Grøsselig god gresskarsuppe til Halloween

 • Skrevet 31.10.2015 klokka 11:40
 • Kategori: Suppe

HAPPY HALLOWEEN!

Gresskar og Halloween hører sammen, og det fine er at man får kjøpt gresskar i de fleste matbutikker i oktober. Gresskar er en sunn og næringsrik grønnsak som er rik på blant annet fiber og vitamin-A. Å bruke gresskar til matlaging er ikke like vanlig i Norge som i USA, men gresskar egner seg godt i suppe, brød og bakst.

Et gresskar kan brukes til så mangt! Det tomme skallet kan bli en skummel lykt til Halloween eller serveringsskål til suppe, fruktkjøttet kan brukes til middag eller bakst og frøene kan ristes tørt i en stekepanne og brukes blant annet i salater. Det finnes utrolig nok over 700 forskjellige sorter gresskar, og vi i Norge er mest kjent med Halloween-gresskaret. Det brukes til å lage lykt til Halloween, men kan også brukes i mat. Et Halloween-gresskar har imidlertid ikke så mye smak, så det kan være en fordel å blande det med Butternut-gresskaret, også kalt flaskegresskar. Flaskegresskaret er gulere inni og formet som en flaske. Du ser den på bildet over. Jeg brukte flaskegresskaret i suppen. Denne suppen gir middag til 4 personer. Halver mengden om du ønsker å lage en mindre porsjon.

Grøsselig god gresskarsuppe til Halloween -  4 porsjoner

Ca. 800 g gresskarkjøtt uten frø og skall i biter

2 stk gulrøtter i biter

100 g smør

2 løk, grovhakket

4 hvitløksfedd, finhakket

3 dl vann

2 terninger kyllingbuljong

7 dl vann

2-3 dl kremfløte

Salt

Pepper

God olivenolje

Gresskarkjerner

 

Fremgangsmåte

 1. Del gresskaret og fjern frøene. Skjær ut kjøttet og kutt i terninger. Skrell gulrøttene og skjær i biter. Skrell løken og kutt i biter. Finhakk hvitløken.
 2. Varm en gryte på medium varme og smelt smøret. Når det begynner å boble, ha i løk og hvitløk. Stek de forsiktig i smøret til de har blitt myke og blanke, men uten at de får for mye farge. Tilsett deretter gresskar og gulrøtter og rør om. Tilsett 3 dl vann, og la det småkoke i over svak varme ttil gresskarene og gulrøttene er passe myke. Rør innimellom.
 3. Når grønnsakene har begynt å bli myke tilsettes 7 dl vann og buljong. Gi dette et oppkok, og la det småkoke i ca 5 minutter.
 4. Ta suppen til side og miks den med en stavmikser til den er helt jevn og fin.
 5. Når suppen er ferdigmikset tilsettes fløte. La suppen putre på lav varme i noen minutter.
 6. Smak suppen til med salt og pepper. Det er salt i kyllingbuljongen, så smak til etter din egen gane.
 7. Server suppen med en skje creme fraiche, noen dråper olivenolje og nykvernet pepper. Pynt evt. rista gresskarkjerner og grønne urter du har for hånden.

 

Den litt søtlige smaken av gresskar passer godt sammen med brødskiver dyppet i litt olivenolje og saltflak. 

Halloween fruktfat

Hei!

Halloween nærmer seg med stormskritt, og det begynner å bli Halloween-stemning på bloggen også. Inviter noen venner over, og server et fruktfat som ser ut som et gresskar. Halloween skal være gøy :)

Følg med på bloggen i morgen tidlig, da kommer det en skummelt god gresskarsuppe :)

Gresskar fruktfat

2 stk appelsiner 

1 stk rødt eple

1 stk grønt eple

1 boks med druer

 

Skjær opp frukten i skiver og biter, og form som et gresskar på et stort fat.

Crunchy Granola

 • Skrevet 30.10.2015 klokka 07:00
 • Kategori: Granola

Hei!

Dagens oppskrift er hjemmelaget granola eller kornblanding! Granola er lett å lage. Samtidig er det også sunnere og smaker mye bedre enn kornblandingene man finner i butikken. De fleste kornblandingene i butikken er skjulte sukkerbomber. De inneholder mye sukker, fett og salt. Noen av kornblandingene inneholder like mye sukker som en kjekspakke. Ved å lage egen kornblanding har man kontroll på hva man putter i seg, og det er bare fantasien som setter grenser. Jeg bruker rikelig med nøtter og frø for å forsyne kroppen min med viktige antioksidanter og karbohydrater som holder blodsukkernivået stabilt og sikrer energi til trening. Perfekt til frokost, mellommmåltid eller til kvelds.

Granola

Gir et stekebrett

 

250 g store havregryn

50 g solsikkekjerner

50 g sesamfrø

50 g linfrø (knuste i en foodprosessor)

50 g gresskarkjerner

50 g hasselnøtter 

50 g mandler

50 g kokosmasse

30 g chiafrø

25 g brunt sukker

1 ss rapsolje

1 ss honning

1 dl appelsinjuice  

2 klyper maldonsalt  

 

 1. Forvarm ovnen til 140 grader over- og undervarme. Grovhakk mandler og hasselnøtter og bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle med unntak av det brune sukkeret. 
 1. Ha appelsinjuice, rapsolje, brunt sukker og honning i en kjele. Varm opp blandingen til alt er oppløst og hell den over de tørre ingrediensene. Rør godt sammen. 
 1. Ha blandingen over på en stekeplate som er dekket med bakepapir og fordel granolaen jevnt utover.
 1. Stekes midt i ovnen i til den har fått en gylden brunfarge, mellom 50-60 minutter. Det lønner seg å røre i blandingen hvert 15-20 minutt for at granolaen skal bli stekt likt overalt.
 1. La granolablandingen avkjøles før den helles over på et stort glass eller i en boks. Tilsett tørket frukt og bær om ønskelig. Granolaen er holdbar i ca en måned. 

Serveres med yoghurt, melk, som crunchy topping på havregrøten eller som en håndfull snacks!

Halloween fruktmonstre

Heisann!

På lørdag er det Halloween og muligheter for å være kreativ i matveien! Godteri hører med på Halloween, men det kan være godt med noe friskt å knaske på også. Hva med å servere morsomme fruktmonstre og gresskar-klementiner? 


Fruktmonstrene byr opp til masse kreativitet! Her er det bare fantasien som stopper deg. Da jeg lagde mine fruktmonstre fant jeg frem all frukten vi hadde i kjøleskapet og prøve å skape noe morsomt ut av det. 

Morsomme fruktmonstre og gresskar-klementiner

Som kroppen til de ulike brukte jeg grønt og rødt eple, klementin og jordbær. 

Til øynene brukte jeg nugatti og rosiner. Da skal jeg først ut et hull i frukten og dekorerte med nugattien og rosinene.

Tennene er med på å gjøre fruktmonsterne litt mer skumle. Her brukte jeg solsikkekjerner. 

Tungen er jordbær og druer. 

Som tenner på de røde monstrene brukte jeg yoghurtnøtter, og som lim er det nugatti. Peanøttsmør kan også brukes.

Gresskar-klementeine er lagd av to klementiner med stangselleri som stilken.

 

Ha det morsomt på kjøkkenet og lykke til !

 

NY pizzatrend - Kristins BBQ Flatbread Pizza

Hei!

Denne oppskriften har jeg gledet meg til å dele med dere! Nordmenn er som kjent et av verdens mest pizzaelskende folkeslag, så hva passer vell bedre enn å introdusere dere for fremtidens pizza? Flatbread pizza er en ny måte å lage pizza på. Inspirasjonen har jeg hentet fra USA, og jeg kombinerer den tradisjonelle pizzabunnen med måten vi nordmenn lager flatbrød på. Dette er jeg sikker på vil bli en ny pizzatrend i Norge!  

Oppskriften jeg introduserer i dag er Kristins BBQ Flatbread Pizza. Den er enkel å lage med kort heve- og steketid, og smaker helt himmelsk. Med flatbread pizza er det lett å være innovativ. Oppskriften gir fire rektangulære pizzaer, noe som gjør det lett å prøve ut nye kombinasjoner av ingredienser! En flatbread pizza kan bli et komplett måltid sammen med en frisk grønn salat. Da er vitaminer og mineraler dekket opp i tillegg til passe mengde proteiner og karbohydrater fra kylling og tynn pizzabunn.  Følg med videre på bloggen for nye spennende og smakfulle flatbread pizza.

Kristins BBQ Kyllng Flatbread Pizza

Gir 4 flatbread

 

Deig: Tynne flatbreads

360 g hvetemel

1 ts tørrgjær

1 ts valgfritt krydder ( jeg brukte hvitløkspulver og oregano)

En klype salt

1 ts sukker

3 ss olivenolje

2,5 dl ekstra lett melk (kan erstattes med vann)

 

Topping: BBQ Kylling

10 ss Barbeque-saus

Mozarella eller revet ost

500 g kylling

1 stk rødløk

Frisk koriander

1 stk avokado

 

 1. Bland mel, salt, sukker, krydder og tørrgjær i en bolle. Varm 2,5 dl melk til 25-30 grader i en kjele. Tilsett melken og olje til blandingen og elt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Juster ved mer mel til riktig konsistens. Mot slutten av eltinga, hell over litt olje og kna det inn i deigen. Da blir deigen fin og glatt. Ta en ny bolle og smør 1 ss olivenolje i bunnen og litt oppover kantene. Legg deigen oppi bollen med olivenolje og dekk med plastfolie. La den heve på et varmt sted i 10-15 minutter til dobbel størrelse.
 1. I mellomtiden kan du gjøre i stand fyllet til flatbreadene. Formvarm ovnen til 230 grader på over og undervarme. Sett en stekeplate inn i ovnen, så platen blir varm. Skjær kylling i strimler og stek kyllingstrimlene i en stekepanne til de er gjennomstekt. Krydre med salt og pepper. Legg kyllingen til side og bland med 1-2 ss BBQ-saus. Hakk rødløk i terninger og avokado i terninger.
 1. Hent deigen, og del den i to. Den ene delen legges tilbake i bollen med olje under plastfolie. Den andre delen tas på en melstrødd benkeplate. Kjevl ut deigen så tynn som mulig og skjær ut et rektangel med en kniv. Legg rektangelet over på et bakepapir og prikk deigen med en gaffel for å unngå bobler ved steking. Samle hjørnedelene og kna den lett over den melstrødde benkeplata. Kjevl deigen ut til et nytt rektangel på størrelse med det forrige. Legg rektangelet på det samme bakepapiret og prikk med gaffel.
 1. Smør to 2 ss BBQ-saus utover hver av flatbreadene. Pass på at det er ca 1,5 cm igjen fra hver kant. Fordel deretter kyllingstrimlene utover flatbreadene, og fortsett med mozarella eller revet ost. Viktig å ikke bruke store mengder ost for å sikre at flatbreadene blir crispy. Topp til slutt med terninger av løk.
 1. Ta ut den varme stekeplaten fra ovnen og legg bakepapiret med de to flatbreadene på. Stekes midt i ovnen i 5-7 minutter. Imens de to første flatbreadene steker, lages de to neste. Topp flatbreadene med fersk koriander, skiver av løk og terninger av avokado. 
Ukens tips og råd

 • Skrevet 27.10.2015 klokka 21:36
 • Kategori: Ukens tips

Hei!

Jeg tenkte å innføre en serie med ukens tips og råd ut i fra min erfaring og kunnskap. Denne uken vil jeg starte med å skrive generelt om hva jeg fokuserer på i kosthold mitt og dermed også hva jeg baserer oppskriftene mine på. Legg gjerne igjen en kommentar om det er noen spesielle temaer du ønsker jeg skal skrive om.

Hverdagen min består av mye trening, og derfor er det viktig for meg å være bevisst på hva jeg spiser slik at jeg kan få mer energi og overskudd til å prestere. Med et tilstrekkelig inntak av næringsrik mat sikrer man raskere restitusjon etter trening, større kapasitet, et godt immunforsvar og en god helse. Jeg har størst fokus på å spise variert i kostholdet mitt og lage maten fra bunnen av. Da sikrer jeg at jeg får dekket alle behovene av de ulike næringsstoffene og unngår å få mangel på vitaminer eller mineraler. Samtidig får jeg i meg lite tilsetningsstoffer ved å lage mat fra bunnen av. Hvis man har en mangel på vitaminer eller mineraler, kan det gå utover prestasjonen og man kan føle seg sliten og få et svekket immunforsvar. Derfor tar mange idrettsutøvere blodprøver jevnlig for å sjekke at de ikke har mangler på noe. Jeg hadde selv jernmangel for noen år siden, så jeg er derfor nøye med å få i meg nok jern i kostholdet mitt. Jern er spesielt viktig å få i seg for jenter i utvikling.

Når det kommer til hva jeg spiser, så er spesielt karbohydrater en viktig energigivende kilde i mitt kosthold. Både under og rett etter trening passer jeg på å fylle opp med karbohydrater for å orke mer og restituere meg raskere etter treningen igjen. Proteiner er også en viktig del av mitt kosthold. Det gjør blant annet at muskler bygges raskere! Jeg er også nøye med å få i meg 5 om dagen med frukt og grønt, kalsium og fettsyrer som omega-3. 

Det er med andre ord viktig at kroppen er i balanse når man skal prestere på et høyt nivå innen idrett. En kropp i balanse er også viktig for å prestere på jobb og fritid. Med et variert kosthold får kroppen mer energi og orker mer både tidlig og sent.

 

Rundstykker på under 30 minutter!

 • Skrevet 27.10.2015 klokka 15:56
 • Kategori: Brød

Hei!

Her kommer en oppskrift på raske og gode rundstykker som jeg lager ofte. De egner seg godt til frokost, lunsj, som tilbehør til middag og til kvelds. Jeg er glad i gjærbakst, men det er ikke alltid jeg har den tiden som trengs. Så disse raske kornrundstykkene er gode å ty til. På under 30 minutter har du ferske og næringsrike rundstykker. Deigen trenger ingen elting eller heving, så alt du trenger å gjøre er å røre sammen deigen.

Raske kornrundstykker (Gir 8 stk)

2 stk egg

1 boks cottage cheese (250 g) - Kesam kan også brukes

150 gram havregryn

15 gram chiafrø

30 g sesamfrø

30 g solsikkefrø

1 ts bakepulver

En klype salt

 

Forvarm ovnen til 200 grader. Ha alle ingrediensene sammen i en bolle. Bruk en stavmikser og bland sammen røren til den blir jevn. Deigen skal være litt klissete. Fukt hendene med vann og form deigen til 8 rundstykker på en stekeplate dekket med bakepapir. Stekes på midterste rille i ca 20 minutter til rundstykkene er gylne. 

The winner takes it all

 • Skrevet 26.10.2015 klokka 10:15
 • Kategori: Smoothie

Hei!

Ønsker du å yte bedre og mer?   

Nitraten i rødbetene viser seg å ha en positiv effekt på prestasjonsevnen. En rekke studier de siste årene viser at inntak av rødbeter har god effekt på prestasjonen, og at man ved et gitt oksygenopptak kan løpe fortere eller holde ut lenger.

 
Rødbeten gir deg ikke bare bedre 02. Den inneholder også mange gode næringsstoffer. Av rotgrønnsaker er rødbete den med høyest innhold av antioksidanter. Den inneholder også masse C-vitamin. Blir ikke bedre!

 
The winner takes it all - Rødbetesmoothie

1 rødbete

1 eple

1 appelsin

 

Skjær alle ingrediensene i biter og miks i en blender! Topp med bær eller granola :) 
Studie av rødbetejuice på syklister: Lansley KE, Winyard PG, Bailey SJ, Vanhatalo A, Wilkerson DP, Blackwell JR, Gilchrist M, Nigel B, Jones AM (2011) Acute Dietary Nitrate Supplementation Improves Cycling Time Trial Performance. Med Sci Sports Exerc 43(6);1125

Fargerik fiskesuppe med torsk

Hei!

Rydd plass til fisken med skjegget! Vi er så heldige å ha førsteklasses råvarer svømmende ved vår langstrakte kyst. Dette må vi passe på å utnytte! Torsken er en av de flotte fiskene vi har lett tilgang til i Norge. Torsk er en mager fisk og en super kilde til omega-3 og vitamin-D. Den er også rik på mineralet jod som er nødvendig for normal vekst. Fargerik fiskesuppe med torsk - 4 personer

800 g torsk

1 boks kokosmelk (4 dl)

1 beger creme fraiche (300 g)

6 dl vann

2 stk fiskebuljong

3 ss maizena

½ - 1 stk brokkoli

2-3 stk gulrøtter

1 stk rødløk

5 stk cherrytomtater til topping

½ pakke bacon eller spekeskinke til topping

Salt og pepper

 

 1. Start med å skjære grønnsaker, torsk og bacon: gulrøtter i skiver, løk i strimler, brokkoli i buketter og torsk og bacon i terninger.
 1. Kok deretter opp fiskebuljong med vann og kokosmelk i en kjele. Tilsett gulrøtter, løk og brokkoli og la det koke i 4 minutter.
 1. Rør ut 3 ss maizena i litt kaldt vann til det ikke er noen klumper. Tilsett maizenajevningen til den kokende suppen under omrøring. La det småkoke videre i 2 minutter. 
 1. Tilsett creme fraiche til suppen og smak til med salt og pepper.
 1. Senk temperaturen og tilsett terningene av torsken oppi gryta. La de trekke i ca 5 minutter. Stek bacon imens torsken trekker.

 

Topp suppen med baconterninger og tomatbåter. Server med et godt brød eller rundstykker til :)

Blåbærscones

 • Skrevet 24.10.2015 klokka 22:39
 • Kategori: Scones

Hei! 

Vintertiden må feires med mine favorittscones! I natt er sommertiden offisielt slutt og vi skal stille klokken én time tilbake. Det betyr at vinteren og sesongstart i skiskyting begynner å nærme seg med stormskritt! Nå som vi går mot kortere dager, er det også viktig å fylle opp med antioksidanter for å styrke immunforsvaret og unngå snufsing. Blåbær er en sikker vinner med høyt innhold av antioksidanter og C-vitamin. Blåbærsconesene er blitt en hit blant familie og venner. Jeg synes de er supre sammen med en stor kopp varm chai latte. De passer også fint til å ha med på tur, som restitusjonsmat etter trening eller å kose seg med som helgebakst.

Blåbærscones (Oppskriften gir ca 10 scones)

2 dl lettkokte havregryn

3 dl hvetemel

En klype salt

½ ts natron (eventuelt 1 ts bakepulver om du ikke har natron)

1 dl sukker

Frøene av ½ vaniljestang

2 dl yoghurt naturell

75 gram smør 

ca 1 dl frosne blåbær (kan også erstattes med andre typer bær)

 

Sett ovnen på 225 grader. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Smelt smøret og ha det det i bollen sammen med yoghurt naturell. Kna deigen sammen og bland i bærene. Dekk en stekeplate med bakepapir og form deigen til scones i den størrelsen du ønsker. Stekes til de har fått en gylden farge, ca 15 minutter. 

For en grovere variant kan du erstatte hvetemelet med havremel. Yoghurt naturell og vaniljestang kan også byttes ut med vaniljekesam eller vaniljeyoghurt.

Omelettmuffins

 • Skrevet 24.10.2015 klokka 09:00
 • Kategori: Omelett

Hei!

I dag kommer et sunt lunsjtips til dere: omelettmuffins. Egg er en god proteinkilde i hverdagskosten, samtidig som det er en billig matvare. Eggemuffins kan gjøre lunsjen til et fargerikt høydepunkt å glede seg til. I tillegg holder muffinsene deg mett i lang tid etterpå. De holder i kjøleskapet i noen dager, så det er lurt å lage en større porsjon. Da har man gode muffins lett tilgjengelig om sulten melder seg. Miks sammen ingredienser etter hva du har i kjøleskapet og server med grovt brød og en salat til. 


Omelettmuffins eller eggemuffins er fulle av gode næringsstoffer som protein. Proteiner er en viktig del av en idrettsutøvers kosthold. Det bidrar blant annet til å bygge og reparere muskler og vev, så man blir sterkere og klarer å hente seg raskere inn igjen etter trening. Det er forskjell på hvor stort behov man har for proteiner. I perioder hvor jeg har mye styrketrening eller intervalltrening øker proteinbehovet, mens jeg ikke trenger like mye når jeg trener mer utholdenhet. Proteiner finner man i egg, fisk, fugl, kjøtt, melk, ost, yoghurt, linser og bønner for å nevne noen.


Fargerike omelettmuffins (Oppskriften gir 8 stk)

3 egg

1 ss havremel (havregryn kan også brukes)

2 ss kesam eller cottage cheese

Grønnsaker: Bruk det du har i kjøleskapet. Jeg brukte paprika, spinat, gulrot og løk.

1 håndfull mandler

1 stk chorizopølse

½ ts bakepulver

½ - 1 fedd hvitløk

¼ chilli

Soltørkede tomater

Krydder etter ønske. Jeg brukte salt, pepper, timian og oregano.

 

Forvarm ovnen til 200 grader. Rør sammen egg, havremel, kesam og krydder. Hakk grønnsakene, hvitløk, chilli, soltørkede tomater, mandler og chorizo. Tilsett i eggeblandingen. Deretter krydre etter ønske. Fordel eggeblandingen i muffinsformer eller i et smurt muffinsbrett. Fyll ca 2/3 av formen. Steks i ovnen i 15-20 minutter til omelettmuffinsene har stivnet. 


Server med en salat og grovt brød :)

Byggrynsgrøt med norske epler

 • Skrevet 23.10.2015 klokka 14:59
 • Kategori: Frokost

Hei,

Kulden har som smått begynt å melde seg, og da er det ekstra godt å starte dagen med en varm og næringsrik grøt. Byggrynsgrøt er sunt og godt, og et supert alternativ til havregrøten eller risengrynsgrøten. Den kan med andre ord spises til frokost, lunsj og middag. Bygg er et av de mest næringsrike kornene vi har i Norge og er rik på jern, protein og B-vitamin. Nå som norske epler er på sitt beste må det utnyttes, så derfor bruker jeg eple som søtning i grøten. Det går også fint an å bruke honning eller banan. 

Byggrynsgrøt med norske epler (2 porsjoner)

1 dl byggryn (legges i kaldt vann kvelden før)

1 dl lettkokte havregryn

5 dl ekstra lett melk

1 stk eple i terninger (kan også erstattes med 1 ss honning eller 1 stk most banan)

0,5 dl rosiner (kan sløyfes)

En liten klype salt

½ ts kardemomme

½ ts kanel

 

Legg byggrynene i en boks rikelig med kaldt vann kvelden før. Hell av vannet og ha grynene i en kjele. Skrell eplet og skjær i terninger. Ha melk, epleterningene og rosiner i kjelen sammen med byggrynene. Kok opp under omrøring. La grøten småkoke i ca 20-25 minutter til byggrynene er møre. Tilsett så 1 dl havregryn og la det småkoke i 5 minutter til. Smak til grøten med kardemomme, salt og kanel.

Serveres med frisk frukt, bær og nøtter eller smør, kanel og sukker.

Grøten holder seg i en boks i kjøleskapet i ca 3-4 dager, så hvis man lager en større porsjon har man lettvint byggrynsgrøt til lunsj eller mellommåltid. Et tips er å røre den ut med litt kesam eller yoghurt.


 

Mine to beste pesto oppskrifter

 • Skrevet 22.10.2015 klokka 22:20
 • Kategori: Tilbehør

Hjemmelaget pesto er en av mine absolutt favorittsauser. Det smaker godt og er en kjapp måte å løfte en rett på. Når man lager pesto selv, så har man kontroll på hva man får i seg.I tillegg smaker den bedre enn de man får kjøpt på butikken. Pesto passer som tilbehør til det meste. Både til pasta, pizza, kylling, fisk, salater og på brødskiva.

I dag fant jeg frem til min nye favorittpesto: basilikumpesto med mandler. Et stort pluss med den er at mandler er billigere enn pinjekjerner og ofte noe man har i skapet. Smaken på pesto med mandler synes jeg var rundere og litt mildere. Nedenfor følger oppskrift på den klassiske basilikumpestoen med pinjekjerner og basilikumpesto med mandler.

Pesto med pinjekjerner

1 dl basilikum

1 fedd hvitløk

½ dl pinjekjerner

2 ss revet parmesanost

½ dl olivenolje

En liten klem sitronsaft

Salt og pepper

 

Rist pinjekjerner lett i en varm kjele med olivenolje. Bland deretter alle ingrediensene med en stavmikser eller liknende. Kjør til alle ingrediensene er knust. Spe på med mer olje etter ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper.

Pesto med mandler

1 dl basilikum

1 fedd hvitløk

20 gram mandler

2 ss revet parmesanost

½ dl olivenolje

En liten klem sitronsaft

Salt og pepper

 

Hvis mandlene har skall, start med å ha mandlene i en kjele med vann og kok opp. La de koke i ca 1 minutt før du tar kjelen av platen og skyller i kaldt vann. Klem på mandlene for at skallet skal gli av. Ta deretter litt olivenolje i kjelen og rist mandlene lett.

Bland basilikum, hvitløk, sitron, salt, pepper og olje i en stavmikser eller liknende. Kjør til alle ingrediensene er knust. Spe på med mer olje etter ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper. Hvis man ønsker en sterkere pesto kan man tilsette mer hvitløk.

Pestoen holder seg i kjøleskapet i et par dager. Det går også an å lage pesto uten parmesan hvis man ikke har det i hus.

Grønn energismoothie

 • Skrevet 20.10.2015 klokka 19:08
 • Kategori: Smoothie

Hei,

I høstkulden er det viktig å gi immunforsvaret et ekstra boost, så derfor vil jeg dele en deilig grønn smoothie med dere! En lett måte å få i seg verdifulle grønnsaker stappfulle av blant annet C-vitamin og antioksidanter.  

Grønn energismoothie

Gir to glass

 

1 eple

½ avokado

1 håndfull spinat

1 håndfull grønnkål

1 ts frisk ingefær, revet eller hakket i biter

1 banan

Valgfri melk/juice/yoghurt til passe konsistens. Jeg brukte ½ boks kokosmelk.

 

Kjør alle ingrediensene sammen i en blender til en glatt konsistens. Tilsett mer væske for å få den tynnere eller mer grønt for å få den tykkere. Smak til med ingefær og sitron eller lime. 

 

Sunn superbrownie - uten sukker og mel

 • Skrevet 19.10.2015 klokka 19:31
 • Kategori: Kaker

Hei,

Denne kaken er fantastisk! Som overskriften røper, så er kaken fri for sukker og mel. Det som gjør den så fantastisk er at selv om den er sunn og inneholder mange gode næringsstoffer, så går det ikke utover smaken. Etter min mening smaker den akkurat som en saftig brownie skal smake! Hovedingrediensen i brownien er bønner. Bønner er en super proteinkilde for de som ønsker å yte lenge på trening og jobb. De inneholder også fiber og langsomme karbohydrater som er gunstig for blodsukkeret.

 


For å teste ut kaken tok jeg den med som dessert da jeg var invitert bort på middag. Jeg satte frem kaken uten å røpe at den var sunn. Kaken fikk gode tilbakemeldinger, og etter at alle hadde smakt hadde vi gjettekonkurranse om ingrediensene. Ingen klarte å gjette at kaken inneholdt bønner og honning, og er uten sukker og mel.

Garantert en innertier for sjokoladeelskere! Perfekt å servere som dessert etter middag, eller når du vil kose deg litt ekstra uten å få en høy blodsukkerstigning.

Sunn Superbrownie 

Gir 8-10 brownies  

 

40 g havregryn

2 ss bakekakao

1 egg

2 ss honning

Saften fra ½ appelsin

1 boks kidney bønner i lake (175 g) - Viktig at de er ferdig kokt 

Frøene fra ½ vaniljestang

1 ts vaniljeessens

2 ss olivenolje

½ ts bakepulver

100 g mørk sjokolade

 

Fremgangsmåte 

 1. Forvarm ovnen til 180 grader på over og undervarme.
 2. Tilsett alle ingrediensene bortsett fra den mørke sjokoladen i en foodprosessor eller blender. Miks sammen til en flytende og jevn deig uten klumper.
 3. Hakk den mørke sjokoladen i passende biter og tilsett sjokoladebitene i den ferdig miksede røren.
 4. Kle en liten kakeform (firkantet, brødform eller rund) med bakepapir og hell røren i.
 5. Stekes i 30 minutter midt i ovnen.
 6. Imens kaken steker skjæres en halv appelsin i tynne skiver. Når det er 15 minutter igjen av steketiden for brownien, plasser appelsinskivene sammen med kaken i ca 15 minutter til de er crispy.
 7. Avkjøl både kake og appelsinskiver før dekorering og servering.

Serveres med friske bær og yoghurt/kesam eller vaniljeis. 

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits