Rosa rødbetesuppe

 • Skrevet 26.10.2016 klokka 11:40
 • Kategori: Suppe

Heihei, 

Nå begynner skisesongen å nærme seg, så da er det bare å booste 02en med en rosa rødbetesuppe! Denne har jeg servert til flere av venninne mine, og den falt i smak. Håper det smaker :)

SONY DSC
Rosa rødbete suppe (1-2 personer)

1 rødbete

2 medium poteter

Saften av ½ sitron

½ ts chiliflakes

½ ts spisskummen

1 stk hvitløk, presset

1 ts koriander krydder

200-300 ml kokosmelk

 

Topping

1 medium poteter

Olivenolje

1 ts chiliflakes

Salt og pepper

1 stk egg

1.Forvarm ovnen til 220 grader over-og undervarme. Skrell rødbeten og del i biter, da går det fortere å få de møre. Ha på et stekebrett med bakepapir og stek i ca 15-20 minutter til de er møre.

2.Imens rødbeten steker, skrell potetene til suppen (ikke skrell de til toppingen) og ha de i en kjele med vann. La potetene koke til de er møre.

3.Skjær potetene til toppingen i små biter og legg de på et stekebrett med bakepapir med masse olivenolje, chiliflakes, salt og pepper. Stek til de er sprø, ca 30 minutter.

4.Ta ut rødbetebitene og avkjøl den. Når rødbeten er avkjølt nok, ha den i en blender. Ha de kokte potetene, sitron, chili flakes, spisskummen, hvitløk, kokosmelk og koriander i blenderen. Kjør sammen til du har fått en fin konsistens. Hvis den er for tykk, tilsett mer kokosmelk eller vann til du har fått ønsket konsistens.

5.Ha over i kjele og kok opp til den er varm. Ha oppi en bolle og server med kokt egg og potetterninger. 

 

Server gjerne med raske rundstykker til! 

SONY DSC

Høstens jordskokksuppe med deilig garnityr og focaccia

 • Skrevet 26.09.2016 klokka 12:20
 • Kategori: Suppe

Hei,

Jordskokk er en liten rotknoll. Den var en utbredt grønnsak i Norge før poteten kom og tok over. Jordskokken har mange av de samme bruksområdene som poteten. Den har en søt nøtteaktig smak som de fleste vil like. Jordskokk kan brukes rå i salater, som råkost, i suppe, pureer, bakt i ovnen og stekes som chips. Den norske sesongen er fra slutten av september og ut oktober. Oppskriften er beregnet for en middag for fire personer, men du kan gjerne nyte oppskriften som forrett også. Da kan du halvere oppskriften. Både suppen og garnityret kan fint lages på forhånd, så er det bare å varme opp suppen og ha på garnityret når det passer seg. Rask å lage, sunn og god å spise! 

 


Jordskokksuppe med deilig garnityr og focaccia, til middag for 4 personer

Jordskokksuppe

830 gram jordskokk (ca 20 jordskokker)

3 stk gul løk

125 gram smør

1 stk rødløk

7 dl vann

3 terninger grønnsaksbuljong

10 dl H-melk

Salt og pepper

 

Garnityr

Ca 200 gram varmrøkt pepperlaks eller evt sprøstekt spekeskinke

Syltet løk (se oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1473523432_syltet_rdlk.html)

Store røstede maiskorn med salt

Alfaspirer

1 stk vårløk i skiver

Evt kantareller. Rens de, kutt i småbiter og spørstek i smør. Dryss på litt salt og ha over suppen. 

 

 1. Skrell løk og jordskokker og kutt dem i biter.
 2. Varm en gryte på medium varme og smelt smøret. Når det begynner å boble, ha i jordskokker og løk. Stek de forsiktig i smøret til de har blitt myke og blanke men uten at de får for mye farge.
 3. Når grønnsakene har begynt å bli myke, ha i vann og buljongterninger. Gi dette et skikkelig oppkok og la det småkoke i 5-10 minutter.
 4. Ha i melk og gi det et kort oppkok. Ta suppen til side og miks den med en stavmikser til den er helt glatt.
 5. Når suppen er ferdig mikset kan du smake den til med litt salt og pepper. Det er salt i buljongen, så smak til etter din egen gane.
 6. Rens kantareller og skjær i små biter. Stek i smør og krydre med salt og pepper til de er sprøstekt.
 7. Til opplegging trenger du den varme suppen, syltet løk, varmrøkt laks, alfaspirer, purreløk og ristet maiskorn.

Focaccia

950 gram hvetemel

50 gram sammalt rug, fin

12 gram fersk gjær

7,5 dl vann

20 gram sukker

3 ss olje

 1. Løs opp gjær i lunkent vann. Bland inn melet og saltet. Ha i olje.
 2. Elt deigen ca 10 minutter, til den er blank, smidig og slipper bollen. Tilsett evt mer vann hvis deigen er for fast. La deigen heve i romtemperatur i ca 2 timer, eller kaldt over natten.
 3. Ha deigen på et stekebrett dekket med bakepapir. Klem utover og la hvile i 20 minutter. Trykk deigen litt ned med fingrene. Hell over olivenolje og dryss på salt.
 4. Stek på 220 grader i 20-30 minutter. Avkjøles på rist. Pensle med litt olivenolje rett før servering.

Tomatsuppe med smilende egg

 • Skrevet 11.04.2016 klokka 13:00
 • Kategori: Suppe

Hei, 

Ny uke og kanskje hjemmelaget tomatsuppe står på menyen? 

Hjemmelaget tomatsuppe er så godt og ikke minst enkelt å lage. Hvis du ikke har prøvd hjemmelaget tomatsuppe før, er det bare å hive seg rundt. Det er virkelig å anbefale! Suppen lages ferdig på 15 minutter, og med egg og grovt brød til får du i deg masse gode næringsstoffer. Jeg lager alltid en stor porsjon, så har jeg en rask og god lunsj rett etter trening :)

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
Tomatsuppe (4 porsjoner)

1 stk rødløk

2 fedd hvitløk

1 stk chili

2 bokser hermetiske tomater

2 ss tomatpuré

2 ss hakket soltørkede tomater (ca 6 stk)

½ ss brunt sukker

7 ½ dl vann (eller 10 dl for mer flytende)

2 stk terninger av grønnsaksbuljong

Salt og pepper

½ ss balsamicoeddik

Basilikum

Egg

Creme faiche

 

 1. Finhakk rødløk, chili, hvitløk og soltørkede tomater. Finn med en gryte og fres rødløken til den er blank og myk. Tilsett hvitløk, chili og soltørkede tomater mot slutten.
 2. Ha tomatpureén i gryta og la det surre sammen. Tilsett så boksene med hermetiske tomater. Kok opp.
 3. Tilsett grønnsaksbuljong, vann balsamicoeddik, brunt sukker og salt og pepper Kok opp. Smak til suppen. Tomatsmaken skal være dominerende.
 4. La suppen koke videre på middels varme.
 5. Sett på en annen gryte med vann til eggene imens. Kok egg etter hvordan du vil de skal være selv, jeg bruker 8 minutter, så de er i overgangen mellom smilende og hardkokt.
 6. Når egget begynner å nærme seg slutten, kjør suppen med en stavmikser eller lignende, så suppen blir jevn og glatt. Tilsett mer vann eller kraft om suppen er for tykk.

 

Server suppen med en dæsj creme fraiche, egg, basilikum og grovt brød til. Eventuelt kan du koke opp pasta og ha i suppen.

SONY DSC

Rask tomatsuppe med grønnsaker og tortellini

 • Skrevet 17.02.2016 klokka 13:05
 • Kategori: Suppe

Heisann,

En rask hverdagsmiddag. Etter ettermiddagens treningsøkt er det om å gjøre å få i seg en god middag fortest mulig, og da er denne suppen midt i blinken! Jeg kuttet opp grønnsakene og hadde alt oppi en gryte, så satte jeg den på middels varme og lot den koke mens jeg hoppet i dusjen. Da jeg kom ut av dusjen var det bare å ha i tortellini og la det koke i 3 minutter før middagen var klar :) Godt smakte det også! Lag gjerne en litt stor porsjon, så har du til lunsj dagen etter!

SONY DSC

SONY DSC Rask tomatsuppe med grønnsaker og tortellini (Oppskriften er nok til 2 personer) 

1 boks med hakkede hermetiske tomater (400 g)

6 dl vann

1 stk hønsebuljong

250 g tortellini eller ravioli

½ squash

4 stk gulrot

½ paprika

1 stk hvitløksfedd

½ ts knust chili

Salt og pepper

Frisk basilikum

 

 1. Skjær opp squash, gulrot og paprika og hvitløk i passe store biter.
 1. Ha alle ingrediensene med unntak av hønsebuljongen og frisk basilikum i en kjele. La det koke opp, og tilsett hønsebuljongen. La det koke ytterligere i noen minutter før tortellini tilsettes gryta. La det koke på middels varme i 3 minutter. Smak til med salt og pepper, og pynt med fersk basilikum på toppen.

SONY DSC

Spicy fiskesuppe - favoritten!

 • Skrevet 20.01.2016 klokka 13:10
 • Kategori: Suppe

Hei, 

I dag kommer favoritten min! Perfekt for å holde seg frisk og varme seg på i kulden. Denne suppen anbefaler jeg virkelig! Den er så rask og enkel å lage. På 20 minutter har man en næringsrik og deilig suppe! Suppen koker seg selv, så det som må gjøres er å kutte grønnsaker og fisk. Suppen serveres med brød/focaccia til eller med nudler/pasta i. Da er tallerkenen fylt opp med alt man trenger for en sunn og næringsrik middag.

SONY DSC Curry paste bestemmer styrken på suppen, så her gjelder det å prøve seg frem. Er du typen som liker sterk mat kan du gjerne bruke flere teskjeer enn oppskriften sier. Oppskriften gir en ganske mild variant. Curry paste kombinert med kokosmelk gir en fantastisk lukt på kjøkkenet. Det fine med denne suppen er at man kan bruke så mange ulike grønnsaker oppi. Jeg pleier å ta utgangspunkt i det jeg har i kjøleskapet og mikse derfra. Hvitløk, chili, paprika og gulrot er faste ingredienser, men ut i fra det varierer jeg. SONY DSC Spicy fiskesuppe - Oppskrift til 2-3 personer 

500 gram laks

2 bokser kokosmelk

3-5 ts curry paste (smak til, mer curry paste gjør suppen sterkere)

4 ss fishsauce

2 ss brunt sukker

2 fedd hvitløk

1 stk rød chili

1 stk rødløk

1 stk paprika

1 stk vårløk

4 stk gulrøtter

1 stk lime

1 stilk sitrongress (kan sløyfes)

1 neve fersk koriander

Cherrytomater  

 1. Finhakk hvitløk og chili. Ta det litt kremete, øverste laget fra boksen med kokosmelk i en kjele og tilsett curry paste. Fres chilli, hvitløk og curry paste kort i kjelen og tilsett resten av kokosmelken og fishsauce. Rør godt og kok opp. Smak til med mer curry paste eller fishsauce.
 1. Hakk grønnsakene imens suppen koker opp. Tilsett grønnsakene i suppen og la det koke på lav varme videre noen minutter til grønnsakene er møre.
 1. Del laksen opp biter og trekk kjelen av platen før du tar laksestykkene oppi
 1. La fisken trekke i et par minutter i suppen og tilsett litt lime. Pynt med cherrytomater og koriander

SONY DSC

SONY DSC

Blomkålsuppe

 • Skrevet 15.11.2015 klokka 13:45
 • Kategori: Suppe

God søndag! 

Dagens oppskrift jeg vil dele med dere er en varm og god blomkålsuppe. Her på Lillehammer har minusgradene begynt å komme, så da er det godt å komme inn etter trening og få i seg varmen med suppe. Frokost, lunsj og kveldsmat er måltider med hovedvekt på karbohydratrike matvarer med et innslag av protein. Et godt forslag til lunsj er derfor suppe med brød eller knekkebrød til. Et tips er å lage en stor porsjon suppe. Suppen kan fryses ned eller oppbevares i kjøleskap, så har man rask lunsj til dagen etter.

Blomkålsuppe - ca 4 porsjoner

1 stk stort blomkålhode

8 dl vann

2 dl melk

2 stk kyllingbuljong

2 ss creme fraiche

½ - 1 stk løk

½ stk purre

3-4 skiver spekeskinke

Salt og pepper

Raske rundstykker eller knekkebrød 

 1. Vask blomkålen og del den opp i små buketter. Stilken på blomkålen er også fin å bruke, så den kan deles opp i små biter. Hakk løk og hvitløk.
 2. Kok opp vann og melk i en kjele på medium varme. Tilsett 2 stk terninger av kyllingbuljong.
 3. Når det begynner å boble, tilsett blomkål og løk til suppen. La det småkoke i ca 10-15 minutter til blomkålen er mør. Rør innimellom.
 4. Imens suppen koker, ha skivene av spekeskinke i en tørr panne og sprøstek.
 5. Ta suppen til side og miks den med en stavmikser eller foodprosessor til den er jevn og fin. Når suppen er ferdigmikset tilsettes creme fraiche før den kjøres litt videre. La suppen putre på lav varme i noen minutter.
 6. Smak suppen til med salt og pepper. Det er salt i kyllingbuljongen, så smak til etter din egen gane.

Server suppen med sprøstekt spekeskinke, nykvernet pepper, skiver av purre og ferske rundstykker eller knekkebrød til.

Grøsselig god gresskarsuppe til Halloween

 • Skrevet 31.10.2015 klokka 11:40
 • Kategori: Suppe

HAPPY HALLOWEEN!

Gresskar og Halloween hører sammen, og det fine er at man får kjøpt gresskar i de fleste matbutikker i oktober. Gresskar er en sunn og næringsrik grønnsak som er rik på blant annet fiber og vitamin-A. Å bruke gresskar til matlaging er ikke like vanlig i Norge som i USA, men gresskar egner seg godt i suppe, brød og bakst.

Et gresskar kan brukes til så mangt! Det tomme skallet kan bli en skummel lykt til Halloween eller serveringsskål til suppe, fruktkjøttet kan brukes til middag eller bakst og frøene kan ristes tørt i en stekepanne og brukes blant annet i salater. Det finnes utrolig nok over 700 forskjellige sorter gresskar, og vi i Norge er mest kjent med Halloween-gresskaret. Det brukes til å lage lykt til Halloween, men kan også brukes i mat. Et Halloween-gresskar har imidlertid ikke så mye smak, så det kan være en fordel å blande det med Butternut-gresskaret, også kalt flaskegresskar. Flaskegresskaret er gulere inni og formet som en flaske. Du ser den på bildet over. Jeg brukte flaskegresskaret i suppen. Denne suppen gir middag til 4 personer. Halver mengden om du ønsker å lage en mindre porsjon.

Grøsselig god gresskarsuppe til Halloween -  4 porsjoner

Ca. 800 g gresskarkjøtt uten frø og skall i biter

2 stk gulrøtter i biter

100 g smør

2 løk, grovhakket

4 hvitløksfedd, finhakket

3 dl vann

2 terninger kyllingbuljong

7 dl vann

2-3 dl kremfløte

Salt

Pepper

God olivenolje

Gresskarkjerner

 

Fremgangsmåte

 1. Del gresskaret og fjern frøene. Skjær ut kjøttet og kutt i terninger. Skrell gulrøttene og skjær i biter. Skrell løken og kutt i biter. Finhakk hvitløken.
 2. Varm en gryte på medium varme og smelt smøret. Når det begynner å boble, ha i løk og hvitløk. Stek de forsiktig i smøret til de har blitt myke og blanke, men uten at de får for mye farge. Tilsett deretter gresskar og gulrøtter og rør om. Tilsett 3 dl vann, og la det småkoke i over svak varme ttil gresskarene og gulrøttene er passe myke. Rør innimellom.
 3. Når grønnsakene har begynt å bli myke tilsettes 7 dl vann og buljong. Gi dette et oppkok, og la det småkoke i ca 5 minutter.
 4. Ta suppen til side og miks den med en stavmikser til den er helt jevn og fin.
 5. Når suppen er ferdigmikset tilsettes fløte. La suppen putre på lav varme i noen minutter.
 6. Smak suppen til med salt og pepper. Det er salt i kyllingbuljongen, så smak til etter din egen gane.
 7. Server suppen med en skje creme fraiche, noen dråper olivenolje og nykvernet pepper. Pynt evt. rista gresskarkjerner og grønne urter du har for hånden.

 

Den litt søtlige smaken av gresskar passer godt sammen med brødskiver dyppet i litt olivenolje og saltflak. 

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits