Pai med spinat, kylling og soltørkede tomater

Hei, 

Dette er min favorittpai! Pai er så enkelt å lage og man kan fylle den med masse godsaker! Jeg fylte min med kylling, spinat og soltørkede tomater. Jeg lager alltid en stor porsjon, så jeg har en næringsrik lunsj lett tilgjengelig når jeg kommer hjem fra trening dagen etter :) Paien inneholder blant annet 5 egg. Egg er spesielt en viktig matvare for aktive. Egg inneholder alle næringsstoffer som trengs for å bygge en kylling - og alt mennesket trenger av næringsstoffer bortsett fra vitamin C. I tillegg gir egg en god metthetsfølelse, så du holder helt til neste mellommåltid :) Du kan også bytte ut litt av hvetemelet med havremel eller sammalt hvete for en grovere variant. 

SONY DSC

SONY DSC
Pai med spinat, kylling og soltørkede tomater (4 personer)

Paibunn:

150 gram smør

200 gram hvetemel

2 ss vann

 

Fyll:

600 gram kyllingfilet

Rapsolje til steking

1 stk rødløk

200 gram fersk spinat

2 ss hakkede soltørkede tomater

5 stk egg

3 dl melk

1 ts salt

En klype kajennepepper (vær forsiktig med mengden, kan evt sløyfes)

½ ts pepper

Revet ost

  1. Smuldre smør og mel. Tilsett vann til en smidig deig. La deigen hvile kaldt i ca 30 minutter.
  2. Forvarm ovnen til 200 grader. Trykk deigen ut i en paiform (ca 32 cm i diameter. Hvis du ikke har det, kan du benytte en som har høye kanter). Prikk bunnen med en gaffel og stek til den er så vidt gyllen, ca 15-20 minutter (avhengig av ovn).
  3. Skjær opp kyllingen i biter og finhakk løk og soltørkede tomater. Stek kyllingen og løken i en stekepanne med olje. Tilsett soltørkede tomater og spinat. La det surre til spinaten mykner og er godt blandet. Fordel alt utover den forstekte bunnen.
  4. Visp sammen egg, melk, salt, pepper og kajennepepper i en bolle. Hell det over blandingen som ligger i paibunnen og strø revet ost på toppen. Stek paien videre på 200 grader i ca 25 minutter til den er gyllen.

Serveres med en frisk salat, tomater, pesto og balsamico. Se oppskrift på hjemmelaget pesto på bloggen.

SONY DSC

Varm sjokolade

  • Skrevet 28.03.2016 klokka 10:00
  • Kategori: Varm drikke

SONY DSC
Varm sjokolade (Oppskriften gir 2 kopper)

1 plate mørk eller lys kokesjokolade

3-4 dl melk

Evt saften av 1 stk appelsin for en syrligere variant. 

 

Ha kokesjokolade og melk i en kjele og la det smelte og koke opp. Hvis du ønsker en syrligere variant kan du prøve med saften av en appelsin også oppi. 

SONY DSC

Havrerundstykke med egg

  • Skrevet 27.03.2016 klokka 13:10
  • Kategori: Brød

Heisann,

I dag slår jeg til med noen fancy rundstykker her: havrerundstykker med egg i. To fluer i en smekk! Egget blir som hardkokt når det stekes i ovnen med rundstykkene. Jeg lagde noen med egg og noen uten. Anbefales å serveres til lunsj etter en bra treningsøkt, og med pesto under egget :)

SONY DSC
SONY DSC
Havrerundstykker med egg (Oppskriften gir ca 10 rundstykker)

390 gram hvetemel

210 gram havregryn

¼ ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ts honning

4 dl romtemperert vann

Sesamfrø eller valmuefrø (på toppen)

Egg i midten

 

  1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle og rør godt sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
  2. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
  3. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppå. Strekk deigen ut med hendene til et rektangel og brett deigen inn mot midten et par ganger.
  4. Legg deigen med brettekanten ned mot kjøkkenbenken og la den etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter.
  5. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever. Sett inn et stekbrett eller bakestein/pizzastein i ovnen.
  6. Når deigen er ferdig med å etterheve deles deigen opp i 10-12 biter. Flett eller lag en rund sirkel, og sett et egg oppi. Jeg stakk hull på egget med en knappenål for å sikre at det ikke sprekker i ovnen. Pensle rundstykkene med litt vann/egg og ha over sesamfrø eller valmuefrø. Sett rundstykkene på det varme stekebrettet eller steinen. Sett rett inn i ovnen igjen. Runstykkene stekes i 10-15 minutter. Avkjøles før servering!

SONY DSC

Vaffeldagen 2016!

  • Skrevet 25.03.2016 klokka 09:00
  • Kategori: Vafler

Hei, 

I dag er den store vaffeldagen, og det må feires her på Spis og yt! Oppskriften under er Tora Berger sin, og er en stor favoritt hos meg. I år kommer vaffeldagen i påsken, så da går det an å toppe vaffelen med for eksempel vaniljekesam og appelsin. 

Ha en strålende vaffeldag!

SONY DSC
Vafler (Oppskriften gir ca 8-10 vafler, avhengig av størrelse)

4 dl hvetemel

3 dl melk

1 dl rømme

4 egg

100 g smeltet smør

5 ss sukker

1 ts bakepulver

1 ts kardemomme

 

Rør sammen og la røren stå en liten stund (ca 30 minutter) før steking. I tillegg til å toppe de med rømme, syltetøty og frisk bær, kan man gjøre de mer påskete med appelsin på! 

SONY DSC

 

Årets påskekake - Kvikklunsjkake

  • Skrevet 23.03.2016 klokka 13:07
  • Kategori: Kaker

Hei, 

Årets påskekake er kvikklunsjkake! Kvikk Lunsj er for meg påskesjokoladen, så da måtte jeg lage en kake med den. Bak Kvikk Lunsjen gjemmer det seg en saftig sjokoladekake med bringebærfyll og sjokoladeglasur. Namnam! I påsken er det lov til å unne seg litt ekstra, og nå som det nærmer seg Norgesmesterskapet er det bare bra å fylle på med karbohydrater :)

SONY DSC


SONY DSC
Kvikklunsjkake

Kakebunn:

200 gram margarin

4 ss bakekakao

4,5 dl sukker (405 gram)

2 dl vann

1,5 dl kulturmelk

4,5 dl hvetemel (270 gram)

½ ts salt

1 ts natron

2 egg

 

Glasur:

250 gram margarin

1 plate kokesjokolade

½ pakke melis

½ ts bakekakao

4 ts vaniljesukker

1 egg

 

Bringebærfyll (kan sløyfes)

180 gram frosne bringebær (tinte)

25 g vann

33 g eggehvite

60 g sukker

1 stk gelatinplater

50 g kremfløte

 

Pynt

6 pakker Kvikk Lunsj

Nonstop eller påskekyllinger

 

Fremgangsmåte

Glasur

  1. Smelt margarin og kokesjokolade sammen. Tilsett resten av ingrediensene og rør egget hardt i. La den stå i 40 minutter i kjøleskapet, så den blir kald og stiv.

Bringebærfyll 

  1. Sett bringebærene ut til tining. Kjør de tinte bringebærene i en food prosessor. Ha blandingen i en sikt for å sile bort steinene. Du skal bruke den glatte og fine puréen uten steiner til moussen.
  2. Legg gelatinplaten i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp bringebærpuréen. Skvis ut vannet av gelatinplaten og la den smelte i bringebærpuréen. Sett i kjøleskapet til avkjøling mens resten lages (rør med jevne mellomrom)
  3. Kok opp 50 gram sukker (spar 10 gram til etterpå) og vann til det koker godt og bobler.
  4. Mens vann og sukker kokes piskes eggehvitene og 10 gram sukker til stiv marengs. Hell sukkerblandingen i marengsen, og pisk den til den er kald. Hell i bringebærblandingen og blad det ordentlig.
  5. Pisk fløten lett og bland sammen med resten av blandingen. Sett i kjøleskapet og la det bli stivt.

Bunn

  1. Ha margarin og kakaopulver i en kjele og la det smelte sammen.
  2. Ha blandingen over i en bakebolle og tilsett resten av ingrediensene. Sikt gjerne hvetemelet inn i deigen. Ha deigen i en smurt rund form (for eksmepel 24 cm i diameter). Stekes ved 180 grader i ca 30 minutter.

Montering

  1. Avkjøl kaken og del den i tre. Smør på bringebærmousse mellom hvert av lagene. Hvis du ikke har bringebærmousse, kan du ta litt av glasuren og ha mellom, eller bare ha sjokoladekaken. Ha på godt med glasur rundt kaken og fest kvikk lunsj langs sidene. Pynt med NonStop eller annen pynt på toppen. Knyt en sløyfe rundt og server!

SONY DSC

Påskesmoothie

  • Skrevet 22.03.2016 klokka 08:00
  • Kategori: Smoothie

Hei, 

Start dagen med en frisk og gul påskesmoothie! 

SONY DSC

SONY DSC
Påskesmoothie - Mango og appelsin (Oppskriften gir 1 stort glass)

½ stk mango

1 stk appelsin

0,5 dl appelsinjuice

Skjær av skallet på mango og appelsin, og ha de i en food prosessor sammen med appelsinjuicen. Kjør sammen og server! 

SONY DSC

Påskedessert

  • Skrevet 21.03.2016 klokka 11:00
  • Kategori: Dessert

Hei,

Kvikk Lunsj og appelsin hører påsken til, så hva med å servere en rask og veldig god dessert med Kvikk Lunsj, appelsin og vaniljekesam?  

SONY DSC
Påskedessert - 2 personer

2 pakker Kvikk Lunsj

1 stk appelsin

1 boks vaniljekesam

 

Hakk opp to remser kvikk lunsj i biter og legg nederst i et glass. Legg et lag med vaniljekesam oppå og pynt med oppskåret appelsin og en kvikk lunsj. 

SONY DSC

Ostekake med friskt skogsbærlokk

  • Skrevet 20.03.2016 klokka 13:00
  • Kategori: Kaker

Hei,

Nå er påskeferie! Etter lange dager ute i snøen er det deilig å avslutte med en god middag og dessert med familie og venner. Og da er denne kaken midt i blinken. Med et deilig skogsbærlokk blir den friskere enn andre ostekaker. Oppskriften er inspirert av det søte liv sine ostekaker.  

God påske!

SONY DSC


SONY DSC
Ostekake med skogsbær

Kjeksbunn:

250 gram digestive

100 g smeltet smør

 

Ostefyll:

1 boks rømme (3 dl)

200 gram philadelphia kremost

100 g melis

1 ts vaniljesukker

3 dl kremfløte

1 pakke sitrongelépulver

2,5 dl kokende vann

 

Skogsbærlokk:

300 gram frossen skogsbærblanding

Sukker

1 pakke blåbærgelépulver

2 dl vann

  1. Knus kjeksen i en plastikkpose til alt er smuldret opp.
  2. Smelt smør og bland kjeksen og smøret.
  3. Ha bunnen i en rund form (26 cm i diameter) og klem kjeksen ned i bunnen og klem godt inn mot kantene. Sett formen inn i kjøleskapet mens fyllet lages.
  4. Løs opp sitrongelépulveret i kokende vann. Avkjøl til den er kald, men flytende.
  5. Pisk sammen kremost, rømme, melis og vaniljesukker i en bolle.
  6. Pisk kremfløten stiv i en annen bolle og ha den inn i blandingen med kremost, rømme, melis og vaniljesukker. Pisk det sammen, så alt er godt blandet.
  7. Ha den avkjølte geléen i bollen og pisk sammen.
  8. Hell fyllet i kakeformen og sett kaken i kjøleskapet for å stivne (5-6 timer).
  9. Løs opp blåbærgelépulveret i kokende vann. Avkjøl til den er kald, men flytende.
  10. La de frosne skogsbærene ligge ute i romtemperatur, så de tiner. Legg bærene oppå ostekaken og strø over litt sukker.
  11. Hell den avkjølte geléen over skogsbærene og sett tilbake i kjøleskapet til lokket har stivnet. Skjær forsiktig med en kniv rundt kaken før kakeringen fjernes.

Lag gjerne kaken dagen i forveien.

SONY DSC

Spis deg i toppform!

  • Skrevet 19.03.2016 klokka 10:03
  • Kategori: Ukens tips

Heisann,

Siste uken i mars er det klart for Norgesmesterskapet i skiskyting, og i den anledning tenkte jeg å dele mine tips til å spise seg i toppform. Gode og bevisste matvaner i ukene før konkurranse kan gi deg et ekstra løft!

  1. Spis bra og nok! Kroppen trenger karbohydrater, protein, fett, vitaminer og mineraler. Det får man gjennom sunne og varierte måltider. Når man skal komme i form handler det for mange om å bygge overskudd og trappe ned på treningsmengden. Det betyr mer fri, og da er det ekstra viktig å bevare matvanene og passe på å spise nok! Bruk heller den ekstra fritiden til å gjøre måltidene ekstra fargerike og fristende.

 

  1. Ekstra karbohydrater: Spis nok karbohydrater under og rett etter trening. Begynn en uke før med å fylle opp kroppen med karbohydrater, så kroppen har masse energi på lager. Gode kilder er banan, brød, pasta/ris og poteter.

 

  1. Boost immunforsvaret: Få i deg nok antioksidanter og c-vitamin, så immunforsvaret holdes sterkt! Appelsinene er på sitt beste og billigste for tiden.

 

  1. Spis det som funker: Ikke eksperimenter for mye, og hold deg til matvarer du vet fungerer for kroppen din.

 

  1. Drikk rikelig med væske! Både for væskebalansen, men også for å ta opp næringsstoffene. Fyll på med salter fra for eksempel Farris de siste dagen før konkurranse.

 

  1. Og aller viktigst: kos deg med maten! Spis det du har lyst på. Pass på å beholde de gode hovedmåltidene, og kos deg gjerne litt ekstra etterpå! 

Kyllingrull med brokkolipuré

  • Skrevet 18.03.2016 klokka 20:29
  • Kategori: Fugl

Hei, 

Denne kyllingretten kan jeg anbefale i påsken! Masse gode og sunne smaker.

SONY DSC SONY DSC
Kyllingrull med brokkolipuré

Kylling:

4 stk kyllingbryst

1 pakke spekeskinke

Pesto

Frisk basilikum

Brokkolipuré:

1 stk brokkoli

1 ss smør

Melk til ønsket konsistens

Salt og pepper

Salat:

Salat

Paprika

Granateple

  1. Forvarm ovnen 180 grader. til Legg aluminiumsfolie på benken og legg først spekeskine på den. Deretter smør et lag med pesto oppå spekeskinken og legg basilikumblader oppå. Legg til slutt kyllingen oppå det hele og bruk aluminiumsfolien til å brette spekeskinken godt rundt kyllingen. Pakk den tett inn i aluminiumsfolien og sett i midt i ovnen i ca 30 minutter, til kyllingen er gjennomstekt.
  2. Sett på en kjele med lettsaltet vann. Del brokkoli i buketter og kok i vannet til de er møre. Hell av vannet. La brokkolien stå litt til på platen for å la vannet fordampe. Ha brokkolien i en food prosessor/blender. Tilsett smør og melk til ønsket konsistens (det trengs ikke mye). Kjør sammen til det blir en fin puré. Smak til med salt og pepper.
  3. Lag salaten og legg på tallerkenen. Ta ut kyllingen fra ovnen og skjær den i skiver. Legg skivene oppå salaten og ha brokkolipuré oppå hver kyllingbit. Strø granateple rundt. 

SONY DSC
 

Rosa smoothie

  • Skrevet 16.03.2016 klokka 14:08
  • Kategori: Smoothie

Hei, 

En frisk og rosa smoothie med masse deilig frukt i dag! 

SONY DSC

SONY DSC Rosa smoothie - 2 store glass

1 stk eple

1 stor neve frosne blåbær

Frosne jordbær

1 stk banan

1 stk appelsin

4-5 ss yoghurt

Skjær opp eple, banan og appelsin. Ha alt i en blender og kjør sammen med yoghurt til passe konsistens. Serveres kald!

Ingrid Landmark Tandrevolds fylte pitabrød

  • Skrevet 13.03.2016 klokka 11:00
  • Kategori: Fugl

Hei, 

I dag er det siste dag av VM i Oslo, så derfor tenkte jeg det var fint å avslutte med oppskriften til en av de våre kommende skiskytterstjerner, Ingrid Landmark Tandrevold. Ingrid er VM-reserve og en del av juniorlandslaget i skiskyting. Hun har allerede rukket å få med seg flere medaljer hjem fra Norgesmesterskap, junior-VM og Europamesterskap. Ingrids ekstra gode lunsj/ekstra enkel middag er pitabrød eller tortilla fylt med kylling i mangosaus og andre godsaker! Jeg har testet den ut, og den anbefales på det sterkeste!

Foto: Norges skiskytterforbund /Spis og yt

SONY DSC Kylling i mangosaus - Ekstra god lunsj/ekstra enkel middag

Kylling i mangosaus:

3-4 kyllingfileter

1 mango

1 boks hakkede tomater

½ lime

½ chili

1 løk

1 paprika

Salt, pepper, spisskummen, paprikakrydder, koriander

1 stk kyllingbuljong

 

Guacamole:

2 avokado

½ lime

½ chili

1-2 tomater (middels str)

½ løk

Salt, pepper

(til alle løk- og tomathatere; man smaker verken løk eller tomat!! Det blir bare digg, jeg lover!)

 

Ellers:

Pitabrød/tortilla

Rømme

Nachochips

Ost

Grønnsaker etter hva man har (for eksempel vanlig salat, sukkererter, agurk, mer paprika, mais)

 

  1. Skjær opp kylling i små biter, og brun den i en panne med olje og de nevnte krydderne. Legg til side
  2. Kutt løk, paprika og chili (kutt opp hele chilien og bruk halve nå og resten i guacamolen) i biter, og la det steke på medium varme mens du lager mangosausen.
  3. Kutt opp en mango og bland det sammen med en boks hakkede tomater, saften av en halv lime, salt, pepper og de samme krydderne som du brukte på kyllingen. Pulveriser kyllingbuljong og ha det i sausen. Mos det litt med stavmikser, men gjerne la det være litt biter av mango igjen. Smak til balansen mellom salt, surt og søtt med salt, sukker og evt mer limesaft.
  4. Hell sausen over i pannen med løk, paprika og chili og tilsett kyllingen. La putre på lav varme til kyllingen er gjennomstekt.
  5. Bland sammen kuttet løk, tomat, avokado, chili, limesaft, salt og pepper i stavmikseren til en guacamole.
  6. Riv ost og sett fra det du har av grønnsaker tilgjengelig. Sukkererter, agurk, mer paprika, mais etc.
  7. Varm tortillas eller pitabrød (eller lag dem selv om du er en skikkelig flinkiss) og overfyll dem med mangokyllingen, rømme, ost, guacamole og grønnsaker :)SONY DSC
     

Seierskake fra Fredrik Solbakk Andersen

  • Skrevet 12.03.2016 klokka 19:17
  • Kategori: Kaker

Hei, 

GULL!! For en start på helgen! I går tok kvinnene gull på stafetten og i dag var det herrenes tur å ta steget opp på toppen av seierspallen. Det på feires med en skikkelig VM-kake i norske farger! 

Fredrik Solbakk Andersen (blogger på letsbake.no) er med i årets sesong av Hele Norge Baker som er å se på TV for tiden. Fredrik er utrolig dyktig, og lager de flotteste kaker! VM har vært en stor suksess for Norge, og Fredrik har delt sin seierskake med Spis og yt. Besøk han på bloggen letsbake.no og letsbake.no på Instagram og Facebook! Oppskriften finner du under, men detaljert fremgangsmåte med bilder ligger på Fredrik sin blogg. Anbefaler deg å ta en tur innom!

Bilder og oppskrift er fra Fredrik sin blogg.



Seierskake fra Fredrik Solbakk Andersen 

Sukkerbrød

4 romtempererte egg

160 gram sukker

120 gram hvetemel

40 gram potetmel

1 ss kokende vann

  1. Pisk egg og sukker på høy hastighet i 10 minutter, tilsett 1 ss kokende vann, og skru ned hastigheten til lav/medium, og pisk i 5 minutter til.
  2. Sikt inn mel og potetmel, og ha røren i en form á 20 cm, kledd med bakepapir.
  3. Stek på 180 grader i ca 40 minutter. Avkjøles i romtemperatur

Vaniljekrem

300 + 50 gram H-melk

60 gram sukker

1 vaniljestang

2 eggeplommer

30 gram maizenna

1,5 gelatinplate

300 gram kremfløte

  1. Du får den aller beste smaken hvis du koker opp 300 gram melk, sukker og både frøene og selve vaniljestangen dagen før, og lar melken ligge og trekke til deg smaken fra vaniljestangen over natten. Hvis du ikke har tid til dette, koker du bare opp blandingen og lar den trekke i 20 minutter, før du varmer den opp igjen. Uansett hvilken metode du bruker, må du varme opp melken igjen før bruk.
  2. Legg gelantinplatene i kaldt vann. Rør sammen maizenna og 50 gram melk, tilsett eggeplommene. Hell den varme melken litt og litt over eggeblandingen. Ikke hell i for mye om gangen, da skiller deg seg. Ha så blandingen tilbake i kjelen, og kok opp til blandingen tykner. Når den tykner, lar du den koke i 1 minutt til. Klem ut vannet av gelantinplatene, og løs de opp i den varme kremen. Ha kremen i en ny bolle, og dekk til med plast. La avkjøle seg til 20-25 grader
  3. Pisk fløten stiv, og vend den forsiktig inni den avkjølte vaniljekremen. Avkjøl i kjøleskapet i et par timer.

Sukkerlake 

300 gram vann

1 vaniljestang

saften og skall av en sitron

100 gram sukker

         1. Skrap ut frøene av vaniljestangen, og kok opp frøene og selve vaniljestangen med resten av ingrediensene. Avkjøl

Montering

500 gram marsipan

1 kurv jordbær

1 kurv blåbær

3 dl kremfløte

  1. Del sukkerbrødet i tre, legg første lag på et serveringsfat, og dynk godt med sukkerlaken. Fordel litt av vaniljekremen over, og legg over litt kuttede jordbær. Ha på neste lag med sukkerbrød, dynk godt, ha på vaniljekrem og jordbær. Legg på siste laget med sukkerbrød.
  2. Pisk fløten til krem, og dekk hele kaken med krem. La den stå i kjøleskap i ca 1 time, eller over natten. Da får den stå å trekke litt, slik at den blir både saftigere, og smakene får utvikle seg. Kjevle ut marsipanen, og dekk hele kaken med marsipan. Du kan åpne marsipanlokket, og pynte med bær og krem.



SJEKK letsbake.no!

Fanny Horn Birkeland daim-iskake

  • Skrevet 11.03.2016 klokka 09:20
  • Kategori: Kaker

Hei, 

Fanny stiller med både favorittmiddagen og favorittkaken. Sjekk ut hennes favorittpizza under kategorien middag - pizza og pai. I dag er det kvinnenes stafett, og forhåpentligvis kan vi feire med Fanny sin daim-iskake! 

SONY DSC

SONY DSC Fanny Horn Birkeland daim-iskake (Rundform 30 cm diameter)

4 egg

300 g sukker

150 g mandler

3 dl kremfløte

2 stk dobbel-daim (2 pk)

 

Del 1:

4 eggehviter og 200 gram sukker piskes sammen. 150 gram mandler med skall kvernes mhelt fint i en blender. Bland inn de kvernede mandlene i røren og tilsett evt, litt mel (1-2 spiseskjeer).

Smør en rundform (30 cm diameter) og hell oppi mandelrøren. Stekes i 35-40 minutter på 200 grader. Kaken kjøles ned etter steking.

 

Del 2:

4 eggeplommer og 100 gram sukker stivpiskes for seg. Det samme gjøres med kremfløten. Pass på at kremfløte piskes akkurat riktig lenge (dersom for lenge - resultatet blir smør,) skal kunne "snus på hodet" uten at kremen faller ut av bollen. Forsiktig røres de to rørene sammen med en skje til en jevn blanding. Hakk opp halvparten av daimen i passe biter og bland inn i røren.

Blandingen (som er hjemmelaget is) helles over den kalde mandelbunnen i rundformen. Hakk opp resten av daimen og strø over kaken.

Kaken settes hel i fryseren, og er klar så fort isen har stivnet (ca 3 timer.)

Tips: Kaken bør lages dagen i forveien, siden den krever litt tid i fryseren.

SONY DSC


SONY DSC

Vetle Sjåstad Christiansens torskemiddag

Hei, 

Vetle Sjåstad Christiansen er en av våre kommende skiskytterstjerner. Han har vært en del av elitelaget i skiskyting, men valgte i år å gå over til privatlaget Team Mesterbakeren. Vetle var akkurat med på Europamesterskapet i Russland hvor han blant annet tok med seg en bronse og en 4 plass. I dag går han IBU cup i Martell i Italia, mens herrene i VM går normalprogram. Lykke til :)


Foto: www.skiskyting.no / Spis og yt
SONY DSC
Vetle Sjåstad Christiansens favorittmiddag - Torsk med bacon og søtpotetpuré (2 personer)

Lettsaltet torsk (500 g)

1 pakke bacon

Salat

Salat

Avokado

Tomat

Paprika

Søtpotetpuré

1 stk søtpotet

En skvett melk

1 ss smør

Salt og pepper

  1. Skrell søtpoteten og del den i små biter. Sett på en kjele med vann og kok til søtpotetene er møre (ca 8-10 minutter). Ha de ferdigkokte søtpotet-terningene i en foodprosessor sammen med smør og en skvett melk. Kjør sammen. Spe eventuelt på med mer melk for ønsket konsistens.
  2. Del torsken opp i filetstykker. Kok opp vann og deretter skru av platen. Sett platen til side og la torsken trekke i 7-15 minutter avhengig av størrelse.
  3. Skjær opp ingrediensene som er ønsket til en god salat. For eksempel salat, avokado, tomat og paprika.
  4. Skjær bacon i små biter og stek i en stekepanne med olje.

SONY DSC

 

Gull-Tirils exotiske havregrøt

  • Skrevet 09.03.2016 klokka 12:10
  • Kategori: Frokost

Heihei, 

Spis som verdensmesteren! I dag er det klart for kvinnenes normalprogram 13:00 og gulljenta, Tiril, har delt sin vanlige frokost med Spis og yt. "Min vanlige frokost hjemme er havregrøt med store havregryn, litt salt og litt mer vaniljesukker. Toppes med frosne bær, cottage cheese, noen chiafrø/valnøtter/eller frukt for å få den litt exotisk! Og voila, en lettvint grøt. ENJOY!!" Lykke til på normalen!

    Foto: Mattis Sandblad, VG / Kristin Hjelstuen, Spis og yt / Bjørn Langsem, Dagbladet
SONY DSC Tirils Kampenhaug Eckhoffs exotiske havregrøt - 1 porsjon

1,5 dl store havregryn

1,5 dl vann

1,5 dl melk

Litt salt (ca ¼ ts)

Litt mer vaniljesukker (Ca ½ - 1 ts)

1 neve frosne blåbær

1-2 ss cottage cheese

Chia frø/valnøtter/frukt

"Min vanlige frokost hjemme er havregrøt med store havregryn, litt salt og litt mer vaniljesukker, kokt ferdig med litt melk også tilslutt tilsetter jeg frosne blåbær, så de tiner og voila, en lettvint grøt og så kan man tilsette litt cottage cheese og noen chia frø/valnøtter/ eller frukt for for å få det litt exotisk, enjoy!!"

SONY DSC

SONY DSC

 

VMs beste matpakke!

Hei, 

Pakk sekken og gjør deg klar for morgendagens normaldistanse med VMs beste matpakke: eltefrie rundstykker med godt pålegg, kakao, appelsin, sjokolade, matmuffins og selvfølgelig et norsk flagg. Klar for å heie!

SONY DSC


SONY DSC

VMs beste matpakke!

Eltefrie rundstykker

500 g grovbakstmel hvete og rug (kan erstattes med totalt 500 gram av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug)

50 g solsikkekjerner

50 g sesamfrø

½ ts tørrgjær

1 ts salt

4 dl romtemperert vann

Solsikkekjerner eller sesamfrø på topp

  1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle. Rør sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
  2. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
  3. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppi. Strekk deigen ut med hendene til et rektangel og brett deigen inn mot midten et par ganger.
  4. Legg deigen med brettekanten ned mot kjøkkenbenken og la den etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter.
  5. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever. Sett inn et stekebrett eller bakestein/pizzastein i ovnen.
  6. Når deigen er ferdig med å etterheve, deles deigen opp i 10-12 biter. Pensle rundstykker med litt vann eller egg og ha strø over solsikkefrø eller sesamfrø. Sett rundstykkene på det varme stekebrettet eller steinen og sett rett inn i ovnen igjen. Rundstykkene stekes i 10-15 minutter. Avkjøles før servering!
  7. Smør rundstykkene med salat og godt pålegg.

Herlig kakao

1 plate mørk kokesjokolade

Ca 8 dl melk

 

Del sjokoladen i biter og ha både sjokolade og melk i en kjele. Varm opp under omrøring og spe på med mer melk etter smak.

!! Prøv også disse saftige matmuffinsene: http://spisogyt.blogg.no/1456750186_matmuffins_med_gulrot.html

SONY DSC

Muffins med blåbær og eple

  • Skrevet 07.03.2016 klokka 12:00
  • Kategori: Muffins

Hei,

I dag er det hviledag i skiskytter-VM, men det er bare å gjøre seg klar for nye løp med en knallgod blåbær- og eplemuffins! Enkel og god oppskrift :)

SONY DSC

SONY DSC
Muffins med blåbær og eple (9-10 stk)

100 g havregryn

100 gram hvetemel

150 gram sukker

100 gram smeltet smør (eller 1 dl nøytral olje)

1 stk eple, revet

2 egg

1 ½ ts bakepulver

1 dl melk

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

2 never frosne blåbær

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Bland sammen alle ingrediensene i en bakebolle og rør godt. Finn frem muffinsformer og fyll de 2/3. Stekes i 20 minutter midt i ovnen.

SONY DSC

 

Johannes Thingnes Bøs favorittrett

  • Skrevet 06.03.2016 klokka 17:51
  • Kategori: Kjøtt

Hei, 

Johannes Thingnes Bø har hatt en solid start på VM med bronse på mixed stafett og to 4 plasser på sprinten i går og jaktstarten i dag! Det ble en skikkelig duell på siste runden mellom Johannes og Emil Hegle Svendsen. Favorittretten til Johannes er burger med avokado og løkringer!


Foto: NTB Scanpix /Spis og yt
SONY DSC

SONY DSC
Johannes Thingnes Bøs favorittrett - Burger med avokado og løkringer

Hamburger (3 stk store hamburgere)

400 g karbonadekjøttdeig

½ ts salt

½ ts pepper

½ dl vann

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle og kna med hendene til alt er blandet. Form kjøttet til hamburgere og stek i en varm panne med olje eller smør.

Hamburgerbrød (Oppskriften gir 5-6 stk store hamburgerbrød)

Ca 500 g hvetemel

2,5 dl melk

1 dl vann

½ pakke tørrgjær

1 ss honning eller sukker

1 ts salt

3 ss rapsolje

Egg til pensling + sesamfrø

  1. Tilsett alle ingrediensene til gjærdeigen i en bakebolle eller kjøkkenmaskin, og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Deigen skal være elastisk og smidig. Hvis ikke tilsett mer mel eller vann dersom deigen din er klissete eller for fast.
  2. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse (60 minutter eller mer.)
  3. Hvelv deigen utover et melete bord. Del deigen i ca fem emner. Form hver bit til boller, og trykk hver av de flate med håndflaten.
  4. La brødene etterheve ca 30 minutter.
  5. Dersom hamburgerbrødene hever seg i høyden, kan du presse de forsiktig ned med håndflaten.
  6. Pensle brødene med egg og strø på sesamfrø.
  7. Stek brødene på varmluft  ved 225 grader i ca 10-12 minutter. Steketid vil variere fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden.

Avkjøl hamburgerbrødene på rist.

Løkringer:

1 stk gul løk

90 g hvetemel

50 g potetmel

1 ts bakepulver

2,5 dl farris uten smak

½ ts salt

En klype pepper

Ca 5 dl vegetabilsk olje til frityrsteking

  1. Skjær opp løk i ringer og legg de i en bolle med kaldt vann i 10-15 minutter. Tørk av ringene med papir når de er ferdige.
  2. Visp sammen hvetemel, potetmel, bakepulver, farris, salt og litt pepper i en bolle.
  3. Sett på ovnen på 100 grader slik at de klare løkringene kan legges inn i ovnen for å holde seg crispy etter fritering.
  4. Ha oljen i en gryte og varm opp på høy varme. Varm opp til 180 grader, eller hvis du ikke har termometer ser du det ved at når løkringen legges nedi så "bruser/bobler" den.
  5. Dypp en løkring godt i deigen og legg en og en forsiktig ned i gryta med oljen. Ikke stek/friter mer enn 5-6 stk om gangen.
  6. La de steke 1-2 minutter på en side før du snur de og lar de steke 1-2 minuter på andre siden. Når de er gyllenbrune kan du ta de opp av oljen. Legg de på et papir så de får rent av seg oljen. Sett ringene i ovnen, så de holder seg varme mens de neste stekes.

Serveres med en gang for å få de crispy!

Topping:

Salat

Avokado

Ketchup

Fanny Horn Birkelands favorittpizza

Hei, 

I dag er det sprint for både kvinner og menn i skiskytter-VM i Holmenkollen! Herrene begynner klokken 11:30, mens kvinnene klokken 14:30. Av de norske jentene stiller blant annet Fanny Horn Birkeland. Fanny går for samme klubb som meg, Oslo skiskytterlag, og er med andre ord på skikkelig hjemmebane. Humørsprederen Fanny har delt favorittmiddagen sin med Spis og yt: en fantastisk god pizza! Den anbefales sammen med VM-høydepunktene i kveld. Først må vi krysse fingrene for Fanny og de andre norske utøverne :) Heia Heia!

   Foto: Viar Ruud, NTB SCANPIX / Kristin Hjelstuen SPIS OG YT
SONY DSC
Fanny Horn Birkeland - Favorittpizza´n 

Oppskriften 2 stk bakeplate pizzaer (ca 4 pers)

Pizzadeig:

9,5 dl hvetemel

1 pose tørrgjær/1 pk fersk gjær

1 ½ ts salt

2 ss sukker

3,5 dl vann

2 ss olje

Deigen eltes for hånd eller i brødmakermaskin. Når deigen er ferdig eltet deler du den i to, kjevler den ut til to rektangulære bunner (like stor som en bakeplate). Legges på bakeplate med bakepapir for heving i 30-45 minutter.

Pizzafyll:

3 stk kyllingfileter

3 ss sweet soyasaus (Ketjap manis)

3 ss sweet chilisaus

1 ts grillkrydder

2 ss olje

2 pk ananas biter

1 pose cashewnøtter

400 g revet pizzaost

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater

1 ss basilikum pesto

¼ ts salt

¼ ts sukker

Evt litt chilipulver (trengs ikke om man ikke ønsker sterk pizza)

Mens deigen hever lages du fyllet som består av en tomatsaus og marinert kylling. Del kyllingfiletene i ganske små biter. Putt de i en plastikkpose sammen med 2 ss olje, 1 ss sweet soyasaus, 1 ss sweet chilisaus og 1 ts grillkrydder. Kyllingbitene blandes godt i marinaden. La posen med de marinerte kyllingbitene ligge på kjøkkenbenken mens du lager sausen.

Miks ingrediensene til sausen godt med en stavmikser eller for hånd. Deretter skal den marinerte kyllingen stekes. Stek på relativet høy varme, men ha bare oppi 1/3 av kyllingen om gangen. Ha i litt olje i pannen og rør i kyllingen hele tiden. Kjøttet skal ikke gjennomstekes, bare bli så vidt "hvit utenpå." Legg kyllingbitene i en bolle etter steking.

Når alt kjøttet et stekt, har du i 2 ss sweet chilisaus og 2 ss sweet soyasaus. Røres godt sammen. Nå er deigen ferdig hevet. Forvarm ovnen til 250 grader. Fordel sausen utover de to pizzabunnene. Legg kyllingbitene, ananas og cashewnøttene. Dryss over pizzaosten. Stek en og en på nederste rille i ovnen i ca 10-12 minutter. Server med ruccolasalat!

SONY DSC
 

Energibar

Heihei, 

I dag er det hviledag i skiskytter-VM, men i morgen er klart for sprint for både kvinner og menn. Har du tenkte deg ut på en treningstur i mellomtiden kan jeg anbefale å ha disse energibarene i treningsbagen. Energibarene fyller på med ekstra energi rett etter trening eller når du er litt småsulten. Disse barene inneholder både karbohydrater og protein, som er bra å fylle på med etter harde treningsøkter eller styrke. 

SONY DSC Energibarer (Gir 11-12 stykker)

200 g store havregryn

8 ss granola (eventuelt mer havregryn eller ulike typer frø eller nøtter)

5 ts sukker eller 1 ss honning

6-7 ss mandelsmør eller peanøttsmør

2 stk egg

50 g mørk kokesjokolade (hakket)

1 ts kanel

Sett ovnen på 180 grader. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle og rør godt. Form barene som du ønsker og legg de på et stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca 20 minutter.

SONY DSC
 

Marte Olsbus enchiladas

  • Skrevet 03.03.2016 klokka 13:30
  • Kategori: Taco

I dag er det klart for VMs åpningsdistanse, mixed stafett. Marte Olsbu er først ut på det norske laget og åpner dermed verdensmesterskapet på hjemmebane! Her på bloggen blir det Marte sin favorittoppskrift, enchiladas. Sammen med Marte Olsbu går Tiril Kampenhaug Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø. Mixed stafett foregår ved at to kvinner og to menn går på lag. Alle skal gjennom to skytinger hver (liggende og stående). Fem blinker skal fylles. Utøverne har åtte skudd til rådighet for å fylle blinkene hver gang.

Norge er regjerende olympisk mester på distansen. Mixed stafetten kan følges på NRK med start 15:20. Heia Norge :)

   Foto: SPIS OG YT / LARSEN, HÅKON MOSVOLD, NTB SCANPIXSONY DSC Marte Olsbus enchiladas - Oppskriften gir ca 8 lomper

Kjøttfyll:

600 g kjøttdeig

1 pakke tacokrydder eller 1-2 ss hjemmelaget tacokrydder. Oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1446667253_hjemmelaget_tacokrydd.html

8 stk tortillalefser

Ostefyll:

1 boks cottage cheese (250 gram)

5 dl revet ost

5 stk jalapenosringer (finhakket, svakere når man tar bort frøene)

3 stk hvitløksbåter (presset)

Saus:

3 ½ dl vann

1 ss olje

½ ts salt

½ ts oregano

2 ss tomatpuré

5 stk jalapenosringer (finhakket)

3 stk hvitløksbåter (presset)

2 dl creme fraiche

2 ss tacosaus

Topping:

Revet ost

  1. Forvarm ovnen til 250 grader, over- og undervarme.
  2. Stek kjøttet og bland inn tacokrydderet sammen med vann. 
  3. Bland deretter sammen ostefyllet.
  4. Ha alle ingrediensene til sausen med unntak av creme fraiche og tacosaus i en kjele. La det koke opp før du tar det av platen. Etter oppkok tilsettes creme fraiche og tacosaus. Rør sammen.
  5. Legg lompene på benken, og legg en stripe tacokjøtt og en stripe ostefyll per lompe. Rull lompene stramt sammen og legg i en lett smurt ildfast form.
  6. Hell over all sausen og strø revet ost over. Stekes i 15 minutter midt i ovnen.

Serveres med en frisk salat med godt stæsj og gjerne litt guacamole til. 

SONY DSC

Tora Bergers gullvafler

  • Skrevet 02.03.2016 klokka 16:27
  • Kategori: Vafler

Heihei, 

I dag braker det løs med åpningen av skiskytter-VM i Oslo! Det må feires her på bloggen, så hva passer vel bedre enn å åpne VM med favorittoppskriften til Norges mestvinnende kvinnelige skiskytter gjennom tidene? Da jeg spurte Tora om hennes favorittoppskrift var hun klar på at favoritten er og blir vafler! Jeg har testet de ut, og dette var skikkelig godsaker! Så nå er det bare å benke seg foran TVen og gjøre seg klar for VM med Tora Bergers gullvafler.


Foto: Stian Lysberg Solum/NTB SCANPIX og Spis og yt
SONY DSC
Toras gullvafler -  Oppskriften gir ca 8-10 vafler, avhengig av størrelse

4 dl hvetemel

3 dl melk

1 dl rømme

4 egg

100 g smeltet smør

5 ss sukker

1 ts bakepulver

1 ts kardemomme

 

Rør sammen og la røren stå en liten stund (ca 30 minutter) før steking. Serveres med rømme, syltetøy og friske bær!

SONY DSC

SONY DSC

Spis og yt med VM-serie!

  • Skrevet 01.03.2016 klokka 12:00
  • Kategori: Ukens tips

Skiskytter-VM i Oslo nærmer seg med stormskritt! Allerede i morgen braker det løs med åpningsseremoni i Oslo sentrum.

Her på bloggen blir det en skikkelig VM-fest med oppskrifter fra flere av de norske VM-deltakerne og andre kjente fjes. Hver dag under VM vil det gjemme seg en favorittoppskrift her på bloggen. Oppskriftene passer både for de som har tenkt seg til Holmenkollen for å heie frem våre håp, men også for de som velger å se VM fra sofaen! Dette blir skikkelig gøy :)

Bli med på festen og lag din egen VM-meny med oppskriftene fra våre norske håp!

Bilde: http://www.skiskyting.no

Program for VM (hentet fra www.oslo2016.no)

Onsdag 2 mars 2016: VMs åpningsdag.

20:00: Åpningsseremoni på Karl Johan. Kjente og kjære artister skaper topp VM-stemning og verdensmesterskapet åpnes offisielt. Arrangementet er gratis for publikum

 

Torsdag 3 mars 2016: Mixed-stafett

15:30: Mixed-stafett. To kvinner og to menn går på lag med to skytinger hver. Norge er regjerende olympisk mester i øvelsen.

20:00: Medaljeseremoni og underholdning på Medal plaza

 

Lørdag 5 mars 2016: Sprint kvinner og menn

11:30: Sprint, menn (10 km)

14:30: Sprint, kvinner (7,5 km)

 

Søndag 6 mars 2016: Jaktstart kvinner og menn

Gårsdagens vinner går først ut, resten kommer jagende etter. Det er de 60 beste kvinner og menn fra sprinten får starte i jaktstart. Fire skytinger

13:30: Jaktstart, menn (12,5 km)

15:45: Jaktstart, kvinner (10 km)

 

Onsdag 9 mars 2016: Normalprogram kvinner

Klassikeren i skiskyting der skyteferdighetene er avgjørende. Fire skytinger

15:30: Normalprogram, kvinner (15 km)

 

Torsdag 10 mars 2016: Normalprogram menn

Klassikeren i skiskyting der skyteferdighetene er avgjørende. Fire skytinger

15:30: Normalprogram, menn (20 km)

 

Fredag 11 mars 2016: Stafett kvinner

Stafett er stafett! Fire kvinner går på lag, to skytinger hver.

15:30: Stafett, kvinner (4x6 km)

 

Lørdag 12 mars 2016: Stafett menn

Stafett er stafett! Fire menn går på lag, to skytinger hver.

15:30: Stafett, menn (4x7,5 km)

 

Søndag 13 mars 2016: Fellesstart kvinner og menn

VMs avslutningsøvelse! Spennende dueller side om side. Fire skytinger

13:00: Fellesstart, kvinner (12,5 km)

16:00: Fellesstart, menn (15 km)

Avslutningsseremoni i Holmenkollen etter konkurransene og premieseremoni er ferdig.


Bildene er hentet fra http://www.skiskyting.no

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits