Sportsboller med høstens fyll

God morgen! Her kommer det en oppskrift på sportsboller som gir masse energi og smaker herlig av eple, plomme og mandler. Ta med sportsbollene i sekken eller drikkebeltet, og nyt høstværet!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
Sportsboller med høstens fyll (Oppskriften gir ca 20 boller)

Sportsboller

5 dl melk

50 gram tørrgjær

60 gram margarin

1 ss honning 

1 ts kardemomme

1 ts salt

100 gram havregryn

300 gram sammalt hvete, fin

400 gram hvetemel

1 egg

+ 1 egg til pensling

 

Eple- og plommefyll

3 stk epler

4 stk plommer

3 ss vann

1 ss honning

1 ts kanel

 

Nøttefyll

50 gram mandler

20 gram smør

1 ss honning

  1. Smelt smøret og ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs. Det går fint an å elte for hånd også. Dekk med plastfolie og sett deigen til heving til dobbel størrelse, ca 1 time. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
  2. Vask epler og plommer. Del plommene i to og ta ut steinen. Del de i terninger. Ta ut eplehuset på eplet og skjær i terninger. Ha i en kjele med vann og honning. Kom de på middels varme til de er myke. Press litt ned med sleiven du rører med, så det blir en mos med biter. Sett eple-og plommefyllet til side.
  3. Ha mandler i en foodprosessor og kjør til de er malte. Tilsett smør og honning, og kjør til det er blandet godt.
  4. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme. Strø mel på kjøkkenbenken og del deigen i 20 biter. Rull til boller og lag et hull i midten av hver bolle med tommelen. Smør et lag med nøttefyll i hullet og fyll resten med eple-og plommefyllet. Legg bollene på en stekeplate med bakepapir. Pensle bollene med sammenvispet egg.
  5. Stek bollene midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av ovn. Avkjøl på rist

Boller er best nystekt, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Bollene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta bollene opp, og la bollene tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering settes ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk bollene inn i aluminiumsfolie og varm bollene i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!

Saftige horn til høstens turer

Hei, 

For et fantastisk høstvær det er i dag! Jeg startet dagen med treningstur i det fine været, og nå skal jeg å kose meg med saftige horn. Disse hornene med eple, plomme, kanel og mandelfyll er helt perfekte å ha med på høstens turer og treningsøkter. 

SONY DSC

SONY DSC
Saftige horn med eple, plomme, kanel og nøttefyll (Oppskriften gir ca 24 horn)

Grovere horn

5 dl melk

50 gram tørrgjær

60 gram margarin

1 ss honning 

1 ts kardemomme

1 ts salt

100 gram havregryn

300 gram sammalt hvete, fin

400 gram hvetemel

1 egg

+ 1 egg til pensling

 

Eple- og plommefyll

3 stk norske epler

4 stk plommer

3 ss vann

1 ss honning

1 ts kanel

 

Nøttefyll

50 gram mandler

20 gram smør

1 ss honning

 

  1. Smelt smøret og ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Smelt smøret. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs. Det går fint an å elte for hånd også. Dekk med plastfolie og sett deigen til heving til dobbel størrelse, ca 1 time. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
  2. Vask epler og plommer. Del plommene i to og ta ut steinen. Del de i terninger. Ta ut eplehuset på eplet og skjær i terninger. Ha plommer og epler i en kjele med vann og honning. Kok de på middels varme til de er myke. Tilsett kanel. Press litt ned med sleiven du rører med, så det blir en mos med biter. Sett eple-og plommefyllet til side.
  3. Ha mandler i en foodprosessor og kjør til de er malte. Tilsett smør og honning, og kjør til det er blandet godt.
  4. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme. Strø mel på kjøkkenbenken og del deigen i tre. Kjevle deigen til sirkler og skjær 8 trekanter av hver sirkel. Legg litt eple-og plommefyll og en teskje mandelfyll på enden av hver trekant, der den er bredest.
  5. Rull sammen til horn. Start der fyllet ligger og rull innover. Legg hornene med spissen ned på en stekeplate med bakepapir. Pensle hornene med sammenvispet egg.
  6. Stek hornene midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av ovn. Avkjøl på rist 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Supersaftige kanelsnurrer!

Heisann,

Disse supersaftige kanelsnurrene kan rett og slett ikke beskrives med ord eller bilder. De må smakes! Hele kanelsnurren er like saftig som midten av bollen. Jeg la noen av bollene i fryseren, så jeg kan ta med meg på lange langturer i sommer! 

SONY DSC

SONY DSC
Saftige kanelsnurrer i form

500 gram hvetemel

2,5 dl melk

75 gram sukker

½ ts salt

½ ts kardemomme

1 stk lite egg

25 gram gjær

75 gram smør i terninger

 

Fyll:

150 gram smør, romtemperert

50 gram brunt sukker

50 gram sukker

70 gram lys sirup

1 ¼ ss kanel

 

1 stk egg til pensling

 

  1. Ha elle ingrediensene, unntatt smøret i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs. Det går fint å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene!
  2. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 10-15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle/plastfolie og sett deigen til heving i 1 time (gjerne mer). Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
  3. Smør en kakeform (25 cm i diameter) med smør. Pisk sammen ingrediensene til fyllet (smør, brunt sukker, sukker, sirup og kanel).
  4. Strø mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen til et stort rektangel. Smør fyllet utover hele med en slikkepott. Rull deigen stramt sammen, og skjær den i 12 like store kanelsnurrer. Plasser kanelsnurrene på høykant inntil hverandre i formen. La de etterheve under et fuktig kjøkkenhåndkle på et lunt sted i ca 30 minutter.
  5. Pensle over kaken med litt sammenpisket egg. Stekes ved 200 grader (over-og undervarme) i 25-30 minutter. Vær obs på at steketiden kan variere etter stekeovn til stekeovn, og pass på at den er gjennomstekt gjennom. Når den er så saftig tar det litt lenger tid. Hvis den blir godt stekt på toppen, kan man legge aluminiumsfolie over toppen mens den blir gjennomstekt.
  6. Løsne kaken fra formen og nyt!

 

Boller er best nystekt, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Bollene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta bollene opp, og la bollene tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering settes ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk bollene inn i aluminiumsfolie og varm bollene i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!

SONY DSC

SONY DSC

 

God fastelavn!

Ønsker dere alle en fin fastelavn med deilige kremboller!

Oppskrift på fastelavnboller finner du her.

SONY DSC

Fastelavnsboller med vaniljekesam

Hei, 

På søndag er det fastelavnssøndag, og det betyr BOLLER! Hos oss har det alltid vært en tradisjon å bake boller om morgenen på fastelavn og kose seg med etter lunsj. En veldig fin tradisjon. Det som skiller fastelavnsbollene fra vanlige boller er kremen som bollene fylles med. I år prøvde jeg meg på å bytte ut kremen med vaniljekesam. Det kan absolutt anbefales!

SONY DSC
SONY DSC Fastelavnsboller (Oppskriften gir ca 20 boller) 

1 kg hvetemel

5 dl helmelk

150 g sukker

1 ts salt

1 ts kardemomme

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør (i terninger)

1 stk egg til pensling

Vaniljekesam til fyll

 

  1. Ha alle ingrediensene unntatt smør i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
  1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint an å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1,5 timer. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
  1. Strø mel på kjøkkenbenken og trill bolledeigen til en pølse. Del deigen i ca. 20-25 biter, avhengig av størrelsen du vil ha på bollene. Trill til glatte og fine boller.
  1. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse.
  1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til bollene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er stekeovnen sine stekeegenskaper.
  1. Avkjøl bollene på rist og del de i to. Ha vaniljekesam inni bollen og server. 

Boller best nystekte, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Bollene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta bollene opp, og la bollene tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering: sett ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk bollene inn i aluminiumsfolie og varm bollene i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!

SONY DSC

SONY DSC



 

Verdens beste kanelboller

Hei, 

Hva med bakst i helgen? Duften og smaken av nybakte kanelboller er noe for seg selv. Under finner du oppskrift på store og luftige kanelboller. Jeg har tatt utgangspunkt i bakeren i Lom, Morten Schakenda, sin gode bolleoppskrift. 

SONY DSC

SONY DSC Kanelboller - Oppskriften gir ca 20 boller

1 kg hvetemel

5 dl helmelk

150 g sukker

1 ts salt

1 ts kardemomme

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør (i terninger)

1 stk egg til pensling

Smør, sukker og kanel til fyll 

  1. Ha alle ingrediensene unntatt smør og sjokoladen i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs. 
  1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint an å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1,5 timer. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
  1. Strø mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen til et rektangel. Smør på smør og strø over sukker og kanel. Brett den ene delen inn mot midten som vist på bildet under.  Brett den andre delen over og kjevle litt over. Skjær i biter på tvers. Hold en bit i hver ende og snurr motsatt vei av hverandre. Lag en knute ved å holde i den ene enden og tvinne deigen to ganger rundt to-tre fingre og trekk enden gjennom sammen med fingrene. 
  1. Legg kanelbollene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse.
  1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til kanelbollene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er stekeovnen sine stekeegenskaper.
  1. Avkjøl bollene på rist og NYT!

Kanelboller er best nystekte, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Kanelbollene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta bollene opp, og la bollene tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering: sett ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk kanelbollene inn i aluminiumsfolie og varm bollene i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!

SONY DSC

St.Lucia med krone av lussekatter

Heihei

St.Lucia! I dag er det Luciadagen. Det er ikke for sent å bake lussekatter enda. Oppskrift på deilige lussekatter med safran og marsipan finner du her. Form lussekattene til en krone og prøv en ny variant på snurringen som jeg har gjort! 

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC



Store bolleSMIL til farsdagen!

Hei!

I morgen er det farsdag! Da har vi mulighet til å gjøre ekstra stas på våre fedre, og da passer det perfekt å overraske med nybakte boller med SMIL inni.

God gjærbakst er min absolutte favoritt, og jeg har prøvd mange ulike bolleoppskrifter gjennom årene. Gode råvarer og mye kjærlighet til deigen er mine beste tips! Bollene på Bakeriet i Lom er verdens beste etter min mening, og i boken "Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom" fra Aschehoug Forlag deler Morten Schakenda hemmelighetene bak god, søt gjærbakst og oppskrift på boller. Hemmeligheten er å bruke meierismør, helmelk og ferske egg. I tillegg er det viktig å tilsette det kalde smøret i deigen helt på slutten. Da får man en mye strammere deig som det er enklere å jobbe med. Jeg har brukt Morten Schakenda sin oppskrift på bolledeig under.


Boller med SMIL-sjokolade

Oppskriften gir ca 20 boller

 

1 kg hvetemel

5 dl helmelk

150 g sukker

1 ts salt

1 ts kardemomme

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør (i terninger)

2 pakker med SMIL sjokolade

1 stk egg til pensling

 

  1. Ha alle ingrediensene unntatt smør og sjokoladen i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
  1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1,5 timer. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
  1. Strø mel på kjøkkenbenken og trill bolledeigen til en pølse. Del deigen i ca. 20-25 biter, avhengig av størrelsen du vil ha på bollene. Form bollene og trykk de flate. Legg 1 bit SMIL-sjokolade i midten av hver bolle. Pakk bollene rundt sjokoladen og trill de til glatte og fine boller.
  1. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la de etterheve til dobbel størrelse.
  1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til bollene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er og stekeovnen sine stekeegenskaper.
  1. Avkjøl bollene på rist og NYT!

 

Boller er best nystekt, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Bollene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta bollene opp, og la bollene tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering settes ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk bollene inn i aluminiumsfolie og varm bollene i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!





Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits