Høstens salat med blåbær, cottage cheese og nøtter

 • Skrevet 31.08.2016 klokka 13:01
 • Kategori: Salater

Hei, 

Det er rekordstore mengder blåbær på fjellet og i skogen nå, så jeg har vært på blåbærtur og plukket med meg store mengder av superbæret! Blåbær hjelper til med å holde forkjølelsen borte, og smaker fantastisk godt. Jeg har fryst ned mange poser med hele blåbær, men noen bokser står igjen i kjøleskapet for å ha på havregrøten og i salaten denne uken. De siste dagene har jeg hatt blåbær i salaten hver dag, og det er så godt. Sammen med litt nøtter og cottage cheese seiler den opp som favorittsalaten!

SONY DSC

SONY DSC

Høstens salat med blåbær, cottage cheese og nøtter (2-4 personer)

1 pose spinat

1-2 stk gulrot

1 stk paprika

1 stk tomat

3 håndfull med blåbær

3-4 ts med cottage cheese

½ stk løk

½ stk avokado

1 stor håndfull mandler, grovt hakket

1 stor håndfull hasselnøtter, grovt hakket

Evt. spekeskinke 

 

Vask og hakk opp grønnsaker og nøtter. Bland sammen alle ingrediensene til salaten i en bolle. Dryss over nøtter, blåbær og cottage cheese. Server som tilbehør til lunsj eller middag, eller spis som den er! 

Lilla energirik smoothie

 • Skrevet 29.08.2016 klokka 07:00
 • Kategori: Smoothie

Hei, 

Det er ikke vanskelig å bli ekspert på smoothie. Det går så raskt å lage, og mulighetene er uendelig. Bestem deg for om du ønsker en grønn smoothie eller en søtere bær/fruktsmoothie. Så er det bare å gå i kjøleskapet og bruke fantasien. Eksperimenter gjerne med frukt, grønnsaker og bær. Noen minutter senere kan du nyte en deilig næringsrik smoothie. Denne lilla smoothien er full av antioksidanter! 

SONY DSC
Lilla energirik smoothie (2 glass smoothie)

1 banan

1 neve spinat

80 gram bjørnebær

50 gram blåbær, ferske eller frosne

Saften av lime, 1 ss

80 gram jordbær, ferske eller frosne

2 dl melk

Ha alle ingrediensene i en food prosessor og kjør sammen til alt er godt blandet. 

 

SONY DSC

 

Høstens beste og enkleste dessert - Blåbærcrumble

 • Skrevet 27.08.2016 klokka 12:44
 • Kategori: Dessert

Hei, 

LØRDAGSDESSERT! Denne desserten har jeg gledet meg til å dele med dere, for crumble/smuldrepai med bær er min absolutte favorittdessert. Den er så lett å lage, også smaker den helt himmelsk. Et stort pluss er også at man kan forberede den flere dager før den skal serveres. Crumblemassen kan lages og oppbevares i kjøleskap. Man kan lage smuldrepai med mange andre typer frukt og bær også. Prøv for eksempel epler, rips, plommer, solbær, bringebær, bjørnebær, jordbær og multer. Og gjerne en blanding av ulike typer frukt og bær. Jeg har test ut blåbær, rips og villbringebær, og det var en supergod kombinasjon.

SONY DSC

BLÅBÆR! Det er rekordstore mengder blåbær i skogen og på fjellet i år, så nå er det bare å dra på blåbærtur. Blåbær inneholder mye antioksidanter, og er faktisk blant topp fem over matvarer med mye antioksidanter. I tillegg inneholder blåbær mineraler, c-vitamin, naturlig fiber og fruktsyrer. En superbær som styrker immunforsvaret og holder forkjølelsen borte. Jeg har fryst ned mange poser med hele blåbær, så har jeg til havregrøten, yoghurt og granola, smuldrepai, scones og smoothie utover vinteren. 

SONY DSC

SONY DSC
Høstens beste dessert - BLÅBÆRCRUMBLE (4-6 personer)

Blåbærfyll

400 gram blåbær

2-3 ts melis

 

Crumblemasse

80 gram hvetemel 

80 gram havregryn

40 gram sukker

70 gram smør

evt 30 gram hakkede mandler

 

 1. Forvarm ovnen til 200 grader.
 2. Lag crumblemassen i en bolle. Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Smelt smør og tilsett i blandingen. Bruk en sleiv til å røre sammen til deigen blir smuldrete. Smuldre det gjerne inn med fingrene også.
 3. Ha blåbær i en ildfast form. Strø 2-3 ts melis over blåbærene. Fordel crumblemassen over blåbærene, så de er dekt. Stekes midt i ovnen i ca 30 minutter, til crumblemassen har fått en gylden farge. Følg med på steketiden da den kan variere fra ovn til ovn.

Serveres varm med vaniljekesam!

SONY DSC

SONY DSC
 

Grove rundstykker etter intervall

Hei, 

Nå er jeg ferdig med hardøkt, og har fylt opp med en deilig lunsj bestående av grove rundstykker med laks, eggerøre og en salat. Jeg er i gang med intensiv uke med fire hardøkter den neste uken. Med mye hardt på planen, er det viktig å fylle godt opp for å restituere best mulig. Ha en fin fredag! 

SONY DSC

SONY DSC
GROVE RUNDSTYKKER (Gir ca 10 rundstykker)

260 gram hvetemel (jeg brukte steinmalt)

190 gram havregryn, store

160 gram sammalt spelt

70 gram solsikkefrø

½ pose tørrgjær

1 ts havsalt

1 ts honning

4 dl romtemperert melk

1 ss olje

Sesamfrø (på toppen)

1.Bland alle ingrediensene med unntak av melk og olje i en bolle og rør godt sammen. Ha romtemperert melk oppi bollen og kjør det hele i en kjøkkenmaskin med eltekrok, og elt i 10-15 minutter. Først på lav hastighet, for så å øke til itt høyere hastighet mot slutten. Dersom du ikke har kjøkkenmaskin går det fint å bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen, men hold igjen på litt av hvetemelet. Lag en grop i midten av melblandingen og tilsett romtemperert melk I gropen. Rør med en sleiv fra midten og utover til deigen er godt blandet. Tilsett resten av melet litt etter litt. Elt deretter så mye du bare orker. Juster eventuelt med mer hvetemel dersom behov. Tilsett olje tilslutt som blandes/eltes inn i deigen. Deigen får nå en blank og fin overflate.

2.Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse, la den gjerne stå i 2 timer.

3. Ha deigen på melet bakebord. Del deigen opp i ca 9-10 like store emner, og trill til runde rundstykker som du trykker litt ned på midten.

4. Pensle rundstykkene med litt vann og strø hvert rundstukke med sesamfrø.

5.Etterhev rundstykkene i ca 20 minutter.

6.Forvarm ovnen til 225 grader mens deigen etterhever.

7.Rundstykkene stekes i ca 15 minutter til de gylne og gjennomstekte. Avkjøles før servering.

SONY DSC

Immunstyrkende smoothie med knasende sprø granola

 • Skrevet 24.08.2016 klokka 20:56
 • Kategori: Smoothie

Hei, 

Nå sitter jeg og nyter en deilig bringebærsmoothie med granola og en kurv bringebær til kvelds. Det er bare å fråtse i de norske bringebærene så lenge sesongen varer. Bringebær inneholder få kalorier og er proppfulle av vitaminer og sunne næringsstoffer. Jeg spiser minst to porsjoner av en eller flere bærsorter hver dag. Det kan være blåbær, bringebær, jordbær, bjørnebær, tranebær, rips, solbær osv.

SONY DSC
Spis deg til et sterkere immunforsvar med bær! Jeg har fått øynene opp for immunstyrkende mat, for man kan faktisk spise seg til et bedre immunforsvar ved å være litt oppmerksom på hva man får i seg. Bær er immunstyrkende, og i denne smoothien gikk jeg for bringebær. I tillegg til masse gode vitaminer som C-vitamin, E-vitamin, magnesium og kalium, inneholder bringebær polyfenoler. Polyfenoler er en betegnelse på en rekke stoffer som planter produserer, og som vi får i oss når vi spiser bær, frukt, nøtter og grønnsaker. Polyfenoler er gode antioksidanter, og er bra for hjerte- og karsykdommer. I tillegg styrker de immunforsvaret og ben- og skjelettstruktur. En type polyfenoler er antocyaniner, som er et fargestoff som gir farge til bærene. De har en beskyttende effekt mot mikroorganismer, og er dermed med på å hjelpe immunforsvaret å bekjempe blant annet virusinfeksjoner! 

SONY DSC

Immunstyrkende smoothie med knasende sprø granola​

250 gram bringebær (ferske eller frosne)

½ stk eple

1 stk godt moden banan

5 ss yoghurt naturell

3 ss hjemmelaget granola - se oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1446053357_chrunchy_granola.html

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til en fin konsistens. Tilsett evt mer yoghurt naturell. Ha ca tre spiseskjeer granola i bunnen av en glass. Fyll på med smoothie og dryss over litt granola på toppen. Pynt med bringebær. 


SONY DSC

Laksetaco i nanbrød

Heihei, 

Denne oppskriften ble jeg tipset om av en venninne. Den var supergod, så da må jeg dele den med dere også! En god variasjon til tacoen.

SONY DSC
Laksetaco i nanbrød (1 person)

1 stk nanbrød (eventuelt pitabrød) - Oppskrift på hjemmelaget nanbrød her: http://spisogyt.blogg.no/1457544541_nanbrd.html

1-2 stk laksefileter

1 ss tacokrydder - Lag hjemmelaget i en fei. Oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1446667253_hjemmelaget_tacokrydd.html

En stor salat med det du liker. Feks mango, rødløk, tomater, mais, agurk, paprika og avokado

En ss yoghurt naturell eller tzatziki dressing (kan sløyfes)

 

 1. Skjær laks i biter og ha i en stekepanne med olje. Når laksen begynner å bli gjennomstekt, ha i tacokrydder og litt vann. La det surre til tacokrydderet har blandet seg godt.
 2. Mens laksen steker, lag en deilig salat med det du liker best.
 3. Lag hjemmelaget nanbrød eller stek nanbrød/pitabrød etter anvisning på pakken.
 4. Bland laksen sammen med salaten og ha fyllet på nanbrødet. Ha på en spiseskje yoghurt naturell og brett nanbrødet i to. Server!

SONY DSC

 

Kickstart det nye skoleåret med den beste frokosten!

 • Skrevet 21.08.2016 klokka 16:54
 • Kategori: Frokost

Heisann,

I morgen er det skolestart etter sommerferien for mange. Kickstart det nye skoleåret med havregrøt i morgen tidlig, så holder du i mange timer før sulten melder seg. Havregrøt trenger ikke være kjedelig. La deg inspirere av mine ulike typer havregrøt, og sett av 5 minutter til å lage en fantastisk havregrøt i morgen tidlig! 

Havregryn er kåret til en av de fem sunneste tingene man kan spise. Havregrøt gir fulle lagre og en bra start på dagen. Etter en god natts søvn er det mange timer siden forrige måltid og blodsukkernivået er derfor lavt. For å stabilisere blodsukkeret og få kroppen i gang er det viktig å spise frokost. Det gjelder både om man skal trene eller ikke. Havregrynene gir en god metthetsfølelse, og det høye innholdet av betaglukaner i kostfibrene gjør at blodsukkeret stiger langsomt. Havregrøten kan lages på vann, melk, kokosmelk og mandelmelk. Man kan også tilsette juice, most banan, honning eller eplebiter for ekstra sødme. Samtidig finnes det uendelig med muligheter for å toppe havregrøten og gjøre den fancy! Topp med frisk og/eller frossen frukt, bær, nøtter, granola, syltetøy, kanel, rosiner, brunost, yoghurt eller peanøttsmør.

HA EN SUPER HAVREGRØTFROKOST!

Havregrøt (1 porsjon)

1,5 - 2 dl store havregryn

4-5 dl væske (feks 3 dl vann og 2 dl melk)

1/4 ts salt

Ha vann, melk og havregryn og salt i en kjele. Kok opp og la det koke i 5-10 minutter, til grøten har ønsket konsistens. Topp med masse digg!

Rød smoothie

 • Skrevet 20.08.2016 klokka 18:02
 • Kategori: Smoothie

Hei,

Jeg er for tiden på treningssamling med teamet, så her kommer en deilig og frisk smoothie jeg lagde rett før samlingen. 

SONY DSC

SONY DSC
Rød smoothie (holder til 3 glass smoothie)

450 gram vannmelon

En liten bit ingefær

200 gram frossen bringebær

Skjær av skallet på vannmelon og ingefær. Skjær i biter og ha i en foodprosessor sammen med frossen bringebær. Kjør til fin konsistens. 

Hvordan drikke mer vann

 • Skrevet 12.08.2016 klokka 07:00
 • Kategori: Kald drikke

Hei, 

Her kommer et vanntips! Når jeg smaksetter vannet med frukt, synes jeg det er mye lettere å drikke nok vann i løpet av en dag. Det er bare å bruke fantasien og tilsett den frukten man liker best. I denne har jeg brukt fersken, lime, jordbær og mango. 

SONY DSC

SONY DSC

Iste med vannmelon

 • Skrevet 10.08.2016 klokka 11:00
 • Kategori: Kald drikke

SONY DSC
Heisann, 

Iste er så godt, og det er så mye lettere lett å lage hjemmelaget iste enn jeg trodde! I år er første gang jeg har lagd hjemmelaget iste, og det har blitt en stor favoritt hos meg. Den er sunn, fruktig og frisk, og det eneste man trenger er en god te og kaldt vann. Jeg trekker ofte 1 liter vann med te om morgenen og tar ut teposen etter trening, så har jeg deilig iste utover dagen. Hvis du ønsker å gjøre isteen den enda mer spennende og smakfullt, så kan du blande den i en blender med frisk frukt og litt honning. Da blir det en sommerlig og sunn cocktail. Alle typer te kan kaldbrygges og brukes til iste, så her er det bare fantasien som setter grenser. Prøv ut favoritt-teen din som iste :)

SONY DSC

Iste med vannmelon (nok til 2 glass iste)

1,5-2 ss fruktte

2,5 dl vann

500 gram vannmelon

3-5 isbiter

2 ss akasiehonning

 

Ha fruktte i en tepose eller kaffefilter og la det trekke i 2,5 dl vann i kjøleskap i 2-3 timer. Ta deretter ut teposen og ha fruktte, vannmelon, isbiter og akasiehonning i en blender. Kjør sammen og server! 

SONY DSC

 

Rips- og bringebærsyltetøy

Hei, 

Nå har det blitt mye syltetøy her på bloggen, men jeg må nesten dele denne oppskriften på rips- og bringebærsyltetøy med dere. Prøv kombinasjonen av søte bringebær og litt småsure rips, og du får et deilig syltetøy til brødskiven, havregrøten eller som topping på yoghurt med granola. Lag en porsjon og frys ned, så kan du nyte smaken av sommer langt utover høsten og vinteren. Den norske rips- og bringebærsesongen varer fra juli til august/september, så det er bare å nyte de gode bærene. Bringebær og rips er rike på kostfiber og en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er bra for fordøyelsen.

SONY DSC
Rips- og bringebærsyltetøy 

Til denne porsjonen som ga 4 bokser syltetøy brukte jeg:

500 gram bringebær

150 gram rips

100 gram sukker

10 gram frysepulver (kan sløyfes)

 

Bland sukker med frysepulver om du ønsker å bruke frysepulver. Tilsett sukkerblandingen til bringebærene og rør om. La blandingen hvile mellom hver gang du rører om. Når alt sukkeret er oppløst, tilsettes de hele ripsbærene. Rør om forsiktig slik at ripsbærene holder sin hele form og blir jevnt fordelt i syltetøyet. Hell syltetøyet over i små bokser. Syltetøyet oppbevares i fryseboksen til du ønsker å ta det opp for å nyte de røde friske bærene på ferske rundstykker. Oppskrift på eltefrie rundstykker her: http://spisogyt.blogg.no/1461497590_eltefrie_havrerundsty.html

SONY DSC

Proteinrik sommerlunsj

 • Skrevet 08.08.2016 klokka 13:00
 • Kategori: Omelett

SONY DSC

Heihei, 

En sommerlig og proteinrik lunsj etter en lang langtur. Egg er en god proteinkilde i hverdagskosten, og bidrar til å bygge og reparere muskler og vev. Proteiner finner man i egg, fisk, fugl, kjøtt, melk, ost, yoghurt, linser og bønner for å nevne noen. 

Proteinrik sommerlunsj 

Salat

En neve ruccola

1-2 stk reddik 

1/2 stk paprika

Noen bringebær

Noen jordbær

3-4 stk spekeskinke

Legg ruccola på en tallerken. Skjær paprika og reddik i skiver. Legg over paprika, reddik, bringebær og jordbær. Rull spekeskinke og legg ved siden av salaten.

 

Omelett

2 stk egg

2 ss vann

½ ts salt

½ ts pepper

Olje til steking

1/3 stk paprika

1/4 stk rødløk

 

1. Visp sammen egg, vann, salt og pepper i en bolle. Ha det i en varm panne med olje og stek på svak varme til den stivner.

2. Hakk paprika og rødløk. Legg på omeletten mot slutten av steketiden. 

 

Eltefrie rundstykker (10-12 rundstykker)

390 gram hvetemel

210 gram havregryn

¼ ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ts honning

4 dl romtemperert vann

Sesamfrø (på toppen)

 1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle og rør godt sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
 2. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
 3. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever. Sett inn et stekbrett eller bakestein/pizzastein i ovnen. 
 4. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppå. Del deigen opp i 10-12 biter. Pensle rundstykkene med litt vann/egg og ha over sesamfrø. Sett rundstykkene på det varme stekebrettet eller steinen. Sett rett inn i ovnen igjen. Rundstykkene stekes i 10-15 minutter. Avkjøles før servering!

 

SONY DSC

 

Bringebærsyltetøy

Hei, 

Bringebærsyltetøy! Supergodt på nybakte rundstykker, sammen med yoghurt naturell og granola eller som topping på havregrøten. Jeg har også fryst ned noen poser med hele bringebær for å ha på havregrøten og i smoothie i høst og vinter.

SONY DSC

SONY DSC
Bringebærsyltetøy 

500 gram bringebær

90 gram sukker

Mål opp 300 gram bringebær og tilsett alt sukkeret. Rør i en kjøkkenmaskin (eller for hånd) og rør til alt sukkeret er løst opp. Tilsett resterende 200 gram bringebær og rør til ønsket konsistens. Ha syltetøyet over på rengjorte og helt tørre glass med lokk eller i plastbokser med lokk. Oppbevar i kjøleskap eller fryseren.

SONY DSC

Årets jordbærsyltetøy!

Hei,

Nå er fryseren full av årets jordbærsyltetøy og i dag lages bringebærsyltetøy. Følg med de neste dagene for å se resultatet. Ved å lage hjemmelaget syltetøy har man kontroll på hva som er i syltetøyet, og man kan smake det til og gjøre det til sitt eget. I oppskriften har jeg byttet ut hvitt sukker med rårørsukker. 

SONY DSC

Rårørsukker er uraffinert sukker og et mer naturlig alternativ enn hvitt sukker. Rårørsukker inneholder nesten like mye kalorier som vanlig sukker, men forskjellen ligger i at rårørsukkeret ikke er like hardt raffinert som hvitt sukker. Det inneholder derfor fortsatt noen mineraler og sporstoffer. Siden raffinert sukker er fri for næring, krever sukkeret vitaminer fra kroppen for å omdanne det til energi i kroppen. Rårørsukkeret som er i uraffinert tilstand inneholder fortsatt noen mineraler og sporstoffer, og stjeler derfor ikke næring fra kroppen under omdanningen. Jordbærsyltetøy smaker supergodt på nybakte rundstykker, sammen med yoghurt naturell og granola eller som topping på havregrøten.


Jordbærsyltetøy

500 gram jordbær

70 gram rårørsukker (raffinert sukker i samme mengde kan også brukes) 

Rens jordbærene og del de i to. Mål opp 300 gram jordbær og tilsett alt sukkeret. Rør i en kjøkkenmaskin (eller for hånd) og rør til alt sukkeret er løst opp. Tilsett resterende 200 gram jordbær og rør til ønsket konsistens. Ha syltetøyet over på rengjorte og helt tørre glass med lokk eller i plastbokser med lokk. Oppbevar i kjøleskap eller fryseren.

SONY DSC

Blinkfestivalen og de mest populære oppskriftene fra juli

 • Skrevet 03.08.2016 klokka 19:00
 • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Juli ble avsluttet med Blinkfestivalen i Sandnes. Det var tre morsomme dager fylt med langturer og konkurranser. På formiddagen fikk jeg gått fine langturer på rulleski på Randaberg, og om ettermiddagen og kvelden var det konkurranser opp Lystebotn og i Sandnes mot verdenseliten. Jeg startet Blinkfestivalen med Lysebotn opp som er en 7,5 km bakke med 27 hårnålsvinger og høydeforskjell på 640 meter. Deretter var det to dager i Sandnes med skytekonkurranse, sprint og supersprint. Før Blinkfestivalen var jeg på Sognefjellet en uke. Der fikk jeg mange gode økter på ski og fylt opp lagrene med gode bakevarer fra Bakeriet i Lom. Bildene er fra Blinkfestivalen, Sognefjellet og Lom. Med mye trening må det også fylles på med god næring, og denne måneden har fokuset mitt vært å lage sommerlige, smaksrike og energirike oppskrifter på norske råvarer. Utover høsten vil det også bugne av norske råvarer i butikken, og jeg er i full gang med å eksperimentere meg frem til gode oppskrifter å dele med dere. De mest populære oppskriftene denne måneden har vært to kyllingretter og to sunne is-oppskrifter. Link til oppskriftene er under bildene. 

SONY DSC
ÅRETS SOMMERBURGER: http://spisogyt.blogg.no/1466777783_bbq_kyllingburger_med.html

SONY DSC
SUNN MANGO-IS PÅ 5 MINUTTER: http://spisogyt.blogg.no/1466780658_mango_sorbetisyoghurt.html

SONY DSC
HONNING- OG SENNEPSGLASERT KYLLINGSALAT: http://spisogyt.blogg.no/1467142075_honning_og_sennepsgla.html

SONY DSC
BRINGEBÆRDRØM PÅ PINNE: http://spisogyt.blogg.no/1469192418_fruktig_ispinne.html
 

Frisk sommerdessert!

 • Skrevet 02.08.2016 klokka 17:29
 • Kategori: Dessert

Hei,

Nå er jeg tilbake fra Blinkfestivalen i Sandnes. Det har vært morsomme dager med konkurranser. Nå skal det siste av sommeren og de fantastiske norske jordbærene nytes, så her kommer er en superrask, sunn og enkel dessert! 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Frisk sommerdessert, 4 personer

En kurv jordbær

400 gram gresk yoghurt vanilje eller naturell

1-2 ss akasiehonning

½ ts kanel

Saften fra ½ - 1 stk lime

En klype salt (kan sløyfes)

Ta av stilken på jordbær og ha det i en bolle. Klem ut saften av limen over jordbærene og bland forsiktig. Bland sammen yoghurt, honning og salt i en annen bolle. Sett frem de to bollene eller ha det over i fire serveringsboller. Hell litt honning over hver serveringsskål og dryss kanel over. Nytes!

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits