hits

Spis en regnbue!

Hei!

Dagens tips er et fargerikt glass proppfull av gode næringsstoffer. En liten fruktsalat er både friskt og godt. Det passer som et tillegg til frokost, lunsj, mellommåltid eller som dessert. 

Fruktsalat

Miks frukten du finner i kjøleskapet til en fargerik fruktsalat. Jeg brukte druer, epler, mango, klementin, bringebær, banan og tranebær.

Nytes :)

 

Første søndag i advent - Juleinspirasjon

 • Skrevet 29.11.2015 klokka 07:45
 • Kategori: Bakst

Hei!

I dag er det første søndag i advent. Da passer det fint med litt julestemning på bloggen gjennom inspirasjonsbilder av tiden som venter! Det er noe spesielt med julen. Tradisjoner, koselige stunder med familie og venner, god stemning, fyr i peisen, gløgg og pepperkaker, lange skiturer og masse god mat. Alle bildene er hentet fra Pinterest. Gleder meg til å dele flere juleinspirerte oppskrifter med dere denne måneden. Jeg kickstarter desember med oppskrift på risengrynsgrøt på bloggen, så følg med :)

Foto: Pinterest

God adventstid!

Favorittoppskrifter fra november

 • Skrevet 28.11.2015 klokka 12:20
 • Kategori: Ukens tips

Hei!

November har vært en fin måned fylt med mye trening, oppskrifter og snø, men nå går den mot slutten. Gledelig er det at vi om få dager går inn i desember og juletider. En høytid hvor det er ekstra koselig å samles rundt bordet til gode måltider. Nå går jeg inn i min tredje måned som matblogger, og jeg må si tusen takk til alle som følger meg. Det er veldig gøy å dele min lidenskap for næringsrik mat med dere og få tilbakemeldinger på hva dere synes. I dette innlegget vil jeg dele mine favorittoppskrifter fra november med dere. Trykk på linken under hvert bilde for å komme til oppskriftene.

Hvilken oppskrift er din favoritt?

 

Har du testet noen av oppskriftene eller lyst til å teste ut? Jeg vil gjerne høre hvordan det smakte.

Lakserullene er en av mine favoritter. Et raskt, smakfullt og næringsrikt lunsjtips!   

Bringebærsyltetøy med chia og honning. Dette syltetøyet har jeg fått tilbakemelding at flere av dere har prøvd seg på, og det er veldig gøy! Topp til helgefrokosten eller sammen med yoghurt og granola.

Spis en regnbue! Tomatsalsa og tropisk mangosalsa er en del av en serie med tips til en sunn og smaksrik fredagstaco. Se flere oppskrifter til tacomiddagen under kategorien middag. Følg med de neste torsdagene, da kommer det flere tips.

Deilig bounty-sjokolade! Denne ble en stor suksess blant mine venner, og anbefales som julekonfekt. 

Min absolutte favoritt - Knekkebrød. Knasende sprø og gode til alle måltider. 

Innbakt laks i butterdeig - Et supermåltid. Med laks, spinat, salat og pasta på tallerkenen fylles alle lagrene opp, og kroppen er klar for å yte mer. 

Grove sjokoladescones. Det er noe eget med nybakte scones. De lager seg fort og er perfekte etter trening.

Granola med rødbete og appelsin. Spennede og god oppskrift som gir ekstra jern og c-vitamin.

Hjemmelaget sweet chilisaus. Månedens mest populære oppskrift. Enkelte sweet chilisauser inneholder 50% sukker. I denne oppskriften byttet jeg ut sukkeret med naturens søtning, honning. Det gikk ikke utover smaken, og vi i huset synes den smaker minst like godt som de man får kjøpt i butikken.

 

Følg med på bloggen i desember! Da kommer det både juleoppskrifter og vanlige oppskrifter.  

Hjemmelaget bounty-sjokolade

 • Skrevet 27.11.2015 klokka 16:34
 • Kategori: Konfekt

Heihei :)

Dette ble en skikkelig suksess blant vennene mine, så jeg har gledet meg til å dele oppskriften på bounty-sjokolade med dere! Sjokolade med kokos er fantastisk godt, så jeg tenkte at det må jeg prøve å lage hjemme. Det viste seg å være superenkelt! Alt man trenger er fire ingredienser og litt tid, så har man deilig bounty-sjokolade. Nå som det også nærmer seg jul, så passer det fint som en del av julegodteriet. 

I oppskriften har jeg byttet ut sukkeret i kokosfyllet med lønnesirup, som er en naturens søtning. I tillegg til en god søtsmak inneholder lønnesirup mineraler som mangan og sink som er godt for immunforsvaret. 

Hjemmelaget Bounty-sjokolade

Oppskriften gir 9 stk 

 

70 g kokosmasse

3 ss kokosolje

3 ts lønnesirup (kan erstattes med honning)

Ca 300 g mørk sjokolade (Jeg brukte en blandingen mellom mørk kokesjokolade og 86% mørk sjokolade)

 

 1. Ha kokosmasse, kokosolje og lønnesirup i en food prosessor og miks godt sammen.
 2. Gjør klart et stekebrett med bakepapir og form kokosdeigen i den formen du ønsker. Det kan være kuler, rektangel, kuber eller sirkler som jeg lagde.
 3. Sett brettet kaldt til de har stivnet, ca 1-2 timer. Et tips for å få de fort ferdig er å sette de ut i vinterkulden. Mine stivnet etter 20 minutter.
 4. Smelt sjokolade i en kjele eller i et vannbad.
 5. Smør sjokoladen over kokosdeigen. Jeg gjorde dette ute, da kokosen kan smelte fort i et varmt rom og i kontakt med varm sjokolade. Smør sjokolade på den ene siden av kokosdeigen og la det stivne (tar ca 2 minutter ute i kulden). Når sjokoladen har stivnet snur man de og gjentar på andre siden. Hvis man lager kuber kan man dyppe hele sjokoladen. Det går også an å ha de i fryseren eller kjøleskapet. Da tar det litt lenger tid før de stivner.

Serveres med en gang eller oppbevares kaldt i kjøleskap frem til servering :)

Grove tortillalefser

 • Skrevet 26.11.2015 klokka 13:54
 • Kategori: Taco

Heihei!

Gjør fredagstacoen til en fest med hjemmelagde grove tortillalefser! I høst prøvde jeg å lage tortillalefsene til tacoen hjemme istedenfor å kjøpe ferdige, og resultatet ble veldig bra! Nå pleier jeg å lage de fra bunnen av hver gang det serveres taco her i huset. Med hjemmelagde tacolefser har man full kontroll på ingrediensene samtidig som det smaker fantastisk. Stort pluss er at det er så lett å lage! Fyll lefsene med karbonadedeig med hjemmelaget tacokrydder, guacamole, tomatsalsa og mangosalsa. Blir det noen til overs kan lefsene brukes til lakserull eller som pizzabunn i dagene etter.

Hjemmelagde grove tortillalefser

Gir ca 8-10 tortillalefser

 

180 gram hvetemel (ca 3 dl)

180 gram sammalt hvete, fin (ca 3 dl)

2 dl lunkent vann

2 ss raspolje

1 ts salt

 1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og kna deigen sammen for hånd i noen minutter til du har en fin deig, den skal ikke være klissete. Tilsett mer mel om nødvendig.
 2. La deigen hvile i ca 15 minutter.
 3. Del deigen i 8-10 deler. Ha mel på en benkeplate og kjevle ut hver del i samme størrelse som stekepannen. Det er om å gjøre å kjevle deigen så tynn som mulig. Klarer du å se hånden gjennom deigen er den bra.
 4. Stek tortillalefsene i en tørr stekepanne på middels varme. La den bli varm før du legger første lefse oppi pannen. Trykk lefsene litt ned med en stekeplate under stekingen for å unngå bobler.
 5. Pakk lefsene i et fuktig kjøkkenhåndkle etterhvert som de blir klare. Da holder de seg myke og fine frem til servering.

 

Hvis ikke alle lefsene spises opp første dagen kan de oppbevares i en pose i kjøleskapet. GOD TACOFREDAG :)


 

 

Søtpotet-nachos

 • Skrevet 25.11.2015 klokka 10:13
 • Kategori: Kjøtt

Hei!

Jeg synes det er veldig gøy å prøve nye varianter av kjente oppskrifter. Nachos er en favoritt hos meg, og denne middagen overrasket meg positivt! Den blir ikke like sprø som tortillachips, men tacosmaken sammen med søtpotet var en god smakskombinasjon. Med søtpotet som ingrediens i middag er en av fem om dagen dekket! 

Da jeg leste litt om næringsstoffene i søtpotet oppdaget jeg en god nyhet. Søtpotet er en fin kilde til kalium og mineralet kobber. Kobber er viktig for dannelsen av hemoglobin som frakter oksygen i blodet. Søtpoteten er også rik på betakaroten (vitamin A), derav fargen. 

SONY DSC

Søtpotet nachos

Oppskriften er for 2 personer

1 stk stor søtpotet

400 g kjøttdeig

Noen skiver rødløk

1-2 ss tacokrydder (jeg brukte hjemmelaget tacokrydder)

3 stk cherrytomater

Olivenolje

Salt

Hvitost

 

Tilbehør
En god salat

Guacamole

Tomatsalsa

Kesam eller rømme

  

 1. Sett ovnen på 200 grader. Skrell søtpoteten og del den i tynne skiver. Legg skivene på en stekeplate med bakepapir og hell over olivenolje og krydre med salt. Stekes midt i ovnen til de har fått litt farge og er gjennomstekt, ca 10-15 minutter.
 1. Stek kjøttdeigen i litt olje. Ha i tacokrydder og litt væske. 
 1. Ha skivene av søtpoteten i en ildfast form eller legg de nærmere hverandre på stekeplaten (se bilder av begge fremgangsmåtene under). Fordel kjøttdeigen over og ha over skiver av ost og cherrytomater og løk om du ønsker. 
 1. Stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 5 minutter til osten har smeltet. Serveres med en god salat, guacamole, salsa, og kesam/rømme.  

Granola med det lille ekstra

 • Skrevet 24.11.2015 klokka 16:56
 • Kategori: Granola

Hei!

I dag vil jeg dele en spennende oppskrift med dere! Jeg liker å eksperimentere meg frem til nye oppskrifter på kjøkkenet, og med granolaen finnes det nesten ingen grenser. Jeg er opptatt av å få i meg jern, så jeg tenkte å prøve å få det inn i granolaen som jeg ofte spiser som mellommåltid. Rødbete er en god kilde til jern. I tillegg tas jern bedre opp med C-vitamin, så derfor prøvde jeg meg på kombinasjonen rødbete og appelsin. Jern er viktig for jenter i utvikling samt de røde blodcellene som transporterer oksygen gjennom kroppen.

Nitraten i rødbete viser seg også å ha en positiv effekt på prestasjonsevnen ifølge flere studier (se rødbete-smoothien). Rødbete inneholder også mange gode næringsstoffer. Av rotgrønnsaker er rødbete den med høyest innhold av antioksidanter. Granolaen gir alt man trenger for å kickstarte en ny dag med fullt energilager. Rødbeten gir en fin rødfarge på granolaen, noe som passer fint nå som vi går inn i juletider! Granolaen er god på smak, og smaker ikke av rødbete.

Granola med rødbete og appelsin

Gir en krukke med granola

 

160 g havregryn

85 g bokhvete

60 g solsikkekjerner

30 g sesamfrø

60 g gresskarkjerner

70 g mandler

1 stk rødbete (ca 200 g)

1 stk appelsin

2 ss honning

2 ts kanel

1 klype maldonsalt

 

 1. Kok opp vann og ha bokhveten i vannet. La det koke litt til den har avgitt farge. Dette er for å få vekk fargestoffet som sitter i ytterskallet. Hell av vannet.
 1. Kjør rødbete og appelsin i en blender. Ha blandingen i en kjele og tilsett honning. Varm opp blandingen til honningen er oppløst.
 1. Forvarm ovnen til 140 grader over- og undervarme. Hakk mandler og bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle.  
 1. Hell rødbete og appelsinblandingen over de tørre ingrediensene. Rør godt sammen.
 1. Ha blandingen over på en stekeplate som er dekket med bakepapir og fordel granolaen jevnt utover.
 1. Stekes midt i ovnen til den har fått en gylden brunfarge, mellom 50-60 minutter. Ved to brett kan de stekes samtidig, men bytt gjerne halvveis. Det lønner seg å røre i blandingen hvert 15-20 minutt for at granolaen skal bli likt stekt overalt. 
 1. La granolablandingen avkjøles før den helles over på et stort glass eller i en boks.

  

Grovt grytebrød

 • Skrevet 23.11.2015 klokka 12:01
 • Kategori: Brød

Hei,

Da er det mandag igjen, og starten på en ny uke! Jeg er en stor fan av nybakt brød. I dag vil jeg dele en oppskrift på et saftig og sprøtt grovbrød. Jeg lagde brødet i en jerngryte. Det gjør det ekstra saftig med en sprø skorpe, i tillegg ser det lekkert ut. I oppskriften har jeg brukt hvetegrøpp. Det er et hveteprodukt uten tilsetningsstoffer hvor hele hvetekorn er malt til mel. Hvetegrøpp er grovere enn sammalt hvete, og jeg synes det gjør brødet enda saftigere!

Grovt grytebrød

Dette gir 1 stort brød

5 dl vann

2 dl hvetegrøpp (Kvelde Mølle)

0.75 dl solsikkekjerner

0.75 dl store havregryn

3 ss rapsolje

3.5 dl yoghurt naturell

¼ - ½ bit fersk gjær

2 dl vann

1 ½ ts salt

300 gram sammalt spelt grov

600-700 gram siktet speltmel eller hvetemel

Gryte/form med lokk (22-26 cm i diameter), som tåler 250 grader

Solsikkekjerner/ havregryn til å dekke bunnen av gryta

 

Framgangsmåte:

 1. Bland hvetegrøpp, solsikkekjerner og havregryn i en kjele og tilsett vann.
 2. Kok opp, og la det hele småkoke under lokk i ca 15 minutter til en tykk grøt.
 3. Avkjøl grøten.
 4. Tilsett olje og yoghurt til grøten, og bland godt.
 5. Tilsett sammalt spelt og siktet spelt (eller hvetemel om du velger å bruke dette) i en stor bakebolle.
 6. Tilsett salt og gjær i små biter til bakebollen.
 7. Tilsett grøten og 3 dl vann til bakebollen, og elt det hele godt i ca 10 minutter.
 8. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-20 timer.
 9. Ca en halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 °C og setter samtidig inn gryta/formen (med lokk) som du skal steke brødet i. Det er viktig at formen/gryta og lokket du skal steke i tåler 250 °C varme. Jeg brukte en støpejernsgryte, men har du ikke det kan du benytte andre typer ildfaste former med lokk. Dobbelt lag med aluminiumsfolie kan eventuelt benyttes som lokk.
 10. Når ovnen og gryta er varm, drysses solsikkekjerner eller havregryn i bunnen av gryten. Dette for at brødet skal slippe lett fra gryta etter at det er ferdig stekt.
 11. Hell deigen direkte fra bakebollen og ned i den varme gryten. Stek brødet på nederste rille i ovnen ved 250 °C i 30 minutter med lokket på. Fjern deretter lokket, og stek brødet videre i ca 15 minutter til brødet har fått en gyllen og fin farge.
 12. Du kan teste om brødet er ferdig stekt ved å banke på brødet. Avgir bankingen en "hul" lyd er det ferdigstekt.
 13. Hvelv brødet ut av gryten, og avkjøl brødet på en rist.ENJOY!

Fargerik smoothie

 • Skrevet 22.11.2015 klokka 09:07
 • Kategori: Smoothie

Hei!

Denne smoothien er en fryd å servere! Fargerik, god, rask og næringsrik: en drikk som styrker immunforsvaret. Jeg drikker smoothie som mellommåltid, restitusjonsmåltid etter trening og når jeg får lyst på noe godt om kvelden. Smoothie kan også brukes som frokost, da anbefaler jeg å tilsette havregryn i smoothien eller toppe med granola.

Smoothie kan være et godt, raskt og næringsrikt måltid, og det er kun fantasien som setter grenser. Denne fargefulle smoothien er både morsom å se på og fantastisk god å drikke også. Trikset med denne smoothien er at den må ha en tykk nok konsistens slik at lagene ikke flyter inn i hverandre.   

Fargerik smoothie

Lag 1: Mango

1 stk mango, gjerne fryst i biter.


Lag 2: Jordbær

Ca 150 g frosne jordbær

1 stk banan

Ca 200 g yoghurt naturell

 

 1. Finn frem frukt og smoothiemaskin. Start med å kutte opp mango i biter. Bruk gjerne fryst mango. Det er en fordel for at lagene ikke skal gli inn i hverandre. Jeg hadde ikke fryst mango, så jeg lagde en purè av mango. Ved fryst mango tilsett 100-150 g yoghurt naturell. 
 1. Ha ingrediensene til første laget i smoothiemaskinen og kjør til en jevn og fin konsistens. Ha mangosmoothien over i et glass.
 1. Skjær opp tynne skiver av jordbær og dragefrukt. Jeg brukte en pepperkakeform for å trykket ut stjerner av dragefrukten. Dra jordbær og stjernefrukt langs kanten ned glasset, sånn at den limer seg til glasset.
 1. Tilsett deretter ingrediensene til lag 2 i smoothiemaskinen og kjør til fin konsistens.
 1. Bruk en skje og legg jordbær-smoothien forsiktig i glasset. Pynt med frukt, bær eller granola.

 

Eplecrumble

 • Skrevet 21.11.2015 klokka 14:05
 • Kategori: Dessert

Hei! 

Eplecrumble er en sikker vinner! De norske eplene er fortsatt å finne i butikk, så det må utnyttes. I tillegg til at denne desserten er fanstastisk god, så er den enkel og rask å lage! Et stort pluss er også at man kan forberede den flere dager før den skal serveres. Crumblemassen kan lages og oppbevares i kjøleskap og krydderblandingen kan man blande og oppbevare tørt i et tett glass.

 

Eplecrumble - 2 porsjoner

Crumble

45 g siktet speltmel

40 g havregryn

45 g melis

4 ss smør, smeltet

En klype salt

 

Eplefyll

3 stk epler

Frøene av ¼ vaniljestang

1 ts kanel

½ ts kardemomme

½ ts malt ingefær

4 ss sukker

 

 1. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft med grill. Begynn med eplefyllet. Bland sammen frøene av vaniljestang, kanel, kardemomme, ingefær og sukker i en liten bolle. Skrell eplene. Ta ut kjernen og kutt eplene i små biter.
 1. Ha eplene og krydderblandingen i en kjele. La det koke på medium varme under omrøring i ca. 5 minutter til eplene blir blanke og møre. 
 1. Lag crumblemassen i en annen bolle. Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Smelt 4 ss smør og tilsett i blandingen. Bruk en sleiv til å røre sammen masse til den blir smuldrete.
 1. Fordel epleblandingen i to små ildfaste former som tåler å stå i ovnen på høy varme. Strø crumblemassen over eplene. Stekes midt i ovnen i ca.15 minutter til crumblen har fått en gylden brun farge. Følg med på steketiden da den kan variere fra ovn til ovn. Med grillfunksjonen skjer fargeforandringene fort.

 

Server desserten med gresk yoghurt naturell eller vaniljekesam. Yoghurtens syrlighet balanserer de søte eplene bra.


Sjokolade- og bananmilkshake

Heihei :)

Nå er det bare en dag igjen til sesongens første skirennet. Gleder meg! Jeg har gjort klar sjokolade- og bananmilkshake til å ha etter rennet. Topp restitusjonsdrikk. Etter en hard treningsøkt er det viktig at kroppen får i seg væske og næring raskt slik at restitusjonsprosessen kan begynne. Innen en halvtime etter treningsøkten er kroppen mest mottakelig for næringsstoffer. Sjokolade- og bananmilkshaken kan nytes etter trening eller kveldskos. 

Karbohydrat er det viktigste næringsstoffet for restitusjon. Under et hardt skirenn som i morgen brytes også kroppsprotein ned, og det er derfor viktig å inkludere protein i restitusjonsmåltidet. Oppskriften som kommer i dag er derfor på en sjokolade- og banan milkshake. Den inneholder både proteiner og karbohydrater. 

Sjokolade- og bananmilkshake - Oppskriften gir 1 glass

1 stk banan

3 ss havregryn

2 dl melk

1-2 ss regia kakao

 

Bland alle ingrediensene i blender og kjør til jevn konsistens. Milkshaken er best å drikke samme dag.

Tomatsalsa og tropisk mangosalsa til taco

 • Skrevet 19.11.2015 klokka 15:42
 • Kategori: Taco

Heisann!

I dag kommer to tips til fredagstacoen: tomatsalsa og tropisk mangosalsa. Fargerikt tilbehør til tacoen! Det er gøy å imponere med å lage taco fra bunnen av. Det er verken tidkrevende eller vanskelig. I tillegg gir det nye og fantastiske smaksopplevelser. Oppskrift på hjemmelaget guacamole og tacokrydder finnes her og her.


Tomatsalsa  - 2 personer

2 stk tomater

½ stk rødløk

1 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

Frisk koriander

Salt, pepper og saft av sitron/lime

 

Hakk tomater, rødløk, hvitløksfedd og koriander. Bland alt sammen. Smak til med salt, pepper og lime.

Tropisk Mangosalsa - 2 personer

½ stk mango

¼ stk løk

½ stk chili

Koriander

¼ stk paprika

Saft av lime

 

Skjær mango i terninger og hakk løk, chili, koriander og paprika. Smak til med lime.Ukens tips og råd - Mat før konkurranse

 • Skrevet 18.11.2015 klokka 20:03
 • Kategori: Ukens tips

Hei!

I helgen braker det løs med sesongåpning for skiskyting på Sjusjøen. Jeg hadde siste hardøkten i løypene i dag, og gleder meg til å komme i gang! I anledning sesongstart passer det bra å skrive et innlegg om mat før konkurranse.

Før trening og konkurranse handler det om å fylle tanken så full som mulig. Da er man klar til å yte maksimalt. Karbohydrater fyller opp glykogenlagrene, og er spesielt viktig før trening og konkurranse. Hvis man skal gå en lang konkurranse eller har konkurranser som går over flere dager kan det være lurt å ha et ekstra fokus på inntak av karbohydrater i dagene før konkurransen. Jeg passer også på å fylle på med proteiner før hardøkt eller konkurranse. Det hjelper til å redusere nedbrytningen av muskelproteiner som gir raskere restitusjonen.

Foto: Sunn Jenteidrett

På selve konkurransedagen vil jeg anbefale å spise noe man liker og er vant til. Ernæringsavdelingen på Olympiatoppen anbefaler å spise et større måltid 2-3 timer før trening/konkurranse og noe lettere en time før start (f.eks. smoothie). Da har magen lang nok tid til å fordøye, og man unngår mageproblemer. Det er viktig å merke seg at dette er anbefalinger, og det handler om å finne ut hva som fungerer for seg. Det viktigste er at man spiser til man blir mett, og unngår å bli sulten mens man trener. For meg fungerer det bedre å spise tettere opp til treningen. Hvis jeg spiser 2-3 timer før, blir jeg ofte sulten før økten starter. Hvis man føler seg tung i magen under økt går det an å prøve å spise mindre fett og fiber før økt. Mat som inneholder mye fett og fiber kan gi mageproblemer, fordi kroppen bruker lang tid på å fordøye det. Eksempler på lett fordøyelige måltider som gir både karbohydrater og protein er grøt lagd på melk, grovt brød med proteinrikt pålegg og granola med yoghurt.

Da jeg var 14-15 år fikk jeg høre at man ikke burde spise/drikke melkeprodukter før konkurranse, for det gjorde at man ble slimete i halsen. Jeg var overbevist, og i to år passet jeg på å ikke spise/drikke melkeprodukter før konkurranse. Jeg var sikker på at jeg også ble slimete selv om jeg drakk melk rett før andre hardøkter og treninger og det gikk fint. Etterhvert skjønte jeg at melkeprodukter fungerer for meg, men at noen andre reagerer med å bli slimete. Jeg er glad for at jeg fikk erfare det og finne ut av det selv, men det er et eksempel på hvor viktig det er å finne ut hva som fungerer for seg.

Nervøsitet hører for mange med når det er konkurranse. Da er det ikke alltid like lett å få ned måltidene. Nervøsitet kan påvirke fordøyelsen og gi mageproblemer. En løsning kan være å spise mindre måltider oftere eller å bruke flytende måltider som for eksempel smoothie eller havregrøt shake/smoothie. Havregrøt shake gir de samme gode næringsstoffene som den orginale havregrøten, men er i flytende form. Oppskrift kommer. 

Væskebalansen er også viktig. Ikke glem å drikke, men ikke overdriv. Jeg har selv vært der hvor jeg har sittet dagen før konkurranse og helt innpå med masse drikke, noe kroppen ikke er helt vant til. Det aller beste er å følge sine faste rutiner som man ville gjort før en hardøkt. Både på mat og drikke. Tips for å komme i væskebalanse har jeg skrevet om i dette innlegget.

Mitt beste tips i forhold til prestasjonsernæring er å finne ut hva som fungerer for seg. Finn din gulloppskrift. Man må trene på det man skal bli god på. På trening har man mulighet til å teste ut hvilken type mat og mengde som passer best. Pass på å ikke gjøre matinntaket komplisert eller eksperimentere i oppladningen til konkurranse. Det beste er å spise sunn og god mat og kose seg! Det gir overskudd til å prestere.

 

 

Innbakt laks i butterdeig

Hei! 

I går kom vinteren til Lillehammer, så nå er OL-byen endelig hvit. I dag har jeg testet skiforholdene på Birkebeineren Skistadion. Dagens oppskrift er en middagsfavoritt her i huset. Med laks, spinat, salat og pasta på tallerkenen fylles alle lagrene opp, og kroppen er klar for å yte mer. 

En porsjon laks dekker dagsbehovet for både omega-3-fettsyrer og D-vitaminer. Med spinat oppå blir det et supermåltid. Spinat er en grønnsak som er på toppen blant bladgrønnsaker når det gjelder næringsinnhold. Den grønne fargen forteller oss at den inneholder mye gode næringsstoffer. Jo grønnere farge salaten har, desto mer næringsstoffer inneholder den.

Innbakt laks i butterdeig - 2 porsjoner

2-3 stk laksefileter

2-3 plater butterdeig

Frosne spinatputer

Salt og pepper

1 stk egg

Sweet chili saus (oppskrift på hjemmelaget her)

Fullkornspasta

God salat

 

 1. Ta ut butterdeigen av fryseren og la den tine i 10-20 minutter. Da blir den lettere å jobbe med. Forvarm ovnen til 200 grader.
 1. Kjevle ut butterdeigen, ca 2 mm tykkelse og så stor at det er plass til å pakke inn laksen. Bruk gjerne litt hvetemel sånn at ikke butterdeigen fester seg til kjevlen.
 1. Legg laksen midt på deigen. Krydre med salt og pepper og ha over spinat. På bildet under brukte jeg fersk spinat, men jeg vil anbefale frosne spinatputer. Det gir mer smak. Bruk ca 3 stk spinatputer til hver laksefilet. Pakk butterdeigen rundt laksen. 
 1. Pensle butterdeigen med egg. Dryss over sesamfrøene. Legg laksepakkene i en ildfast form med olje eller på et stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca 25-35 minutter til de er gylne. Følg med underveis!
 1. Kok pasta og lag salat imens laksen steker. Det er også tid til å lage hjemmelaget sweet chili saus (oppskrift her).


Quinoagrøt

 • Skrevet 16.11.2015 klokka 09:00
 • Kategori: Frokost

Heihei!

Jeg er en stor grøtelsker. Jeg spiser havregrøt til frokost hver morgen, så det er fint med litt variasjon noen ganger. Resultatet av det ble quinoagrøt! Quinoaen inneholder masse gode næringsstoffer, og inneholder mer proteiner i forhold til den vanlige havregrøten. Med andre ord er det topp før hardøkter og styrketrening!

 
Superfrøet quinoa kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og Andesfjellene. De kalles "inkaenes gull" på grunn av sitt næringsinnhold. Quinoafrøene inneholder nesten like mye proteiner som i en biff, og er stappfull av gode næringsstoffer og mineraler som vitamin B1 og B6, kalium, magnesium, jern og sink. Quinoa har en luftig konsistens og en nøtteaktig smak. Quinoa kan blant annet brukes på samme måte som ris, middagstilbehør, i salater, gryter og supper. I tillegg til at man kan bruke quinoa som tilbehør, så smaker quinoa fantastisk som frokostgrøt. Frøene er naturlig glutenfrie.

 Quinoagrøt - 1 porsjon

1 dl hvit quinoa

1 dl vann

1 dl melk (jeg brukte ekstra lett melk)

1 stk kanelstang

En klype salt

Honning, bær, frukt eller nøtter som topping

 

 1. Skyll quinoaen i varmt vann før koking. Legg gjerne quinoa i bløt over natten. Da tar det kortere tid å koke, men er ikke nødvendig for et godt resultat. Kok opp quinoa med vann og melk. 
 1. Tilsett en klype salt og kanelstang. Kok til du får ønsket grøtkonsistens. Tilsett mer vann eller melk om det trengs.

 

Topp med honning, bær, frukt eller nøtter! Grøten smaker godt både kald og varm, så et tips er å lage opp flere porsjoner og bruke som mellommåltid før eller etter trening.

 

 

Blomkålsuppe

 • Skrevet 15.11.2015 klokka 13:45
 • Kategori: Suppe

God søndag! 

Dagens oppskrift jeg vil dele med dere er en varm og god blomkålsuppe. Her på Lillehammer har minusgradene begynt å komme, så da er det godt å komme inn etter trening og få i seg varmen med suppe. Frokost, lunsj og kveldsmat er måltider med hovedvekt på karbohydratrike matvarer med et innslag av protein. Et godt forslag til lunsj er derfor suppe med brød eller knekkebrød til. Et tips er å lage en stor porsjon suppe. Suppen kan fryses ned eller oppbevares i kjøleskap, så har man rask lunsj til dagen etter.

Blomkålsuppe - ca 4 porsjoner

1 stk stort blomkålhode

8 dl vann

2 dl melk

2 stk kyllingbuljong

2 ss creme fraiche

½ - 1 stk løk

½ stk purre

3-4 skiver spekeskinke

Salt og pepper

Raske rundstykker eller knekkebrød 

 1. Vask blomkålen og del den opp i små buketter. Stilken på blomkålen er også fin å bruke, så den kan deles opp i små biter. Hakk løk og hvitløk.
 2. Kok opp vann og melk i en kjele på medium varme. Tilsett 2 stk terninger av kyllingbuljong.
 3. Når det begynner å boble, tilsett blomkål og løk til suppen. La det småkoke i ca 10-15 minutter til blomkålen er mør. Rør innimellom.
 4. Imens suppen koker, ha skivene av spekeskinke i en tørr panne og sprøstek.
 5. Ta suppen til side og miks den med en stavmikser eller foodprosessor til den er jevn og fin. Når suppen er ferdigmikset tilsettes creme fraiche før den kjøres litt videre. La suppen putre på lav varme i noen minutter.
 6. Smak suppen til med salt og pepper. Det er salt i kyllingbuljongen, så smak til etter din egen gane.

Server suppen med sprøstekt spekeskinke, nykvernet pepper, skiver av purre og ferske rundstykker eller knekkebrød til.

Sjokoladescones

 • Skrevet 14.11.2015 klokka 10:45
 • Kategori: Scones

Hei!

God lørdag. Nå står det scones i ovnen her. Jeg har vært på løpetur og er klar for å benke meg foran TVen for å se sesongstarten i langrenn på Beitostølen med nybakte scones. Det begynner å krible i beina, for nå er det bare en uke igjen til jeg har sesongstart på Sjusjøen!

Dagens oppskrift jeg har lyst til å dele med dere er noen himmelske sjokoladescones! Det er noe eget med nybakte scones. Det som er så genialt med scones er at de er fri for heving, så de kan lages på 30 minutter. Perfekt å servere til frokost, lunsj eller kvelds. I sjokoladesconesene har jeg brukt sammalt hvete og havregryn for å få en grovere variant. God baking :) 
Sjokoladescones

Oppskriften gir 8 scones

 

100 g sammalt hvete

80 g havregryn

140 g yoghurt naturell

2 ss melk

2 ss kaldt smør

3 ss lønnesirup (kan erstattes med honning)

1 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljeessens eller vaniljestang)

½ ts salt

½ ts natron (kan erstattes med 1 ts bakepulver)

40-50 g mørk sjokolade + litt til topping

 

 1. Forvarm ovnen til 220 grader. Ha mel, havregryn, salt og natron i en bolle. Tilsett smøret i melblandingen og bruk en gaffel eller hendene for å få en smuldredeig. Rør inn yoghurt, lønnesirup, melk og vaniljeekstrakt. Hakk mørk sjokolade og rør det forsiktig inn i deigen.
 2. Form deigen til en sirkel på et stekebrett med bakepapir. Deigen er litt klissete, så anbefaler å fukte hendene med vann under formingen av deigen. Pensle med litt melk. Skjær sirkelen i åtte biter med en skarp kniv. Strø over litt mørk sjokolade og stek i 15-20 minutter til de er gylne. 

Nytes nystekte! De holder seg i ca tre dager, men kan også fryses ned om det er noe til overs.  
Guacamole

 • Skrevet 13.11.2015 klokka 18:55
 • Kategori: Taco

Hei,

Det er fredag igjen og taco står på menyen i mange hus! Guacamole er en sikker vinner på tacobordet. Forrige fredag la jeg ut oppskrift på hjemmelaget tacokrydder (link her). Hjemmelaget guacamole smaker fantastisk godt! Hovedingrediensen i guacamole er avokado som gir sunt fett og mye fiber. 

Guacamole

Oppskriften holder til 3-4 porsjoner:

2 stk modne avokado

1 ½ ss limesaft (eller sitronsaft)

1 stk tomat

3 ss rømme

2 båter hvitløk, finhakket

½ stk finhakket rød chili

½ ts salt

¼ ts pepper

 1. Del avokadoen i to, og ta ut steinen og grav ut fruktkjøttet med en skje. Mos avocado med en potetstamper eller gaffel.
 2. Press limesaft (eller sitronsaft) over.
 3. Del tomaten i fire og skjær ut frøene med en liten kniv. Del tomatkjøttet i små terninger.
 4. Bland most avokado og tomatterninger sammen med rømme.
 5. Tilsett chili og smak til med salt pepper og eventuelt mer limesaft (eller sitronsaft).
 6. Dekk til guacamolen, og sett den kaldt til den skal serveres.

TIPS:

Bruk moden avokado i guacamole, det gir mer smak og en god og kremet guacamole.

Limesaften (eller sitronsaft) forhindrer at avocadoen blir brun. Det samme gjør også avocadosteinen.

Legg avokadosteinen i guacamolen, så beholder den sin fine grønnfarge. 

Ukens tips og råd - Drikke før, under og etter trening

 • Skrevet 12.11.2015 klokka 22:14
 • Kategori: Ukens tips

Hei,

Sammen med alle matoppskriftene er det viktig å huske på å drikke nok! For lite væske i kroppen svekker prestasjonsevnen. Da jeg var på juniorlandslaget i fjor, lærte jeg mye om hvor viktig nok væske er og fikk innøvd rutiner på væskeinntaket. Jeg vil dele mine erfaringer rundt væskeinntak før, under og etter trening med dere i dette innlegget. Del gjerne dine erfaringer og tips i kommentarfeltet.


Menneskekroppen består for kvinner av ca. 50% vann og menn ca. 60% vann! Behovet for vann varierer mye mellom personer og fra dag til dag avhengig av aktivitetsnivå og klimaet man befinner seg i. I løpet av dagen taper kroppen ca. to liter væske, dette uten at trening er innregnet. For å være i væskebalanse må man sørge for å erstatte det daglige væsketapet. For å dekke væskebehovet utenom trening bør man drikke 2-3 liter hver dag. Hvis man drikker for lite vann kan det føre til hodepine og nedsatt konsentrasjonsevne.

For å få best mulig kvalitet på treningstimene man legger ned lønner det seg å være i væskebalanse før start. Dette kan man sjekke ved at man har en lys og klar urin gjennom dagen.

Under treningsøkten er det viktig å innta nok drikke. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye drikke man burde få i seg under trening, det kommer an på hvor hardt og lenge man trener og klima. Anbefalingene fra Olympiatoppen ligger på 4-8 dl drikke i timen. Når jeg går langturer om sommeren og det er varmt prøver jeg å drikke opp et drikkebelte (1,5 liter) på 1:30 timer, og fylle på om det er mulig. Hvis jeg ikke har mulighet til å fylle på mer drikke under treningsøkten, så er jeg påpasselig med å fylle på ekstra etter treningsøkten. Men for å klarte å innta store væskemengder er det viktig å drikke ofte, så man ikke drikker alt på en gang. Jeg pleier å drikke hvert 20 minutt, da får jeg jevnlig inntak av væske og karbohydrater gjennom sportsdrikk. Samtidig må det å drikke under trening trenes på! Det gjelder både mengde og sportsdrikk. Sportsdrikk kan for mange være sterkt de første gangene, men kroppen blir fort vant til det. Under lengre konkurranser som Birken blir det ofte servert sportsdrikk på drikkestasjonene. Da er det lurt å øve på å drikke sportsdrikk på trening, så man vet at magen tåler det når konkurransen kommer.

Etter treningsøkten begynner restitusjonsprosessen. Da er det også viktig å fylle på med væske så man erstatter det man har tapt i løpet av treningsøkten.  

Jeg har personlig alltid sportsdrikk på drikkebeltet om jeg trener mer enn en time. Dette for å forsyne kroppen med karbohydrater. Om vinteren varmer jeg opp vann, så sportsdrikken er varm. Da er det lettere å få i seg væske, for på de kaldeste dagene kan sportsdrikken nesten fryse.

For å få i meg nok drikke i løpet av en dag prøver jeg å alltid ha med meg en vannflaske, for da drikker jeg automatisk.

Har du noen tanker rundt dette temaet? Jeg vil gjerne ha dine innspill og tips!  

Torsk med ovnsbakte rotgrønnsaker, pesto og pinjekjerner

Hei!

I dag kommer en torskeoppskrift med deilige rotgrønnsaker til. Sunn og enkelt å lage! Ovnsbakte rotgrønnsaker er et av mine favoritt-tilbehør til mat. Det smaker fantastisk godt sammen med både kjøtt og fisk. I tillegg får man en fargerik tallerken fylt med masse gode næringsstoffer! Torsk med ovnsbakte rotgrønnsaker, pesto og pinjekjerner

Oppskriften holder til to personer

400-500 g torskefilet

Litt sitronsaft

Salt og pepper

Pinjekjerner eller mandler til topping

Grønnsaker: Bruk det du har tilgjengelig. Jeg brukte 2-3 stk gulrøtter, 1 stk pastinakk, 1 stk rødbete, ½ brokkoli, ½ sellerirot og 2 stk gulbete)

 

Hjemmelaget pesto med mandler

1 dl basilikum

1 fedd hvitløk

20 gram mandler

2 ss revet parmesanost

½ dl olivenolje

En liten klem sitronsaft

Salt og pepper

 

 1. Sett ovnen på 225 grader, over og undervarme. Skjær opp grønnsakene og ha det i en ildfast form eller stekeplate med bakepapir. Ha over litt olivenolje og krydre grønnsakene med salt og pepper. Stekes midt i ovnen til de har fått en gylden farge, ca 30-40 minutter. Rør i grønnsakene et par ganger underveis i steketiden. Gjør klar fisken, den skal inn i ovnen når det er 10-15 minutter igjen av steketiden til grønnsakene.
 1. Imens grønnsakene steker lages pesto. Hvis mandlene har skall, start med å ha mandlene i en kjele med vann og kok opp. La de koke i ca 1 minutt før du tar kjelen av platen og skyller i kaldt vann. Klem på mandlene for at skallet skal gli av. Ta deretter litt olivenolje i kjelen og rist mandlene lett. Bland basilikum, hvitløk, sitron, salt, pepper og olje i en stavmikser eller liknende. Kjør til alle ingrediensene er knust. Spe på med mer olje etter ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper. Hvis man ønsker en sterkere pesto kan man tilsette mer hvitløk.
 1. Skjær opp torsken i fine fileter. Drypp litt sitronsaft over filetene og krydre med salt og pepper. Smør et lag pesto oppå fisken og sett i ovnen når det er ca 10-15 minutter igjen av steketiden til grønnsakene.

Topp med pinjekjerner eller mandler og server! 
 

Hjemmelaget sweet chilisaus

 • Skrevet 11.11.2015 klokka 20:26
 • Kategori: Tilbehør

Heisann!

I forrige uke la TV2 ut en artikkel om sukkerinnholdet i asiatiske ferdigsauser. Da fikk jeg lyst til å dele oppskriften på min sweet chilisaus med dere! Tenk, enkelte sweet chilisauser man får kjøpt på butikken inneholder 50% sukker! Jeg har byttet ut sukkeret i sweet chilisausen med naturens søtning, honning. Her i huset var vi samstemte, vi synes den smaker minst like godt som den man får kjøpt i butikken. Jeg bruker ofte sweet chilisaus til wok og lakseretter.

 Sweet chilisaus

3 stk chili

3 fedd hvitløk

1 ts/liten bit ingefær

3 ss honning

3 ss hvitvinseddik

1 ss sitronsaft

2 dl vann

2 ts maisenna blandet i 4 ss vann

1 klype salt

 

 1. Skjær stilken av chiliene, skallet på ingefæren og skrell hvitløk. Ha chili, ingefær og hvitløk i en food prosessor og kjør til alt er finhakket.
 1. Tilsett honning, hvitvinseddik, sitronsaft, vann og salt i food prosessoren og kjør videre til alt er most. Det tar bare noen sekunder. 
 1. Hell sausen over i en liten kjele og kok opp. La det småkoke noen minutter. Rør ut 2 ts maisenna i 4 ss vann i et glass og tilsett blandingen til sausen. La sausen småkoke videre i 4-5 minutter til den har tyknet.
 1. La sausen avkjøles før den helles over i et tett glass. Sausen oppbevares i kjøleskapet. For de som har lyst til å lese artikkelen på TV2: http://www.tv2.no/a/7589718

Bringebærsorbet med to ingredienser

 • Skrevet 10.11.2015 klokka 19:06
 • Kategori: Dessert

Heihei! 

Kveldens oppskrift er en fristende bringebærsorbet. Sorbet er utrolig godt og enkelt å lage. Denne bringebærsorbeten kan brukes både som dessert etter en god middag eller som kveldskos. Jeg spiser den ofte om kvelden når jeg får lyst på noe friskt og godt.

Bringebærsorbet med to ingredienser - 1 porsjon

 

100-150 g frosne bringebær

1 boks Yoplait vanilje yoghurt (125 g) eller annen vaniljeyoghurt

 

Ha bringebærene og yoghurten i en food prosessor/smoothiemaskin eller stavmisker. Miks til en jevn is. Settes i fryseren eller serveres med en gang! Jeg spiser den oftest med en gang. Da er den litt smeltet, men hvis man ønsker iskuler anbefaler jeg å fryse ned i noen timer frem til servering.

Serveres med frisk frukt og crunchy granola på toppen eller sammen med kaker.

NYT!

Hjemmelaget knekkebrød

 • Skrevet 09.11.2015 klokka 13:40
 • Kategori: Knekkebrød

Hei fra kjøkkenet!

Nå er jeg i full gang med å lage knekkebrød. Forrige runde med knekkebrød forsvant så fort. Ikke så rart når det er så knasende godt! Oppskriften har jeg fått fra mamma, og disse har vært en stor favoritt hos meg i lang tid. Jeg går aldri lei!

Knekkebrød bruker jeg ofte som mellommåltid eller når jeg får lyst på noe sprøtt og godt. Jeg spiser det også som et tillegg til brødskiver for variasjon. De er proppfulle av korn og nøtter, noe som gjør de næringsrike. Supre å lage i dag for å ha til resten av uken!

Knekkebrød

Gir 3 brett med knekkebrød (ca 48 knekkebrød)

 

4 dl store havregryn

2 dl sammalt hvete, grov

2 dl sammalt rug

2 ½ dl solsikkekjerner

1 dl linfrø (knuste i en foodprosessor)

1 dl sesamfrø + litt til å strø over knekkebrødene før steking

1 dl gresskarkjerner

1 ts maldonsalt

½ dl sesamolje

½ dl olivenolje

7 ½ dl vann med kullsyre (kan erstattes med vanlig vann)

  

 1. Sett stekeovnen på 160 grader varmluft. Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Linfrøene knuses i en foodprosessor før de tilsettes røren. Linfrø burde knuses for at kroppen kan ta opp næringsstoffene. Hele linfrø vil passere rett gjennom kroppen uten at vi får nytte av de sunne næringsstoffene. Tilsett vann, sesamolje og olivenolje. Vann med kullsyre gjør knekkebrødene ekstra sprø. Rør alt sammen. Deigen skal være ganske klissete.
 1. Ha røren utover tre stekebrett med bakepapir. Fordel jevnt utover med en slikkepott. Det er viktig at deigen strykes jevnt utover så knekkebrødene ikke blir ujevnt stekt. Et annet triks er å legge plastfolie over deigen på stekebrettet og kjevle for å få det jevnt.
 1. Strø over sesamfrø og stek knekkebrødene. Ha alle tre brettene i ovnen samtidig. Etter ca. 10 minutter ta ut et brett om gangen og bruk pizzahjul eller kniv for å skjære opp knekkebrødene. Jeg deler hvert brett opp i 16 stykker. Sett knekkebrødene tilbake i ovnen og stek videre. Pass på å bytte plass på de tre stekebrettene hvert 20 minutt, så alle brettene blir jevnt stekt. Når stekebrettene byttes vil komfyren også slippe ut damp, noe som er viktig for å få de sprø!
 1. Ta ut knekkebrødene etter ca 60-70 minutter, men følg med mot slutten av steketiden. Steketiden vil variere fra ovn til ovn. Knekkebrødene er ferdig når de er sprø. Hvis noen knekkebrød er tykkere enn andre, tas de tynneste ut og de andre stekes videre.
 1. Knekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre og legg på rist umiddelbart. Hvis de avkjøles på bakepapiret kan de sette seg fast.

 

Knekkebrødene oppbevares i tett boks, og er holdbare lenge! Serveres med ost, syltetøy, skinke eller en god salat og egg. 


Kjøleskapsgrøt

 • Skrevet 08.11.2015 klokka 18:37
 • Kategori: Frokost

God søndag!

I morgen starter en ny uke. Jeg starter mandagen med løp og styrke på førsteøkten og skigåing på Natrudstilen på andre økt. Frokosten for meg i morgen blir kjøleskapsgrøt. En kald variant av havregrøten. Den er allerede satt i kjøleskapet og klar for morgendagens frokost. På dager hvor jeg skal trene styrke er jeg ekstra påpasselig med å få i meg nok proteiner før trening. Da reduserer jeg nedbrytningen av muskelprotein som gir raskere restitusjon. Derfor bruker jeg skyr i morgendagens kjøleskapsgrøt. Skyr inneholder mer proteiner enn vanlig naturell yoghurt. I tillegg får jeg i meg viktig karbohydrater gjennom havregrynene.

Kjøleskapsgrøten er blitt en hit det siste året. Det er ikke så rart når den er rask å lage og proppfull av gode næringsstoffer. Grøten lager seg i prinsippet selv. Det eneste man trenger å gjøre er å blande sammen ingrediensene kvelden i forveien og sette det kaldt. Da trekker havregrynene til seg melken gjennom natten, og frokosten er klar når man åpner kjøleskapsdøren om morgenen. Jeg pleier ofte å doble oppskriften, så har jeg lettvint som mellommåltid før trening.

Denne oppskriften er en basisoppskrift med en 1 del havregryn og 2 deler væske (melk og yoghurt). Ut i fra basisoppskriften kan man bytte ut til yoghurt med smak, tilsette kakao for å få sjokoladegrøt eller tilsette for eksempel frosne blåbær for blåbærgrøt. Topping mulighetene er uendelige! Jeg bruker ofte frukt, bær, granola og nøtter.

 Den klassiske kjøleskapsgrøten

2 dl havregryn

50-100 g skyr naturell

2 dl ekstra lett melk

1-2 ts honning

1 klype salt

 

Topping 

Frukt og bær

1 ss granola

1 ss nøtter

1 ts kanel 

 

Ha alle ingrediensene til kjøleskapgrøten i en boks med lokk. Rør blandingen sammen og sett i kjøleskapet over natten. Rør i grøten før servering og tilsett eventuelt mer yoghurt eller melk til ønsket konsistens. Topp med granola, nøtter og frisk frukt og bær.

 
ENJOY!Store bolleSMIL til farsdagen!

Hei!

I morgen er det farsdag! Da har vi mulighet til å gjøre ekstra stas på våre fedre, og da passer det perfekt å overraske med nybakte boller med SMIL inni.

God gjærbakst er min absolutte favoritt, og jeg har prøvd mange ulike bolleoppskrifter gjennom årene. Gode råvarer og mye kjærlighet til deigen er mine beste tips! Bollene på Bakeriet i Lom er verdens beste etter min mening, og i boken "Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom" fra Aschehoug Forlag deler Morten Schakenda hemmelighetene bak god, søt gjærbakst og oppskrift på boller. Hemmeligheten er å bruke meierismør, helmelk og ferske egg. I tillegg er det viktig å tilsette det kalde smøret i deigen helt på slutten. Da får man en mye strammere deig som det er enklere å jobbe med. Jeg har brukt Morten Schakenda sin oppskrift på bolledeig under.


Boller med SMIL-sjokolade

Oppskriften gir ca 20 boller

 

1 kg hvetemel

5 dl helmelk

150 g sukker

1 ts salt

1 ts kardemomme

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør (i terninger)

2 pakker med SMIL sjokolade

1 stk egg til pensling

 

 1. Ha alle ingrediensene unntatt smør og sjokoladen i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
 1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1,5 timer. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
 1. Strø mel på kjøkkenbenken og trill bolledeigen til en pølse. Del deigen i ca. 20-25 biter, avhengig av størrelsen du vil ha på bollene. Form bollene og trykk de flate. Legg 1 bit SMIL-sjokolade i midten av hver bolle. Pakk bollene rundt sjokoladen og trill de til glatte og fine boller.
 1. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la de etterheve til dobbel størrelse.
 1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til bollene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er og stekeovnen sine stekeegenskaper.
 1. Avkjøl bollene på rist og NYT!

 

Boller er best nystekt, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Bollene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta bollene opp, og la bollene tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering settes ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk bollene inn i aluminiumsfolie og varm bollene i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!

Hjemmelaget tacokrydder

 • Skrevet 06.11.2015 klokka 14:05
 • Kategori: Taco

Hei!

I dag er det fredag og det betyr FREDAGSTACO! Fredagstacoen er blitt et kjent fenomen i Norge. Jeg er en stor tilhenger av taco, og elsker å fylle tacolefsen med spennende smaker. I det siste har jeg begynt å lage flere av elementene til fredagstacoen fra bunnen av: hjemmelaget tacokrydder, guacamole, salsa og tortillalefser. Og jeg må si det løfter tacoen til nye høyder. Det tar litt mer tid, men det smaker bedre enn ferdigvariantene og er sunnere.

Fredagene fremover vil jeg legge ut oppskrifter som gjør tacoen litt sunnere. Denne ukens oppskrift er tacokrydder! Tacokrydderet man får kjøpt i pose på butikken inneholder tilsetningsstoffer og mye sukker og salt. Det er egentlig helt unødvendig i tacokrydderet. Hjemmelaget tacokrydder lages på under fem minutter og holder til mange fredagskvelder fremover. Mer om tilsetningsstoffer i mat vil komme i neste ukens råd og tips. 
Da jeg handlet inn til fredagstacoen forrige fredag, tok jeg en tur innom krydderavdelingen og fikk utvidet krydderhylla hjemme med spennende nye krydder. Selv om krydderne kostet meg litt på butikken første gangen, så vil det likevel bli langt billigere enn tacokrydderet fra butikken i lengden.

Hjemmelaget tacokrydder - Holder til 15 tacomiddager

4 ss spisskummin

4 ss paprikapulver

6 ss chilipulver

3 ss maldonsalt

5 ts hvitløkspulver

5 ts chilliflak

6 ts oregano

2 ts sort pepper

2 ts cayennepepper

 

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Ha krydderbladningen over på et tett glass og oppbevar den tørt. Jeg bruker ca 1 ss tacokrydder i 400 g kjøttdeig, men prøv deg frem og finn ut hvor sterkt du liker det. Tacokrydderet blandes ut med litt vann. Polarbrødsandwich

Hei!

Jeg har alltid vært opptatt av at matpakken skal være noe å glede seg til. Noen få enkle grep, og vips har man en spennende og næringsrik lunsj. Legg ved noen oppkuttede grønnsaker og frukt, så er matpakken komplett.

Polarbrødsandwich

To stk ekstra grove polarbrød eller annet grovt brød

Hjemmelaget pesto (trykk på link for å se oppskrift på hjemmelaget pesto)

Skinke

Ruccola eller annen salat

Avokado

Paprika

 

Start med å vaske og kutte grønnsaker. Smør pesto på polarbrødet og ha på ruccola, skinke, avokado og paprika.

Nyt lunsjen :)


Ukens tips og råd - Frokost

 • Skrevet 04.11.2015 klokka 16:54
 • Kategori: Ukens tips

Frokost - Dagens viktigste måltid

At frokost er dagens viktigste måltid er kjent. Men hvorfor? I denne ukens tips og råd vil jeg forklare hvorfor frokost er så viktig og komme med råd til de som ikke hopper i taket for frokosten!

En næringsrik frokost gir fulle lagre og en bra start på dagen! Etter en god natts søvn er det mange timer siden forrige måltid og blodsukkernivået er derfor lavt. For å stabilisere blodsukkeret og få kroppen i gang er det viktig å spise frokost. Det gjelder både om man skal trene eller ikke. Får man i seg karbohydrater og proteiner, og samtidig unngår for mye sukker og fett vil hodet og kroppen være klar til å yte. For å få mest mulig kvalitet på treningen er det avgjørende å få i seg frokost. På dager hvor jeg skal trene styrke, lang langtur eller hardøkt er jeg ekstra påpasselig med å få i meg nok proteiner før trening. Da reduserer jeg nedbrytningen av muskelproteiner som gir raskere restitusjon.

Eksempler på gode frokostmåltider er grovt brød med proteinrikt pålegg som f.eks egg, ost eller kyllingpålegg toppet med salat og grønnsaker. Granola eller kornblanding uten for mye sukker sammen med yoghurt og frisk frukt er også en god kilde til protein og karbohydrater. Og til slutt min favoritt: havregrøten. Jeg spiser havregrøt til frokost hver dag. Det som er så kjekt med havregrøten er at man kan gjøre den så fancy. Blant annet kan den lages på melk, vann, kokosmelk, mandelmelk eller hva du måtte ønske. Man kan også tilsette litt juice, most banan, honning eller eplebiter. Samtidig som det finnes uendelig med måter å toppe havregrøten på: frisk frukt, bær, nøtter, granola, syltetøy, kanel, rosiner og peanøttsmør for å nevne noen. Et innlegg med hvordan gjøre havregrøten mer spenstig kommer :) I tillegg til maten er det viktig å drikke til frokost for å sikre væskebalanse før økten begynner. Da vil jeg anbefale vann, fruktjuice med mye frukt og melk.

 
Det er ikke alle som synes det er like lett å få i seg frokost om morgenen. Jeg har selv vært en av de som ikke var så begeistret for frokosten. Da jeg gikk på ungdomsskolen var det eneste mamma klarte å friste meg med Go´morgen yoghurt. Selv om Go´morgen yoghurten inneholder hele ni sukkerbiter var det en god start for å lære kroppen å spise frokost, og etterhvert gikk jeg over til brødskiver og havregrøt. Havregrøt var jeg heller ikke så fan av, men jeg begynte å spise det før konkurranse fordi jeg hadde hørt at man måtte spise det for å gå fort på ski. I starten var havregrøten lesset ned av bær og det så mer ut som en fruktsalat. Derfor har jeg noen tips til deg som sliter med å få i deg frokost om morgenen.

TIPS:

God vane: selv om du kanskje ikke liker å høre det, så handler det ofte om å tvinge inn en god vane. Kroppen er et vanedyr, så hvis du klarer å få i deg frokost hver dag vil du etterhvert bli sulten om morgenen og ha lyst på frokost.

Har du dårlig tid om morgenen sa du? Ikke noe problem, for mye kan gjøres kvelden før. For eksempel har man kjøleskapsgrøt som lages kvelden i forveien og står klar i det du åpner kjøleskapsdøra.

Lett å få i seg: start med å spise noe som er lett å få i seg som f.eks. yoghurt med frisk frukt eller smoothie med frukt, bær, yoghurt og havregryn. Etterhvert kan det også kanskje friste med kornblanding uten for mye sukker blandet med yoghurt eller melk, ferskt brød med godt pålegg eller havregrøt.

 

God frokost :)

Yoghurt & Granola Crunch

 • Skrevet 03.11.2015 klokka 14:10
 • Kategori: Frokost

Hei!

På tide med en oppskrift på et av mine favoritt mellommåltider. Mellommåltid er viktig for å holde energinivået oppe og stabilisere blodsukkeret før neste hovedmåltid. Et mellommåltid må være raskt å lage, og det lønner seg ofte å planlegge disse måltidene! Da unngår man å måtte ty til sjokoladen i skapet som kun hjelper der og da. I etterkant vil du få et blodsukkerfall som vil gjøre deg enda mer sliten enn du var før sjokoladen. 

Derfor har jeg lagd en oppskrift på et knallgodt mellommåltid som jeg ofte lager før jeg skal ut på treningsøkt. Det eneste du trenger er bær eller frukt, granola og yoghurt! Da får du i deg proteiner og en ekstra porsjon frukt i tillegg til at det smaker som rene desserten! 

Yoghurt & Granola Crunch

Hjemmelaget granola

En håndfull bær eller frukt (Jeg brukte frosne blåbær og bringebær)

Skyr naturell eller annen type yoghurt

 

Legg lagvis med granola, bær/frukt og yoghurt i et glass! 

Yoghurt & Granola Chrunch kan også spises til frokost eller som dessert! 

Lakserull på 1-2-3!

Hei!

I dag har jeg et næringsrikt og godt lunsjtips til dere! Disse lakserullene kan du ha med i matboksen, på tur, tapaskveld eller å spise hjemme. Med lakserullene får du i deg karbohydrater gjennom lompene, de sunne omega-3 fettsyrene og proteiner fra laksen og masse vitaminer og mineraler fra grønnsakene. Et komplett lunsjmåltid! Et stort pluss er at det er så enkelt og fort gjort å lage, og man kan variere med ulike typer grønnsaker.

 Lakserull

Lompe/lefse eller tortilla

Snøfrisk

Ruccola

Tomat

Avokado

Løk

Røkt laks

Salt og pepper

 

Hakk tomat, løk og avokado. Smør snøfrisk på lompen og legg over ruccola, tomat, avokado, løk og røkt laks. Krydre med salt og pepper og rull lompene sammen. Skjær den ferdige lompen i biter.


Bringebærsyltetøy med chia og honning

 • Skrevet 01.11.2015 klokka 08:30
 • Kategori: Frokost

Hei!

Hva med nyrørt bringebærsyltetøy uten sukker til helgefrokosten? Den er rik på smak og næringsstoffer!

Det er mye sukker og tilsetningsstoffer i syltetøyene man får kjøpt på butikken. Jeg er opptatt av et variert kosthold, og derfor er det fint å kunne bytte ut raffinert sukker i noe av maten med naturens søtning, honning. Honning inneholder en rekke vitaminer og mineraler som vi har godt av. Selv om jeg har byttet ut sukker med honning i dette syltetøyet synes jeg den er utrolig god på smak.

Bringebærsyltetøy med chia og honning

500 g frosne bringebær

2 ss sommerhonning eller lønnesirup

2 ss chiafrø

 

Ha de frosne bringebærene og honningen i en kjele på middels varme. Mos bringebærene med potetstampe, gaffel eller lignende etterhvert som de begynner å varmes opp. La det småkoke videre på lav varme i ca 5 minutter. Ha deretter i chiafrø og la det koke videre på lav varme i ca 10 minutter til syltetøyet har tyknet opp til ønsket konsistens. Ha syltetøyet i en glassbeholder og la det avkjøles. Syltetøyet holder seg i kjøleskapet i en lufttett beholder i ca en uke.

Serveres på rykende ferske kornrundstykker

 

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 22 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign