Scones med eple, rosiner og crunchy granola

 • Skrevet 15.10.2016 klokka 08:10
 • Kategori: Scones

God morgen!

Gradestokken viser minus ute, og trærne ute er dekket av frost. Et sikkert tegn på at vinteren nærmer seg, hurra! Jeg har treningsfri i dag, så nå sitter jeg i sofaen med pledd, tente lys, te og rykende ferske scones. Perfekt start på dagen. Hviledagen tenkte jeg å bruke på å eksperimentere meg frem til nye oppskrifter på kjøkkenet og reise en tur opp på fjellet. Håper dere får en strålende lørdag og at oppskriften faller i smak! 


Jeg er en stor fan av scones! Det er så raskt å lage, også smaker det fantastisk. De første gangene jeg lagde scones fulgte jeg alltid oppskriften til punkt og prikke, men jeg har etterhvert funnet ut at man egentlig ikke trenger en oppskrift til scones. Det er bare å blande sammen det man finner av tørrvarer som havregryn, mel, frø, nøtter, tørket frukt osv i skapene, og spe på med melk og yoghurt til man får en fin konsistens. I løpet av en halvtime har man rykende ferske scones! Under finner du en oppskrift på mine favorittscones som jeg har komponert sammen ut i fra det jeg liker best og ofte har i skapet. Men det er bare å erstatte eller kutte noen av ingrediensene, så finner du etterhvert frem til dine favorittscones. Ønsker du de søtere, er det godt å tilsette litt honning. Det går også fint an å lage deigen dagen før, så er det bare å sette de inn i ovnen om morgenen. 


Scones med eple, rosiner og crunchy granola (Ca 9 store scones)

1 stk eple, raspet 

100 gram hvetemel

100 gram sammalt spelt eller hvete, fin

70 gram havregryn

30 gram rugflak (kan erstattes med havregryn eller annen type gryn/flak)

60 gram hjemmelaget granola (kan erstattes med havregryn eller annen type frokostblanding)

En neve solsikkefrø

En neve gresskarkjerner

To never rosiner

2 dl melk

Ca 240 gram yoghurt naturell (Vaniljeyoghurt eller annen type yoghurt kan også brukes)

4 ts bakepulver

1 ts salt

 1. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett de våte ingrediensene og bland godt. Deigen skal være klissete.
 2. Form sconesene. Et tips er å fukte hendene med vann. Da er det mye lettere å forme sconesene uten at det blir klissete. Ha de på et stekebrett med bakepapir. Dryss gjerne over litt havregryn.
 3. Stekes på 225 grader (over- og undervarme) i ca 15-20 minutter til de er gjennomstekt og gylne. Følg med, steketid varierer fra ovn til ovn. Sconesene kan spises med alt mulig pålegg, eller som de er. 

TIPS! Lag gjerne deigen dagen før. Sett deigen i kjøleskapet med plastfolie over, eller form de klare på et stekebrett og sett i kjøleskapet. Da er det bare å steke de når du ønsker, så har du rykende ferske scones på 15 minutter. Ønsker du de søtere, er det godt å tilsette litt honning. Scones er best nystekt, så hvis ikke alle sconesene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Scones kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta sconesene opp, og la de tine i romtemperatur før de skal serveres. Rett før servering settes ovnen på ca. 200 grader varmluft. Pakk sconesene inn i aluminiumsfolie og varm i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!

Bringebærscones

 • Skrevet 20.02.2016 klokka 11:20
 • Kategori: Scones

Hei,

Lyst på scones i helgen? Da kan jeg anbefale disse. Blåbærsconesene jeg delte med dere for en stund siden har blitt en stor hit her på bloggen, og jeg har fått mange hyggelige kommentarer på at de falt i smak. Etter tips fra en bloggleser, så har jeg endret litt på oppskriften. Hvetemelet er byttet ut med speltmel og mengden sukker er halvert. Sconesene er like saftige og gode på smak. Kom gjerne med tilbakemeldinger og tips! Hyggelig å høre fra dere :)


SONY DSC Bringebærscones (Oppskriften gir ca 10 scones)

2 dl lettkokte havregryn

3 dl siktet spelt

En klype salt

½ ts natron (eventuelt 1 ts bakepulver om du ikke har natron)

½ dl sukker

Frøene av ½ vaniljestang

2 dl yoghurt naturell

75 gram smør 

ca 1 dl frosne bringebær

 

Sett ovnen på 225 grader. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Smelt smøret og ha det det i bollen sammen med yoghurt naturell. Kna deigen sammen og bland i bærene. Dekk en stekeplate med bakepapir og form deigen til scones i den størrelsen du ønsker. Stekes til de har fått en gylden farge, ca 15 minutter.

SONY DSC

 

Sjokoladescones

 • Skrevet 14.11.2015 klokka 10:45
 • Kategori: Scones

Hei!

God lørdag. Nå står det scones i ovnen her. Jeg har vært på løpetur og er klar for å benke meg foran TVen for å se sesongstarten i langrenn på Beitostølen med nybakte scones. Det begynner å krible i beina, for nå er det bare en uke igjen til jeg har sesongstart på Sjusjøen!

Dagens oppskrift jeg har lyst til å dele med dere er noen himmelske sjokoladescones! Det er noe eget med nybakte scones. Det som er så genialt med scones er at de er fri for heving, så de kan lages på 30 minutter. Perfekt å servere til frokost, lunsj eller kvelds. I sjokoladesconesene har jeg brukt sammalt hvete og havregryn for å få en grovere variant. God baking :) 
Sjokoladescones

Oppskriften gir 8 scones

 

100 g sammalt hvete

80 g havregryn

140 g yoghurt naturell

2 ss melk

2 ss kaldt smør

3 ss lønnesirup (kan erstattes med honning)

1 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljeessens eller vaniljestang)

½ ts salt

½ ts natron (kan erstattes med 1 ts bakepulver)

40-50 g mørk sjokolade + litt til topping

 

 1. Forvarm ovnen til 220 grader. Ha mel, havregryn, salt og natron i en bolle. Tilsett smøret i melblandingen og bruk en gaffel eller hendene for å få en smuldredeig. Rør inn yoghurt, lønnesirup, melk og vaniljeekstrakt. Hakk mørk sjokolade og rør det forsiktig inn i deigen.
 2. Form deigen til en sirkel på et stekebrett med bakepapir. Deigen er litt klissete, så anbefaler å fukte hendene med vann under formingen av deigen. Pensle med litt melk. Skjær sirkelen i åtte biter med en skarp kniv. Strø over litt mørk sjokolade og stek i 15-20 minutter til de er gylne. 

Nytes nystekte! De holder seg i ca tre dager, men kan også fryses ned om det er noe til overs.  
Blåbærscones

 • Skrevet 24.10.2015 klokka 22:39
 • Kategori: Scones

Hei! 

Vintertiden må feires med mine favorittscones! I natt er sommertiden offisielt slutt og vi skal stille klokken én time tilbake. Det betyr at vinteren og sesongstart i skiskyting begynner å nærme seg med stormskritt! Nå som vi går mot kortere dager, er det også viktig å fylle opp med antioksidanter for å styrke immunforsvaret og unngå snufsing. Blåbær er en sikker vinner med høyt innhold av antioksidanter og C-vitamin. Blåbærsconesene er blitt en hit blant familie og venner. Jeg synes de er supre sammen med en stor kopp varm chai latte. De passer også fint til å ha med på tur, som restitusjonsmat etter trening eller å kose seg med som helgebakst.

Blåbærscones (Oppskriften gir ca 10 scones)

2 dl lettkokte havregryn

3 dl hvetemel

En klype salt

½ ts natron (eventuelt 1 ts bakepulver om du ikke har natron)

1 dl sukker

Frøene av ½ vaniljestang

2 dl yoghurt naturell

75 gram smør 

ca 1 dl frosne blåbær (kan også erstattes med andre typer bær)

 

Sett ovnen på 225 grader. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Smelt smøret og ha det det i bollen sammen med yoghurt naturell. Kna deigen sammen og bland i bærene. Dekk en stekeplate med bakepapir og form deigen til scones i den størrelsen du ønsker. Stekes til de har fått en gylden farge, ca 15 minutter. 

For en grovere variant kan du erstatte hvetemelet med havremel. Yoghurt naturell og vaniljestang kan også byttes ut med vaniljekesam eller vaniljeyoghurt.

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits