GODT NYTT ÅR!

 • Skrevet 31.12.2015 klokka 12:05
 • Kategori: Ukens tips

Heihei,

God nytt år! Den siste dagen i 2015 er kommet, så da passer det bra med et lite tilbakeblikk til opprettelsen av bloggen. Nå har det gått litt over to måneder siden jeg postet mitt første innlegg her på bloggen, og jeg må si det har gått over all forventning. Jeg har fått så mange hyggelig tilbakemeldinger, og det gjør det enda morsommere å eksperimentere meg frem til nye retter på kjøkkenet. Da jeg opprettet spisogyt.blogg.no satt jeg hjemme i sofaen med ei venninne. Etter at flere av mine venninner spurte om jeg ikke kunne starte en matblogg, begynte jeg etterhvert å leke med tanken. Siden 19 oktober har jeg delt 76 innlegg, og flere lesere titter stadig innom. Supergøy!

I 2016 kommer det mange spennende oppskrifter! For å bli best i en idrett krever mye trening og mye bra mat som tar kort tid å lage. Når jeg eksperimenterer meg frem til nye oppskrifter har jeg fokus på å ivareta de rene råvarene og næringsstoffene. God næring gir de rette næringsstoffene, skal være enkelt å lage, smake godt og se godt ut. Jeg bruker i hovedsak ingredienser som man finner i matbutikken eller har lett tilgjengelig i kjøkkenskapet.

Jeg tar gledelig imot tips eller ønsker til oppskrifter og annet du ønsker å se på bloggen! 
 GODT NYTT ÅR!! 

Hvis du ønsker å vite mer om hvorfor jeg opprettet bloggen så finner du mer informasjon på disse linkene:

http://www.skisport.no/blogger/spis-og-yt/

http://nab.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=12076

http://www.langrenn.com/en-toppidrettsutoevers-sunne-matvaner.5816296-219152.html

 

Salma på fargerik pastasalat

Hei, 

Fisk er lett og god mat som passer inn i julen. Her i huset varierer vi mellom de klassiske kjøttretter som pinnekjøttet og ribbe og fiskeretter. Oppskriften jeg vil dele med dere i dag er salmalaks servert på en fargerik og frisk pastasalat. I høst prøvde jeg pastaris for første gang, så det ble med i salaten. Pastaris er pasta forkledd som ris. En fin variasjon til penne og spaghetti.

SONY DSC

SONY DSC
Salma på fargerik pastasalat

Oppskrift til 4 personer

 

800 g salmalaks eller annen laks

1,5 dl pastaris eller annen type pasta

1 stk granateple

1 pose minigulrøtter

12 stk cherrytomater

1 stk rødløk

1 gul paprika

2 stk stangselleri

12 stk sukkererter

1 pakke ruccolasalat

½ pakke crispysalat

Salt og pepper

 

 1. Sett ovnen på 175 grader, over- og undervarme. Salt laksen rikelig og sett kjølig i ca 30 minutter. Ta av saltet og ha laksen i en ildfast form med olje. Stekes midt i ovnen i 10-15 minutter.
 1. Kok opp ca 3 dl vann til pastarisen. Ha i litt salt og kok pastarisen på svak varme i ca 10-11 minutter.
 1. Kok opp vann til sukkerertene i en liten kjele. Ha oppi litt salt og ha sukkerertene oppi i ca 1 minutt. Skyll sukkerertene i kaldt vann etterpå for å få de sprø.
 1. Kutt opp og lag salat av granateple, minigulrøtter, rødløk, paprika, stangselleri, sukkerter, ruccolasalat og crispysalat. Legg salaten på fire tallerkener og bland inn pastarisen. Legg et stykke laks på toppen og krydre med litt salt og pepper.

SONY DSC
SONY DSC

Kveldsmat ala Spis og yt

 • Skrevet 29.12.2015 klokka 20:26
 • Kategori: Knekkebrød

Heisann, 

I dag kommer et tips til kveldsmat som jeg spiser ofte. Jeg er stor fan av knekkebrød, og sammen med et glass melk, te og ost er det toppen. Knekkebrødene er proppfulle av korn og nøtter, noe som gjør de næringsrike og mettende. Å lage hjemmelagde knekkebrød er mye enklere enn man skulle tro! Det man trenger er ingrediensene og litt tid. Selve deigen lages på 1-2-3, og stekingen tar som mye annet bare litt tid for å sikre sprø knekkebrød. Oppskriften på de beste knekkebrødene finnes her

SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC
God kveldsmat :)

Omelett

 • Skrevet 28.12.2015 klokka 18:27
 • Kategori: Omelett

Hei, 

Her ble dagens lunsj en fargerik omelett. Jeg hadde hardøkt på ski i dag, så da er det fint å få i seg litt ekstra proteiner etter trening. Egg er en god proteinkilde i hverdagskosten, og bidrar til å bygge og reparere muskler og vev. Proteiner finner man i egg, fisk, fugl, kjøtt, melk, ost, yoghurt, linser og bønner for å nevne noen. Jeg fylte omeletten med purre, løk, tomater, laks, avokado og ruccola.

SONY DSC
SONY DSC
Omelett

2 stk egg

2 ss vann

½ ts salt

½ ts pepper

Olje til steking

¼ purreløk

¼ rødløk

4 stk cherrytomater

½ stk avokado

Røkt laks i skiver

En neve ruccola

 

1. Visp sammen egg, vann, salt og pepper i en bolle. Ha det i en varm panne med olje og stek på svak varme til den stivner.

2. Hakk purreløk, løk, cherrytomater og avokado i skriver. Legg på omeletten mot slutten av steketiden. 

 

Topp med ruccola og server med brød til :) 

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Granolamix

 • Skrevet 27.12.2015 klokka 14:04
 • Kategori: Frokost

Hei, 

Dagens oppskrift kan både spises til frokost, mellommåltid, kvelds eller dessert. Jeg bruker den mest som mellommåltid, men det smaker som rene desserten. Mellommåltid er viktig for å holde energinivået oppe og stabilisere blodsukker før neste hovedmåltid. Et mellommåltid må etter min mening være raskt å lage, og jeg pleier å planlegge disse måltidene for å være sikker på at jeg har alle ingrediensene tilgjengelig. Ingrediensene som trengs er yoghurt, syltetøy og granola. SONY DSC
SONY DSC Granolamix

Granola

Yoghurt naturell eller annen type yoghurt

Bringebærsyltetøy med chia og honning

 

Legg lagvis med granola, syltetøy og yoghurt i et glass! Nytes :)

SONY DSC

Chai latte

 • Skrevet 26.12.2015 klokka 16:41
 • Kategori: Varm drikke

Heisann,

God jul! Etter to fine dager med juleselskap, god mat og skiturer er det på tide å oppdatere dere igjen med en varmende oppskrift. Chai latte er min favorittdrikk, og passer ekstra godt nå i julen. Chai te er lagd av kryddere som kardemomme, nellik, stjerneanis, ingefær og kanel. De samme krydderne man finner i for eksempel gløgg og pepperkakedeig. Oppskriften lages på få minutter og smaker himmelsk! 

SONY DSC
SONY DSC Chai Latte

Gir en kopp

1 dl varmt vann

1/2 ts honning

1 ts eller 1 stk tepose chai te 

2 dl melk

Kanel på toppen

 

1. Kok opp vann og ha det i et glass. Rør ut en teskje honning i det varme vannet. 

2. Ha i en tesil med chai te eller en tepose. La den trekke noen minutter i vannet. 

3. Steam melken i en melkesteamer eller varm opp i en kjele til rett under kokepunktet. 

4. Serveres med et dryss av kanel på toppen

SONY DSC

SONY DSCGOD JUL!

 • Skrevet 23.12.2015 klokka 13:30
 • Kategori: Jul

God jul til dere alle! Takk for at dere følger med på bloggen min, det setter jeg pris på. Følg med på bloggen i romjulen, da kommer det nye oppskrifter. 

 

Eltefrie rundstykker

 • Skrevet 22.12.2015 klokka 18:01
 • Kategori: Brød

Heihei! 

Eltefrie rundstykker til julefrokosten? Som navnet sier, så er rundstykkene fri for elting og knaing. Det eneste man behøver å gjøre er å blande sammen ingrediensene og røre sammen den våte deigen. Deigen krever lang hviletid, så litt planlegging må til. Resultatet blir saftige rundstykker med sprø skorpe. Deigen kan lages på noen minutter om morgenen på juleaften, og stå over natten til første juledag. Da kan man overraske med ferske rundstykker til frokost.

SONY DSC
SONY DSC Eltefrie rundstykker

500 g grovbakstmel hvete og rug (Kan erstattes med totalt 500 g av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug)

50 g solsikkekjerner

50 g sesamfrø

½ ts tørrgjær

1 ts salt

4 dl romtemperert vann

Solsikkekjerner til pynt

 

 1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle og rør sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
 1. Dekk bollen med plastfolie og la deigen deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
 1. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppå. Strekk deigen ut med hendene til et rektangel og brett deigen inn mot midten et par ganger.
 1. Legg deigen med brettekanten ned mot kjøkkenbenken og la den etterheve under et kjøkkenhåndle i ca 30 minutter.
 1. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever. Sett inn et stekebrett eller bakestein/pizzastein i ovnen.
 1. Når deigen er ferdig med å etterheve deles deigen opp i 10-12 biter. Pensle rundstykkene med litt vann og ha over solsikkefrø. Sett rundstykkene på det varme stekebrettet eller steinen og sett rett inn i ovnen igjen.
 1. Rundstykkene stekes i 10-15 minutter. Avkjøles før servering.

SONY DSC
SONY DSC


Juletre av frukt

 • Skrevet 21.12.2015 klokka 13:04
 • Kategori: Frukt

Heihei!

Dette spiselige juletreet tror jeg vil bli en julehit. Det er så fargerikt og friskt å se på, så da er det ekstra gøy å sett frem på bordet. Juletreet er enkelt å lage, og hyggelig å lage sammen med noen. Et juletre som lyser opp av gode vitaminer som ønsker å bli spist!

SONY DSC Juletre av frukt

1 stk eple

1 stk gulrot

Tannpirkere

Stjerneformet pepperkakeform

Ananas til stjerne

Frukt (Jeg brukte røde og grønne druer, klementin, ananas, jordbær, bringebær, kiwi. Jeg vil anbefale å ikke pynte med eple og banan, da de blir fort brune)

 

Fremgangsmåte er vist og forklart med bildene under. Juletreet holder noen dager hvis det oppbevares kaldt under litt plastfolie. 

SONY DSC Finn frem all frukten og start med å skjære av toppen av eple (der stilken er). Det skal brukes som bunn. 


SONY DSC Snu eplet og skjær ut et hull med en kniv og bruk en skje for å ta ut litt av eplekjøttet.

SONY DSC Sett eplet på et fat og ha gulroten oppi eplet. Den tynneste delen av gulroten skal peke oppover. 

SONY DSC Stikk tannpirkere inn i eplet og gulroten. Del gjerne tannpirkerne i to med en saks, så de er litt mindre jo høyere opp man kommer på gulroten. Stikk i mange flere tannpirkere enn vist på dette bildet. Man kan også stikke i tannpirkere underveis når man tar på frukt. Da ser man hvor det trengs tannpirker for å dekke.

SONY DSC Skjær opp frukt. 


SONY DSC Skjær opp ananas og trykk ut en stor stjerne til toppen av treet og mindre stjerner til å ha på treet. 

SONY DSC Tre frukten på tannpirkerne, og vips har man et juletre av frukt!

LYKKE TIL :)

Tips til julebrunsjen

 • Skrevet 20.12.2015 klokka 20:15
 • Kategori: Bakst

Hei,

Ikke mange dagene igjen til jul nå. Hos oss er det tradisjon med julebrunsj første juledag. Det er et av julens høydepunkt å komme inn fra skitur til et bord fylt av masse god mat. Jeg synes det er koselig å ordne litt ekstra til brunsjen, så det blir noe spesielt man husker. For eksempel kan man lage lakserull, havregryn-cupcakes med yoghurt og frukt, raske rundstykker, knekkebrød, bringebærsyltetøy med chia og honning, blåbærgløgg og fruktsalat. Det meste kan ordnes på forhånd og oppbevares i kjøleskapet. 

SONY DSC Lakserull er både næringsrikt, raskt å lage og utrolig godt! Det gjør seg med litt friske farger på lunsjbordet. Det lønner seg å lage et stort fat, for de pleier å forsvinne fort. Oppskrift på lakserullene finner du her.

SONY DSC Havregryn-cupcakes med yoghurt og frukt eller pepperkakestrø. Disse tror jeg blir populære på lunsjbordet. De er noe nytt og spennende. Det smaker som rene desserten i tillegg til at de inneholder flere av de gode næringsstoffene som kroppen trenger for å yte lenge og bra. Oppskriften finner du her.


SONY DSC Ferske rundstykker løfter lunsjen! Mine favoritter er de raske rundstykkene jeg delte med dere i oktober. De proppfulle av gode næringsstoffer som gjør at man holder i mange timer. Oppskriften finner du her.

Knekkebrød kan være et godt tillegg til rundstykkene. Jeg pleier alltid å lage en stor batch før juleferien, så jeg har gjennom hele julen. Det er så lettvint og godt å ta seg et knekkebrød hvis man er sulten. Oppskrift på knekkebrød her.


SONY DSC Rundstykker og knekkebrød trenger pålegg, og det meste smaker godt på nystekte rundstykker. Til julebrunsjen vil jeg anbefale et deilig syltetøy i julens farger: bringebærsyltetøy med honning og chia. Syltetøyet er lagd på naturens søtning, honning. Jeg er opptatt av et variert kosthold, og derfor er det fint å kunne bytte ut raffinert sukker i noe av maten med naturens søtning, honning. Selv om jeg har byttet ut sukker med honning i dette syltetøyet synes jeg den er utrolig god på smak. Syltetøyet finner du her.


SONY DSC Gløgg er selve juledrikken. I desember delte jeg en oppskrift på blåbærgløgg med dere. Den er rene antioksidantbomben som gir immunforsvaret et ekstra boost nå i vintermørket. Blåbærgløggen er en av de beste jeg har smakt. Oppskrift finner du her.

 SONY DSC Spis en regnbue! En fruktsalat slår sjelden feil. Det smaker godt og frisker opp lunsjbordet med sine flotte farger. Miks det du har i kjøleskapet.Tips finner du her.

 

Et komplett lunsjbord! Lunsjbordet gir gode omega-3 fettsyrer gjennom laksen og karbohydrater gjennom havregryn-cupcakes, rundstykker og knekkebrød. Man får også proteiner fra yoghurt og cottage cheese i rundstykkene og havregryn-cupcakes. Andre viktige kilder som fylles er antioksidanter gjennom blåbærgløgg og mange vitaminer og mineraler fra syltetøy, frukt, grønnsaker og frø og korn fra rundstykker og knekkebrød. 

 

Juletre av pepperkaker

 • Skrevet 19.12.2015 klokka 12:52
 • Kategori: Bakst

Hei,

Pepperkaker hører julen med. Jeg har ofte pepperkaker i drikkebeltet på langturer i desember. Topp å spise både under og etter trening. I tillegg til å spise pepperkakene er det også morsomt å dekorere de. Det har alltid vært stor stas å pynte pepperkakene med glasur og godterier. De siste årene har vi lagd juletre av pepperkaker som vi har dekorert med melis. Her er det bare å bruke fantasien.  

SONY DSC

SONY DSC Juletre av pepperkaker

Pepperkaker - oppskrift her

Stjerneformet pepperkakeformer i ulike størrelser

Melisglasur: 1 eggehvite, 3,5 dl melis og ¼ ts sitronsaft

Pynt etter ønske

 

 1. Lag pepperkakestjerner i ulike størrelser og la de avkjøles. 
 1. Ha eggehviten i en bolle og visp til den blir hvit og luftig. Tilsett sitronsaft.
 1. Sikt inn melis gradvis til glasuren er fast. Ha glasuren i en gjennomsiktig pose med et lite hull på enden eller lag et kremmerhus av matpapir.
 1. Sprøyt glasur mellom hvert av lagene på stjernene. Det er viktig at pepperkakene er avkjølt. Pynt juletreet som du ønsker. Hvis du ønsker ulike farger kan du tilsette konditorfarge til glasuren.


 

Kristins italienske flatbread pizza

Heihei,

God fredag! Nordmenn er et av verdens mest pizzaelskende folkeslag, så her kommer den andre varianten av fremtidens pizza. For en stund siden introduserte jeg dere for Kristins BBQ chicken flatbread pizza. Du finner den her. Flatbread pizza er en ny måte å lage pizza på. Inspirasjonen har jeg hentet fra USA, og jeg kombinerer den tradisjonelle pizzabunnen med måten vi nordmenn lager flatbrød på. Flatbread pizza er lett å lage. Den krever kort heve- og steketid, og smaker helt himmelsk.
SONY DSC Med flatbread pizza er det lett å være innovativ. Oppskriften gir fire rektangulære pizzaer, noe som gjør det lett å prøve ut nye kombinasjoner av ingredienser! En flatbread pizza kan bli et komplett måltid sammen med en frisk grønn salat. Da er vitaminer og mineraler dekket opp i tillegg til passe mengde proteiner og karbohydrater fra spekeskinke og tynn pizzabunn.SONY DSC Kristins italienske flatbread pizza

 Gir 4 stk flatbreads

 

Deig: Tynne flatbreads

 360 g hvetemel

1 ts tørrgjær

1 ts valgfritt krydder (hvitløkspulver og oregano)

En klype salt

1 ts sukker

3 ss olivenolje

2,5 dl melk (kan erstattes med vann)

 

Topping: Spekeskinke og mozarella

 8 ss hjemmelaget tomatsaus

2 stk mozarella eller revet ost

½ - 1 rødløk

Spekeskinke

Ruccola

Eventuelt pinjekjener eller gresskarkjerner til topping

 

Hjemmelaget tomatsaus

 400 g hermetiske tomater

2 hvitløksbåter

¼ rød chili (kan sløyfes)

1 ss olivenolje

Salt og pepper

Ca ½ ts sukker

 

 1. Bland mel, salt, sukker, krydder og tørrgjær i en bolle. Varm 2,5 dl melk til 25-30 grader i en kjele. Tilsett melken og olje til blandingen og elt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Mot slutten av eltinga, ta over litt olje og kna det inn i deigen. Da blir deigen fin og glatt. Ta en ny bolle og smør 1 ss olivenolje i bunnen og litt oppover kantene. Legg deigen oppi bollen med olivenolje og dekk med plastfolie. La den heve på et varmt sted i 10-15 minutter til dobbel størrelse.
 1. I mellomtiden tilbereder du tomatsausen. Finhakk hvitløk og chilli. Surr hvitløk og chilli i varm olivenolje i en kjele og rør inn de hakkede hermetiserte tomatene. La sausen koke inn til den blir tykk og god over middels varme uten lokk. Smak til med sukker, salt og pepper.
 1. Gjør i stand resten av fyllet som skal på. Skjær rødløk i strimler og vask ruccola. Eventuelt ristes også pinjekjener eller gresskarkjerner i en tørr kjele på høy varme.
 1. Formvarm ovnen til 230 grader på over og undervarme. Sett en stekeplate inn i ovnen, så platen blir varm. Hent deigen, og del den i to. Den ene delen legges tilbake i bollen med olje under plastfolie. Den andre delen tas på en melstrødd benkeplate Kjevl ut deigen så tynn som mulig og skjær ut et rektangel med en kniv. Legg rektangelet over på et bakepapir og prikk deigen med en gaffel for å unngå bobler ved steking. Samle hjørnedelene og kna den lett over den melstrødde benkeplata. Kjevl deigen ut til et nytt rektangel på størrelse med det forrige. Legg rektangelet på det samme bakepapiret og prikk med gaffel.
 1. Bre to 2 ss tomatsaus utover hver av flatbreadene. Fordel mozarella eller revet ost utover. Viktig å ikke bruke store mengder ost for å sikre at flatbreadene blir crispy. Topp til slutt med strimler av løk.
 1. Ta ut den varme stekeplaten fra ovnen og legg bakepapiret med de to flatbreadene på. Stekes midt i ovnen i 5-7 minutter. Imens de to første flatbreadene steker, lages de to neste. Topp flatbreadene med spekeskinke, skiver av løk og ruccola.

SONY DSC

SONY DSC

Spiselige julegavetips

Hei, 

Julaften nærmer seg med stormskritt, i dag er det bare 7 dager igjen! Spiselige julegaver er noe av det koseligste både å gi og få, så derfor tenkte jeg det passet med et innlegg med tips til spiselige julegaver. Alle oppskriftene er lettlagde, så her er det bare å sette i gang! 

Knekkebrød, granola, kransekakekuler, sjokoladepinner, syltetøy og granola sjokoladekonfekt

SONY DSC SONY DSC Granola er en topp julegave. Den smaker mye bedre og er sunnere enn de man får kjøpt i butikken. Granola passer perfekt til frokost, mellommåltid eller kvelds. Jeg har lagd tre ulike granolaoppskrifter som du finner her: crunchy granolajulegranola eller granola med det lille ekstra. Pakk det inn i cellofan og lag en sløyfe, så har man en enkel og fin innpakning. Eventuelt kan man også ha granolaen i et norgesglass og pynte med en sløyfe. Granola har lang holdbarhet.

SONY DSC SONY DSC Varm sjokoladekos på pinne slår sjelden feil. Herlig å varme seg på foran peisen etter en lang skitur i julen. Sjokoladepinnene røres enkelt ut i litt varm melk. Enkelt å lage og supergodt. Oppskrift finner du her.

SONY DSC Kransekakekuler! Topp å sette frem på dessertbordet eller spise sammen med en god kopp varm kakao. Disse kransekakekulene er også ypperlig å ha med som restitusjonsmat på treningsøkter i julen. De gir påfyllet man trenger på en treningsøkt. Oppskrift på kransekakekuler finner du her.

SONY DSC Bringebærsyltetøy med chia og honning. Deilig og sunt syltetøy. Rik på smak og næringsstoffer. Syltetøyet trives best i kjøleskap, så da anbefaler jeg å gi gaven rett i forkant eller si at den må stå kaldt. Pakk gjerne syltetøyet inn i et norgesglass med en sløyfe rundt. Oppskrift finner du her.

Knekkebrød! Disse er en stor favoritt hos meg, og forsvinner alltid fort. Knekkebrød bruker jeg ofte som mellommåltid eller når jeg får lyst på noe sprøtt og godt. Jeg spiser det også som et tillegg til brødskiver for variasjon. De er proppfulle av korn og nøtter, noe som gjør de næringsrike. Pakk de inn i cellofan med en sløyfe rundt. Oppskrift finner du her.

SONY DSC Granola sjokoladekonfekt med havsalt. Siste tips jeg vil gi dere er på en rask og litt sunnere konfekt. Dette er en søt, salt og sprø kombinasjon. Oppskrift finner du her.

 

Håper du fikk noen gode tips og har lyst til å prøve ut noen av oppskriftene! 

Kransekakekuler

 • Skrevet 16.12.2015 klokka 16:05
 • Kategori: Bakst

Heisann!

Her kommer en litt annen variant av kransekakestengene. Jeg er veldig glad i kransekakestenger, så da er det midt i blinken med søte og små kransekakekuler. Kransekakekulene kan pakkes i cellofan med en sløyfe og gis bort til jul. Spiselige julegaver er så koselig å få. Disse kransekakekulene er myke inni og sprø utenpå. Følg med i morgen, da kommer det et innlegg med tips til spiselige julegaver. 

SONY DSC

SONY DSC Kransekakekuler 

Oppskriften gir ca 30 kransekakekuler 

Kulene:

500 g hjemmelaget eller kjøpt kransekakemasse (Hjemmelaget deig lages av mandler, eggehviter og melis, men krever at deigen lages minst en dag før den skal trilles ut)

Glasur:

1 eggehvite

3,5 dl melis

¼ ts sitronsaft

Dekor:

Små muffinsformer til å ha kulene i

 

 1. Forvarm ovnen til 200 grader. Del kransekakemassen i biter og trill ut små, runde kuler. Ha kulene på en bakepapirkledd stekeplate og sett kakene inn midt i ovnen. La de steke i 7-10 minutter, men følg med. Kulene skal være myke inni og sprø utenpå, så pass på at de ikke stekes for lenge. De er ferdig når de er lett gyldne på kantene og toppen. La kakene avkjøles.
 1. Ha eggehviten i en bolle og visp til den blir hvit og luftig. Tilsett sitronsaft. Sikt inn melis gradvis til glasuren er fast. Ha glasuren i en gjennomsiktig pose med et lite hull på enden.

 2. Sprøyt glasur på hver av kulene. Det er viktig at kulene er kalde. Det går også an å dyppe bunnen av kulene i mørk sjokolade om man ønsker det.

 3. Hvis du vil gi de bort i gave er det fint å sette de i små muffinsformer og pakke inn i cellofan.

 

Kransekakekulene oppbevares i en tett boks i et kaldt rom eller kjøleskap for å holde på den myke konsistensen inni. Kulene kan også fryses. SONY DSC

SONY DSC

Varm sjokoladekos på pinne

 • Skrevet 15.12.2015 klokka 14:40
 • Kategori: Varm drikke

Heihei!

Kakao er en klassiker, og smaker helt fantastisk foran peisen etter en lang skitur eller hardøkt. Topp restitusjonsdrikk og kosedrikk. Sjokoladepinne kan man også ha med på tur, så har man enkelt varm kakao. Varm sjokoladekos på pinne er en fin spiselig julegave å gi. Pakk den inn i litt cellofan og knyt en sløyfe rundt, så har man superkoselig gave. 

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC Varm sjokoladekos på pinne

Oppskriften gir ca 17 stk sjokoladepinner

 

300 g mørk kokesjokolade

Isbitformer, ketchupformer fra Mac Donalds eller andre type former

Ispinner eller skjeer

Marshmallows eller annen strø

 

 1. Del sjokoladen i biter smelt det i et vannbad. Bruk for eksempel en metall- eller glassbolle. Kok opp vann i en liten kjele og sett bollen oppå. Pass på at det ikke kommer noe vann oppi sjokoladen. Da kan sjokoladen korne seg. Smelt sjokoladen på lav varme.
 1. Ha den smeltede sjokoladen over i isbitformer. Ha i en skje eller ispinne og pynt eventuelt med marshmallows eller strøssel etter ønske. Hvis ispinnene ikke står kan du sette brettet inn i kjøleskapet og la det stivne litt i 10-15 minutter (følg med) før du setter nedi ispinnene.
 1. Sett brettet i kjøleskapet og la det stivne. Det tar ca. 3 timer, men la de gjerne stå over natten. Klem sjokoladen forsiktig ut av isbitformene og pakk de inn i cellofan eller ha de i en tett boks.

 

Sjokoladepinnen røres ut i en kopp med varm melk. Kos deg!

SONY DSC
SONY DSC

Havregryn-cupcake med yoghurt og frukt

 • Skrevet 14.12.2015 klokka 12:48
 • Kategori: Frokost

Hei, 

Disse havregryn-cupcakesene er helt topp både til frokost, mellommåltid eller dessert. Nå i disse juletider vil jeg tro de vil bli en hit på frokost- og lunsjbordet. Cupcakesene kan også vær en fin variasjon til havregrøten eller brødskiven. Da får man i seg proteiner og en ekstra porsjon frukt i tillegg til at det smaker som rene desserten! Oppskriften gir 6-7 store cupcakes, så de kan være fine å ha lett tilgjengelig i kjøleskapet når sulten melder seg. Næringsrikt og godt.

SONY DSC

SONY DSC Havregryn-cupcakes

Gir 6-7 stk havregryn cupcakes

 

3 dl store havregryn

1 stk most banan

2 ss honning

1 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljeessens)

1/2 ts kanel

En klype salt

 

Fyll:

Yoghurt

Frukt, bær eller knuste pepperkaker

 

 1. Start med å smøre et muffinsbrett eller bruk muffinsformer.
 1. Visp sammen banan, honning og vaniljeekstrakt sammen i en bolle.
 1. Tilsett resten av ingrediensene i bollen og bland sammen.
 1. Del røren jevnt i muffinsformene og trykk opp sidene.
 1. Sett muffinsformene i fryseren eller kjøleskapet i 20-30 minutter, så røren får satt seg i formene. Det går fortere i fryseren.
 1. Forvarm ovnen imens til 165 grader. Ta muffinsene ut av fryseren/kjøleskapet og stek de i ca 12-15 minutter.
 1. Trykk litt ekstra oppover sidene med en skje når muffinsene er ferdig stekt og la det de hvile i 20 minutter for å hindre at de knuser.

 

Serveres med yoghurt og friske bær eller et dryss av knuste pepperkaker! Cupcakesene kan oppbevares i kjøleskapet. 

SONY DSC
SONY DSC


St.Lucia med krone av lussekatter

Heihei

St.Lucia! I dag er det Luciadagen. Det er ikke for sent å bake lussekatter enda. Oppskrift på deilige lussekatter med safran og marsipan finner du her. Form lussekattene til en krone og prøv en ny variant på snurringen som jeg har gjort! 

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSCMandel og honningkaker

 • Skrevet 12.12.2015 klokka 16:20
 • Kategori: Bakst

Hei,

Deilige julekaker som man kan fylle med honning, syltetøy, nøtter eller hva man måtte ønske. Jeg prøvde meg på en litt sunnere variant denne gangen. I oppskriften brukte jeg blant annet mandler, sammalt hvete og honning. Småkakene var veldig gode på smak og anbefales nå i julen.

 

SONY DSC
SONY DSC
Mandel og honningkaker

 

140 g hele mandler

160 g sammalt hvete

125 g hvetemel

1 ts bakepulver

½ ts salt

150 g honning

60 g lønnesirup (Ha eventuelt i 210 g honning istedenfor lønnesirup)

7 ss raspolje

4 ss smør, romtemperert

1 stort egg

1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljeessens

 

 1. Ha mandlene i en foodprosessor til de er finmalt til mandelmel.
 1. Ha mandelmelet i en stor bakebolle og tilsett mel, bakepulver og salt. Rør sammen.
 1. Miks honning, smør og olje med en stavmikser eller i foodprosessor. Tilsett egg og vanilje og miks videre til alt er blandet.
 1. Tilsett blandingen i bakebollen med de tørre ingediensene og rør godt sammen. La deigen ligge kaldt i kjøleskapet i ca 1 time.
 1. Forvarm ovnen til 175 grader. Sett frem to bakepapirkledde stekebrett. Bruk en skje til å lage små baller som du legger på stekebrettet. Trykk de runde ballene ned i midten av hver cookies, så det blir et hulrom.
 1. Stekes i 10-15 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist.
 1. Kjeksene kan fylles med honning, lemon curd, flytende karamell, syltetøy eller nøtter og rosiner.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Lussekatter med safran og marsipan

 • Skrevet 11.12.2015 klokka 11:10
 • Kategori: Bakst

Hei!

På søndag er det 13 desember og Luciadagen. Jeg husker godt da jeg selv gikk luciatog på barneskolen i hvit lang kappe og med lys i hånden. Etter toget kom foreldre rundt i klasserommene med deilige lussekatter.

Jeg har tatt utgangspunkt i bakeren i Lom, Morten Schakenda, sin gode bolleoppskrift. Jeg har byttet ut kardemomme med safran. I bollene er det også gjemt et deilig fyll av revet marsipan. Boller, safran og marsipan  - en fantastisk kombinasjon.  SONY DSC
SONY DSC
Lussekatter med safran og marsipan

Gir ca 27-30 lussekatter

 

1 kg hvetemel

5 dl melk

150 g sukker

1 ts salt

0,75 g safran

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør, i terninger

Rosiner

100-120 g revet marsipan

1 egg til pensling

 

 1. Ha 1 dl melk i en kjele og varm opp. Tilsett safranen og sett til side. La det stå i 15-20 minutter for å trekke ut fargen.
 1. Imens safranen godgjør seg i melken, ha alle ingrediensene unntatt smør rosiner og marsipan. Smuldre opp gjæren i bakebollen.
 1. Tilsett de resterende 4 dl melk til kjelen og varm opp til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Tilsett melken og elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
 1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint an å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1 time. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
 1. Strø mel på kjøkkenbenken og del deigen i fem biter. Ta en bit og kjevle ut til en firkant. Ha marsipan på halve, og brett den andre halve delen over. Kjevle litt over og del i fem biter på langs. Hold i hver ende og snurr motsatt vei av hverandre og surr begge sidene inn mot midten.

 2. Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse.
 1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til lussekattene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er stekeovnen sine stekeegenskaper.
 1. Avkjøl bollene på rist og NYT!

Lussekattene er best nystekte, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Lussekattene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta lussekattene opp, og la de tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering: sett ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk lussekattene med aluminiumsfolie og varm de i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni! 


SONY DSC

SONY DSC

Den ultimate fredagstacoen

 • Skrevet 10.12.2015 klokka 17:07
 • Kategori: Taco

Hei,

De siste ukene har jeg kommet med tips til fredagstacoen hver torsdag. Målet med serien tacofredag har vært å inspirere til en sunn, næringssrik og fornyet tacomiddag. Det finnes mange muligheter for å gjøre tacoen spennende, og den beste tacoen er den man lager selv av gode råvarer. I dette innlegget oppsummerer jeg alle oppskriftene som kan settes sammen til den ulitmate fredagstacoen! Kanskje noe av det kan friste å fylle morgendagens tacolefse med? 

Den ultimate fredagstacoenSONY DSC

SONY DSC Hjemmelaget tacokrydder (Holder til 15 tacomiddager) 

4 ss spisskummin

4 ss paprikapulver

6 ss chilipulver

3 ss maldonsalt

5 ts hvitløkspulver

5 ts chilliflak

6 ts oregano

2 ts sort pepper

2 ts cayennepepper

 1. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.
 1. Ha krydderbladningen over på et tett glass og oppbevar den tørt. Jeg bruker ca 1 ss tacokrydder i 400 g kjøttdeig, men prøv deg frem og finn ut hvor sterkt du liker det. Tacokrydderet blandes ut med litt vann. 

SONY DSC Guacamole (Oppskriften holder til 3-4 personer)

2 stk modne avokado

1 ½ ss limesaft (eller sitronsaft)

1 stk tomat

3 ss rømme

2 båter hvitløk, finhakket

½ stk finhakket rød chili

½ ts salt

¼ ts pepper

 1. Del avokadoen i to, og ta ut steinen og grav ut fruktkjøttet med en skje. Mos avocado med en potetstamper eller gaffel.
 1. Press limesaft (eller sitronsaft) over.
 1. Del tomaten i fire og skjær ut frøene med en liten kniv. Del tomatkjøttet i små terninger.
 1. Bland most avokado og tomatterninger sammen med rømme.
 1. Tilsett chili og smak til med salt pepper og eventuelt mer limesaft (eller sitronsaft).
 1. Dekk til guacamolen, og sett den kaldt til den skal serveres.

TIPS:

 • Bruk moden avokado i guacamole, det gir mer smak og en god og kremet guacamole.
 • Limesaften (eller sitronsaft) forhindrer at avocadoen blir brun. Det samme gjør også avocadosteinen.
 • Legg avokadosteinen i guacamolen, så beholder den sin fine grønnfarge.

SONY DSC Tomatsalsa (Oppskriften holder til 4 personer)

4 stk tomater

1 stk rødløk

1-2 fedd hvitløk

3-4 ss olivenolje

Frisk koriander

Salt, pepper og saft av sitron/lime

 

Hakk tomater, rødløk, hvitløksfedd og koriander. Bland alt sammen. Smak til med salt, pepper og lime.

Tropisk Mangosalsa (Oppskriften holder til 4 personer)

Oppskriften holder til 4 personer

1 stk mango

1/2 stk løk

1 stk chili

Koriander

1/2 stk paprika

Saft av lime

 

Skjær mango i terninger og hakk løk, chili, koriander og paprika. Smak til med lime.

Hjemmelagde grove tortillalefser (Gir ca 8-10 tortillalefser)

3 dl hvetemel eller siktet speltmel

2 dl sammalt hvete

2 dl lunket vann

2 ss rapsolje

1 ts salt

 1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og kna deigen sammen for hånd i noen minutter til du har en fin deig. Tilsett mer mel om nødvendig.
 1. La deigen hvile i ca 15 minutter.
 1. Del deigen i 8-10 deler. Ha mel på en benkeplate og kjevle ut hver del i samme størrelse som stekepannen. Det er om å gjøre å kjevle deigen så tynn som mulig. Klarer du å se hånden gjennom deigen er den bra.
 1. Stek tortillalefsene i en tørr stekepanne på middels varme. La den bli varm før du legger første lefse oppi pannen. Trykk lefsene litt ned med en stekeplate under stekingen for å unngå bobler.
 1. Pakk lefsene i et fuktig kjøkkenhåndkle etterhvert som de blir klare. Da holder de seg myke og fine frem til servering.

 

Hvis ikke alle lefsene spises opp første dagen kan de oppbevares i en pose i kjøleskapet. SONY DSC Fyll: Kjøttdeig, biff, fisk og skalldyr, kylling, vegetar?

KJØTTDEIG

I dag finnes det mange ulike typer kjøttdeig på butikken, så det kan være fint å bytte på litt. På butikken finner man blant annet kjøttdeig av storfe, karbonadekjøttdeig, kyllingkjøttdeig og svinekjøttdeig. Kjøttdeig av storfe er den mest brukte kjøttdeigen. Forskjellen på de ulike typene kjøttdeig er hovedsakelig fettinnholdet.  

BIFF

Et annet tips er å bruke biff, for eksempel av storfe. Da kan man gjerne marinere kjøttet med olje, krydderblanding og litt sitronsaft i 30 minutter i romtemperatur. 

FISK OG SKALLDYR

De fleste fisketyper kan brukes til taco. Torsk og laks er mine favoritter. Skjær fisken i terninger og ha over tacokrydder og litt limesaft. Reker kan også brukes i taco, og spesielt sammen med mangosalsa blir det en sommerhit.

KYLLING

Kylling er en klassiker innen tex-mex. Det egner seg yppelig i tacolefsen eller som fyll i enchiladas. Et tips er å variere krydderet til kyllingen mellom tacokrydder og BBQ-saus.

VEGETAR

Hvis man ønsker et kjøttfritt alternativ på tacoen går det an å bruke bønner.

Spis og yt på instagram

 • Skrevet 10.12.2015 klokka 12:45
 • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Har du lyst til på følge meg på Instagram? Der oppdaterer jeg jevnlig med matbilder og oppskrifter fra bloggen. Du finner meg under navnet @spisogyt. Setter stor pris på alle nye følgere! 

 

Rislapper

 • Skrevet 09.12.2015 klokka 14:56
 • Kategori: Pannekaker

Hei!

Topp måte å bruke restene fra risengrynsgrøten. Da vi lagde risengrynsgrøt hjemme ble det ofte litt til overs, og jeg hadde alltid et håp om hva som ville vente meg etter trening dagen etter. Gleden var alltid like stor da jeg kom inn døra etter skitrening til lukten av rykende ferske rislapper og kakao til kvelds. Den perfekte restitusjonsmaten etter trening eller en lang dag ute i snøen. SONY DSC

SONY DSC Rislapper

Oppskriften gir 10-15 rislapper

 

Ca 5 dl risengrynsgrøt. Oppskrift finner du her.

1 dl hvetemel eller speltmel

2 ss sukker

0,5 ts kardemomme

3 stk egg

Smør eller olje til steking

 

 1. Ha mel, sukker, kardemomme og egg i en bakebolle. Bland blandingen og tilsett risengrynsgrøten. Rør til en jevn deig. Røren skal være ganske tykk, spe eventuelt med litt melk. La deigen stå og svelle i 10-15 minutter.
 1. Stek rislappene i en stekepanne med smør eller olje på middels varme.

 

Serveres med syltetøy, frisk frukt, brunost eller kesam. Hvis man ønsker rislappene mindre søte kan man droppe sukkeret.SONY DSC

Kransekakestenger med ny vri

 • Skrevet 08.12.2015 klokka 17:53
 • Kategori: Bakst

Hei,

I dag kommer en ny vri av de klassiske kransekakestengene. Disse kransekakestengene krever ingen steking og er med et deilig fyll av hasselnøtter, sjokolade og rom eller vanilje. En julehit for store og små.
SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC Kransekakestenger med ny vri

Oppskriften gir 16 stk kransekakestenger

 

Marsipantrekk

100 g mandler

4 stk dadler uten stein

 

Fyll

5 stk dadler uten stein

30 g hasselnøtter

4 ss regia orginalkakao

Ca. 2 ts romessens eller 2 ts vaniljeekstrakt (vaniljeessens kan også brukes)

 

Til dypping

40 g mørk sjokolade

 

 1. Start med å lage marsipanen. Ha mandlene i en foodprosessor og kjør til du har grovt mandelmel. Hvis du ønsker finere marsipan, kjør foodprosessoren lenger. Tilsett fire dadler og kjør videre til mandler og dadler er godt blandet. Sett marsipanen i kjøleskapet i 15-20 minutter.
 1. Så over på fyllet. Ha hasselnøtter i en foodprosessor og kjør til grovt mel. Ha i dadler og kakao. Kjør videre til alt er godt blandet. Tilsett enten romessens eller vaniljeekstrakt. Det gir smaken på fyllet. Smak deg til med mengde romessens eller vaniljeekstrakt.
 1. Ha fyllet over på et bakepapir på en benk. Lag en lang og tynn pølse med hendene. Del pølsen i åtte biter og legg til side.
 1. Ta et nytt bakepapir og kjevle ut marsipanen fra kjøleskapet. Bruk et bakepapir eller plastfolie mellom kjevlen og marsipanen. Da er det lettere. Kjevle ut så tynt som mulig.
 1. Legg en bit av fyllet på marsipantrekket og rull marsipanen forsiktig rundt fyllet. Skjær av endene og del den ferdige marsipanen i to, så du sitter igjen med 16 stk kransekakestenger totalt. Gjenta prosessen.
 1. Smelt sjokoladen i et vannbad og dypp endene i sjokolade og sett kaldt i kjøleskapet eller ute. Serveres kalde!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Pepperkakegranola

 • Skrevet 07.12.2015 klokka 18:29
 • Kategori: Bakst

Heisann!

Jeg er en stor tilhenger av hjemmelaget granola. Det er både godt og næringsrikt. Derfor har jeg prøvd meg på en julevariant som passer fint i disse juletider. Granolaen har en deilig smak av pepperkaker! 

SONY DSC Granola er lett å lage. Samtidig er det også sunnere og smaker mye bedre enn kornblandingene man finner i butikken. De fleste kornblandingene i butikken er skjulte sukkerbomber. De inneholder mye sukker og salt. Noen av kornblandingene inneholder like mye sukker som en kjekspakke. Ved å lage egen kornblanding har man kontroll på hva man putter i seg, og det er bare fantasien som setter grenser. Jeg bruker rikelig med nøtter og frø for å forsyne kroppen min med viktige antioksidanter og karbohydrater som holder blodsukkernivået stabilt og sikrer energi til trening. Perfekt til frokost, mellommmåltid, kveld eller til dessert. SONY DSC  SONY DSC Julegranola

250 g havregryn

50 g solsikkekjerner

50 g sesamfrø

50 g gresskarkjerner

70 g mandler

50 g kokosmasse

30 g chiafrø

25 g brunt sukker

1 ss rapsolje

1 ss honning

1 dl eplejuice eller appelsinjuice

2 klyper maldonsalt

Krydder (2 ts kanel, 1 ts nellik, 1 ts ingefær og 1 ts kardemomme)

2 dl rosiner

1 dl tranebær

1 dl kokosflak

 

 1. Forvarm ovnen til 140 grader over- og undervarme. Grovhakk mandler. Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle med unntak av det brune sukkeret. 
 1. Ha appelsinjuice, rapsolje, brunt sukker og honning i en kjele. Varm opp blandingen til alt er oppløst og hell over de tørre ingrediensene. Rør godt sammen.
 1. Ha blandingen over på en stekeplate som er dekket med bakepapir og fordel granolaen jevnt utover.
 1. Stekes midt i ovnen til den har fått en gylden brunfarge, mellom 50-60 minutter. Det lønner seg å røre i blandingen hvert 15-20 minutt for at granolaen skal bli stekt likt overalt. 
 1. La granolablandingen avkjøles før den helles over på et stort glass eller i en boks. Tilsett rosiner, tranebær og kokosflak. Granolaen er holdbar i ca 1 måned. 

SONY DSC

 

 

Granola sjokoladekonfekt

 • Skrevet 06.12.2015 klokka 17:24
 • Kategori: Konfekt

Hei!

Her kommer et raskt konfekttips! Jeg pleier alltid å ha hjemmelaget granola stående på benken, så da fant jeg ut at jeg ville lage en rask og litt sunnere konfekt. Alt man trenger er mørk sjokolade, granola og litt havsalt. En søt, salt og knasende kombinasjon. 


Granola sjokoladekonfekt

2-3 dl granola (hjemmelaget granola her)

100 g mørk sjokolade

Litt havsalt

 

1. Smelt sjokoladen i et vannbad eller i en kjele.

2. Bland sjokoladen med granolaen og smør det utover et bakepapir eller i en form. Smør etter hva slags tykkelse du liker. Gjerne veldig tynt. Da er det lett å knekke av biter.

3. Dryss over havsalt og sett blandingen i kjøleskapet. La det stivne. Gjerne over natten, men det går også fint etter noen timer.

4. Knekk av biter eller bruk en pepperkakeform til å klemme ut fine figurer. Pynt gjerne med gojibær eller tranebær på toppen. 

 

Oppbevares kaldt frem til servering. 


Rosa drøm smoothie

 • Skrevet 06.12.2015 klokka 09:00
 • Kategori: Smoothie

Heihei!

Dagens oppskrift er en frisk bærsmoothie! Smoothie passer perfekt etter trening eller som mellommåltid. En frisk og deilig næringsbombe. 
ROSA DRØM SMOOTHIE

1 neve med frosne jordbær

2 never med frosne bringebær

1 stk banan

Ca 1 dl yoghurt naturell

 

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til jevn konsistens. Nytes med en gang :)

Blåbærgløgg

 • Skrevet 05.12.2015 klokka 17:46
 • Kategori: Drikke

Hei! 

Årets julegløgg! Denne må dere prøve. Gløggen er rene antioksidantbomben som gir immunforsvaret et ekstra boost nå i vintermørket. Blåbærgløggen er en av de beste jeg har smakt. Inspirasjonen til denne oppskriften har jeg hentet fra Berit Nordstrand.

Flere varianter av butikkjøpt gløgg er tilsatt sukker og konserveringsmidler, så da er det midt i blinken med en gløgg uten sukker som styrker immunforsvaret. Blåbærgløggen smaker ekstra godt med pepperkaker til. Se oppskrift på bestemors pepperkaker her.Blåbærgløgg

Oppskrift til 4 personer

 

500-550 gram frosne blåbær

10 dl vann

6 ss honning

10-12 stk nellikspiker

1 stk frøene fra vaniljestang

3-4 stk tynne skiver ingefær

2 stk kanelstenger

2 stk stjernanis

2 ss sitronsaft

 

 1. Ha frosne blåbær og vann i en kjele og la det koke på lav varme.
 1. Avkjøl litt før blandingen helles over i en foodprosessor. Sett den gjerne ut i kulden i noen minutter. 
 1. Kjør blandingen i en foodprosessoren eller stavmikser til den er jevn, ca et minutt. Pass på at foodprosessoren er tett, eller ha et kjøkkenhåndkle over foodprosessoren for å passe på at det ikke spruter blåbærsaft. 
 1. Ha blåbærsaften tilbake i kjelen og tilsett honning, krydder, sitronsaft og ingefær. Skjær av skallet på ingefæren. 
 1. La gløggen trekke i 10 minutter på laveste varme. Slå av varmen og la blandingen stå å trekke under lokk i 30 minutter eller lenger. Da tar gløggen til seg mest mulig smak fra krydderne.
 1. Sil gløggen gjennom en sil.
 1. Varm opp gløggen og server med rosiner og hakkende mandler.

 

Gløggen kan også helles på flasker og oppbevares i kjøleskapet frem til servering. Tacofredag: kjøttdeig, biff, fisk, kylling eller vegetar?

 • Skrevet 04.12.2015 klokka 19:06
 • Kategori: Taco

Heihei!

Fredag er blitt den store tacodagen her til lands. Det er fint å kunne variere den tradisjonelle tacoen med forskjellig typer kjøtt, fisk og bønner. Den vanligste varianten til fredagstacoen er kjøttdeig, men taco kan lages på mer enn kjøttdeig. Det finnes mange andre gode og næringsrike alternativer som er fint å variere med. 


KJØTTDEIG

I dag finnes det mange ulike typer kjøttdeig på butikken, så det kan være fint å bytte på litt. På butikken finner man blant annet kjøttdeig av storfe, karbonadekjøttdeig, kyllingkjøttdeig og svinekjøttdeig. Kjøttdeig av storfe er den mest brukte kjøttdeigen. Forskjellen på de ulike typene kjøttdeig er hovedsakelig fettinnholdet. 

BIFF

Et annet tips er å bruke biff, for eksempel av storfe. Da kan man gjerne marinere kjøttet med olje, krydderblanding og litt sitronsaft i 30 minutter i romtemperatur. 

FISK OG SKALLDYR

De fleste fisketyper kan brukes til taco. Torsk og laks er mine favoritter. Skjær fisken i terninger og ha over tacokrydder og litt limesaft. Reker kan også brukes i taco, og spesielt sammen med mangosalsa blir det en sommerhit.

KYLLING

Kylling er en klassiker innen tex-mex. Det egner seg yppelig i tacolefsen eller som fyll i enchiladas. Et tips er å variere krydderet til kyllingen mellom tacokrydder og BBQ-saus.

VEGETAR

Hvis man ønsker et kjøttfritt alternativ på tacoen går det an å bruke bønner.Bestemors pepperkaker

 • Skrevet 03.12.2015 klokka 15:29
 • Kategori: Bakst

Hei :)

Kanskje noen som har tenkt til å begynne med julebaksten i helgen? Da har jeg et tips på supergode pepperkaker! Det er noe eget med å lage hjemmelaget pepperkakedeig. Pepperkakene smaker ekstra godt, og i tillegg fyller man huset med en fantastisk julelukt fra krydderne. Skikkelig julestemning! Pepperkaker tror jeg må være min favoritt julekake. Jeg har ofte pepperkaker med på langturer i desember. Det er topp å spise både under og etter trening! Denne oppskriften har jeg fått av bestemoren min. God bakst :)

Bestemors pepperkaker 

250 g lys sirup

150 g sukker

1 ts malt ingefær

½ - ¾ ts malt nellik

3 ts kanel

1 ts kardemomme

150 g smør

1 egg

2 ts natron

500-600 g hvetemel

 

Framgangsmåte:

 1. Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok.
 1. Tilsett malt ingefær, malt nellik, kanel og kardemomme, og rør godt sammen.
 1. Nyt den deilige duften som brer seg på kjøkkenet!
 1. Rør inn natron i sirupsblandingen. Rør fort sammen. Blandingen blir nå lysere og skummer/eser litt.
 1. Ha det kalde smøret i en bakebolle.
 1. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret.
 1. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Mye røring skal til, så dette kan bli en skikkelig styrkeøkt!
 1. Visp egget lett sammen, og rør det inn i blandingen.
 1. Tilsett deretter hvetemel, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig.
 1. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
 1. Hvis deigen har ligget over natten, ta den ut noen timer før du skal bruke den. Ta ca ¼ av deigen om gangen på et lett melet bakebord. Kjevle ut til den tykkelsen du ønsker, og stikk ut pepperkaker i ulike størrelser og fasonger.
 1. Legg kakene forsiktig på et bakepapirkledt stekebrett.
 1. Stek pepperkakene midt i ovnen ved 200-225 °C på over- og undervarme.
 1. Pepperkakene er ferdigstekt etter ca 7-10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden.
 1. TIPS! For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig. Hvis ulik størrelse er det viktig å følge med for å vurdere om noen av de minste skal tas ut før de største pepperkakene.
 1. La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist.
 1. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks.
 1. Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite).

Thai kylling red curry

 • Skrevet 02.12.2015 klokka 15:07
 • Kategori: Fugl

Hei!

Dagens oppskrift er en hverdagsfavoritt. Full av næring og deilige smaker. Den er kjapp og enkel å lage. Litt sterk mat og mye gode grønnsaker er godt for immunforsvaret! 

Kylling red curry - 2 personer

 

2 stk kyllingfileter, i strimler

1 stk rød paprika

1 stk squash

1 ½ stk sitrongress

3 stk gulrøtter

1 ts frisk revet ingefær

1 boks kokosmelk

4 ts red curry paste

 

1 dl villris (kan erstattes med annen type ris)

1 ts fish sauce

¼ bit grønnsaksbuljong

½ stk lime

Frisk koriander til pynt

Cashewnøtter

 

 1. Legg 1 dl villris i bløt i minst 10 minutter. Hell av vannet etter 10 minutter. Tilsett risen til det kokende vannet. Tilsett ½ ts salt og la det koke i 45 minutter.
 1. Kutt opp alle grønnsakene i strimler og 1 ½ stk sitrongress i seks deler.
 1. Skjær kyllingen i strimler og stek i en stekepanne med olje. Legg til side
 1. Ha i olje i en gryte og stek grønsakene på høy varme. Tilsett curry paste, revet ingefær og sitrongress. Ønsker du gryten sterkere eller mildere, så tilsett mer eller mindre curry paste. Stek blandingen videre i 30 sekunder til 1 minutt. Curry paste fester seg lett til bunnen, så pass på å røre.
 1. Ha i kokosmelk, kyllingbuljong og fish sauce. La det koke videre på middels varme til curry-blandingen er varm. Ha i kyllingbitene.

Server curry-blandingen med ris, cashewnøtter, koriander og lime. Ta ut sitrongresset fra gryten. De gir en deilig sitronsmak til gryten, men er for harde for å spise. Risengrynsgrøt

 • Skrevet 01.12.2015 klokka 11:27
 • Kategori: Bakst

Hei!

1 desember! Desember er endelig i gang, og julen nærmer seg med stormskritt. Risengrynsgrøt hører med i desember, og ekstra morsomt er det med mandel i grøten og marsipangris til premie. Grøten passer til lunsj, middag og kveldsmat.


Risengrynsgrøt

Oppskrift til 4 personer

3 dl grøtris

6 dl vann

15 dl melk (jeg brukte ekstra lett melk)

1/2 ts salt

Evt. 1-2 stk kanelstang og 1 stk vaniljestang

 

1. Kok opp vann og tilsett salt og grøtris. 

2. La grøtrisen koke på svak varme i ca 10 minutter til vannet nesten er kokt inn.

3. Ha i melk og vaniljestang, og la det koke på svak varme under lokk til grøten har tyknet, ca 45-50 minutter.  Rør av og til. Ha i kanelstangen mot slutten av koketiden for å gi smak til grøten.

4. Mandelen legges i kokende vann i noen sekunder for å ta av skinnet. Legg mandelen i den ferdige grøten, og rør rundt.

 

Lag gjerne en stor porsjon. Grøt kan fint varmes opp dagen etter eller lage rislapper etter trening. Oppskrift på rislapper kommer!Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits