt

½ ts kardemomme

½ ts kanel

Legg byggrynene i en boks rikelig med kaldt vann kvelden før. Hell av vannet og ha grynene i en kjele. Skrell eplet og skjær i terninger. Ha melk, epleterningene og rosiner i kjelen sammen med byggrynene. Kok opp under omrøring. La grøten småkoke i ca 20-25 minutter til byggrynene er møre. Tilsett så 1 dl havregryn og la det småkoke i 5 minutter til. Smak til grøten med kardemomme, salt og kanel.

Serveres med frisk frukt, bær og nøtter eller smør, kanel og sukker. Grøten holder seg i en boks i kjøleskapet i ca 3-4 dager, så hvis man lager en større porsjon har man lettvint byggrynsgrøt til lunsj eller mellommåltid. Et tips er å røre den ut med litt kesam eller yoghurt.

Eplecrumble - en sikker vinner! De norske eplene er å finne i butikk, så det må utnyttes. I tillegg til at denne desserten er fanstastisk god, så er den enkel og rask å lage! Et stort pluss er også at man kan forberede den flere dager før den skal serveres. Crumblemassen kan lages og oppbevares i kjøleskap og krydderblandingen kan man blande og oppbevare tørt i et tett glass.

 Eplecrumble - 2 porsjoner

Crumble

45 g siktet speltmel

40 g havregryn

45 g melis

4 ss smør, smeltet

En klype salt

 

Eplefyll

3 stk epler

Frøene av ¼ vaniljestang

1 ts kanel

½ ts kardemomme

½ ts malt ingefær

4 ss sukker

  1. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft med grill. Begynn med eplefyllet. Bland sammen frøene av vaniljestang, kanel, kardemomme, ingefær og sukker i en liten bolle. Skrell eplene. Ta ut kjernen og kutt eplene i små biter.
  1. Ha eplene og krydderblandingen i en kjele. La det koke på medium varme under omrøring i ca. 5 minutter til eplene blir blanke og møre. 
  1. Lag crumblemassen i en annen bolle. Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Smelt 4 ss smør og tilsett i blandingen. Bruk en sleiv til å røre sammen masse til den blir smuldrete.
  1. Fordel epleblandingen i to små ildfaste former som tåler å stå i ovnen på høy varme. Strø crumblemassen over eplene. Stekes midt i ovnen i ca.15 minutter til crumblen har fått en gylden brun farge. Følg med på steketiden da den kan variere fra ovn til ovn. Med grillfunksjonen skjer fargeforandringene fort.

Server desserten med gresk yoghurt naturell eller vaniljekesam. Yoghurtens syrlighet balanserer de søte eplene bra.


Bircher muesli - kjøleskapsgrøt! Jeg er helt hektet, for den er så god. Bircher muesli er en type kjøleskapsgrøt og ble funnet opp for over hundre år siden av den sveitsiske legen, Maximillian Bircher-Benner. Bircher muesli kjennetegnes ved at frøene suger til seg væsken fra melken gjennom natten. Det forbedrer fordøyelsen og absorpsjonen av den næringsrike müslien. Bircher müesli er fortsatt veldig populært, spesielt i USA, Tyskland og Sveits. Det gir deg masse gode næringsstoffer, som for eksempel kalsium (fra melk og yoghurt) og viktige mineraler, fett og vitaminer (fra frukt, nøtter og frø). Lag den på 5 minutter kvelden før, og frokosten står og venter på deg neste morgen! Jeg pleier å lage en stor porsjon, så jeg har lettvint når sulten melder seg. Topp müslien med for eksempel epler, plommer eller blåbær, og nyt Bircher müsli som frokost, lunsj, mellommåltid eller kveldsmat.

SONY DSC
Bircher muesli (kjøleskapsgrøt), 2 personer

1 eple

80 gram havregryn

40 gram rosiner

15 gram solsikkefrø

1 ss chiafrø

360 ml melk (Jeg brukte mandelmelk)

1 ts lønnesirup eller honning

2 ss finhakkede mandler

Blåbær, epler eller plommer som topping

Riv eplet i en bolle og tilsett alle de andre ingrediensene. Bland alt sammen. Sett i kjøleskapet og la den gjerne stå over natten  eller i minst 30 minutter. Topp med din favorittfrukt.

Tips! Chiafrøene fungerer som et fortykningsmiddel, så da blir det en mer geleaktig konsistens. Hvis du ikke ønsker å ha i chiafrø, kan du bare tilsette litt mer melk/ evt yoghurt. 

SONY DSC

Eplemos! Til denne oppskriften trenger du bare to epler, så har du en knallgod eplemos. Eplemos er godt på brødskiven, i yoghurten eller på havregrøten. Det går også an å bruke eplemos i bakst. For eksempel denne knallgode energibaroppskriften: http://spisogyt.blogg.no/1462036320_chocolate_blueberry_e.html

SONY DSC
Eplemos (1 glass syltetøy)

2 stk epler

Skrell eplene, fjern eplehuset og del eplet i 8 biter. Ha eplene i en kjele med vann. Kok opp. Hvis du ønsker litt mer smak kan du koke eplene med en kanelstang eller tilsette litt sitron og frøene fra en vaniljestang. Eventuelt kan du tilsette litt honning for en søtere smak. Ha lokk over og la det småkoke i 30 minutter til eplene er møre. Bruk en foodprosessor eller stavmisker og mos eplene til en fin mos. Ha mosen over på tette glass. Kan oppbevares i kjøleskapet i ca 5 dager. Bruk det på brødskiva, i muffins og baroppskrifter, i yoghurten eller på havregrøten. 

Tips! Tilsett gjerne litt sitron og frøene fra en vaniljestang eller en kanelstang hvis du skal ha eplemosen på brødskiven eller i yoghurten. 

SONY DSC

Saftige horn med eple, plomme, kanel og nøttefyll! Disse hornene med eple, plomme, kanel og mandelfyll er helt perfekte å ha med på høstens turer og treningsøkter. 

SONY DSC Saftige horn med eple, plomme, kanel og nøttefyll (Oppskriften gir ca 24 horn)

Grovere horn

5 dl melk

50 gram tørrgjær

60 gram margarin

1 ss honning 

1 ts kardemomme

1 ts salt

100 gram havregryn

300 gram sammalt hvete, fin

400 gram hvetemel

1 egg

+ 1 egg til pensling

 

Eple- og plommefyll

3 stk norske epler

4 stk plommer

3 ss vann

1 ss honning

1 ts kanel

 

Nøttefyll

50 gram mandler

20 gram smør

1 ss honning

  1. Smelt smøret og ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Smelt smøret. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs. Det går fint an å elte for hånd også. Dekk med plastfolie og sett deigen til heving til dobbel størrelse, ca 1 time. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
  2. Vask epler og plommer. Del plommene i to og ta ut steinen. Del de i terninger. Ta ut eplehuset på eplet og skjær i terninger. Ha plommer og epler i en kjele med vann og honning. Kok de på middels varme til de er myke. Tilsett kanel. Press litt ned med sleiven du rører med, så det blir en mos med biter. Sett eple-og plommefyllet til side.
  3. Ha mandler i en foodprosessor og kjør til de er malte. Tilsett smør og honning, og kjør til det er blandet godt.
  4. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme. Strø mel på kjøkkenbenken og del deigen i tre. Kjevle deigen til sirkler og skjær 8 trekanter av hver sirkel. Legg litt eple-og plommefyll og en teskje mandelfyll på enden av hver trekant, der den er bredest.
  5. Rull sammen til horn. Start der fyllet ligger og rull innover. Legg hornene med spissen ned på en stekeplate med bakepapir. Pensle hornene med sammenvispet egg.
  6. Stek hornene midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av ovn. Avkjøl på rist 

SONY DSC

Steinbit med epler, druer og mandler!SONY DSC
Steinbit med epler, druer og mandler + tilbehør - 3 personer

700-750 gram steinbit eller annen hvit fisk

2 stk norske epler

2 stk håndfuller med druer

En håndfull bladpersille

Salt og pepper

30 gram hakkede og ristede mandler

 

Salat 

Tomat i skiver

Olivenolje

 

Ovnsstekte poteter

Ca 800 gram små poteter (jeg brukte morenepotet)

En neve bladpersille

Olivenolje

Salt og pepper

  1. Start med potetene. Varm opp ovnen til varmluft 250 grader. Ha potetene i en ildfast form eller på et stekebrett med bakepapir og hell over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett inn potetene og la de stå til potetskallet begynner å blåse seg opp. Da slår du ned varmen på 200 grader over-og undervarme og la de steke til de er gjennomstekt. Kjenn med en gaffel. Bland med bladpersille og olivenolje. 
  2. Sett deretter ovnen på 175 grader. Skjær opp fisken i fileter. Vask epler og druer. Skjær eplene i skiver og del druene i to. Ha litt olje i en ildfast form og legg fisken i. Ha epleskivene og druene rundt og mellom. Ha i litt bladpersille til slutt. Sett inn i ovnen og la den steke i ca 15-20 minutter. 

 

Eple- og plommesyltetøy!

SONY DSC
Eple- og plommesyltetøy (gir et glass)

160 gram epler

250 gram plommer

1 ss honning

Fremgangsmåte: Vask epler og plommer. Ta ut eplehuset av eplene og skjær i biter. Del plommene i to for å ta ut steinen. Ha alt i en kjele. Tilsett litt honning og kok opp på middels varme. La det småkoke under omrøring til eplene og plommene er myke. Jeg brukte en sleiv til å trykke det ned, slik at det ble syltetøy. Ha syltetøyet i rene glass eller plastbeger og sett i kjøleskap eller fryser. 

 

Kjøleskapsgrøt med epler og mandler! En av de enkleste måtene å spise sunnere på, er å spise frokost hver dag. En sunn frokost inneholder en blanding av korn, meieriprodukter, protein, frukt og/eller grønnsaker. På en travel morgen er det lett å la frokosten falle langt ned på listen over ting som må gjøres før jobb, men å ta seg noen få minutter til å spise kan gjøre en stor forskjell for hvordan du yter resten av dagen. Hvis du ikke har tid til å spise før du forlater huset, kan du ta med deg frokosten å spise på farten eller når du kommer på jobb. Så hva med å prøve kjøleskapsgrøt til frokost i morgen? Med fem minutters forberedelse kvelden før, står den klar når du åpner kjøleskapsdøren neste morgen. Perfekt både til frokost og rett etter trening. 

SONY DSC

SONY DSC
Kjøleskapsgrøt med epler og mandler (1-2 personer)

100 gram store havregryn

3,5 - 4 dl melk

1 eple, revet (ca 90-100 gram)

1/2 ss flytende honning eller lønnesirup

1 ts kanel

1 ss chiafrø

1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)

1 neve mandler til topping

Skyll og riv et eple. Ha alle ingrediensene i en bolle med lokk og bland sammen. Sett på lokket og la stå minst 2 timer eller over natten. Topp med mandler og epleskiver. 

 

Blinkfestivalen og de mest populære oppskriftene fra juli

  • Skrevet 03.08.2016 klokka 19:00
  • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Juli ble avsluttet med Blinkfestivalen i Sandnes. Det var tre morsomme dager fylt med langturer og konkurranser. På formiddagen fikk jeg gått fine langturer på rulleski på Randaberg, og om ettermiddagen og kvelden var det konkurranser opp Lystebotn og i Sandnes mot verdenseliten. Jeg startet Blinkfestivalen med Lysebotn opp som er en 7,5 km bakke med 27 hårnålsvinger og høydeforskjell på 640 meter. Deretter var det to dager i Sandnes med skytekonkurranse, sprint og supersprint. Før Blinkfestivalen var jeg på Sognefjellet en uke. Der fikk jeg mange gode økter på ski og fylt opp lagrene med gode bakevarer fra Bakeriet i Lom. Bildene er fra Blinkfestivalen, Sognefjellet og Lom. 



Med mye trening må det også fylles på med god næring, og denne måneden har fokuset mitt vært å lage sommerlige, smaksrike og energirike oppskrifter på norske råvarer. Utover høsten vil det også bugne av norske råvarer i butikken, og jeg er i full gang med å eksperimentere meg frem til gode oppskrifter å dele med dere. De mest populære oppskriftene denne måneden har vært to kyllingretter og to sunne is-oppskrifter. Link til oppskriftene er under bildene. 

SONY DSC
ÅRETS SOMMERBURGER: http://spisogyt.blogg.no/1466777783_bbq_kyllingburger_med.html

SONY DSC
SUNN MANGO-IS PÅ 5 MINUTTER: http://spisogyt.blogg.no/1466780658_mango_sorbetisyoghurt.html

SONY DSC
HONNING- OG SENNEPSGLASERT KYLLINGSALAT: http://spisogyt.blogg.no/1467142075_honning_og_sennepsgla.html

SONY DSC
BRINGEBÆRDRØM PÅ PINNE: http://spisogyt.blogg.no/1469192418_fruktig_ispinne.html
 

Oppsummering juni

  • Skrevet 01.07.2016 klokka 12:00
  • Kategori: Ukens tips

Hei,

Da er vi i gang med ny måned. Det betyr en liten oppsummering av de mest populære oppskriftene i måneden som har gått. Det er morsomt å se at oppskriftene faller i smak hos dere. Jeg er opptatt av at oppskriftene skal være enkle og raske å lage, i tillegg må de smake godt og inneholde god næring for kroppen. For meg har juni vært en bra måned med god trening. Jeg har vært på samling med teamet på Lillehammer i starten av juni og i midten av juni var jeg på skisamling på Vikafjellet med to jenter jeg var på lag med i fjor. I Myrkdalen og på Vikafjellet hadde vi mange fine skiturer om morgenen og rulleski- og løpeturer om ettermiddagen. Legger ved to bilder fra samlingen. Kommenter gjerne på bloggen hva du synes eller tag meg med @spisogyt eller #spisogyt på instagram slik at jeg får sett hvordan resultatet på oppskriftene blir :) Håper det faller i smak og at du har blitt inspirert til å lage god og sunn mat i juli! 


Her er de 4 oppskriftene som var mest populære! En oppskrift til frokost/mellommåltid/kveldsmat, to oppskrifter til lunsj og en lunsj/middagsoppskrift. 

Bircher muesli: http://spisogyt.blogg.no/1466776507_bircher_muesli_kjlesk.html

Denne la jeg ut for noen dager siden og den er min store favoritt om dagen. Gøy at den faller i smak hos dere også :)

SONY DSC

Gulrotkakevafler: http://spisogyt.blogg.no/1465490287_gulrotkakevafler.html

Denne oppskriften hadde jeg gledet meg til å dele med dere. En sunn vaffeloppskrift som jeg synes smaker supergodt. Vaflene smaker som gulrotkake, og gir deg masse helsebringende fiber, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Gulroten gjør vaflene ekstra saftige. 

SONY DSC

Cottage cheese pannekakene du vil elske: http://spisogyt.blogg.no/1466955453_cottage_cheese_pannek.html

Rask og god pannekakeoppskrift. Pannekakene inneholder masse protein, så du holder deg mett lenge og er klar for treningsøkt! Topp de med norske jordbær og server ute i sommervarmen! 

SONY DSC

Sommersalat med honningmarinert kylling og yoghurtdressing: http://spisogyt.blogg.no/1465824752_sommersalat_med_honni.html

Denne ble til da venninen min og jeg bestemte oss for å lage en kyllingsalat til middag. Vi skrev ned alt vi synes hadde vært godt og sommerlig i en salat, og plutselig ble en helt fantastisk sommersalat til. Har fått tilbakemelding fra flere av dere om at denne falt i smak, og det er veldig hyggelig å høre :)

SONY DSC

Feir Sankthans med rabarbra!

  • Skrevet 23.06.2016 klokka 08:00
  • Kategori: Ukens tips

Heisann,

I morgen er det Sankthans og i dag feires Sankthansaften med båltenning og god mat rundt om i Norge. Rabarbra er på sitt beste nå, og skal helst plukkes og spises før Sankthans. Prøv en av rabarbraoppskriftene jeg har lagt ut. Smoothie med rabarbra eller rabarbrasuppe. Om du ikke rekker å spise opp alt før Sankthans kan du fryse rabarbra i biter og bruke til rabarbrasuppe, smoothie eller rabarbrapai gjennom hele høsten og vinteren. Ha en fin feiring!

SONY DSC
Oppskrift på rabarbrasuppe med jordbær, vaniljekesam og knust havrekjeks finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1465824326_rabarbarasuppe_med_jo.html

SONY DSC
Oppskrift på mettende smoothie med rabarbra og jordbær finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1466534062_rabarbra_og_jordbr_sm.html

Oppsummering av mai

  • Skrevet 01.06.2016 klokka 14:00
  • Kategori: Ukens tips

Mai har vært en fin måned med bra trening, sommerlig vær, koselig 17 mai med venninner og masse god og sunn mat her på bloggen. Jeg har samlet de mest populære innleggene fra mai i en oppsummering av måneden.

SONY DSC
Chocolate Blueberry Energy Bars! Siden 1 mai regnes som oppstart på ny sesong for skiskyttere, så lagde jeg en ny oppskrift på energibarer som skal gi det lille ekstra på trening! Jeg har lagd mange forskjellige typer energibarer, men disse er favoritten min. Jeg har en stor porsjon liggende i fryseren, så når jeg skal på langtur eller ha hardøkt tar jeg en fra fryseren og putter i drikkebeltet. Da er den tint til jeg skal spise den. Energibarene ble populære på bloggen, og jeg har fått hyggelige tilbakemeldinger på de. Vil du teste ut energibarene, finner du oppskriften her: http://spisogyt.blogg.no/1462036320_chocolate_blueberry_e.html

SONY DSC
Pannekaker er en slager, og passer til alle måltider! Jeg har lagd disse pannekakene flere ganger denne måneden, sammen med de raske bananpannekakene jeg la ut i april. Oppskriften på pannekakene her: http://spisogyt.blogg.no/1462462799_pannekaker.html


Nå som sommeren nærmer seg, så kommer det masse deilig frukt og bær i butikken. Så da måtte jeg slå til med et fruktfat! Jeg lagde også en film hvor jeg viste hvordan med kutter opp en appelsinblomst. Sjekk den ut her: http://spisogyt.blogg.no/1462978472_fruktfat.html

Til 17 mai delte jeg et innlegg med tips til 17 mai menyen. Det var et av de mest populære innleggene denne måneden. Da samlet jeg flere av oppskriftene mine og lagde tips til frokost, lunsj/tapas, middag og dessert. Innlegget ser du her: http://spisogyt.blogg.no/1462980933_meny_til_17_mai.html

SONY DSC
Den mest populære middagsretten denne måneden var bakt søtpotet med tacokjøttdeig og guacamole. Jeg er veldig glad i taco, så her prøvde jeg å bytte ut tacoskjellet med den næringsrike søtpoteten. Det smakte supergodt! Oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1463675391_bakt_stpotet_med_kjtt.html

Gratulerer med dagen, Norge!

  • Skrevet 17.05.2016 klokka 08:00
  • Kategori: Ukens tips

HURRA! Gratulerer så mye med dagen! Håper dere får en fin feiring. 



Meny til 17 mai!

  • Skrevet 13.05.2016 klokka 08:00
  • Kategori: Ukens tips

Heihei,

I dag kommer det tips til både frokost, lunsj, middag og dessert til 17 mai! Siden 17 mai faller første dag etter pinse, så er siste frist for å handle inn til nasjonaldagen i morgen. Har du satt menyen? Hvis ikke kan jeg friste med masse deilige godsaker her! La deg bli inspirert :)

FROKOST

Start dagen med havregrøt med norsk flagg til frokost! Oppskrift på havregrøt finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1452456725_havregrt.html

 

LUNSJ



Fortsett dagen med en herlig lunsj bestående av superraske pannekaker, rundstykker/havrekrans, granolamix, nyrørt bringebærsyltetøy med chia og honning, mini-hamburgere, havregryn-cupcake med yoghurt og frisk frukt, lakseruller og fruktfat. 

Oppskrift på pannekaker her: http://spisogyt.blogg.no/1459879036_bananpannekaker_p_5_m.html

Oppskrift på rundstykker på under 30 minutter her: http://spisogyt.blogg.no/1445957762_rundstykker_p_under_3.html

Oppskrift på havrekrans her: http://spisogyt.blogg.no/1462127375_havrekrans.html

Oppskrift på granolamix her: http://spisogyt.blogg.no/1451221494_granolamix.html

Oppskrift på nyrørt bringebærsyltetøy med chia: http://spisogyt.blogg.no/1446050166_bringebrsyltety_med_c.html

Oppskrift på mini-hamburgere her: http://spisogyt.blogg.no/1455729264_minihamburger.html

Oppskrift på havregryn-cupcake her: http://spisogyt.blogg.no/1449937075_havregryn_cupcake_med.html

Oppskrift på lakseruller her: http://spisogyt.blogg.no/1446043549_lakserull.html

Oppskrift på fruktfat her: http://spisogyt.blogg.no/1462978472_fruktfat.html

 

MIDDAG

SONY DSC

Så er det tid for middag, og på 17 mai er grilling og pølser en klassiker. Fyr opp grillen og lag pølsemiddagen til et festmåltid med hjemmelagde grove pølsebrød, guacamole, tomatsalsa og en sommerlig pastasalat til. Oppskrift finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1459888226_05042016.html

 

DESSERT:



Avslutt dagen med en herlig og sommerlig dessert: sprø mandelmarengs med vaniljekesam og friske bær. En litt sunnere slager! Oppskrift finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1462880634_nttemarengs_med_vanil.html

Goodbye April, Hello May

  • Skrevet 02.05.2016 klokka 19:33
  • Kategori: Ukens tips

Heisann,

Da var april over. April har vært en bra måned! Måneden startet med sesongens siste skirenn: Norgesmesterskapet i skiskyting. Med det var årets skisesong over, men med så herlig føre på fjellet ble det mange fine skiturer i solen gjennom april. Jeg tok meg også en ukes ferie i Dubai for å slappe av og lade batteriene til ny sesong. Jeg har fått eksperimentert på kjøkkenet, og kommet frem til nye favoritter som jeg har delt med dere. Spesielt pannekakene med 3 ingredienser og pastasalaten med kylling og hjemmelaget pesto står igjen som to favoritter som har blitt lagd flere ganger denne måneden! Nedenfor er de mest populære oppskriftene på bloggen. Resten av oppskriftene fra april finner du i arkivet. 
Hva er din favoritt?

Favoritter fra april
SONY DSC
Havregrøt med vanilje! En ny og herlig variant å variere med. Oppskrift finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1459865381_havregrt_med_vanilje.html

 

SONY DSC
Tomatsuppe med smilende egg! Denne må prøves. Rask og enkel å lage. Oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1459878841_tomatsuppe_med_smilen.html

 

SONY DSC
Fylt kyllingfilet surret i spekeskinke! Dette var en av de første rettene jeg lagde da jeg flyttet hjemmefra for første gang. Den er fortsatt en stor favoritt. Oppskrift finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1461594542_fylt_kyllingfilet_sur.html

 

SONY DSC
Bananpannekaker på 5 minutter! Disse blir du hektet på. Topp treningsmat. Oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1459879036_bananpannekaker_p_5_m.html

 

SONY DSC
Sunn dessertpai med vaniljekesam, mango og bringebær! Oppskrift finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1460056929_sunn_dessertpai_med_v.html

 

SONY DSC
Pastasalat med kylling og hjemmelaget rød pesto! Så mange gode smaker samlet i en skål. Oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1461694220_pastasalat_med_kyllin.html
 

Happy World Health Day 2016!

  • Skrevet 07.04.2016 klokka 10:00
  • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Gode næringsstoffer, aktivitet, vitaminer, sport, balanse, sunn mat, action, bra mat, godt humør - alt dette er gode ingredenser til et sunt liv. Be healthy!


 

I dag er det verdens helsedag! Dagen er opprettet av WHO, Verdens helseorganisasjon. Hvert år er det er nytt tema som står i fokus. I fjor var det trygg mat, og i år er det fokus på bekjempelse av diabetes. Diabetes er den alvorlig sykdom som skylder mangel på insulin, og for mange nedsatt insulinvirkning. De siste årene har WHO sett en eksplosiv utvikling, både på verdensbasis og her i landet. I tillegg til arv, så spiller overvekt og fysisk inaktivitet en rolle. 

Å spise sunt og være aktiv trenger ikke være komplisert eller vanskelig! Derfor vil jeg i dag dele et forslag til hvordan en sunn matdag kan se ut og en morsom intervalløkt. Det skal være enkelt og smakfullt å få i seg gode næringsstoffer. Du finner oppskriftene på dagsplanen her på bloggen. Bruk søkefeltet, så er det bare å begynne! 

Intervalløkt: Pyramideintervall 2-3-4-5-4-3-2, pause er halvparten av draget. Økten kan kjøres både i løp og på ski, gjerne staking. Økten begynner med en god oppvarming på 20-30 minutter i rolig tempo. Deretter begynner intervallene. De første dragene kan man starte i et bra tempo, men holde litt igjen. Da har man krefter til å gi på litt ekstra de siste dragene. Man starter med et to minutters drag, deretter pause som er halvparten av tiden på draget før. Deretter 3 minutters drag, 4 minutter, 5 minutter, 4 minutter, 3 minutter, 2 minutter. Så litt restitusjonsmat før man jogger seg ned i 15 minutter. Og vipps er ferdig med en knallbra økt :) Lykke til!

  SONY DSC
 

Favorittoppskrifter fra mars

  • Skrevet 01.04.2016 klokka 18:19
  • Kategori: Ukens tips

1 april!

Mars har vært en innholdsrik måned her på bloggen med VM-serie under skiskytter-VM i starten av mars, og med påskeferie i slutten. Det gjenspeiler seg også i de mest populære oppskriftene denne måneden! 

VM i Holmenkollen ble en skikkelig suksess med fire gullmedaljer, to sølv og tre bronse. Under VM hadde jeg en oppskrifts-serie her på bloggen med favorittoppskriftene til flere av de norske VM-deltakerne og andre kjente fjes. De VM-oppskriftene som ble mest lest var Spis og yts VM-matpakke/matmuffins med gulrot, squash, ost og skinke, Fanny Horn Birkeland sin iskake, Tora Berger sine vafler og Tiril Eckhoff sin exotiske havregrøt.

Rett etter VM var det en liten uke før påskeferien startet! I påsken er det lov å kose seg litt ekstra, så da delte jeg ulike påskefavoritter. Påskesmoothien, Kvikklunsjkaken og havrerundstykker med egg i ble de mest leste. 

Under er link til oppskriftene:

Tiril Eckhoffs exotiske havregrøthttp://spisogyt.blogg.no/1457107961_tiril_kampenhaug_eckh.html

Fanny Horn Birkeland sin daim-iskakehttp://spisogyt.blogg.no/1457108486_fanny_horn_birkeland_.html

Eltefrie havrerundstykker med egg i http://spisogyt.blogg.no/1459001777_havrerundstykke_med_e.html

VMs beste matpakke http://spisogyt.blogg.no/1457107844_vms_beste_matpakke.html

Tora Bergers gullvafler http://spisogyt.blogg.no/1456865953_tora_bergers_gullvafl.html

Matmuffins med gulrot, squash, ost og skinkehttp://spisogyt.blogg.no/1456750186_matmuffins_med_gulrot.html

Kvikklunsjkakehttp://spisogyt.blogg.no/1458590990_kvikklunsjkake.html

Påskesmoothiehttp://spisogyt.blogg.no/1457543786_pskesmoothie.html

Kyllingrull med brokkolipuré http://spisogyt.blogg.no/1458329385_kyllingrull_med_brokk.html

Spis deg i toppform!

  • Skrevet 19.03.2016 klokka 10:03
  • Kategori: Ukens tips

Heisann,

Siste uken i mars er det klart for Norgesmesterskapet i skiskyting, og i den anledning tenkte jeg å dele mine tips til å spise seg i toppform. Gode og bevisste matvaner i ukene før konkurranse kan gi deg et ekstra løft!

  1. Spis bra og nok! Kroppen trenger karbohydrater, protein, fett, vitaminer og mineraler. Det får man gjennom sunne og varierte måltider. Når man skal komme i form handler det for mange om å bygge overskudd og trappe ned på treningsmengden. Det betyr mer fri, og da er det ekstra viktig å bevare matvanene og passe på å spise nok! Bruk heller den ekstra fritiden til å gjøre måltidene ekstra fargerike og fristende.

 

  1. Ekstra karbohydrater: Spis nok karbohydrater under og rett etter trening. Begynn en uke før med å fylle opp kroppen med karbohydrater, så kroppen har masse energi på lager. Gode kilder er banan, brød, pasta/ris og poteter.

 

  1. Boost immunforsvaret: Få i deg nok antioksidanter og c-vitamin, så immunforsvaret holdes sterkt! Appelsinene er på sitt beste og billigste for tiden.

 

  1. Spis det som funker: Ikke eksperimenter for mye, og hold deg til matvarer du vet fungerer for kroppen din.

 

  1. Drikk rikelig med væske! Både for væskebalansen, men også for å ta opp næringsstoffene. Fyll på med salter fra for eksempel Farris de siste dagen før konkurranse.

 

  1. Og aller viktigst: kos deg med maten! Spis det du har lyst på. Pass på å beholde de gode hovedmåltidene, og kos deg gjerne litt ekstra etterpå! 

Spis og yt med VM-serie!

  • Skrevet 01.03.2016 klokka 12:00
  • Kategori: Ukens tips

Skiskytter-VM i Oslo nærmer seg med stormskritt! Allerede i morgen braker det løs med åpningsseremoni i Oslo sentrum.

Her på bloggen blir det en skikkelig VM-fest med oppskrifter fra flere av de norske VM-deltakerne og andre kjente fjes. Hver dag under VM vil det gjemme seg en favorittoppskrift her på bloggen. Oppskriftene passer både for de som har tenkt seg til Holmenkollen for å heie frem våre håp, men også for de som velger å se VM fra sofaen! Dette blir skikkelig gøy :)

Bli med på festen og lag din egen VM-meny med oppskriftene fra våre norske håp!

Bilde: http://www.skiskyting.no

Program for VM (hentet fra www.oslo2016.no)

Onsdag 2 mars 2016: VMs åpningsdag.

20:00: Åpningsseremoni på Karl Johan. Kjente og kjære artister skaper topp VM-stemning og verdensmesterskapet åpnes offisielt. Arrangementet er gratis for publikum

 

Torsdag 3 mars 2016: Mixed-stafett

15:30: Mixed-stafett. To kvinner og to menn går på lag med to skytinger hver. Norge er regjerende olympisk mester i øvelsen.

20:00: Medaljeseremoni og underholdning på Medal plaza

 

Lørdag 5 mars 2016: Sprint kvinner og menn

11:30: Sprint, menn (10 km)

14:30: Sprint, kvinner (7,5 km)

 

Søndag 6 mars 2016: Jaktstart kvinner og menn

Gårsdagens vinner går først ut, resten kommer jagende etter. Det er de 60 beste kvinner og menn fra sprinten får starte i jaktstart. Fire skytinger

13:30: Jaktstart, menn (12,5 km)

15:45: Jaktstart, kvinner (10 km)

 

Onsdag 9 mars 2016: Normalprogram kvinner

Klassikeren i skiskyting der skyteferdighetene er avgjørende. Fire skytinger

15:30: Normalprogram, kvinner (15 km)

 

Torsdag 10 mars 2016: Normalprogram menn

Klassikeren i skiskyting der skyteferdighetene er avgjørende. Fire skytinger

15:30: Normalprogram, menn (20 km)

 

Fredag 11 mars 2016: Stafett kvinner

Stafett er stafett! Fire kvinner går på lag, to skytinger hver.

15:30: Stafett, kvinner (4x6 km)

 

Lørdag 12 mars 2016: Stafett menn

Stafett er stafett! Fire menn går på lag, to skytinger hver.

15:30: Stafett, menn (4x7,5 km)

 

Søndag 13 mars 2016: Fellesstart kvinner og menn

VMs avslutningsøvelse! Spennende dueller side om side. Fire skytinger

13:00: Fellesstart, kvinner (12,5 km)

16:00: Fellesstart, menn (15 km)

Avslutningsseremoni i Holmenkollen etter konkurransene og premieseremoni er ferdig.


Bildene er hentet fra http://www.skiskyting.no

Basisvarer - dette er greit å ha i kjøkkenskapet

  • Skrevet 24.02.2016 klokka 10:10
  • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Noen varer lønner det seg å ha liggende i kjøkkenskapet. Nedenfor har jeg laget en liste over basisvarer som jeg har i kjøleskapet og i kjøkkenskapet. Etter å ha handlet inn basisvarene til kjøleskapet og kjøkkenskapet mangler det bare kjøtt, fugl eller fisk for å lage mange deilige middager. Flere av prouktene i kjøkkenskapet brukes ofte og har lang holdbarhet. 





 

Valentinsdag og morsdag!

  • Skrevet 14.02.2016 klokka 09:19
  • Kategori: Ukens tips

Heihei,

I dag er det to hyggelige markeringer som skal feires - valentinsdag og morsdag! En dag full av kjærlighet. Overrask dine kjære med en god lunsj/middag eller bakst. Mange gode tips under oppskrifter her på bloggen. Jeg har overrasket mamma og kjæresten med scones og gulrotkake! 

Ha en fin dag :)

SONY DSC

 

 

Hvor mye protein trenger jeg?

  • Skrevet 14.01.2016 klokka 17:43
  • Kategori: Ukens tips

Heihei,

For en stund siden leste jeg to artikler som var veldig interessante: "Så mye protein trenger du" av Performance Coach Melina Meyer Magulas og "Proteinpulver er bortkastede penger" skrevet på Sunn Jenteidrett sin blogg. De siste årene har det blitt et stort fokus på protein og det har nærmest blitt en trend å bruke proteinpulver. Nettet florerer av oppskrifter på proteinpannekaker, proteinshake, proteinbrød og proteinbarer for å nevne noen. Jeg synes det var morsomt å lese artiklene, for jeg var selv ikke klar over hvor "lett" proteinbehovet dekkes med et normalt og variert kosthold. Derfor vil jeg se litt nærmere på hva proteiner er og hva som må til for å dekke dagsbehovet for proteiner.

Viktigheten av protein 

Proteiner er en viktig del av en idrettsutøvers kosthold. Det bidrar blant annet til å bygge og reparere muskler og vev, så man blir sterkere og klarer å restituere seg raskere etter trening. 

I utholdenhetsidretter som blant annet skiskyting er det viktig med et høyt karbohydratinntak, men det er viktig å ikke glemme proteinene. Hvis man har et for lavt proteininntak kan det føre til dårligere restitusjon, tap av muskelvev og immunforsvaret kan bli svekket. Så lenge man er påpasselig med å få i seg melk, ost, nøtter, kjøtt, kylling, egg, fisk bønner, linser og brød vil man fint dekke dagsbehovet. I tillegg er det fint å skille mellom ulike treningperioder. I perioder hvor jeg har mye styrketrening eller intervalltrening øker proteinbehovet, mens jeg ikke trenger like mye når jeg trener mer utholdenhet. En huskeregel kan være å ha med proteiner i alle måltider, og spesielt før og etter trening for å sikre størst mulig kvalitet på treningen.

Anbefalt mengde protein - Sjekk om du får i deg nok protein!

Olympiatoppen har lagd en tabell som viser proteinbehovet for ulike typer idrettsutøvere og trening:

 

Bilde hentet fra Olympiatoppen "Protein og idrett."

Ovenfor har jeg satt opp et eksempel på hvordan er matdag hvor jeg har en treningsøkt kan se ut for meg. Da har jeg et proteininntak på 122 gram som i forhold til min vekt er mer enn anbefalingene. I forhold til tabellen og mitt eksempel på en normal dag, vil de fleste få dekket proteinbehovet gjennom det daglige kostholdet. Ta en sjekk og se om du er innenfor dagsbehovet. Nedenfor er en liste over vanlige matvarer og deres proteininnhold.

 

Havregrøt (1 porsjon) - 5 gram

Grovt brød (2 skiver) - 11 gram

Melk (Et glass, 2 dl) - 7 gram

Sjokolademelk (0,5 liter) - 16,5 gram

Kokt skinke (2 skiver) - 4 gram

Gulost (2 skiver) - 6 gram

Yoghurt naturell (100 gram) - 4 gram

Skyr naturell (100 gram) - 11 gram

Kesam (100 gram) - 12 gram protein

Makrell i tomat (liten boks) - 15 gram

Cottage cheese (100 gram) - 12 gram

Egg (1 stk) - 7 gram

Kyllingfilet (150 gram) - 29 gram

Laks (150 gram) - 34 gram

Torsk (200 g) - 36 gram

Biff (ytrefilet av storfe, 100 g) - 22 gram

Cashewnøtter (100 gram) - 18,2 gram

Mandler (100 gram) - 21,2 gram

Pasta (100 gram) - 5 g

Poteter (100 gram) - 2 gram

Spinat (100 gram) - 2,9 gram

 

Les artikkelen av Melina Meyer Magulas "Så mye proteiner trenger jeg" her: 

http://www.trening.no/kosthold/sa-mye-protein-trenger-du/

Les artikkelen på Sunn Jenteidrett her:
http://blogg.sunnjenteidrett.no/2015/04/trenger-vi-tilskudd-av-proteiner/

Olympiatoppens "Protein og idrett": 

http://www.olympiatoppen.no/fagavdelinger/idrettsernaering/faktaark/proteinogidrett/media3917.media

GODT NYTT ÅR!

  • Skrevet 31.12.2015 klokka 12:05
  • Kategori: Ukens tips

Heihei,

God nytt år! Den siste dagen i 2015 er kommet, så da passer det bra med et lite tilbakeblikk til opprettelsen av bloggen. Nå har det gått litt over to måneder siden jeg postet mitt første innlegg her på bloggen, og jeg må si det har gått over all forventning. Jeg har fått så mange hyggelig tilbakemeldinger, og det gjør det enda morsommere å eksperimentere meg frem til nye retter på kjøkkenet. Da jeg opprettet spisogyt.blogg.no satt jeg hjemme i sofaen med ei venninne. Etter at flere av mine venninner spurte om jeg ikke kunne starte en matblogg, begynte jeg etterhvert å leke med tanken. Siden 19 oktober har jeg delt 76 innlegg, og flere lesere titter stadig innom. Supergøy!

I 2016 kommer det mange spennende oppskrifter! For å bli best i en idrett krever mye trening og mye bra mat som tar kort tid å lage. Når jeg eksperimenterer meg frem til nye oppskrifter har jeg fokus på å ivareta de rene råvarene og næringsstoffene. God næring gir de rette næringsstoffene, skal være enkelt å lage, smake godt og se godt ut. Jeg bruker i hovedsak ingredienser som man finner i matbutikken eller har lett tilgjengelig i kjøkkenskapet.

Jeg tar gledelig imot tips eller ønsker til oppskrifter og annet du ønsker å se på bloggen! 




 GODT NYTT ÅR!! 

Hvis du ønsker å vite mer om hvorfor jeg opprettet bloggen så finner du mer informasjon på disse linkene:

http://www.skisport.no/blogger/spis-og-yt/

http://nab.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=12076

http://www.langrenn.com/en-toppidrettsutoevers-sunne-matvaner.5816296-219152.html

 

Spis og yt på instagram

  • Skrevet 10.12.2015 klokka 12:45
  • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Har du lyst til på følge meg på Instagram? Der oppdaterer jeg jevnlig med matbilder og oppskrifter fra bloggen. Du finner meg under navnet @spisogyt. Setter stor pris på alle nye følgere! 

 

Favorittoppskrifter fra november

  • Skrevet 28.11.2015 klokka 12:20
  • Kategori: Ukens tips

Hei!

November har vært en fin måned fylt med mye trening, oppskrifter og snø, men nå går den mot slutten. Gledelig er det at vi om få dager går inn i desember og juletider. En høytid hvor det er ekstra koselig å samles rundt bordet til gode måltider. Nå går jeg inn i min tredje måned som matblogger, og jeg må si tusen takk til alle som følger meg. Det er veldig gøy å dele min lidenskap for næringsrik mat med dere og få tilbakemeldinger på hva dere synes. I dette innlegget vil jeg dele mine favorittoppskrifter fra november med dere. Trykk på linken under hvert bilde for å komme til oppskriftene.

Hvilken oppskrift er din favoritt?

 

Har du testet noen av oppskriftene eller lyst til å teste ut? Jeg vil gjerne høre hvordan det smakte.

Lakserullene er en av mine favoritter. Et raskt, smakfullt og næringsrikt lunsjtips!   

Bringebærsyltetøy med chia og honning. Dette syltetøyet har jeg fått tilbakemelding at flere av dere har prøvd seg på, og det er veldig gøy! Topp til helgefrokosten eller sammen med yoghurt og granola.

Spis en regnbue! Tomatsalsa og tropisk mangosalsa er en del av en serie med tips til en sunn og smaksrik fredagstaco. Se flere oppskrifter til tacomiddagen under kategorien middag. Følg med de neste torsdagene, da kommer det flere tips.

Deilig bounty-sjokolade! Denne ble en stor suksess blant mine venner, og anbefales som julekonfekt. 

Min absolutte favoritt - Knekkebrød. Knasende sprø og gode til alle måltider. 

Innbakt laks i butterdeig - Et supermåltid. Med laks, spinat, salat og pasta på tallerkenen fylles alle lagrene opp, og kroppen er klar for å yte mer. 

Grove sjokoladescones. Det er noe eget med nybakte scones. De lager seg fort og er perfekte etter trening.

Granola med rødbete og appelsin. Spennede og god oppskrift som gir ekstra jern og c-vitamin.

Hjemmelaget sweet chilisaus. Månedens mest populære oppskrift. Enkelte sweet chilisauser inneholder 50% sukker. I denne oppskriften byttet jeg ut sukkeret med naturens søtning, honning. Det gikk ikke utover smaken, og vi i huset synes den smaker minst like godt som de man får kjøpt i butikken.

 

Følg med på bloggen i desember! Da kommer det både juleoppskrifter og vanlige oppskrifter.  

Ukens tips og råd - Mat før konkurranse

  • Skrevet 18.11.2015 klokka 20:03
  • Kategori: Ukens tips

Hei!

I helgen braker det løs med sesongåpning for skiskyting på Sjusjøen. Jeg hadde siste hardøkten i løypene i dag, og gleder meg til å komme i gang! I anledning sesongstart passer det bra å skrive et innlegg om mat før konkurranse.

Før trening og konkurranse handler det om å fylle tanken så full som mulig. Da er man klar til å yte maksimalt. Karbohydrater fyller opp glykogenlagrene, og er spesielt viktig før trening og konkurranse. Hvis man skal gå en lang konkurranse eller har konkurranser som går over flere dager kan det være lurt å ha et ekstra fokus på inntak av karbohydrater i dagene før konkurransen. Jeg passer også på å fylle på med proteiner før hardøkt eller konkurranse. Det hjelper til å redusere nedbrytningen av muskelproteiner som gir raskere restitusjonen.

Foto: Sunn Jenteidrett

På selve konkurransedagen vil jeg anbefale å spise noe man liker og er vant til. Ernæringsavdelingen på Olympiatoppen anbefaler å spise et større måltid 2-3 timer før trening/konkurranse og noe lettere en time før start (f.eks. smoothie). Da har magen lang nok tid til å fordøye, og man unngår mageproblemer. Det er viktig å merke seg at dette er anbefalinger, og det handler om å finne ut hva som fungerer for seg. Det viktigste er at man spiser til man blir mett, og unngår å bli sulten mens man trener. For meg fungerer det bedre å spise tettere opp til treningen. Hvis jeg spiser 2-3 timer før, blir jeg ofte sulten før økten starter. Hvis man føler seg tung i magen under økt går det an å prøve å spise mindre fett og fiber før økt. Mat som inneholder mye fett og fiber kan gi mageproblemer, fordi kroppen bruker lang tid på å fordøye det. Eksempler på lett fordøyelige måltider som gir både karbohydrater og protein er grøt lagd på melk, grovt brød med proteinrikt pålegg og granola med yoghurt.

Da jeg var 14-15 år fikk jeg høre at man ikke burde spise/drikke melkeprodukter før konkurranse, for det gjorde at man ble slimete i halsen. Jeg var overbevist, og i to år passet jeg på å ikke spise/drikke melkeprodukter før konkurranse. Jeg var sikker på at jeg også ble slimete selv om jeg drakk melk rett før andre hardøkter og treninger og det gikk fint. Etterhvert skjønte jeg at melkeprodukter fungerer for meg, men at noen andre reagerer med å bli slimete. Jeg er glad for at jeg fikk erfare det og finne ut av det selv, men det er et eksempel på hvor viktig det er å finne ut hva som fungerer for seg.

Nervøsitet hører for mange med når det er konkurranse. Da er det ikke alltid like lett å få ned måltidene. Nervøsitet kan påvirke fordøyelsen og gi mageproblemer. En løsning kan være å spise mindre måltider oftere eller å bruke flytende måltider som for eksempel smoothie eller havregrøt shake/smoothie. Havregrøt shake gir de samme gode næringsstoffene som den orginale havregrøten, men er i flytende form. Oppskrift kommer. 

Væskebalansen er også viktig. Ikke glem å drikke, men ikke overdriv. Jeg har selv vært der hvor jeg har sittet dagen før konkurranse og helt innpå med masse drikke, noe kroppen ikke er helt vant til. Det aller beste er å følge sine faste rutiner som man ville gjort før en hardøkt. Både på mat og drikke. Tips for å komme i væskebalanse har jeg skrevet om i dette innlegget.

Mitt beste tips i forhold til prestasjonsernæring er å finne ut hva som fungerer for seg. Finn din gulloppskrift. Man må trene på det man skal bli god på. På trening har man mulighet til å teste ut hvilken type mat og mengde som passer best. Pass på å ikke gjøre matinntaket komplisert eller eksperimentere i oppladningen til konkurranse. Det beste er å spise sunn og god mat og kose seg! Det gir overskudd til å prestere.

 

 

Ukens tips og råd - Drikke før, under og etter trening

  • Skrevet 12.11.2015 klokka 22:14
  • Kategori: Ukens tips

Hei,

Sammen med alle matoppskriftene er det viktig å huske på å drikke nok! For lite væske i kroppen svekker prestasjonsevnen. Da jeg var på juniorlandslaget i fjor, lærte jeg mye om hvor viktig nok væske er og fikk innøvd rutiner på væskeinntaket. Jeg vil dele mine erfaringer rundt væskeinntak før, under og etter trening med dere i dette innlegget. Del gjerne dine erfaringer og tips i kommentarfeltet.


Menneskekroppen består for kvinner av ca. 50% vann og menn ca. 60% vann! Behovet for vann varierer mye mellom personer og fra dag til dag avhengig av aktivitetsnivå og klimaet man befinner seg i. I løpet av dagen taper kroppen ca. to liter væske, dette uten at trening er innregnet. For å være i væskebalanse må man sørge for å erstatte det daglige væsketapet. For å dekke væskebehovet utenom trening bør man drikke 2-3 liter hver dag. Hvis man drikker for lite vann kan det føre til hodepine og nedsatt konsentrasjonsevne.

For å få best mulig kvalitet på treningstimene man legger ned lønner det seg å være i væskebalanse før start. Dette kan man sjekke ved at man har en lys og klar urin gjennom dagen.

Under treningsøkten er det viktig å innta nok drikke. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye drikke man burde få i seg under trening, det kommer an på hvor hardt og lenge man trener og klima. Anbefalingene fra Olympiatoppen ligger på 4-8 dl drikke i timen. Når jeg går langturer om sommeren og det er varmt prøver jeg å drikke opp et drikkebelte (1,5 liter) på 1:30 timer, og fylle på om det er mulig. Hvis jeg ikke har mulighet til å fylle på mer drikke under treningsøkten, så er jeg påpasselig med å fylle på ekstra etter treningsøkten. Men for å klarte å innta store væskemengder er det viktig å drikke ofte, så man ikke drikker alt på en gang. Jeg pleier å drikke hvert 20 minutt, da får jeg jevnlig inntak av væske og karbohydrater gjennom sportsdrikk. Samtidig må det å drikke under trening trenes på! Det gjelder både mengde og sportsdrikk. Sportsdrikk kan for mange være sterkt de første gangene, men kroppen blir fort vant til det. Under lengre konkurranser som Birken blir det ofte servert sportsdrikk på drikkestasjonene. Da er det lurt å øve på å drikke sportsdrikk på trening, så man vet at magen tåler det når konkurransen kommer.

Etter treningsøkten begynner restitusjonsprosessen. Da er det også viktig å fylle på med væske så man erstatter det man har tapt i løpet av treningsøkten.  

Jeg har personlig alltid sportsdrikk på drikkebeltet om jeg trener mer enn en time. Dette for å forsyne kroppen med karbohydrater. Om vinteren varmer jeg opp vann, så sportsdrikken er varm. Da er det lettere å få i seg væske, for på de kaldeste dagene kan sportsdrikken nesten fryse.

For å få i meg nok drikke i løpet av en dag prøver jeg å alltid ha med meg en vannflaske, for da drikker jeg automatisk.

Har du noen tanker rundt dette temaet? Jeg vil gjerne ha dine innspill og tips!  

Ukens tips og råd - Frokost

  • Skrevet 04.11.2015 klokka 16:54
  • Kategori: Ukens tips

Frokost - Dagens viktigste måltid

At frokost er dagens viktigste måltid er kjent. Men hvorfor? I denne ukens tips og råd vil jeg forklare hvorfor frokost er så viktig og komme med råd til de som ikke hopper i taket for frokosten!

En næringsrik frokost gir fulle lagre og en bra start på dagen! Etter en god natts søvn er det mange timer siden forrige måltid og blodsukkernivået er derfor lavt. For å stabilisere blodsukkeret og få kroppen i gang er det viktig å spise frokost. Det gjelder både om man skal trene eller ikke. Får man i seg karbohydrater og proteiner, og samtidig unngår for mye sukker og fett vil hodet og kroppen være klar til å yte. For å få mest mulig kvalitet på treningen er det avgjørende å få i seg frokost. På dager hvor jeg skal trene styrke, lang langtur eller hardøkt er jeg ekstra påpasselig med å få i meg nok proteiner før trening. Da reduserer jeg nedbrytningen av muskelproteiner som gir raskere restitusjon.

Eksempler på gode frokostmåltider er grovt brød med proteinrikt pålegg som f.eks egg, ost eller kyllingpålegg toppet med salat og grønnsaker. Granola eller kornblanding uten for mye sukker sammen med yoghurt og frisk frukt er også en god kilde til protein og karbohydrater. Og til slutt min favoritt: havregrøten. Jeg spiser havregrøt til frokost hver dag. Det som er så kjekt med havregrøten er at man kan gjøre den så fancy. Blant annet kan den lages på melk, vann, kokosmelk, mandelmelk eller hva du måtte ønske. Man kan også tilsette litt juice, most banan, honning eller eplebiter. Samtidig som det finnes uendelig med måter å toppe havregrøten på: frisk frukt, bær, nøtter, granola, syltetøy, kanel, rosiner og peanøttsmør for å nevne noen. Et innlegg med hvordan gjøre havregrøten mer spenstig kommer :) I tillegg til maten er det viktig å drikke til frokost for å sikre væskebalanse før økten begynner. Da vil jeg anbefale vann, fruktjuice med mye frukt og melk.

 
Det er ikke alle som synes det er like lett å få i seg frokost om morgenen. Jeg har selv vært en av de som ikke var så begeistret for frokosten. Da jeg gikk på ungdomsskolen var det eneste mamma klarte å friste meg med Go´morgen yoghurt. Selv om Go´morgen yoghurten inneholder hele ni sukkerbiter var det en god start for å lære kroppen å spise frokost, og etterhvert gikk jeg over til brødskiver og havregrøt. Havregrøt var jeg heller ikke så fan av, men jeg begynte å spise det før konkurranse fordi jeg hadde hørt at man måtte spise det for å gå fort på ski. I starten var havregrøten lesset ned av bær og det så mer ut som en fruktsalat. Derfor har jeg noen tips til deg som sliter med å få i deg frokost om morgenen.

TIPS:

God vane: selv om du kanskje ikke liker å høre det, så handler det ofte om å tvinge inn en god vane. Kroppen er et vanedyr, så hvis du klarer å få i deg frokost hver dag vil du etterhvert bli sulten om morgenen og ha lyst på frokost.

Har du dårlig tid om morgenen sa du? Ikke noe problem, for mye kan gjøres kvelden før. For eksempel har man kjøleskapsgrøt som lages kvelden i forveien og står klar i det du åpner kjøleskapsdøra.

Lett å få i seg: start med å spise noe som er lett å få i seg som f.eks. yoghurt med frisk frukt eller smoothie med frukt, bær, yoghurt og havregryn. Etterhvert kan det også kanskje friste med kornblanding uten for mye sukker blandet med yoghurt eller melk, ferskt brød med godt pålegg eller havregrøt.

 

God frokost :)

Ukens tips og råd

  • Skrevet 27.10.2015 klokka 21:36
  • Kategori: Ukens tips

Hei!

Jeg tenkte å innføre en serie med ukens tips og råd ut i fra min erfaring og kunnskap. Denne uken vil jeg starte med å skrive generelt om hva jeg fokuserer på i kosthold mitt og dermed også hva jeg baserer oppskriftene mine på. Legg gjerne igjen en kommentar om det er noen spesielle temaer du ønsker jeg skal skrive om.

Hverdagen min består av mye trening, og derfor er det viktig for meg å være bevisst på hva jeg spiser slik at jeg kan få mer energi og overskudd til å prestere. Med et tilstrekkelig inntak av næringsrik mat sikrer man raskere restitusjon etter trening, større kapasitet, et godt immunforsvar og en god helse. Jeg har størst fokus på å spise variert i kostholdet mitt og lage maten fra bunnen av. Da sikrer jeg at jeg får dekket alle behovene av de ulike næringsstoffene og unngår å få mangel på vitaminer eller mineraler. Samtidig får jeg i meg lite tilsetningsstoffer ved å lage mat fra bunnen av. Hvis man har en mangel på vitaminer eller mineraler, kan det gå utover prestasjonen og man kan føle seg sliten og få et svekket immunforsvar. Derfor tar mange idrettsutøvere blodprøver jevnlig for å sjekke at de ikke har mangler på noe. Jeg hadde selv jernmangel for noen år siden, så jeg er derfor nøye med å få i meg nok jern i kostholdet mitt. Jern er spesielt viktig å få i seg for jenter i utvikling.

Når det kommer til hva jeg spiser, så er spesielt karbohydrater en viktig energigivende kilde i mitt kosthold. Både under og rett etter trening passer jeg på å fylle opp med karbohydrater for å orke mer og restituere meg raskere etter treningen igjen. Proteiner er også en viktig del av mitt kosthold. Det gjør blant annet at muskler bygges raskere! Jeg er også nøye med å få i meg 5 om dagen med frukt og grønt, kalsium og fettsyrer som omega-3. 

Det er med andre ord viktig at kroppen er i balanse når man skal prestere på et høyt nivå innen idrett. En kropp i balanse er også viktig for å prestere på jobb og fritid. Med et variert kosthold får kroppen mer energi og orker mer både tidlig og sent.

 

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 22 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits