Syltet rødløk

 • Skrevet 12.09.2016 klokka 14:00
 • Kategori: Tilbehør

Hei,

I dag vil jeg gjerne dele oppskriften på mitt nye favoritt tilbehør: syltet rødløk!

SONY DSC
Sylting er en konserveringsmåte, men også en fin måte å tilberede grønnsaker på for å tilføre syre og friskhet til en rett. Syltet løk er rundere i smaken enn løk i rå form, og er perfekt tilbehør til grillmat, på pizza, i salater, og ikke minst på brødskiva eller sandwichen.

SONY DSC
Syltet rødløk

Du trenger:

1 rødløk

1 dl hvitvinseddik

1 dl sukker

1 dl vann

 

Først lager du en lake av hvitvinseddik, sukker og vann. Forholdet mellom eddik og sukker kan du justere alt etter om du synes laken blir for sur eller søt.

Ha hvitvinseddik, sukker og vann i en gryte, og varm opp til det koker og alt sukkeret er oppløst.

Mens syltelaken koker opp, kuttes rødløken i tynne båter. Overfør løken til et rent kokt glass, og hell over laken. La det avkjøles uten lokk til det når romtemperatur, ha på lokket, og sett i kjøleskapet. Den syltete røfløken er best om den får stå minst en dag, men kan fint serveres etter et par times tid.

Rødløken får en fin dyp rosafarge etter et par timer i laken. Løken holder seg lenge i kjøleskapet, men jeg tipper glasset blir raskt tomt når du har smakt på den.

Ovnsbakte poteter

 • Skrevet 11.09.2016 klokka 14:10
 • Kategori: Tilbehør

Hei,

Ovnsbakte poteter og potetbåter passer som tilbehør til mange retter! Det er ikke avansert å lage ovnsbakte poteter, de fikser seg selv i ovnen! I denne oppskriften har jeg blandet de med bladpersille, olivenolje, salt og pepper. Trikset for å få de sprø utenpå er å sette ovnen på maks temperatur, og la de stå til de begynner å blåser seg opp. Da skrur man temperaturen ned og lar de stå til de er gjennomstekte. Små poteter har mye overflate i forhold til innmat. Hvis du spiser de små potetene med skallet, får du i deg enda mer fiber enn enn med vanlige poteter.

SONY DSC

SONY DSC
Ovnsbakte poteter, 3-4 personer

Ca 800 gram små poteter (jeg brukte morenepotet)

En neve bladpersille

Olivenolje

Salt og pepper

 

Varm opp ovnen til varmluft 250 grader. Ha potetene i en ildfast form eller på et stekebrett med bakepapir og hell over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett inn potetene og la de stå til potetskallet begynner å blåse seg opp. Da slår du ned varmen på 200 grader over-og undervarme og la de steke til de er gjennomstekt. Kjenn med en gaffel. Bland med bladpersille og olivenolje. 

Eplemos

 • Skrevet 01.09.2016 klokka 10:45
 • Kategori: Tilbehør

Heisann, 

Nå er det så mye deilig norske epler i butikken, så det må utnyttes. Til denne oppskriften trenger du bare to epler, så har du en knallgod eplemos! Eplemos er godt på brødskiven, i yoghurten eller på havregrøten. Det går også an å bruke eplemos i bakst. For eksempel denne knallgode energibaroppskriften: http://spisogyt.blogg.no/1462036320_chocolate_blueberry_e.html

SONY DSC

SONY DSC
Eplemos (1 glass syltetøy)

2 stk epler

Skrell eplene, fjern eplehuset og del eplet i 8 biter. Ha eplene i en kjele med vann. Kok opp. Hvis du ønsker litt mer smak kan du koke eplene med en kanelstang eller tilsette litt sitron og frøene fra en vaniljestang. Eventuelt kan du tilsette litt honning for en søtere smak. Ha lokk over og la det småkoke i 30 minutter til eplene er møre. Bruk en foodprosessor eller stavmisker og mos eplene til en fin mos. Ha mosen over på tette glass. Kan oppbevares i kjøleskapet i ca 5 dager. Bruk det på brødskiva, i muffins og baroppskrifter, i yoghurten eller på havregrøten. 

Tips! Tilsett gjerne litt sitron og frøene fra en vaniljestang eller en kanelstang hvis du skal ha eplemosen på brødskiven eller i yoghurten. 

SONY DSC

Pesto av soltørkede tomater

 • Skrevet 04.05.2016 klokka 18:37
 • Kategori: Tilbehør

Heisann,

I dag kommer oppskrift på pesto av soltørkede tomater, også kalt rød pesto. Hjemmelaget pesto smaker så godt, og er en kjapp måte å løfte en rett på. Når man lager pesto selv, så har man kontroll på hva man får i seg.I tillegg smaker den bedre enn de man får kjøpt på butikken. Pesto passer som tilbehør til det meste. Både til pasta, pizza, kylling, fisk, salater og på brødskiven. I denne oppskriften er uten pinjekjerner, som ofte er vanlig i pesto. Det går selvsagt an å tilsette ristede pinjekjerner til pestoen, men den var veldig god smak uten også. Da kommer den gode smaken fra de soltørkede tomatene frem.

SONY DSC

SONY DSC
Pesto av soltørkede tomater

125 g soltørkede tomater

45 ml olivenolje

2 fedd hvitløk

1 ss tomatpurè

En håndfull frisk basilikum

Ha soltørkede tomter, hvitløksfedd, tomatpuré og basilikum i en bolle. Kjør sammen med stavmikser til det er blandet. Tilsett olivenolje og kjør til en pesto konsistens. Nytes på brødskiven, til middag eller blandet i pasta. Se oppskrift på en rett med rød pesto her: http://spisogyt.blogg.no/1461694220_pastasalat_med_kyllin.html

SONY DSC

Potetblomst

 • Skrevet 06.04.2016 klokka 16:00
 • Kategori: Tilbehør

Hei, 

Det er mye morsomt man kan gjøre med poteter. Vil du imponere litt, kan jeg anbefale potetblomst! Disse gjør seg på tallerkenen. Poteter passer som tilbehør til både fugl, fisk og kjøtt. Oppskrift på en god lammerett med potetblomst kommer på fredag! 

SONY DSC

SONY DSC
Potetblomst (4 personer)

12 mellomstore poteter, i tynne skiver

1 ½ stk rødløk, i tynne skiver

2 ss smør

1 fedd hvitløk, finhakket

Frisk timian

Salt og pepper

 1. Start med potetblomsten. Sett ovnen på 180 grader, over og undervarme. Skrell potetene og skjær de i tynne skiver.
 2. Smelt smør og ha i finhakket hvitløk og frisk timian i.
 3. Finn fram en stekeplate og dekk med aluminiumsfolie. Legg lag på lag med fire potetskiver nederst, deretter pensle med smørblandingen og rødløk oppå. Avslutt med poteter og enden av poteten i midten for å lage en blomst (jeg hadde tre lag med poteter, og to lag med løk). Krydre med salt og pepper på toppen.
 4. Sett inn midt i ovnen. Potetene skal stekes i ca 50 minutter, til de er møre.

Potetblomstene kan lages på forhånd og varmes opp i ovnen rett før servering!

Søtpotetchips

 • Skrevet 23.02.2016 klokka 14:30
 • Kategori: Tilbehør

Hei,

Søtpotetchips kan serveres som tilbehør til middag. De passer både til fisk, kjøtt og fugl. Kan også spises som snacks. Da kan de for eksempel dyppes i hjemmelaget guacamole.

SONY DSC Søtpotetchips (2 personer)

1-2 stk søtpotet (avhengig av størrelse)

Olivenolje

Salt og pepper

 1. Forvarm ovnen til 225 grader. Finn frem en kjele med vann. Skrell søtpotet og kutt i passe tykke staver.
 2. Ha de oppi kjelen med vannet og la det koke opp.
 3. La søtpotet-stavene koke i ca 5 minutter, til de så vidt er blitt møre. Da går det fortere å steke!
 4. Ta søtpotet-stavene opp fra vannet og legg de på et stekebrett med bakepapir. Hell over olje og krydre med salt og pepper. Stekes midt i ovnen i 15-20 minutter til de har fått en fin farge og er sprø.

Serveres som tilbehør til middag, går både til fisk, kjøtt og fugl. Kan også spises som snacks, da kan de for eksempel dyppes i hjemmelaget guacamole. 

SONY DSC

 

Mangochutney

 • Skrevet 02.02.2016 klokka 15:57
 • Kategori: Tilbehør

Hei,

Sausene man får kjøpt i butikken inneholder mye sukker, så da er det fint å kunne lage det hjemme uten sukker og med like god smak. Så enkelt, raskt og smaker mye bedre! Mangochutney kan brukes til indiske retter som tikka masala, til laks, sushi eller kylling. I morgen kommer en deilig rett man kan bruke mangochutney til! 

SONY DSC

SONY DSC Mangochutney (Nok til 3-4 personer)

1 stk mango

1 ts raspet frisk ingefær

1 stk chili

1 fedd hvitløk

1 ss eddik, 7%

½ ss honning eller 1 ss sukker

 

1. Skrell mangoen og skjær i små biter. Et tips er å bruke en ostehøvel til å få av skallet. 

2. Finhakk hvitløk og chili. Rasp ingefær. 

3. Ha mango, chili, hvitløk og ingefær i en kjele og tilsett eddik, vann og honning/sukker. La det koke i 3-5 minutter. 

4. Ha blandingen i en foodprosessor eller stavmikser og kjør til fin konsistens. 

 

Mangochutney kan brukes til indiske retter som tikka masala, til laks, sushi eller kylling. 

Hjemmelaget sweet chilisaus

 • Skrevet 11.11.2015 klokka 20:26
 • Kategori: Tilbehør

Heisann!

I forrige uke la TV2 ut en artikkel om sukkerinnholdet i asiatiske ferdigsauser. Da fikk jeg lyst til å dele oppskriften på min sweet chilisaus med dere! Tenk, enkelte sweet chilisauser man får kjøpt på butikken inneholder 50% sukker! Jeg har byttet ut sukkeret i sweet chilisausen med naturens søtning, honning. Her i huset var vi samstemte, vi synes den smaker minst like godt som den man får kjøpt i butikken. Jeg bruker ofte sweet chilisaus til wok og lakseretter.

 Sweet chilisaus

3 stk chili

3 fedd hvitløk

1 ts/liten bit ingefær

3 ss honning

3 ss hvitvinseddik

1 ss sitronsaft

2 dl vann

2 ts maisenna blandet i 4 ss vann

1 klype salt

 

 1. Skjær stilken av chiliene, skallet på ingefæren og skrell hvitløk. Ha chili, ingefær og hvitløk i en food prosessor og kjør til alt er finhakket.
 1. Tilsett honning, hvitvinseddik, sitronsaft, vann og salt i food prosessoren og kjør videre til alt er most. Det tar bare noen sekunder. 
 1. Hell sausen over i en liten kjele og kok opp. La det småkoke noen minutter. Rør ut 2 ts maisenna i 4 ss vann i et glass og tilsett blandingen til sausen. La sausen småkoke videre i 4-5 minutter til den har tyknet.
 1. La sausen avkjøles før den helles over i et tett glass. Sausen oppbevares i kjøleskapet. For de som har lyst til å lese artikkelen på TV2: http://www.tv2.no/a/7589718

Mine to beste pesto oppskrifter

 • Skrevet 22.10.2015 klokka 22:20
 • Kategori: Tilbehør

Hjemmelaget pesto er en av mine absolutt favorittsauser. Det smaker godt og er en kjapp måte å løfte en rett på. Når man lager pesto selv, så har man kontroll på hva man får i seg.I tillegg smaker den bedre enn de man får kjøpt på butikken. Pesto passer som tilbehør til det meste. Både til pasta, pizza, kylling, fisk, salater og på brødskiva.

I dag fant jeg frem til min nye favorittpesto: basilikumpesto med mandler. Et stort pluss med den er at mandler er billigere enn pinjekjerner og ofte noe man har i skapet. Smaken på pesto med mandler synes jeg var rundere og litt mildere. Nedenfor følger oppskrift på den klassiske basilikumpestoen med pinjekjerner og basilikumpesto med mandler.

Pesto med pinjekjerner

1 dl basilikum

1 fedd hvitløk

½ dl pinjekjerner

2 ss revet parmesanost

½ dl olivenolje

En liten klem sitronsaft

Salt og pepper

 

Rist pinjekjerner lett i en varm kjele med olivenolje. Bland deretter alle ingrediensene med en stavmikser eller liknende. Kjør til alle ingrediensene er knust. Spe på med mer olje etter ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper.

Pesto med mandler

1 dl basilikum

1 fedd hvitløk

20 gram mandler

2 ss revet parmesanost

½ dl olivenolje

En liten klem sitronsaft

Salt og pepper

 

Hvis mandlene har skall, start med å ha mandlene i en kjele med vann og kok opp. La de koke i ca 1 minutt før du tar kjelen av platen og skyller i kaldt vann. Klem på mandlene for at skallet skal gli av. Ta deretter litt olivenolje i kjelen og rist mandlene lett.

Bland basilikum, hvitløk, sitron, salt, pepper og olje i en stavmikser eller liknende. Kjør til alle ingrediensene er knust. Spe på med mer olje etter ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper. Hvis man ønsker en sterkere pesto kan man tilsette mer hvitløk.

Pestoen holder seg i kjøleskapet i et par dager. Det går også an å lage pesto uten parmesan hvis man ikke har det i hus.

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits