Fylt kyllingfilet surret i spekeskinke

  • Skrevet 28.04.2016 klokka 17:40
  • Kategori: Fugl

Hei, 

Denne retten lagde jeg for første gang med Marit Bjørgen da jeg var så heldig å være ambassadør for Sunn Jenteidrett i oppstarten, i forbindelse med lansering av kokeboken. Siden har den vært en stor favoritt som ofte står på menyen! 

SONY DSC

SONY DSC
Fylt kyllingfilet surret i spekeskinke med potetmos og salat (2-3 personer)

4 stk kyllingfileter

1 pakke spekeskinke

Pesto

Frisk basilikum

Tannpirkere (uten smak)

 

Potetmos

7 stk poteter

1 ½ dl melk

1 ss smør

Salt og pepper

 

Frisk salat

Salat

Paprika

Avokado

Tomat

  1. Skrell poteter og skjær de i biter, så det går fortere å koke. Legg de i en kjele og fyll opp med vann. Kok til de er møre.
  2. Forvarm ovnen til 200 grader.
  3. Skjær et snitt langs siden av kyllingen og fyll med pesto inni. Legg basilikum oppå kyllingen. Ha spekeskinke rundt og stikk en tannpirker uten smak gjennom for å holde skinken på plass. Legg kyllingen i en ildfast form.
  4. Sett inn i ovnen og la det steke i ca 20-30 minutter, avhengig av ovn og størrelse på kyllingen.
  5. Når potetene er ferdig kokt, mos de med en stamper, gaffel eller annet. Tilsett melk og smør. Smak til med salt og pepper.
  6. Lag en frisk salat. 

SONY DSC

SONY DSC

Pastasalat med kylling og hjemmelaget rød pesto

  • Skrevet 26.04.2016 klokka 20:10
  • Kategori: Fugl

Hei,

Dette er min favorittrett for øyeblikket. Så mange gode smaker samlet i en skål. Salaten kan lages på tiden pastaen koker, så denne retten passer perfekt når man kommer hjem fra en treningsøkt eller lang dag på skole/jobb. Bruk de grønnsakene du har i kjøleskapet! Denne burde absolutt testes :) 

SONY DSC
Pastasalat med kylling og hjemmelaget rød pesto (2 personer)

2 stk kyllingfileter

Salt og pepper

190 g fullkornspasta penne

125 g soltørkede tomater

45 ml olivenolje

2 fedd hvitløk

1 ss tomatpurè

En håndfull frisk basilikum + basilikum til pynt

Pinjekjerner

Ruccola

Cherrytomater

1 stk avokado

1/2 stk rødløk

  1. Sett på en kjele med vann for å koke pasta. Ha i pasta og kok i henhold til instruksene på pakken.
  2. Skjær kylling i biter og stek i en stekepanne med olje. Krydre med salt og pepper. Sett til side når den er gjennomstekt.
  3. Ha soltørkede tomter, hvitløksfedd, tomatpuré og basilikum i en bolle. Kjør sammen med stavmikser til det er blandet. Tilsett olivenolje og kjør til en pesto konsistens.
  4. Vask ruccola og legg i to skåler. Skjær avokado, cherrytomater og rødløk. Legg oppå salaten.
  5. Stek pinjekjerner på middels varme i en liten tørr stekepanne. Det trengs ingen olje. Stek til de er gyllenbrune. Pass på å følge med og røre i de, så de ikke brenner seg.
  6. Når pastaen er ferdig, hell av vannet. Tilsett kylling og soltørkede tomater. Tilsett så mye rød pesto du ønsker, jeg brukte ca halvparten. Rør sammen, så det er godt blandet.
  7. Ha pasta og kyllingen oppå salaten. Topp med ristede pinjekjerner og basilikum.

SONY DSC

Lunsjtips

  • Skrevet 25.04.2016 klokka 16:44
  • Kategori: Lunsj

Hei,

I dag vil jeg dele et sunt og raskt lunsjtips med dere! Lunsj er et viktig måltid, enten man kommer inn fra treningsøkt eller er halvveis i skole/jobbdagen. Til lunsj prøver jeg alltid å tenke at tallerkenen skal være fargerik og inneholde karbohydrater, protein, fett, vitaminer og mineraler. Da sikrer jeg kroppen gode næringsstoffer, og dermed holder jeg til neste mellommåltid. Å lage en god lunsj er enkelt og raskt. Under ser du en måte å gjøre det på. På sandwichen har jeg speltbrød, salat, røkt laks, stekt egg, basilikum, druer og ekstra lett melk. 

SONY DSC


SONY DSC

Eltefrie havrerundstykker med topp

  • Skrevet 24.04.2016 klokka 13:33
  • Kategori: Brød

Heisann, 

Hva med å starte mandagen med nybakte rundstykker? Jeg er en stor fan av eltefrie rundstykker og brød. Da røres deigen enkelt sammen om kvelden, og neste morgen bakes de ut. Ingrediensene har man ofte i skapet. Disse havrerundstykkene er også uten etterheving, så her gjør deigen selv jobben om natten. Jeg rører ofte sammen en deig om kvelden, og neste morgen har jeg raskt og enkelt nystekte rundstykker til frokost og lunsj! 

SONY DSC
Eltefrie havrerundstykker med topp (10-12 rundstykker)

390 gram hvetemel

210 gram havregryn

¼ ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ts honning

4 dl romtemperert vann

Sesamfrø (på toppen)

  1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle og rør godt sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
  2. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
  3. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever. Sett inn et stekbrett eller bakestein/pizzastein i ovnen. 
  4. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppå. Del deigen opp i 10-12 biter. Pensle rundstykkene med litt vann/egg og ha over sesamfrø. Skjær et snitt på toppen av rundstykkene for å få fire topper. Sett rundstykkene på det varme stekebrettet eller steinen. Sett rett inn i ovnen igjen. Rundstykkene stekes i 10-15 minutter. Avkjøles før servering!

SONY DSC

Fylt speltlompe med fargerikt tilbehør

Heisann,

Solen skinner ute og gradestokken stiger, og det gir en skikkelig vårfølelse. Så da måtte jeg fylle tallerken med friske og sommerlige farger i dag. Her kommer en oppskrift på en rask, sunn og enkel lunsj. Det kan være godt å bytte ut brødskiven til lunsj noen ganger, og da anbefaler jeg å prøve fylte speltlomper med en god salat og pasta.

SONY DSC

SONY DSC
Fylt speltlompe med pasta og en fargerik salat

Fylte speltlomper

Speltlompe

Pesto

Skinke

Ost

Spinat

Paprika

Rødløk

 

Tilbehør

Salat

Mango

Jordbær

Avokado

Paprika

Fullkornspasta
Rødløk

  1. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Fyll lompen med ønsket fyll og rull de sammen. Legg lompene på et stekebrett med bakepapir og stek i ovnen til osten er smeltet og lompen litt crispy, ca 8-10 minutter.
  2. Kok pasta. Kutt salat, grønnsaker og frukt.
  3. Fyll tallerken med mange flott farger og nyt!

SONY DSC

SONY DSC

 

Kylling tikka masala

  • Skrevet 20.04.2016 klokka 17:17
  • Kategori: Fugl

Hei, 

I dag kommer det oppskrift på en god kyllingrett. Kylling er bra treningsmat som inneholder mye proteiner, og er perfekt å ha som middag etter en dag med hard styrketrening eller intervall. Tikka masala er en herlig indisk rett som har vært en favoritt i mange år. Spesielt godt med nanbrød og en frisk salat til. 

SONY DSC

SONY DSC

Kylling tikka masala - 4 personer

800 g kylling

Marinade

1,5 ss garam masala krydder (tandoori masala kan også brukes, fås kjøpt i matbutikk).

½ ss paprikapulver

½ ts chilipulver

1 fedd hvitløk, revet

1 ss frisk ingefær, revet

½ ts salt

1 dl yoghurt naturell

 

Saus

2 ss olje

1 stk rødløk, finhakket

1 ss frisk ingefær, revet

1 fedd hvitløk, revet

1 ss garam masala

1 ts chilipulver

1 ss paprikapulver

½ ts spisskummen

½ ts salt

2-3 stk tomater, finhakket

1 ss tomatpuré

3 dl fløte eller kokosmelk

Frisk koriander, finhakket

 

Tilbehør

Nanbrød

Ris

Frisk salat

  1. Skjær kyllingen i bite og ha den i en plastpose. Bland alle ingrediensene til marinaden og hell oppi plastposen med kyllingen. Miks posen godt, så marinaden er godt blandet. La kyllingen marinere i et par timer eller over natten i kjøleskapet.
  2. Stek kyllingen til den er gjennomstekt i en stekepanne.
  3. Ha olje i en kjele og bland sammen alle ingrediensene til sausen i kjelen. La det putre.
  4. Ha kyllingen over i kjelen med sausen når den er ferdig stekt.
  5. Serveres med ris, salat og nanbrød.

OBS! Ikke alle matbutikker har garam masala. Jeg har kjøpt garam masala krydder i en innvandrerbutikk. Krydderet kan også erstattes med tandoori masala som man får kjøpt i de fleste matbutikker.

SONY DSC

Nanbrød

  • Skrevet 19.04.2016 klokka 11:48
  • Kategori: Brød

Hei, 

Nanbrød er et av mine favoritt tilbehør, og det er spesielt godt sammen med tikka masala. Oppskrift på tikka masala kommer i morgen.

SONY DSC

SONY DSC
Nanbrød (Gir 3 stk)

1 dl melk

1 ts sukker

½ pakke tørrgjær

½ ts salt

½ ts bakepulver

2 ss olivenolje

1,5 dl yoghurt naturell

300 g hvetemel

Evt smaksett med garam masala krydder eller finhakket hvitløk.

 

På toppen:

Frisk koridander

Hvitløk

Smør

  1. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle.
  2. Varm melken til den er lunken og tilsett blandingen. Tilsett olivenolje og kna deigen eller ha den i en kjøkkenmaskin. Deigen kan også smaksettes med krydder eller hvitløk.
  3. La deigen heve på et lunt sted i ca 45-60 minutter.
  4. Ha deigen på et melet underlag og kjevle ut deigen til avlange nanbrød.
  5. Forvarm ovnen til 250 grader. Stek på en pizzastein eller på et stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca 3-5 minutter. Det går fort, så følg med.
  6. Avkjøles før du eventuelt kan gni et hvitløksfedd på brødet, ha på smør og hakket koriander. 

Ferskpresset appelsinjuice

  • Skrevet 16.04.2016 klokka 18:00
  • Kategori: Kald drikke

Hei, 

Ferskpresset juice om morgenen får deg til å smile! Appelsinene nå er så gode, og har du noen til appelsiner liggende anbefaler jeg å presse appelsinjuice til frokost i morgen. Jeg brukte en juicepresser som på bildet under, men du kan også finne en gjenstand på kjøkkenet som likner (feks snu et glass opp ned) eller bare presse med hendene. Skjær appelsinen i to, og press ut saften i en bolle. En juicemaskin fungerer også, men da forsvinner fruktkjøttet. Nyt de gode C-vitaminene!

SONY DSC

SONY DSC
 

 



 

Pølser med hjemmelagde grove brød, guacamole, tomatsalsa og pastasalat

  • Skrevet 15.04.2016 klokka 12:30
  • Kategori: Kjøtt

Hei, 

Gjør selv pølsemiddagen til et næringsfullt og smaksrikt måltid! Det blir nok siste gang jeg kjøper pølsebrød i butikken, for disse grove pølsebrødene er så mye bedre på smak. I tillegg er de sunnere. Med guacamole, tomatsalsa og pastasalat ble det rene festmåltidet, så nå er det bare å invitere til grillfest. 

SONY DSC


SONY DSC
Grove pølsebrød (9-10 stk)

180 gram sammalt hvete, fin

270 gram hvetemel

1 ss honning

1,5 dl melk

1,5 dl vann

½ pakke tørrgjær

2 ss olivenolje

En klype salt

Egg og sesamfrø til pensling og strøssel

  1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og kjør i en kjøkkenmaskin eller elt for hånd. Kjør til deigen er slipper bakebollen og er glatt og fin. Elt gjerne i 10 minutter.
  2. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted i ca 1 time, til dobbel størrelse.
  3. Forvarm ovnen til 225 grader (over-og undervarme) Ha deigen over på en benk dekket med mel. Del deigen opp i 9-10 emner. Rull/trill deigen til pølser og klem de flate, så de blir avlange pølsebrød.
  4. Legg de på et stekebrett med bakepapir og pensle med sammenvispet egg og strø over sesamfrø. Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter.

 

Pastasalat

Pastaskruer (som anvist på pakningen)

Salat

1/2 stk mango

1/2 stk løk

1 stk paprika

Pinjekjerner (ristet i en tørr kjele)

1/4 stk agurk

3 stk store tomater

2 ss pesto

Kutt opp grønnsakene til en salatblanding og ha i en bolle. Kok pasta og rist pinjekjerner i en tørr kjele på ganske høy varme. Ha pasta i salaten og tilsett pesto.

 

Guacamole

1-2 stk avokado

Ca ½ stk lime

½ chili

½ rødløk

1-2 tomater 

Salt og pepper

Mos avokado. Hakk chili, rødløk og lime og tilsett til avokadoen. Smak til med salt, pepper og lime.

 

Tomatsalsa

2-4 stk tomater

1/2- 1 stk rødløk

1-2 ss sweet chilisaus 

Kutt tomat og rødløk i små biter og tilsett sweet chilisaus. Søk i søkerfeltet for oppskrift på sweet chilisaus uten sukker. 

SONY DSC

SONY DSC

Tortillapizza

Hei, 

En enkel og rask pizzavariant til lunsj? Supert om du har igjen noen tacolefser, eller har lyst på en annen type pizza. Topp med favorittfyllet, og 10 minutter senere er det klart! Lag gjerne tacolefsene selv, du finner oppskrift på bloggen. 

SONY DSC
Tortillapizza

Tacolefser

Pesto

Skinke

Ost

Avokado

Cherrytomater

Frisk basilikum

1. Forvarm ovnen til 200 grader. Finn fram en stekeplate kledd med bakepapir og legg tacolefser på. 

2. Smør på et lag med pesto, deretter revet skinke og ost på toppen. Stek midt i ovnen i 7-10 minutter. 

3. Topp med basilikum, tomater og avokado. 

SONY DSC

Bananpannekaker på 5 minutter!

  • Skrevet 12.04.2016 klokka 10:00
  • Kategori: Pannekaker

Heisann,

Disse bananpannekakene blir du hekta på! De inneholder bare tre ingredienser, og lages på 5 minutter. Perfekt treningsmat! 

SONY DSC

SONY DSC
Bananpannekaker (Gir 5-6 lapper)

1 stk banan

1 dl havregryn

2 stk egg

Miks alt i en blender og hell til lapper i en stekepanne med olje. Stek til de har fått en fin farge. Topp med det du vil! Jeg hadde på cottage cheese og bringebær.

SONY DSC

SONY DSC

Tomatsuppe med smilende egg

  • Skrevet 11.04.2016 klokka 13:00
  • Kategori: Suppe

Hei, 

Ny uke og kanskje hjemmelaget tomatsuppe står på menyen? 

Hjemmelaget tomatsuppe er så godt og ikke minst enkelt å lage. Hvis du ikke har prøvd hjemmelaget tomatsuppe før, er det bare å hive seg rundt. Det er virkelig å anbefale! Suppen lages ferdig på 15 minutter, og med egg og grovt brød til får du i deg masse gode næringsstoffer. Jeg lager alltid en stor porsjon, så har jeg en rask og god lunsj rett etter trening :)

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
Tomatsuppe (4 porsjoner)

1 stk rødløk

2 fedd hvitløk

1 stk chili

2 bokser hermetiske tomater

2 ss tomatpuré

2 ss hakket soltørkede tomater (ca 6 stk)

½ ss brunt sukker

7 ½ dl vann (eller 10 dl for mer flytende)

2 stk terninger av grønnsaksbuljong

Salt og pepper

½ ss balsamicoeddik

Basilikum

Egg

Creme faiche

 

  1. Finhakk rødløk, chili, hvitløk og soltørkede tomater. Finn med en gryte og fres rødløken til den er blank og myk. Tilsett hvitløk, chili og soltørkede tomater mot slutten.
  2. Ha tomatpureén i gryta og la det surre sammen. Tilsett så boksene med hermetiske tomater. Kok opp.
  3. Tilsett grønnsaksbuljong, vann balsamicoeddik, brunt sukker og salt og pepper Kok opp. Smak til suppen. Tomatsmaken skal være dominerende.
  4. La suppen koke videre på middels varme.
  5. Sett på en annen gryte med vann til eggene imens. Kok egg etter hvordan du vil de skal være selv, jeg bruker 8 minutter, så de er i overgangen mellom smilende og hardkokt.
  6. Når egget begynner å nærme seg slutten, kjør suppen med en stavmikser eller lignende, så suppen blir jevn og glatt. Tilsett mer vann eller kraft om suppen er for tykk.

 

Server suppen med en dæsj creme fraiche, egg, basilikum og grovt brød til. Eventuelt kan du koke opp pasta og ha i suppen.

SONY DSC

Sunn dessertpai med vaniljekesam, bringebær og mango

  • Skrevet 09.04.2016 klokka 12:30
  • Kategori: Dessert

Hei,

Duften av hjemmelaget pai på kjøkkenet er herlig! Jeg fikk lyst på noe godt i går kveld, så da mikset jeg sammen en sunnere paibunn på noen minutter og satte i ovnen. Raskt og utrolig godt. Disse kommer det definitivt til å bli lagd mer av! 

SONY DSC

SONY DSC
Sunn dessertpai med vaniljekesam, bringebær og mango (Gir 2-3 små paier) 

Paibunn

85 g hvetemel

30 gram havregryn

25 gram smør

1 ss honning

1 egg

 

Fyll

Vaniljekesam eller vaniljeyoghurt

Bringebær

Mango

Evt flytende karamell eller lemon curd

  1. Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme. Smelt smør og honning. Ha et egg i en bakebolle. Visp lett og bland inn mel og havregryn. Tilsett smøret og honningen. Rør sammen den litt klissete deigen.
  2. Smør 2-3 små paiformer med smør. Fukt hendene og klem deigen utover formene (med fuktige hender fester ikke deigen seg til fingrene).
  3. Stek i 15-20 minutter midt i ovnen til den er gylden.
  4. Avkjøl og fyll paien med vaniljekesam, bringebær og mango. 

SONY DSC

SONY DSC

 

Ytrefilet av lam med potetblomst, persillepuré, grønnsaker, sopp og supergod saus

  • Skrevet 08.04.2016 klokka 11:00
  • Kategori: Kjøtt

Hei,

Nå er skiskyttersesongen over, og det feires med et skikkelig gourmetmåltid - ytrefilet av lam med potetblomst, persillerotpuré, grønnsaker, sopp og en supergod saus. Her er det muligheter for å imponere skikkelig med fantastiske smaker! 

SONY DSC

SONY DSC
Ytrefilet av lam med potetblomst, persillepuré, grønnsaker, sopp og supergod saus (4 personer)

Ytrefilet av lam på en grønnsaksseng

1 kg ytrefilet av lam

2 stk kinesiske hvitløk

4 fedd hvitløk

½ stk rødløk

1 stk sjalottløk

¼ kvast frisk timian

¼ kvast frisk basilikum

¼ kvast frisk rosmarin

Salt og pepper

Olivenolje

Chiliolje

 

Grønnsaksseng

Til grønnsakssengen brukte jeg bare de grønnsakene jeg hadde i kjøleskapet, så her er det bare å mikse og trikse det du har.

6 stk gulrøtter

1 stk persillerot

2 stk vårløk

3 stk sjalottløk

1 stk rødløk, skjær i 4 biter

½ rød paprika, skjæres i passe biter

4 fedd hvitløk, deles i to

2 stk kinesiske hvitløk, deles i fire (kan evt bruke flere fedd hvitløk)

½ kvast rosmarin

½ kvast basilikum

½ kvast timian

Olivenolje

Chiliolje

Salt og pepper

1 ½ dl vann

 

Potetblomst

12 mellomstore poteter, i tynne skiver

1 ½ stk rødløk, i tynne skiver

2 ss smør

1 fedd hvitløk, finhakket

Frisk timian

Salt og pepper

 

Persillerotpure

5 stk persillerot

50 gram smør

Matfløte etter konsistens

Salt og pepper

 

Saus

6 ss kraft fra ytrefileten på sengen av grønnsaker

1 dl vann fra

Ca 60 gram Mutti tomatpuré på tube (1/2 tube)

1 ½ dl italiensk rødvin

½ stk rødløk fra grønnsakssengen

1 fedd hvitløk fra grønnsakssengen (2 halve)

1 ½ dl kraft fra koking av persillerot

2 ss hvit balsamicoeddik

 

Aromasopp

Skivet aromasopp

Smør

Salt og pepper

 

Fremgangsmåte

  1. Start med potetblomsten. Sett ovnen på 160 grader, over og undervarme. Skrell potetene og skjær de i tynne skiver.
  2. Smelt smør og ha i finhakket hvitløk og frisk timian i.
  3. Finn fram en stekeplate og dekk med aluminiumsfolie. Legg lag på lag med fire potetskiver nederst, deretter pensle med smørblandingen og rødløk oppå. Avslutt med poteter og enden av poteten i midten for å lage en blomst (jeg hadde tre lag med poteter, og to lag med løk). Krydre med salt og pepper på toppen.
  4. Sett inn midt i ovnen. Potetene skal stekes i ca 50 minutter, til de er møre.
  5. Mens potetene stekes skjæres grønnsakene opp og legges i en ildfast form. Ha på olje, vann og krydre. Sett inn på nederste rille i ovnen (under potetene).
  6. Nå er potetene og grønnsakene i ovnen, og da er det tid for ytrefileten. Skyll ytrefileten i vann og tørk lett av vannet. Gni ytrefileten med hvitløk, rødløk, sjalottløk, timian, basilikum og rosmarin. Krydre med pepper og salt, og la den ligge i 15 minutter i romtemperatur. Stek kjøttet i olivenolje i ca halvannet minutter på hver side.
  7. Ta ut formen med grønnsaker og legg kjøttet oppå sengen av grønnsaker. Stikk et steketermometer i den tykkeste fileten. Sett potetene ned på nederste rille og sett inn ytrefileten på grønnsakssengen midt i ovnen (potetene kan stå nederst til alt er klart). Stek videre ved 160 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 65 grader, etter ca 15 minutter.
  8. Skrell persilleroten og kutt i biter. Kok møre i lettsaltet vann. Ta opp persilleroten fra vannet, men ikke hell av vannet (1 ½ dl skal brukes til sausen!). Ha persilleroten i en foodprosessor og kjør sammen med smør og matfløte. Spe på med matfløte til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
  9. Etter 15 minutter tas kjøttet ut. La det hvile under aluminiumsfolie i ca 10 minutter mens du gjør ferdig sausen og soppen. Skjær kjøttet opp i passende biter.
  10. Skjær opp aromasopp og stek det sammen med smør, salt og pepper i en stekepanne.
  11. Ha alle ingrediensene til sausen i en kjele og kok opp. La det koke kraftig i 2-3 minutter med omrøring. Sil sausen og server.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Happy World Health Day 2016!

  • Skrevet 07.04.2016 klokka 10:00
  • Kategori: Ukens tips

Hei, 

Gode næringsstoffer, aktivitet, vitaminer, sport, balanse, sunn mat, action, bra mat, godt humør - alt dette er gode ingredenser til et sunt liv. Be healthy!


 

I dag er det verdens helsedag! Dagen er opprettet av WHO, Verdens helseorganisasjon. Hvert år er det er nytt tema som står i fokus. I fjor var det trygg mat, og i år er det fokus på bekjempelse av diabetes. Diabetes er den alvorlig sykdom som skylder mangel på insulin, og for mange nedsatt insulinvirkning. De siste årene har WHO sett en eksplosiv utvikling, både på verdensbasis og her i landet. I tillegg til arv, så spiller overvekt og fysisk inaktivitet en rolle. 

Å spise sunt og være aktiv trenger ikke være komplisert eller vanskelig! Derfor vil jeg i dag dele et forslag til hvordan en sunn matdag kan se ut og en morsom intervalløkt. Det skal være enkelt og smakfullt å få i seg gode næringsstoffer. Du finner oppskriftene på dagsplanen her på bloggen. Bruk søkefeltet, så er det bare å begynne! 

Intervalløkt: Pyramideintervall 2-3-4-5-4-3-2, pause er halvparten av draget. Økten kan kjøres både i løp og på ski, gjerne staking. Økten begynner med en god oppvarming på 20-30 minutter i rolig tempo. Deretter begynner intervallene. De første dragene kan man starte i et bra tempo, men holde litt igjen. Da har man krefter til å gi på litt ekstra de siste dragene. Man starter med et to minutters drag, deretter pause som er halvparten av tiden på draget før. Deretter 3 minutters drag, 4 minutter, 5 minutter, 4 minutter, 3 minutter, 2 minutter. Så litt restitusjonsmat før man jogger seg ned i 15 minutter. Og vipps er ferdig med en knallbra økt :) Lykke til!

  SONY DSC
 

Potetblomst

  • Skrevet 06.04.2016 klokka 16:00
  • Kategori: Tilbehør

Hei, 

Det er mye morsomt man kan gjøre med poteter. Vil du imponere litt, kan jeg anbefale potetblomst! Disse gjør seg på tallerkenen. Poteter passer som tilbehør til både fugl, fisk og kjøtt. Oppskrift på en god lammerett med potetblomst kommer på fredag! 

SONY DSC

SONY DSC
Potetblomst (4 personer)

12 mellomstore poteter, i tynne skiver

1 ½ stk rødløk, i tynne skiver

2 ss smør

1 fedd hvitløk, finhakket

Frisk timian

Salt og pepper

  1. Start med potetblomsten. Sett ovnen på 180 grader, over og undervarme. Skrell potetene og skjær de i tynne skiver.
  2. Smelt smør og ha i finhakket hvitløk og frisk timian i.
  3. Finn fram en stekeplate og dekk med aluminiumsfolie. Legg lag på lag med fire potetskiver nederst, deretter pensle med smørblandingen og rødløk oppå. Avslutt med poteter og enden av poteten i midten for å lage en blomst (jeg hadde tre lag med poteter, og to lag med løk). Krydre med salt og pepper på toppen.
  4. Sett inn midt i ovnen. Potetene skal stekes i ca 50 minutter, til de er møre.

Potetblomstene kan lages på forhånd og varmes opp i ovnen rett før servering!

Havregrøt med vanilje

  • Skrevet 05.04.2016 klokka 16:29
  • Kategori: Frokost

Heisann,

Jeg er en stor fan av havregrøt, og spiser det hver morgen! Det som er så fint med havregrøt er at man kan variere og prøve ut nye varianter, så går man aldri lei. I tillegg inneholder havregrøt med topping alle næringsstoffene du trenger for å få en topp start på dagen. I dag ville jeg prøve ut noe nytt, så jeg kokte grøten med vaniljestang i. Og det ble så godt at jeg må tipse dere om det! Oppskriften finner du under :) God frokost!

SONY DSC

SONY DSC

Havregrøt med vanilje (1 porsjon)

1,5 - 2 dl havregryn

2 dl vann

2 dl melk

½ stk vaniljestang

En klype salt

Rosiner

Mango

Frosne bringebær

  1. Ha havregryn, melk, vann og salt i en kjele. Snitt vaniljestangen i to, og tilsett grøten. Kok opp.
  2. La det småkoke under omrøring til havregrøten tykner.
  3. Ta ut vaniljestangen mot slutten. Skrap gjerne ut restene av frøene om det er noe igjen. Tilsett rosinene i havregrøten mot slutten, så mykner de opp.
  4. Topp med mango og frosne bringebær

SONY DSC

SONY DSC
 

Favorittoppskrifter fra mars

  • Skrevet 01.04.2016 klokka 18:19
  • Kategori: Ukens tips

1 april!

Mars har vært en innholdsrik måned her på bloggen med VM-serie under skiskytter-VM i starten av mars, og med påskeferie i slutten. Det gjenspeiler seg også i de mest populære oppskriftene denne måneden! 

VM i Holmenkollen ble en skikkelig suksess med fire gullmedaljer, to sølv og tre bronse. Under VM hadde jeg en oppskrifts-serie her på bloggen med favorittoppskriftene til flere av de norske VM-deltakerne og andre kjente fjes. De VM-oppskriftene som ble mest lest var Spis og yts VM-matpakke/matmuffins med gulrot, squash, ost og skinke, Fanny Horn Birkeland sin iskake, Tora Berger sine vafler og Tiril Eckhoff sin exotiske havregrøt.

Rett etter VM var det en liten uke før påskeferien startet! I påsken er det lov å kose seg litt ekstra, så da delte jeg ulike påskefavoritter. Påskesmoothien, Kvikklunsjkaken og havrerundstykker med egg i ble de mest leste. 

Under er link til oppskriftene:

Tiril Eckhoffs exotiske havregrøthttp://spisogyt.blogg.no/1457107961_tiril_kampenhaug_eckh.html

Fanny Horn Birkeland sin daim-iskakehttp://spisogyt.blogg.no/1457108486_fanny_horn_birkeland_.html

Eltefrie havrerundstykker med egg i http://spisogyt.blogg.no/1459001777_havrerundstykke_med_e.html

VMs beste matpakke http://spisogyt.blogg.no/1457107844_vms_beste_matpakke.html

Tora Bergers gullvafler http://spisogyt.blogg.no/1456865953_tora_bergers_gullvafl.html

Matmuffins med gulrot, squash, ost og skinkehttp://spisogyt.blogg.no/1456750186_matmuffins_med_gulrot.html

Kvikklunsjkakehttp://spisogyt.blogg.no/1458590990_kvikklunsjkake.html

Påskesmoothiehttp://spisogyt.blogg.no/1457543786_pskesmoothie.html

Kyllingrull med brokkolipuré http://spisogyt.blogg.no/1458329385_kyllingrull_med_brokk.html

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits