Julens friske restesalat

 • Skrevet 27.12.2016 klokka 10:20
 • Kategori: Salater

Hei, 

Har du rester etter ribbe, pinnekjøtt, fisk eller skinke fra julemiddagene? Da kan du lage en superdeilig salat etter skituren. Denne er med egg, sprø spekeskinke og kylling, men kyllingen kan fint byttes ut med det du har tilgjengelig.

Restesalat 

Kylling, pinnekjøtt, ribbe, fisk eller skinke

1 egg

Noen cherrytomater

Noen skiver paprika

3 skiver spekeskinke

Salatløk

Salat og ruccola

Brokkolispirer

 
 

 

 

 

 

Supergod julelunsj

 • Skrevet 25.12.2016 klokka 16:14
 • Kategori: Bakst

Hei, 

God jul! Hos oss er det tradisjon med julelunsj i julen. Det er et av julens høydepunkt å komme inn fra skitur og nyte en god lunsj med familien. Her er tips til et komplett lunsjbord! Lunsjbordet gir gode omega-3 fettsyrer gjennom laksen og karbohydrater gjennom havregryn-cupcakes, rundstykker og knekkebrød. Man får også proteiner fra yoghurt og cottage cheese i rundstykkene og havregryn-cupcakes. Andre viktige kilder som fylles er antioksidanter gjennom blåbærgløgg og mange vitaminer og mineraler fra syltetøy, frukt, grønnsaker og frø og korn fra rundstykker og knekkebrød. Det meste kan ordnes på forhånd og oppbevares i kjøleskapet. God lunsj! 

SONY DSC Lakserull er både næringsrikt, raskt å lage og utrolig godt! Det gjør seg med litt friske farger på lunsjbordet. Det lønner seg å lage et stort fat, for de pleier å forsvinne fort. Oppskrift på lakserullene finner du her.

SONY DSC Havregryn-cupcakes med yoghurt og frukt eller pepperkakestrø. Disse tror jeg blir populære på lunsjbordet. De er noe nytt og spennende. Det smaker som rene desserten i tillegg til at de inneholder flere av de gode næringsstoffene som kroppen trenger for å yte lenge og bra. Oppskriften finner du her.


SONY DSC Ferske rundstykker løfter lunsjen! De er proppfulle av gode næringsstoffer som gjør at man holder i mange timer. Oppskriften finner du her.

Knekkebrød kan være et godt tillegg til rundstykkene. Jeg pleier alltid å lage en stor batch før juleferien, så jeg har gjennom hele julen. Det er så lettvint og godt å ta seg et knekkebrød hvis man er sulten. Oppskrift på knekkebrød her.


SONY DSC Rundstykker og knekkebrød trenger pålegg, og det meste smaker godt på nystekte rundstykker. Til julebrunsjen vil jeg anbefale et deilig syltetøy i julens farger: bringebærsyltetøy med honning og chia. Syltetøyet er lagd på naturens søtning, honning. Jeg er opptatt av et variert kosthold, og derfor er det fint å kunne bytte ut raffinert sukker i noe av maten med naturens søtning, honning. Selv om jeg har byttet ut sukker med honning i dette syltetøyet synes jeg den er utrolig god på smak. Syltetøyet finner du her.


SONY DSC Gløgg er selve juledrikken. I desember i fjor delte jeg en oppskrift på blåbærgløgg med dere. Den er rene antioksidantbomben som gir immunforsvaret et ekstra boost nå i vintermørket. Blåbærgløggen er en av de beste jeg har smakt. Oppskrift finner du her.

 SONY DSC Spis en regnbue! En fruktsalat slår sjelden feil. Det smaker godt og frisker opp lunsjbordet med sine flotte farger. Miks det du har i kjøleskapet.Tips finner du her.

GOD JUL!

 • Skrevet 24.12.2016 klokka 13:42
 • Kategori: Bakst

GOD JUL!


  

Reinsdyr pannekaker

 • Skrevet 23.12.2016 klokka 08:30
 • Kategori: Bakst

God morgen! I dag er det lille julaften og jeg har startet dagen med reinsdyr pannekaker i dag. Nå skal jeg ut på skitur før treet skal pyntes. GOD JUL!

SONY DSC

SONY DSC
Reinsdyr pannekaker (2 stk reinsdyr pannekaker)

2 stk egg

2 dl havremel

2 dl havregryn

1 ss fiberhusk (kan sløyfes)

1 ts bakepulver

1 ss honning

3 dl melk

Reinsdyr 1: Bacon, marshmellow, mørk sjokolade knapper, frossen bringebær

Reinsdyr 2: Banan, frossen blåbær, frossen bringebær

 

Bland alle ingrediensene i en bolle. Fiberhusk gjør pannekakene ekstra saftige, men kan også sløyfes. Rør alt sammen og stek i en stekepanne med olje eller smør. Lag to litt større som er ansiktet og to mindre til nese. Skjær ut ører av noen av pannekakene. Velg reinsdyr 1 eller 2 og lag reinsdyr pannekaker. Serveres nystekte!

SONY DSC

SONY DSC

Klementin dyppet i sjokolade

 • Skrevet 21.12.2016 klokka 14:20
 • Kategori: Frukt

SONY DSC Klementin dyppet i sjokolade

1-2 stk klementiner

Ca 50 gram mørk sjokolade

Litt kokosmasse

 1. Kok opp vann. Smelt mørk sjokolade i et vannbad.
 2. Skrell klementin.
 3. Dypp klementinen i sjokoladen og ha på et fat. Dryss over kokosmasse og sett kaldt i noen minutter til sjokoladen har stivnet. 

SONY DSC

Julenisse havregrøt

 • Skrevet 20.12.2016 klokka 08:00
 • Kategori: Bakst

Hei,

Nå begynner det å nærme seg julaften. Jeg har planlagt en hardøkt på ski på julaften, så da tenkte jeg å starte dagen med en varm julenisse havregrøt for å være klar for hardøkt.

SONY DSC
JULENISSE HAVREGRØT

2 dl havregryn

4-5 dl melk/vann

En klype salt

Jordbær

Rosiner

Gresk yoghurt naturell

Frossen bringebær

 

Bland havregryn, melk/vann og salt i en kjele. Kok opp og la det småkoke i 3-5 minutter. Rør om nå og da. Ha grøten over i en bolle og smør yoghurt naturell til skjegget og kanten på nisseluen. Vask og del jordbær i to. Lag nisseluen av jordbærene. Lag nese og munn med rosiner og en frossen bringebær til nese. Skivet jordbær fungerer også som nese. Pynt med en liten dæsj yoghurt naturell på toppen av lua, så du får på dusken. 

SONY DSC


 

OPPSKRIFTER TIL JULEFERIENS FILMKVELDER + FILMTIPS

 • Skrevet 18.12.2016 klokka 13:11
 • Kategori: Bakst

Hei, 

Jeg er ikke personen som ser mye på film, men i julen synes jeg det er koselig å krype under et teppe og se film med familien. Til filmen synes jeg en varm kopp kakao, pepperkaker og klementiner hører til. Da er julestemningen sikret! Det finnes så mange koselige julefilmer. Her er mine favoritter som jeg kan se gang på gang. Sammen med filmene har jeg lagt ved oppskrifter på hva jeg kunne tenkt meg til filmen. Håper det faller i smak!

Hvilke filmer får deg i julestemning?

Polarekspressen

Love Actually

The Santa Claus

Tre nøtter til Askepott

Home Alone

Flåklypa Grand Prix


VARMENDE: Sjokoladepinner eller varm kakao, gløgg eller chai latte

KNASENDE: Pepperkakerhjemmelaget bounty-sjokolade, honningristede mandler, kransekakekuler, rudolf julebrownies

KALDT: Frozen yogurt bites

FRISKT: Juletre av frukt, eplesandwich, fruktfat, oppskåret appelsiner, fruktsalat i kopp, klementiner

Varm julekakao

 • Skrevet 17.12.2016 klokka 11:00
 • Kategori: Drikke

LUKE 17! Nå er det bare en uke igjen til julaften. Ta en pause og nyt en varm snømann kakao. 

SONY DSC
Snømann kakao (2 kopper)

100 gram kokesjokolade

Ca 4 dl melk

1/2 dl kremfløte til krem

Snømann: Smeltet mørk sjokolade til knapper, øyne og munn, marshmellow, orange godteri til nese, salte stenger til bein og armer

 1. Del sjokoladen i biter og ha i en gryte. Hell over melk og varm opp på middels varme. Rør hele tiden. Ha kakaoen i passende kopper.
 2. Pisk kremfløten til krem og ha oppå. Lag en snømann og legg oppå kremen. NYTES!

 

Hvit snømann kakao (2 kopper)

Hvit sjokolade har en søtere smak enn den mørke sjokoladen.

5 dl melk

100 gram hvit sjokolade

½ ts vaniljeessens

Litt salt

1/2 dl kremfløte til krem

Snømann: Smeltet mørk sjokolade til knapper, øyne og munn, marshmellow, orange godteri til nese, salte stenger til bein og armer

 1. Kok forsiktig opp melk, pass på at melken ikke brenner seg.
 2. Skru kjelen ned på svak varme eller trekk til siden. Tilsett grovt hakket hvit sjokolade, vaniljeessens og litt salt. Rør rundt til sjokoladen har smeltet. Ha kakaoen i passende kopper. Pisk kremfløten til krem og ha oppå. Lag en snømann og ha oppå. NYTES!

SONY DSC

 

BAKT RISKREM MED BRINGEBÆRSAUS OG NØTTER

 • Skrevet 16.12.2016 klokka 10:46
 • Kategori: Dessert

Hei, 

Vi spiser alltid riskrem i julen, og i år har jeg prøvd meg på en ny variant. Den ble så lett og luftig etter å ha stått noen minutter i ovnen, så denne skal jeg garantert servere til dessert etter en julemiddag. 

SONY DSC BAKT RISKREM MED BRINGEBÆRSAUS OG NØTTER (6 PERSONER)

900 gram risengrynsgrøt eller risengrynsgrøt lagd av 2 dl grøtris, 4 dl vann, 10 dl melk og ¼ ts salt

2 dl kremfløte

25-35 gram melis

2 ts vaniljesukker

Hakkede nøtter etter ønske (hasselnøtter, valnøtter, mandler)

Bringebærsaus: 300 gram frosne bringebær og 25 gram melis

 1. Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La grøtrisen småkoke til vannet nesten er kokt inn, i ca 10 minutter. Tilsett melken og la det stå og tykne på svak varme i ca 45 minutter under lokk. Rør av og til. Avkjøl grøten. Har du ferdigkjøpt risengrynsgrøt kan du hoppe over dette steget.
 2. Sett ovnen på 125 grader.
 3. Visp fløte til krem, og vend kremen i den avkjølte grøten. Smak til med melis og vaniljesukker. Fyll grøten i 6 små ildfaste former.
 4. Bak dem 10-15 minutter i ovnen før servering. Mens riskremen bakes i ovnen, lag bringebærsausen i en kjele. Varm opp de frosne bringebærene og smak til med melis.  Server riskremen med hakkede nøtter og bringebærsaus.

SONY DSC SONY DSC

JULENISSE FRUKTSPYD

 • Skrevet 15.12.2016 klokka 15:13
 • Kategori: Frukt

SONY DSC

SONY DSC JULENISSE FRUKTSPYD

Små julenisse fruktspyd. De små julenissene er enkle å lage og morsomme å sette frem. 

1-2 stk bananer

En kurv jordbær

En kurv druer

Rosiner (kan sløyfes)

Tannpirkere

 

Vask jordbær og druer. Skrell banan og skjær i tynne skiver. Skjær noen av skivene til trekanter for toppen av nisseluen. Fest rosiner som er skåret i mindre biter til druen. Tre på en tannpirker og server! 

Raske og sunne middager for hektiske førjulsdager

 • Skrevet 14.12.2016 klokka 11:50
 • Kategori: Bakst

Hei, 

Det kan være mye å gjøre de siste ukene før jul, men det trenger ikke gå utover middagen. Her er tips til raske og sunne middager for de hektiske førjulsdagene. Trykk på bildet eller linkene for å komme til oppskriftene. God førjuls- og middagstid!  

SONY DSC
Pastasalat med kylling

SONY DSC
Rask lasagne  


Søtpotet nachos

SONY DSC
Teriyakilaks med mangosalat og couscous

SONY DSC
Tomatsuppe med smilende egg

SONY DSC
Laksewrap

SONY DSC
Tortillapizza på 10 minutter

LUCIADAGEN

 • Skrevet 13.12.2016 klokka 07:00
 • Kategori: Bakst

St.Lucia! I dag er det Luciadagen. Det er ikke for sent å bake lussekatter enda. Oppskrift på deilige lussekatter med safran og marsipan finner du her. Form lussekattene til en krone og prøv en ny variant på snurringen som jeg har gjort!  

 

 

Julelunsj

 • Skrevet 12.12.2016 klokka 22:05
 • Kategori: Bakst

 SONY DSC

SONY DSC

Hei, 

Luke nr 12 - halvveis til julaften! Dagens oppskrift er en morsom julelunsj, snømann-knekkebrød med en fargerik salat. 


Snømann-knekkebrød med fargerik salat

Hjemmelaget knekkebrød (eller knekkebrød med blåbær

2 stk Babybel ost

Rosiner til øyne, munn og knapper

Drue til skjerf (resten til salaten)

1 stk gulrot til nese (resten til salaten)

Eple til hatt (resten til salaten)

Pastinakk eller annen rotgrønnsak til armer (resten til salaten)

 

Fargerik salat

En håndfull spinat

Røtgrønnsaker om ønskelig (rødbete, pastinakk eller annen type)

Cherrytomater

Druer

 

FREMGANGSMÅTE: 

Bruk Babybel-osten som kropp til snømannen og legg oppå knekkebrødet. Bruk rosiner som øyne og knapper. Skjær eple til en hatt. Skjær en liten bit av gulroten til nese. Lag skjerf av druer og armer av pastinakk eller annen grønnsak eller ost. Lag en salat av det du ønsker og nyt en julelunsj! 

SONY DSC

 

Lag juletre av frukt

 • Skrevet 11.12.2016 klokka 19:03
 • Kategori: Frukt

11 desember! I dag er det 13 dager igjen til julaften. Gjør julen frisk med frukt-juletre🎄 Nyt i førjulstiden, ha med på juleavslutning, på julebordet eller i juleferien⭐️ Vi pleier alltid å sette frem litt frisk frukt og bær sammen med julekakene i julen, og det pleier alltid å være populært. Ekstra gøy er det å lage det som et juletre. Her er to varianter:


Kiwi juletre

2 stk kiwier

Mango (noen skiver)

1 stk jordbær

 

 1. Skjær opp kiwien og jordbæret i skiver. Ta vare på litt av kiwiskallet til trestokken.
 2. Skjær opp mango og skjær ut en stjerne og tynne strimler.
 3. Start med å legge kiwi bortover på rekker på en tallerken, sånn at det blir et tre. Skjær litt av kiwiskallet til to små eller et rektangel. Pynt med mangostjerne og mangostimler og jordbærskiver. 

SONY DSC
Juletre av frukt

1 stk eple

1 stk gulrot

Tannpirkere

Stjerneformet pepperkakeform

Ananas til stjerne

Frukt (Jeg brukte røde og grønne druer, klementin, ananas, jordbær, bringebær, kiwi. Jeg vil anbefale å ikke pynte med eple og banan, da de blir fort brune)

 

Fremgangsmåte er vist og forklart med bildene under. Juletreet holder noen dager hvis det oppbevares kaldt under litt plastfolie. 


Finn frem all frukten og start med å skjære av toppen av eple (der stilken er). Det skal brukes som bunn. 


Snu eplet og skjær ut et hull med en kniv og bruk en skje for å ta ut litt av eplekjøttet.


Sett eplet på et fat og ha gulroten oppi eplet. Den tynneste delen av gulroten skal peke oppover. 


Stikk tannpirkere inn i eplet og gulroten. Del gjerne tannpirkerne i to med en saks, så de er litt mindre jo høyere opp man kommer på gulroten. Stikk i mange flere tannpirkere enn vist på dette bildet. Man kan også stikke i tannpirkere underveis når man tar på frukt. Da ser man hvor det trengs tannpirker for å dekke.


Skjær opp frukt. 


Skjær opp ananas og trykk ut en stor stjerne til toppen av treet og mindre stjerner til å ha på treet. 


Tre frukten på tannpirkerne, og vips har man et juletre av frukt! :)

Bak lussekatter til tirsdag

 • Skrevet 10.12.2016 klokka 10:35
 • Kategori: Bakst

Hei,

På tirsdag er det 13 desember og Luciadagen. Jeg husker godt da jeg selv gikk luciatog på barneskolen i hvit lang kappe og med lys i hånden. Etter toget kom foreldre rundt i klasserommene med deilige lussekatter. Jeg har tatt utgangspunkt i bakeren i Lom, Morten Schakenda, sin gode bolleoppskrift. Jeg har byttet ut kardemomme med safran. I bollene er det også gjemt et deilig fyll av revet marsipan. Boller, safran og marsipan - en fantastisk kombinasjon.


Lussekatter med safran og marsipan

Gir ca 27-30 lussekatter

1 kg hvetemel

5 dl melk

150 g sukker

1 ts salt

0,75 g safran

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør, i terninger

Rosiner

100-120 g revet marsipan

1 egg til pensling

 

 1. Ha 1 dl melk i en kjele og varm opp. Tilsett safranen og sett til side. La det stå i 15-20 minutter for å trekke ut fargen.
 1. Imens safranen godgjør seg i melken, ha alle ingrediensene unntatt smør rosiner og marsipan. Smuldre opp gjæren i bakebollen.
 1. Tilsett de resterende 4 dl melk til kjelen og varm opp til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Tilsett melken og elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
 1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint an å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1 time. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
 1. Strø mel på kjøkkenbenken og del deigen i fem biter. Ta en bit og kjevle ut til en firkant. Ha marsipan på halve, og brett den andre halve delen over. Kjevle litt over og del i fem biter på langs. Hold i hver ende og snurr motsatt vei av hverandre og surr begge sidene inn mot midten.
 2. Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse.
 1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til lussekattene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er stekeovnen sine stekeegenskaper.
 1. Avkjøl bollene på rist og NYT!

Lussekattene er best nystekte, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Lussekattene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta lussekattene opp, og la de tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering: sett ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk lussekattene med aluminiumsfolie og varm de i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni! 

Et bra kosthold er gratis trening!

 • Skrevet 09.12.2016 klokka 14:00
 • Kategori: Ukens tips

Hei,

Denne helgen går jeg to konkurranser, så i dagens luke deler jeg mitt middagstips dagen før konkurranse og noen kostholdstips som fungerer for meg. 


KRISTINS KOSTHOLDSTIPS:

- Trivsel, glede og sosialt. Dette er etter min mening det viktigste. En trener sa en gang til meg at for å kunne prestere på topp, må man trives og være fornøyd med livet sitt. Da har mat en sentral rolle. Mat er en viktig del av hverdagen min og en kilde til gode måltider og hyggelige minner å dele med andre. Som idrettsutøver spiser jeg for å prestere, og utallige måltider planlegges og spises i løpet av et treningsår. Mat er derfor en av flere viktige brikker for å oppnå suksess. Fysisk aktivitet bryter ned kroppen, og sammen med hvile, er det mat som bygger den opp igjen. Jeg synes derfor det er viktig å rette fokus på viktigheten av et sunt og godt kosthold, men det er også viktig kostholdet får "passe" stor plass i hverdagen. Ikke for stor, ikke for liten. 

- 4-6 måltider per dag. Det kan være frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag, kveldsmat.

- Spis masse grønnsaker, bær og frukt. Frukt, bær og grønnsaker er de viktigste kildene til vitaminer og antioksidanter. Jeg spiser minst 5 om dagen for å sikre at immunforsvaret er på topp. 5 om dagen betyr at man bør spise fem porsjoner (1 håndfull, 100 gram) frukt, bær og grønnsaker hver dag, hvor halvparten er frukt og bær og andre halvpart er grønnsaker. 

- Spis variert. For å passe på at jeg spiser variert pleier jeg å tenke at jeg skal fylle tallerkenen med mange ulike farger og at jeg har en god fett- og proteinkilde til hvert hovedmåltid (kjøtt, fisk, egg, ost osv). Når man trener mye og har behov for mye mat, kan man i perioder gå matlei. Jeg vil gjette på det fleste langrennsløpere og skiskyttere på et tidspunkt har vært lei brødskiven. Det er ofte ikke så mye som skal til for å gjøre maten med fristene og variert. Noen små grep kan gjøre det mye lettere å spise nok og riktig mat. Jeg varier ofte mellom disse matvarene: kjøtt, fisk og annen sjømat, egg, meieriprodukter, grønnsaker, frukt, bær, havregryn, grovbrød, nøtter, frø, olivenolje og meierismør.

- Spis nok. Jeg spiser mengder mat etter aktivitetsnivået. Hvis jeg har en mengdeuke med mange lange turer og mye trening, spiser jeg mer enn hvis jeg har en rolig uke. Mer trening krever mer mat. Jeg synes Heidi Holmlund skrev det fint i en artikkel: Hvis en kropp skal tåle mye trening og motoren raskt skal utvinne energi under trening og konkurranse, må den være god på å bruke energi, den skal ikke være god på å spare energi. 

- Drikk nok. Under lengre økter og konkurranser er det lurt med sportsdrikk, men ellers i hverdagen er det fint å drikke vann. Spiser man variert får man i seg nok karbohydrater gjennom kostholdet. 

NYT maten og kos deg når du har lyst på noe godt. 

SONY DSC
Fylt kyllingfilet surret i spekeskinke med potetmos og salat (2-3 personer)

Kvelden før konkurranse har jeg gjerne kylling med potetmos eller pasta og salat på menyen. 

 

Fylt kyllingfilet

4 stk kyllingfileter

1 pakke spekeskinke

Pesto

Frisk basilikum

Tannpirkere (uten smak)

 

Potetmos

7 stk poteter

1 ½ dl melk

1 ss smør

Salt og pepper

 

Frisk salat

Salat

Paprika

Avokado

Tomat

 1. Skrell poteter og skjær de i biter, så det går fortere å koke. Legg de i en kjele og fyll opp med vann. Kok til de er møre.
 2. Forvarm ovnen til 200 grader.
 3. Skjær et snitt langs siden av kyllingen og fyll med pesto inni. Legg basilikum oppå kyllingen. Ha spekeskinke rundt og stikk en tannpirker uten smak gjennom for å holde skinken på plass. Legg kyllingen i en ildfast form.
 4. Sett inn i ovnen og la det steke i ca 20-30 minutter, avhengig av ovn og størrelse på kyllingen.
 5. Når potetene er ferdig kokt, mos de med en stamper, gaffel eller annet. Tilsett melk og smør. Smak til med salt og pepper.
 6. Lag en frisk salat. 

SONY DSC

 

Smeltet snømann havrecookies

 • Skrevet 08.12.2016 klokka 17:01
 • Kategori: Bakst

Hei,

Luke 8 i oppskriftskalenderen! Smeltet snømann havrecookies med bare to ingredienser og mange bonusingredienser som man kan legge til og lage sine egne favoritt-cookies.

SONY DSC

SONY DSC
Smeltet snømann havrecookies (12-16 cookies)

2 store bananer

180 gram havregryn eller havremel

Smeltet snømann: Melis, smeltet hvit sjokolade, yoghurt naturell, smeltet mørk sjokolade, salte stenger, marshmellow, godteri eller tørket frukt til knapper

 

Tillegg/fyll:

 • Mørk sjokolade
 • Vaniljeekstrakt/vaniljessens
 • Frø fra vaniljestang
 • Peanøttsmør
 • Syltetøy
 • Sjokoladepålegg
 • Nøtter (mandler, valnøtter, pekannøtter, hasselnøtter, peanøtter)
 • Kokosflak eller kokosmasse
 • Tørket frukt (rosiner, aprikos, tranebær)
 • Krydder (kanel, kardemomme, julekrydder) 
 1. Forvarm ovnen til 175 grader.
 2. Kjør havregryn i en food prosessor i noen sekunder til det er blitt til mel. Det trenger ikke være helt finmalt.
 3. Mos banan i en bakebolle. Tilsett melet av havregryn og bland til alt er godt blandet. Tilsett litt av favorittfyllet ditt hvis du ønsker. Jeg tilsatte en liten håndfull hakket mørk sjokolade.
 4. Bruk en spiseskje til å ha kjeksene på et stekebrett med bakepapir. Trykk litt late og stek i 10-15 minutter. La de avkjøles på et brett. Lag et ansikt til smømannen på en  marshmellow med smeltet mørk sjokolade og godterinese. Når kjeksen er avkjølt, ha på melisglasur, yoghurt naturell eller smeltet hvit sjokolade. Legg på marshmellow-hodet og pynt kroppen med salte stenger (armer) og godteri eller tørket frukt (knapper).
 5. Ha havrecookiesene som ikke blir spist opp i en tett beholder eller i fryseren. De holder noen dager i en tett beholder.

SONY DSC

RUDOLF JULEBROWNIES

 • Skrevet 07.12.2016 klokka 12:30
 • Kategori: Bakst

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Jeg liker enkle og gode juledesserter som er morsomme for alle. Ha det gøy med dekoreringen!

 

RUDOLF JULEBROWNIES

3 egg

320 gram sukker 

200 gram smør, melange

160 gram hvetemel 

4-5 strøkne ss kakao, originalkakao

2 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt

 

Salte stenger

Røde Non-stop

Marshmallow

Smeltet mørk sjokolade

 

TIPS! Hvis du ønsker hjerteform eller annen form på browniesene, kan man bruke en pepperkakeform. Det går også an å bruke en av annen farge non stop til øyne, feks svarte. 

 

 1. Pisk sammen egg og sukker for hånd. Smelt smør og hell i blandingen mens du rører hele tiden. Tilsett bakekakao, vaniljesukker og hvetemel og rør godt rundt til du har en glatt og fin røre. Smør en rund form med smør. Ha den seigtflytende røren i formen. Stekes på 175 grader varmluft i ca 15 minutter (går også greit med over-og undervarme, da tar det litt lenger tid(20 minutter)). Test med en tannpirker, den skal komme ut ren. La kaken avkjøle.
 2. Skjær kaken i fire, og deretter i fire igjen, så det blir 8 biter. Del marshmallow i små firkantbiter. Smelt sjokolade og tegn øyne på marshmallow. Del de salte stengene i to og sett i enden av hver kakebit som gevir/horn. Bruk røde non-stop som nese og marshmallow-øyne. 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC 

Snømann havregrøt

 • Skrevet 06.12.2016 klokka 07:05
 • Kategori: Bakst

Heihei,

Jeg starter alltid dagen med en varm havregrøt med masse deilig topping, og denne gangen har jeg pyntet den til jul med en snømann av yoghurt, blåbær, rosiner, jordbær og salte stenger. Havregrøt gir fulle lagre og en bra start på dagen! Da er jeg klar for hva som helst. Enten det er en langtur, hardøkt, styrketrening eller en full dag med lesing.

SONY DSC
Snømann havregrøt

2 dl havregryn

4-5 dl melk/vann

En klype salt

Gresk yoghurt naturell

Blåbær og tyttebær

Salte stenger

Rosiner

Jordbær

 

Bland havregryn, melk/vann og salt i en kjele. Kok opp og la det småkoke i 3-5 minutter. Rør om nå og da. Ha grøten over i en bolle og smør yoghurt naturell til kroppen til snømannen. Lag armer av salte stenger, øyne av blåbær, knapper av tyttebær eller blåbær, munn av kuttet rosiner, nese av jordbær og hatt av rosiner. 

SONY DSC

 

Spekemat til julebuffeten

SONY DSC
SPEKEMAT TIL JULEBUFFETEN

Ulike typer spekemat

Cherrytomater

Ruccola

Reddiker

Friske bær (jordbær, blåbær, bringebær)

Syltet løk

Rømme

Flatbrød

 

Jeg la spekematen på en seng av ruccola. Pynt deretter med reddiker, bær og tomater rundt. Spekematen kan serveres med flatbrød, rømme og syltet løk. Syltet løk lages slik:

 

Syltet rødløk

1 rødløk

1 dl hvitvinseddik

1 dl sukker

1 dl vann

 

Først lager du en lake av hvitvinseddik, sukker og vann. Forholdet mellom eddik og sukker kan du justere alt etter om du synes laken blir for sur eller søt.

Ha hvitvinseddik, sukker og vann i en gryte, og varm opp til det koker og alt sukkeret er oppløst.

Mens syltelaken koker opp, kuttes rødløken i tynne båter. Overfør løken til et rent kokt glass, og hell over laken. La det avkjøles uten lokk til det når romtemperatur, ha på lokket, og sett i kjøleskapet. Den syltete røfløken er best om den får stå minst en dag, men kan fint serveres etter et par times tid.

Rødløken får en fin dyp rosafarge etter et par timer i laken. Løken holder seg lenge i kjøleskapet, men jeg tipper glasset blir raskt tomt når du har smakt på den.

SONY DSC

 

Honningristede mandler

 • Skrevet 04.12.2016 klokka 10:00
 • Kategori: Bakst

God søndag!

Dagens oppskrift er superenkle honningristede mandler! Godt som snacks i julen, i salater eller over yoghurten.

SONY DSC
Honningristede mandler

200 gram mandler

1 ss olje (eller smør)

2 ss honning

½ ts salt

20 gram brunt sukker

1 ts kanel

Evt 1 ts vaniljeekstrakt

 

 1. Forvarm ovnen til 200 grader over- og undervarme. Ha mandlene på et stekebrett med bakepapir og la de ristes i ovnen i ca 10 minutter til du kjenner duften av ristede mandler.
 2. Ha honning, olje, salt og kanel i en kjele og kok opp. Ha i mandlene og la det stå i noen minutter til alt er godt blandet.
 3. Ha mandlene på et stekebrett og avkjøl.
 4. Ha mandlene i en pose og tilsett det brune sukkeret. Rist godt, så alt er godt blandet. NYTES :)

SONY DSC

SONY DSC

Grønnsaks-juletre

 • Skrevet 03.12.2016 klokka 13:53
 • Kategori: Frukt

Hei,

Vær kreativ og lag ditt eget juletre av grønnsakene du finner i kjøleskapet! Perfekt snacks i julen.

SONY DSC
Grønnsaks-juletre

4 båter klementin

Noen skiver paprika

1/2 stk brokkoli

1/3 stk blomkål

7 stk cherrytomater

En håndfull salte stenger

Dipp: Yoghurt naturell med urter (basilikum eller koriander)

 

Vask og kutt grønnsakene i biter eller skiver som på bildet over. Bruk brokkoli som base til treet, blomkål som snø, salte stenger som trestamme, klementin til stjerne og paprika og tomater til julepynt. Server gjerne med en dipp.

SONY DSC

 

Pizza med sitronmarinert laks, avokado og grønnkålchips

Hei, 

2 desember og ny oppskrift! Det er fredag og hos meg stod pizza på menyen. Jeg prøvde meg på en hvit pizza med sitronmarinert laks, avokado og grønnkål for noen uker siden, og den ble så bra at jeg måtte lage den igjen i kveld. Jeg lager ofte deigen kvelden i forveien eller etter trening. Hvis jeg lager deigen dagen før, lar jeg den kaldheve over natten. Da har jeg i mindre gjær enn i denne oppskriften. Pizzaen steker i underkant av 10 minutter, så etter deigen er hevet ferdig går det fort før pizzaen er på bordet. 

SONY DSC
Pizza med sitronmarinert laks, avokado og grønnkålchips - 2 små pizzaer eller en stor

Bunn

4 dl sammalt hvete eller annet grovt mel

2 dl hvetemel

2 1/2 dl vann

1/2 pakke gjær

3 ss olivenolje

1/2 ts salt

TIPS! Kaldheving: Ofte passer det bedre å lage deigen kvelden i forveien eller om morgenen. Det får også frem de beste egenskapene i melet og gjør pizzabunnen ekstra saftig og luftig. Løs opp gjæret i kaldt vann og la deigen heve på et kjølig sted. 

 

Saus

250 gram ricotta ost (1 pakke)

1 hvitløksfedd

Noen sitrondråper

Salt og pepper

1/2 ts chili & lime krydder (eller chili flakes eller annet krydder)

 

Marinade

2 ss olivenolje

1 sitron

Salt og pepper

 

Topping

140 gram salma laks

2 poser mozzarella

Noen skiver løk

Noen skiver avokado

En håndfull ruccola

En håndfull grønnkål (marinert i olivenolje, salt og pepper)

5-6 stk cherrytomater

 

FREMGANGSMÅTE

 1. Løs opp gjæren i lunkent vann og olje (tørrgjær blandet rett i melet).
 2. Bland mel og salt i en bolle. Tilsett vann og olje til deigen og elt deigen.
 3. La den hvile en time.
 4. Skjær laksen i tynne skiver og legg den i marinaden.
 5. Bland sammen pizzasausen.
 6. Forvarm ovnen til 220 grader.
 7. Kjevle ut pizzadeigen til ønsket størrelse og ha på pizzasaus, løk i skiver og mozarella i skiver. Sett den inn i ovnen. Pizzaen skal stekes midt i ovnen i 8-10 minutter totalt. Ta ut pizzaen etter 6-7 minutter og legg på laks og grønnkål. Stek videre i 3-5 minutter til grønnkålen er sprø og pizzaen ferdig. Ønsker du rå laks kan du vente med å ta på laksebitene til pizzaen er ferdigstekt. Ha på ruccola, avokado og cherrytomater og server!

SONY DSC

SONY DSC
 

Julenisse-pannekake på 5 minutter

 • Skrevet 01.12.2016 klokka 10:50
 • Kategori: Bakst

1 desember! Jeg kjører i gang med en oppskriftskalender her på bloggen i desember, og først ut er julenisse-pannekake. Bananpannekakene har vært en av bloggens mest populære oppskrifter, og er noe jeg ofte lager til lunsj etter trening. Nå er bananpannekakene pyntet til jul. Det vil komme en ny oppskrift på bloggen hver dag frem til julaften, så følg med! Jeg har også flere juleoppskrifter fra i fjor. For eksempel tips til spiselig adventsgave eller julegave. Flere oppskrifter finner du under oppskrift og kategorien jul. 

SONY DSC
Julenisse-pannekake (Gir 1 stk julenisse)

1 stk banan

1 dl havregryn

2 stk egg

Topping: Jordbær, gresk yoghurt naturell, smeltet mørk sjokolade, marshmellow

 

 1. Miks alt i en blender og hell til en stor pannekake i stekepanne med olje eller smør. Stek til den har fått en fin farge.
 2. Vask og del jordbær i to. Smør utover gresk yoghurt naturell til skjegget og kanten på nisseluen som bildet viser. Lag nisselue med jordbærene. Skjær en skive av et av jordbærene til nese. Smelt litt mørk sjokolade i en panne eller vannbad. Bruk en tannpirker og lag øyne og munn til julenissen. Server!


 

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 22 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits