Hjemmelaget tortillachips med guacamole

  • Skrevet 17.06.2016 klokka 07:00
  • Kategori: Taco

Heisann, 

DET ER FREDAG! Hva med å prøve hjemmelaget tortillachips med guacamole i helgen? En snacksfavoritt hos meg! 

SONY DSC

SONY DSC
Hjemmelaget tortillachips med guacamole

2-3 stk fullkorns tortillalefser eller hjemmelagde (oppskrift http://spisogyt.blogg.no/1448542448_hjemmelagde_grove_tor.html)

Hjemmelaget tacokrydder (oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1446667253_hjemmelaget_tacokrydd.html)

Olje til pensling

 

Guacamole

2 stk avokado

Saften av ¼ stk lime (smak til)

½ stk rødløk

8 stk cherrytomater eller 1 stk tomat

Hakket frisk koriander (kan sløyfes)

Salt og pepper

  1. Forvarm ovnen til 200 grader, over-og undervarme.
  2. Ha alle ingrediensene til guacamolen i en bolle og kjør sammen med en stavmikser. Du kan også lage den uten stavmikser, da kutter du alle ingrediensene i fine biter, moser avokadoen og blander det sammen. Forskjellen på de to er at guacamolen som lages med stavmikser blir finere i konsistensen. Smak til med lime, salt og pepper.
  3. Del tortillalefsene i 8 jevnstore trekanter. Del først i fire, og deretter i hver trekant i to. Legg de på et stekebrett med bakepapir. Pensle begge sider med olje og dryss over tacokrydder på den ene siden. Stekes på øverste rille i 3-4 minutter (avhengig av ovn), til tortillachipsene er gylne og sprø. Følg med! Serveres med guacamole. 

SONY DSC

Marte Olsbus enchiladas

  • Skrevet 03.03.2016 klokka 13:30
  • Kategori: Taco

I dag er det klart for VMs åpningsdistanse, mixed stafett. Marte Olsbu er først ut på det norske laget og åpner dermed verdensmesterskapet på hjemmebane! Her på bloggen blir det Marte sin favorittoppskrift, enchiladas. Sammen med Marte Olsbu går Tiril Kampenhaug Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø. Mixed stafett foregår ved at to kvinner og to menn går på lag. Alle skal gjennom to skytinger hver (liggende og stående). Fem blinker skal fylles. Utøverne har åtte skudd til rådighet for å fylle blinkene hver gang.

Norge er regjerende olympisk mester på distansen. Mixed stafetten kan følges på NRK med start 15:20. Heia Norge :)

   Foto: SPIS OG YT / LARSEN, HÅKON MOSVOLD, NTB SCANPIXSONY DSC Marte Olsbus enchiladas - Oppskriften gir ca 8 lomper

Kjøttfyll:

600 g kjøttdeig

1 pakke tacokrydder eller 1-2 ss hjemmelaget tacokrydder. Oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1446667253_hjemmelaget_tacokrydd.html

8 stk tortillalefser

Ostefyll:

1 boks cottage cheese (250 gram)

5 dl revet ost

5 stk jalapenosringer (finhakket, svakere når man tar bort frøene)

3 stk hvitløksbåter (presset)

Saus:

3 ½ dl vann

1 ss olje

½ ts salt

½ ts oregano

2 ss tomatpuré

5 stk jalapenosringer (finhakket)

3 stk hvitløksbåter (presset)

2 dl creme fraiche

2 ss tacosaus

Topping:

Revet ost

  1. Forvarm ovnen til 250 grader, over- og undervarme.
  2. Stek kjøttet og bland inn tacokrydderet sammen med vann. 
  3. Bland deretter sammen ostefyllet.
  4. Ha alle ingrediensene til sausen med unntak av creme fraiche og tacosaus i en kjele. La det koke opp før du tar det av platen. Etter oppkok tilsettes creme fraiche og tacosaus. Rør sammen.
  5. Legg lompene på benken, og legg en stripe tacokjøtt og en stripe ostefyll per lompe. Rull lompene stramt sammen og legg i en lett smurt ildfast form.
  6. Hell over all sausen og strø revet ost over. Stekes i 15 minutter midt i ovnen.

Serveres med en frisk salat med godt stæsj og gjerne litt guacamole til. 

SONY DSC

Maistortilla

  • Skrevet 05.02.2016 klokka 14:21
  • Kategori: Taco

Heisann,

Hva med å prøve å lage tacoen mer meksikansk? Hjemmelagde tortillalefser gir fredagstacoen et ekstra løft. I Norge lages tortillalefsene av hvete, mens de i tacoens land, Mexico, brukes maismel. Under er en oppskrift på maistortilla. Alt du trenger er maismel, vann, olje og salt.

SONY DSC
SONY DSC Maistortilla (Gir 7 stk)

180 gram maismel

1 ½ dl vann

2 ss olje

1 ts salt

 

  1. Kna sammen maismel, salt og olje i en bolle. Tilsett vann og bland godt sammen. Del deigen i 7 deler.
  1. Ha litt vann på hendene og form til små boller. Ta et ark med bakepapir og klikk i fire. Legg en bolle på et av de fire arkene med bakepapir og trykk deigen ned til en sirkel med hendene. Legg litt plastfolie over og kjevle til du har en tynn rund lefse.
  1. Sett på en stekepanne på ganske høy varme. Den skal være helt tørr. Når den er varm, tar du av plastfolien av deigen og legger den i pannen. Dra forsiktig av bakepapiret etter 5-10 sekunder i pannen. Stek lefsene i 30 sekunder-1 minutt på hver side.
  1. Leg de ferdige tortillalefsene oppå hverandre innpakket i et vått kjøkkenhåndkle for å unngå at de blir tørre.

SONY DSC
SONY DSC

Den ultimate fredagstacoen

  • Skrevet 10.12.2015 klokka 17:07
  • Kategori: Taco

Hei,

De siste ukene har jeg kommet med tips til fredagstacoen hver torsdag. Målet med serien tacofredag har vært å inspirere til en sunn, næringssrik og fornyet tacomiddag. Det finnes mange muligheter for å gjøre tacoen spennende, og den beste tacoen er den man lager selv av gode råvarer. I dette innlegget oppsummerer jeg alle oppskriftene som kan settes sammen til den ulitmate fredagstacoen! Kanskje noe av det kan friste å fylle morgendagens tacolefse med? 

Den ultimate fredagstacoenSONY DSC

SONY DSC Hjemmelaget tacokrydder (Holder til 15 tacomiddager) 

4 ss spisskummin

4 ss paprikapulver

6 ss chilipulver

3 ss maldonsalt

5 ts hvitløkspulver

5 ts chilliflak

6 ts oregano

2 ts sort pepper

2 ts cayennepepper

  1. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.
  1. Ha krydderbladningen over på et tett glass og oppbevar den tørt. Jeg bruker ca 1 ss tacokrydder i 400 g kjøttdeig, men prøv deg frem og finn ut hvor sterkt du liker det. Tacokrydderet blandes ut med litt vann. 

SONY DSC Guacamole (Oppskriften holder til 3-4 personer)

2 stk modne avokado

1 ½ ss limesaft (eller sitronsaft)

1 stk tomat

3 ss rømme

2 båter hvitløk, finhakket

½ stk finhakket rød chili

½ ts salt

¼ ts pepper

  1. Del avokadoen i to, og ta ut steinen og grav ut fruktkjøttet med en skje. Mos avocado med en potetstamper eller gaffel.
  1. Press limesaft (eller sitronsaft) over.
  1. Del tomaten i fire og skjær ut frøene med en liten kniv. Del tomatkjøttet i små terninger.
  1. Bland most avokado og tomatterninger sammen med rømme.
  1. Tilsett chili og smak til med salt pepper og eventuelt mer limesaft (eller sitronsaft).
  1. Dekk til guacamolen, og sett den kaldt til den skal serveres.

TIPS:

  • Bruk moden avokado i guacamole, det gir mer smak og en god og kremet guacamole.
  • Limesaften (eller sitronsaft) forhindrer at avocadoen blir brun. Det samme gjør også avocadosteinen.
  • Legg avokadosteinen i guacamolen, så beholder den sin fine grønnfarge.

SONY DSC Tomatsalsa (Oppskriften holder til 4 personer)

4 stk tomater

1 stk rødløk

1-2 fedd hvitløk

3-4 ss olivenolje

Frisk koriander

Salt, pepper og saft av sitron/lime

 

Hakk tomater, rødløk, hvitløksfedd og koriander. Bland alt sammen. Smak til med salt, pepper og lime.

Tropisk Mangosalsa (Oppskriften holder til 4 personer)

Oppskriften holder til 4 personer

1 stk mango

1/2 stk løk

1 stk chili

Koriander

1/2 stk paprika

Saft av lime

 

Skjær mango i terninger og hakk løk, chili, koriander og paprika. Smak til med lime.

Hjemmelagde grove tortillalefser (Gir ca 8-10 tortillalefser)

3 dl hvetemel eller siktet speltmel

2 dl sammalt hvete

2 dl lunket vann

2 ss rapsolje

1 ts salt

  1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og kna deigen sammen for hånd i noen minutter til du har en fin deig. Tilsett mer mel om nødvendig.
  1. La deigen hvile i ca 15 minutter.
  1. Del deigen i 8-10 deler. Ha mel på en benkeplate og kjevle ut hver del i samme størrelse som stekepannen. Det er om å gjøre å kjevle deigen så tynn som mulig. Klarer du å se hånden gjennom deigen er den bra.
  1. Stek tortillalefsene i en tørr stekepanne på middels varme. La den bli varm før du legger første lefse oppi pannen. Trykk lefsene litt ned med en stekeplate under stekingen for å unngå bobler.
  1. Pakk lefsene i et fuktig kjøkkenhåndkle etterhvert som de blir klare. Da holder de seg myke og fine frem til servering.

 

Hvis ikke alle lefsene spises opp første dagen kan de oppbevares i en pose i kjøleskapet. SONY DSC Fyll: Kjøttdeig, biff, fisk og skalldyr, kylling, vegetar?

KJØTTDEIG

I dag finnes det mange ulike typer kjøttdeig på butikken, så det kan være fint å bytte på litt. På butikken finner man blant annet kjøttdeig av storfe, karbonadekjøttdeig, kyllingkjøttdeig og svinekjøttdeig. Kjøttdeig av storfe er den mest brukte kjøttdeigen. Forskjellen på de ulike typene kjøttdeig er hovedsakelig fettinnholdet.  

BIFF

Et annet tips er å bruke biff, for eksempel av storfe. Da kan man gjerne marinere kjøttet med olje, krydderblanding og litt sitronsaft i 30 minutter i romtemperatur. 

FISK OG SKALLDYR

De fleste fisketyper kan brukes til taco. Torsk og laks er mine favoritter. Skjær fisken i terninger og ha over tacokrydder og litt limesaft. Reker kan også brukes i taco, og spesielt sammen med mangosalsa blir det en sommerhit.

KYLLING

Kylling er en klassiker innen tex-mex. Det egner seg yppelig i tacolefsen eller som fyll i enchiladas. Et tips er å variere krydderet til kyllingen mellom tacokrydder og BBQ-saus.

VEGETAR

Hvis man ønsker et kjøttfritt alternativ på tacoen går det an å bruke bønner.

Tacofredag: kjøttdeig, biff, fisk, kylling eller vegetar?

  • Skrevet 04.12.2015 klokka 19:06
  • Kategori: Taco

Heihei!

Fredag er blitt den store tacodagen her til lands. Det er fint å kunne variere den tradisjonelle tacoen med forskjellig typer kjøtt, fisk og bønner. Den vanligste varianten til fredagstacoen er kjøttdeig, men taco kan lages på mer enn kjøttdeig. Det finnes mange andre gode og næringsrike alternativer som er fint å variere med. 


KJØTTDEIG

I dag finnes det mange ulike typer kjøttdeig på butikken, så det kan være fint å bytte på litt. På butikken finner man blant annet kjøttdeig av storfe, karbonadekjøttdeig, kyllingkjøttdeig og svinekjøttdeig. Kjøttdeig av storfe er den mest brukte kjøttdeigen. Forskjellen på de ulike typene kjøttdeig er hovedsakelig fettinnholdet. 

BIFF

Et annet tips er å bruke biff, for eksempel av storfe. Da kan man gjerne marinere kjøttet med olje, krydderblanding og litt sitronsaft i 30 minutter i romtemperatur. 

FISK OG SKALLDYR

De fleste fisketyper kan brukes til taco. Torsk og laks er mine favoritter. Skjær fisken i terninger og ha over tacokrydder og litt limesaft. Reker kan også brukes i taco, og spesielt sammen med mangosalsa blir det en sommerhit.

KYLLING

Kylling er en klassiker innen tex-mex. Det egner seg yppelig i tacolefsen eller som fyll i enchiladas. Et tips er å variere krydderet til kyllingen mellom tacokrydder og BBQ-saus.

VEGETAR

Hvis man ønsker et kjøttfritt alternativ på tacoen går det an å bruke bønner.



Grove tortillalefser

  • Skrevet 26.11.2015 klokka 13:54
  • Kategori: Taco

Heihei!

Gjør fredagstacoen til en fest med hjemmelagde grove tortillalefser! I høst prøvde jeg å lage tortillalefsene til tacoen hjemme istedenfor å kjøpe ferdige, og resultatet ble veldig bra! Nå pleier jeg å lage de fra bunnen av hver gang det serveres taco her i huset. Med hjemmelagde tacolefser har man full kontroll på ingrediensene samtidig som det smaker fantastisk. Stort pluss er at det er så lett å lage! Fyll lefsene med karbonadedeig med hjemmelaget tacokrydder, guacamole, tomatsalsa og mangosalsa. Blir det noen til overs kan lefsene brukes til lakserull eller som pizzabunn i dagene etter.

Hjemmelagde grove tortillalefser

Gir ca 8-10 tortillalefser

 

180 gram hvetemel (ca 3 dl)

180 gram sammalt hvete, fin (ca 3 dl)

2 dl lunkent vann

2 ss raspolje

1 ts salt

  1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og kna deigen sammen for hånd i noen minutter til du har en fin deig, den skal ikke være klissete. Tilsett mer mel om nødvendig.
  2. La deigen hvile i ca 15 minutter.
  3. Del deigen i 8-10 deler. Ha mel på en benkeplate og kjevle ut hver del i samme størrelse som stekepannen. Det er om å gjøre å kjevle deigen så tynn som mulig. Klarer du å se hånden gjennom deigen er den bra.
  4. Stek tortillalefsene i en tørr stekepanne på middels varme. La den bli varm før du legger første lefse oppi pannen. Trykk lefsene litt ned med en stekeplate under stekingen for å unngå bobler.
  5. Pakk lefsene i et fuktig kjøkkenhåndkle etterhvert som de blir klare. Da holder de seg myke og fine frem til servering.

 

Hvis ikke alle lefsene spises opp første dagen kan de oppbevares i en pose i kjøleskapet. GOD TACOFREDAG :)


 

 

Tomatsalsa og tropisk mangosalsa til taco

  • Skrevet 19.11.2015 klokka 15:42
  • Kategori: Taco

Heisann!

I dag kommer to tips til fredagstacoen: tomatsalsa og tropisk mangosalsa. Fargerikt tilbehør til tacoen! Det er gøy å imponere med å lage taco fra bunnen av. Det er verken tidkrevende eller vanskelig. I tillegg gir det nye og fantastiske smaksopplevelser. Oppskrift på hjemmelaget guacamole og tacokrydder finnes her og her.


Tomatsalsa  - 2 personer

2 stk tomater

½ stk rødløk

1 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

Frisk koriander

Salt, pepper og saft av sitron/lime

 

Hakk tomater, rødløk, hvitløksfedd og koriander. Bland alt sammen. Smak til med salt, pepper og lime.

Tropisk Mangosalsa - 2 personer

½ stk mango

¼ stk løk

½ stk chili

Koriander

¼ stk paprika

Saft av lime

 

Skjær mango i terninger og hakk løk, chili, koriander og paprika. Smak til med lime.



Guacamole

  • Skrevet 13.11.2015 klokka 18:55
  • Kategori: Taco

Hei,

Det er fredag igjen og taco står på menyen i mange hus! Guacamole er en sikker vinner på tacobordet. Forrige fredag la jeg ut oppskrift på hjemmelaget tacokrydder (link her). Hjemmelaget guacamole smaker fantastisk godt! Hovedingrediensen i guacamole er avokado som gir sunt fett og mye fiber. 

Guacamole

Oppskriften holder til 3-4 porsjoner:

2 stk modne avokado

1 ½ ss limesaft (eller sitronsaft)

1 stk tomat

3 ss rømme

2 båter hvitløk, finhakket

½ stk finhakket rød chili

½ ts salt

¼ ts pepper

  1. Del avokadoen i to, og ta ut steinen og grav ut fruktkjøttet med en skje. Mos avocado med en potetstamper eller gaffel.
  2. Press limesaft (eller sitronsaft) over.
  3. Del tomaten i fire og skjær ut frøene med en liten kniv. Del tomatkjøttet i små terninger.
  4. Bland most avokado og tomatterninger sammen med rømme.
  5. Tilsett chili og smak til med salt pepper og eventuelt mer limesaft (eller sitronsaft).
  6. Dekk til guacamolen, og sett den kaldt til den skal serveres.

TIPS:

Bruk moden avokado i guacamole, det gir mer smak og en god og kremet guacamole.

Limesaften (eller sitronsaft) forhindrer at avocadoen blir brun. Det samme gjør også avocadosteinen.

Legg avokadosteinen i guacamolen, så beholder den sin fine grønnfarge. 

Hjemmelaget tacokrydder

  • Skrevet 06.11.2015 klokka 14:05
  • Kategori: Taco

Hei!

I dag er det fredag og det betyr FREDAGSTACO! Fredagstacoen er blitt et kjent fenomen i Norge. Jeg er en stor tilhenger av taco, og elsker å fylle tacolefsen med spennende smaker. I det siste har jeg begynt å lage flere av elementene til fredagstacoen fra bunnen av: hjemmelaget tacokrydder, guacamole, salsa og tortillalefser. Og jeg må si det løfter tacoen til nye høyder. Det tar litt mer tid, men det smaker bedre enn ferdigvariantene og er sunnere.

Fredagene fremover vil jeg legge ut oppskrifter som gjør tacoen litt sunnere. Denne ukens oppskrift er tacokrydder! Tacokrydderet man får kjøpt i pose på butikken inneholder tilsetningsstoffer og mye sukker og salt. Det er egentlig helt unødvendig i tacokrydderet. Hjemmelaget tacokrydder lages på under fem minutter og holder til mange fredagskvelder fremover. Mer om tilsetningsstoffer i mat vil komme i neste ukens råd og tips. 
Da jeg handlet inn til fredagstacoen forrige fredag, tok jeg en tur innom krydderavdelingen og fikk utvidet krydderhylla hjemme med spennende nye krydder. Selv om krydderne kostet meg litt på butikken første gangen, så vil det likevel bli langt billigere enn tacokrydderet fra butikken i lengden.

Hjemmelaget tacokrydder - Holder til 15 tacomiddager

4 ss spisskummin

4 ss paprikapulver

6 ss chilipulver

3 ss maldonsalt

5 ts hvitløkspulver

5 ts chilliflak

6 ts oregano

2 ts sort pepper

2 ts cayennepepper

 

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Ha krydderbladningen over på et tett glass og oppbevar den tørt. Jeg bruker ca 1 ss tacokrydder i 400 g kjøttdeig, men prøv deg frem og finn ut hvor sterkt du liker det. Tacokrydderet blandes ut med litt vann. 



Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits