Lasagne med en vri

  • Skrevet 23.05.2016 klokka 17:08
  • Kategori: Kjøtt

Hei, 

Lasagne er en klassiker og super middag etter en dag med mye trening! Jeg har byttet ut ostesausen med cottage cheese. Cottage cheese inneholder mye protein og kalsium, og lite sukker. Det går fortere å lage, gir flere næringsstoffer og smaker supergodt! 

SONY DSC

SONY DSC
Kristins lasagne (3-4 personer)

400 g kjøttdeig 

5 ss tomatpuré

2 bokser hakkede tomater (jeg brukte Mutti)

1 stk rødløk

1-2 fedd hvitløk

Krydder ( for eksempel salt, pepper, oregano, timian)

1 stor boks cottage cheese (400 g)

Fulkorns lasagneplater

Ost

Salat (paprika, gulrot, salat, avoakdo, tomat)

 

  1. Forvarm ovnen til 200 grader, over og undervarme.
  2. Ha olje i en stekepanne og stek kjøttdeigen. Mens kjøttdeigen stekes finhakkes rødløk og hvitløk. Ha det oppi med kjøttdeigen og la det surre til kjøttet er gjennomstekt og løken blank.
  3. Tilsett tomatpuré, hakkede tomater og krydder i kjøttblandingen. Smak til med mer krydder.
  4. Finn frem en ildfast form og dekk bunnen med et lag kjøttdeig. Dekk kjøttdeiglaget med lasagneplater. Deretter legger du det tynt lag med cottage cheese oppå platene, men pass på å dekke platene. Deretter et lag med kjøttdeig igjen, lasagneplater, cottage cheese og til slutt det som er igjen av kjøttdeigen. Pass på å dekke platene godt, så de får nok væske og blir myke. Skjær skiver med ost og legg oppå. Stekes på 200 grader i ca 30-35 minutter. Serveres med en god salat til. 

SONY DSC

Bakt søtpotet med tacofyll

  • Skrevet 19.05.2016 klokka 18:41
  • Kategori: Kjøtt

Hei,

Hvis du er glad i taco/nachos, så tror jeg denne retten vil falle i smak! Her byttes tacoskjellet ut med søtpotet. Søtpoteten er en næringsrik grønnsak som er naturlig søt. Den er rik på vitamin A. Søtpoteten inneholder også kostfiber, som holder deg mett lenger. Helt topp etter en lang dag med trening og andre aktiviteter! 

SONY DSC

SONY DSC
Bakt søtpotet med kjøttdeig og guacamole (2-3 personer)

1-2 stk søtpoteter (avhengig av størrelse)

1 pakke kjøttdeig

1 ss hjemmelaget tacokrydder + vann (oppskrift på hjemmelaget tacokrydder her: http://spisogyt.blogg.no/1446667253_hjemmelaget_tacokrydd.html)

1 stk avokado

½ stk rødløk

½ stk tomat

Salt og pepper

Revet ost

  1. Forvarm ovnen til 225 grader, over- og undervarme.
  2. Vask og tørk søtpotetene. Stikk mange små hull i skallet med en gaffel. Stek på rist i 45-60 min. Legg en stekeplate med bakepapir under risten. Det vil renne ut litt saft fra poteten. Steketiden varierer etter hvor stor søtpoteten er, men la den gjerne stå i en time. Da blir den myk og saftig.
  3. Stek kjøttdeigen og bland med krydderet.
  4. Lag guacamole.
  5. Ta ut søtpoteten og del den i to. Legg tacokjøttdeig oppå søtpoteten, og topp med gucamole.

SONY DSC

SONY DSC

 

Pølser med hjemmelagde grove brød, guacamole, tomatsalsa og pastasalat

  • Skrevet 15.04.2016 klokka 12:30
  • Kategori: Kjøtt

Hei, 

Gjør selv pølsemiddagen til et næringsfullt og smaksrikt måltid! Det blir nok siste gang jeg kjøper pølsebrød i butikken, for disse grove pølsebrødene er så mye bedre på smak. I tillegg er de sunnere. Med guacamole, tomatsalsa og pastasalat ble det rene festmåltidet, så nå er det bare å invitere til grillfest. 

SONY DSC


SONY DSC
Grove pølsebrød (9-10 stk)

180 gram sammalt hvete, fin

270 gram hvetemel

1 ss honning

1,5 dl melk

1,5 dl vann

½ pakke tørrgjær

2 ss olivenolje

En klype salt

Egg og sesamfrø til pensling og strøssel

  1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og kjør i en kjøkkenmaskin eller elt for hånd. Kjør til deigen er slipper bakebollen og er glatt og fin. Elt gjerne i 10 minutter.
  2. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted i ca 1 time, til dobbel størrelse.
  3. Forvarm ovnen til 225 grader (over-og undervarme) Ha deigen over på en benk dekket med mel. Del deigen opp i 9-10 emner. Rull/trill deigen til pølser og klem de flate, så de blir avlange pølsebrød.
  4. Legg de på et stekebrett med bakepapir og pensle med sammenvispet egg og strø over sesamfrø. Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter.

 

Pastasalat

Pastaskruer (som anvist på pakningen)

Salat

1/2 stk mango

1/2 stk løk

1 stk paprika

Pinjekjerner (ristet i en tørr kjele)

1/4 stk agurk

3 stk store tomater

2 ss pesto

Kutt opp grønnsakene til en salatblanding og ha i en bolle. Kok pasta og rist pinjekjerner i en tørr kjele på ganske høy varme. Ha pasta i salaten og tilsett pesto.

 

Guacamole

1-2 stk avokado

Ca ½ stk lime

½ chili

½ rødløk

1-2 tomater 

Salt og pepper

Mos avokado. Hakk chili, rødløk og lime og tilsett til avokadoen. Smak til med salt, pepper og lime.

 

Tomatsalsa

2-4 stk tomater

1/2- 1 stk rødløk

1-2 ss sweet chilisaus 

Kutt tomat og rødløk i små biter og tilsett sweet chilisaus. Søk i søkerfeltet for oppskrift på sweet chilisaus uten sukker. 

SONY DSC

SONY DSC

Ytrefilet av lam med potetblomst, persillepuré, grønnsaker, sopp og supergod saus

  • Skrevet 08.04.2016 klokka 11:00
  • Kategori: Kjøtt

Hei,

Nå er skiskyttersesongen over, og det feires med et skikkelig gourmetmåltid - ytrefilet av lam med potetblomst, persillerotpuré, grønnsaker, sopp og en supergod saus. Her er det muligheter for å imponere skikkelig med fantastiske smaker! 

SONY DSC

SONY DSC
Ytrefilet av lam med potetblomst, persillepuré, grønnsaker, sopp og supergod saus (4 personer)

Ytrefilet av lam på en grønnsaksseng

1 kg ytrefilet av lam

2 stk kinesiske hvitløk

4 fedd hvitløk

½ stk rødløk

1 stk sjalottløk

¼ kvast frisk timian

¼ kvast frisk basilikum

¼ kvast frisk rosmarin

Salt og pepper

Olivenolje

Chiliolje

 

Grønnsaksseng

Til grønnsakssengen brukte jeg bare de grønnsakene jeg hadde i kjøleskapet, så her er det bare å mikse og trikse det du har.

6 stk gulrøtter

1 stk persillerot

2 stk vårløk

3 stk sjalottløk

1 stk rødløk, skjær i 4 biter

½ rød paprika, skjæres i passe biter

4 fedd hvitløk, deles i to

2 stk kinesiske hvitløk, deles i fire (kan evt bruke flere fedd hvitløk)

½ kvast rosmarin

½ kvast basilikum

½ kvast timian

Olivenolje

Chiliolje

Salt og pepper

1 ½ dl vann

 

Potetblomst

12 mellomstore poteter, i tynne skiver

1 ½ stk rødløk, i tynne skiver

2 ss smør

1 fedd hvitløk, finhakket

Frisk timian

Salt og pepper

 

Persillerotpure

5 stk persillerot

50 gram smør

Matfløte etter konsistens

Salt og pepper

 

Saus

6 ss kraft fra ytrefileten på sengen av grønnsaker

1 dl vann fra

Ca 60 gram Mutti tomatpuré på tube (1/2 tube)

1 ½ dl italiensk rødvin

½ stk rødløk fra grønnsakssengen

1 fedd hvitløk fra grønnsakssengen (2 halve)

1 ½ dl kraft fra koking av persillerot

2 ss hvit balsamicoeddik

 

Aromasopp

Skivet aromasopp

Smør

Salt og pepper

 

Fremgangsmåte

  1. Start med potetblomsten. Sett ovnen på 160 grader, over og undervarme. Skrell potetene og skjær de i tynne skiver.
  2. Smelt smør og ha i finhakket hvitløk og frisk timian i.
  3. Finn fram en stekeplate og dekk med aluminiumsfolie. Legg lag på lag med fire potetskiver nederst, deretter pensle med smørblandingen og rødløk oppå. Avslutt med poteter og enden av poteten i midten for å lage en blomst (jeg hadde tre lag med poteter, og to lag med løk). Krydre med salt og pepper på toppen.
  4. Sett inn midt i ovnen. Potetene skal stekes i ca 50 minutter, til de er møre.
  5. Mens potetene stekes skjæres grønnsakene opp og legges i en ildfast form. Ha på olje, vann og krydre. Sett inn på nederste rille i ovnen (under potetene).
  6. Nå er potetene og grønnsakene i ovnen, og da er det tid for ytrefileten. Skyll ytrefileten i vann og tørk lett av vannet. Gni ytrefileten med hvitløk, rødløk, sjalottløk, timian, basilikum og rosmarin. Krydre med pepper og salt, og la den ligge i 15 minutter i romtemperatur. Stek kjøttet i olivenolje i ca halvannet minutter på hver side.
  7. Ta ut formen med grønnsaker og legg kjøttet oppå sengen av grønnsaker. Stikk et steketermometer i den tykkeste fileten. Sett potetene ned på nederste rille og sett inn ytrefileten på grønnsakssengen midt i ovnen (potetene kan stå nederst til alt er klart). Stek videre ved 160 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 65 grader, etter ca 15 minutter.
  8. Skrell persilleroten og kutt i biter. Kok møre i lettsaltet vann. Ta opp persilleroten fra vannet, men ikke hell av vannet (1 ½ dl skal brukes til sausen!). Ha persilleroten i en foodprosessor og kjør sammen med smør og matfløte. Spe på med matfløte til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
  9. Etter 15 minutter tas kjøttet ut. La det hvile under aluminiumsfolie i ca 10 minutter mens du gjør ferdig sausen og soppen. Skjær kjøttet opp i passende biter.
  10. Skjær opp aromasopp og stek det sammen med smør, salt og pepper i en stekepanne.
  11. Ha alle ingrediensene til sausen i en kjele og kok opp. La det koke kraftig i 2-3 minutter med omrøring. Sil sausen og server.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Johannes Thingnes Bøs favorittrett

  • Skrevet 06.03.2016 klokka 17:51
  • Kategori: Kjøtt

Hei, 

Johannes Thingnes Bø har hatt en solid start på VM med bronse på mixed stafett og to 4 plasser på sprinten i går og jaktstarten i dag! Det ble en skikkelig duell på siste runden mellom Johannes og Emil Hegle Svendsen. Favorittretten til Johannes er burger med avokado og løkringer!


Foto: NTB Scanpix /Spis og yt
SONY DSC

SONY DSC
Johannes Thingnes Bøs favorittrett - Burger med avokado og løkringer

Hamburger (3 stk store hamburgere)

400 g karbonadekjøttdeig

½ ts salt

½ ts pepper

½ dl vann

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle og kna med hendene til alt er blandet. Form kjøttet til hamburgere og stek i en varm panne med olje eller smør.

Hamburgerbrød (Oppskriften gir 5-6 stk store hamburgerbrød)

Ca 500 g hvetemel

2,5 dl melk

1 dl vann

½ pakke tørrgjær

1 ss honning eller sukker

1 ts salt

3 ss rapsolje

Egg til pensling + sesamfrø

  1. Tilsett alle ingrediensene til gjærdeigen i en bakebolle eller kjøkkenmaskin, og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Deigen skal være elastisk og smidig. Hvis ikke tilsett mer mel eller vann dersom deigen din er klissete eller for fast.
  2. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse (60 minutter eller mer.)
  3. Hvelv deigen utover et melete bord. Del deigen i ca fem emner. Form hver bit til boller, og trykk hver av de flate med håndflaten.
  4. La brødene etterheve ca 30 minutter.
  5. Dersom hamburgerbrødene hever seg i høyden, kan du presse de forsiktig ned med håndflaten.
  6. Pensle brødene med egg og strø på sesamfrø.
  7. Stek brødene på varmluft  ved 225 grader i ca 10-12 minutter. Steketid vil variere fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden.

Avkjøl hamburgerbrødene på rist.

Løkringer:

1 stk gul løk

90 g hvetemel

50 g potetmel

1 ts bakepulver

2,5 dl farris uten smak

½ ts salt

En klype pepper

Ca 5 dl vegetabilsk olje til frityrsteking

  1. Skjær opp løk i ringer og legg de i en bolle med kaldt vann i 10-15 minutter. Tørk av ringene med papir når de er ferdige.
  2. Visp sammen hvetemel, potetmel, bakepulver, farris, salt og litt pepper i en bolle.
  3. Sett på ovnen på 100 grader slik at de klare løkringene kan legges inn i ovnen for å holde seg crispy etter fritering.
  4. Ha oljen i en gryte og varm opp på høy varme. Varm opp til 180 grader, eller hvis du ikke har termometer ser du det ved at når løkringen legges nedi så "bruser/bobler" den.
  5. Dypp en løkring godt i deigen og legg en og en forsiktig ned i gryta med oljen. Ikke stek/friter mer enn 5-6 stk om gangen.
  6. La de steke 1-2 minutter på en side før du snur de og lar de steke 1-2 minuter på andre siden. Når de er gyllenbrune kan du ta de opp av oljen. Legg de på et papir så de får rent av seg oljen. Sett ringene i ovnen, så de holder seg varme mens de neste stekes.

Serveres med en gang for å få de crispy!

Topping:

Salat

Avokado

Ketchup

Filetkotelett av svin med bakt pære og rosinvinaigrette

  • Skrevet 12.02.2016 klokka 15:24
  • Kategori: Kjøtt

Heisann, 

På søndag er det både valentinsdagen og morsdag, så da er det ekstra hyggelig å varte opp med en god middag! Og en gourmetmiddag trenger ikke være vanskelig å lage. Stekeovnen hjelper mye til i denne oppskriften, så da er det bare kuttejobben igjen. Så enkelt, og SÅ godt!! I morgen kommer tips til dessert til helgen :)

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC Filetkotelett av svin med bakt pære og rosinvinaigrette

2-3 stk filetkoteletter av svin

4-5 stk poteter

2 stk pærer

1 stk rødløk

En plante fersk oregano

 

Rosinvinaigrette

5 ss olivenolje

2-3 ss balsamicoeddik

En klype salt

En klype pepper

En neve rosiner

Litt finhakket oregano

 

  1. Forvarm ovnen til 190 grader. Del potetene i seks. Del pærene i to og ta ut kjernen. Skjær løk i strimler.
  1. Ha poteter, pærer og løk i en ildfast form. Hell over olivenolje og dryss over litt salt. Sett formen inn i ovnen og la det steke til potetene og pærene har blitt møre og fått en fin farge, ca 20-30 minutter.
  1. Imens potetene, pærene og løken steker kan du lage rosinvinaigrette. Bland sammen olivenolje, balsamicoeddik, salt, pepper, rosiner og finhakket oregano.
  1. Stek kotelettene i en varm stekepanne i olje. La kjøttet hvile noen minutter før det kuttes opp. Skjær tynne strimler på skrått. Legg potetene og løken nederst og kjøttet oppå. Ha en pære på hver side og hell over rosinvinaigretten og litt frisk oregano.

SONY DSC
SONY DSC





 

Hamburger

  • Skrevet 22.01.2016 klokka 21:07
  • Kategori: Kjøtt

Heisann, 

En skikkelig god og saftig hamburger er den du lager selv! Server gjerne med tomatsala, mangosalsa og ovnsstekte poteter til. Hamburgere kan lages av ulike råvarer: kjøtt, fisk, kylling eller vegetar. I dag kommer oppskrift på en saftig, næringsrik og god hamburger lagd av karbonadekjøttdeig.

SONY DSC

SONY DSC Hamburger (Gir 4 stk hamburgere)

Ca 800 gram karbonadekjøttdeig

1 egg

1 ts salt

1/2-1 ts pepper

Evt. 1 stk chili om du ønsker litt spicy

Hamburgerbrød

 

Tilbehør

Salat 

Tomatsalsa eller mangosalsa

12 stk poteter til ovnsstekte poteter 

2 ss olivenolje eller chiliolje 

Salt, pepper og timian

En stk brødpose 

 

  1. Sett ovnen på 225 grader. Vask potetene og del de i båter. Legg potetene i en pose og ha i olje og krydder. Lukk posen og rist/bland det godt sammen til alt er jevnt fordelt. Hell posen over i en ildfast form og stek midt i ovnen i ca 25 minutter.
  1. Lag tomatsalsa og/eller mangosalsa. Til tomatsalsa hakkes tomater, rødløk, hvitløksfedd og koriander. Bland alt sammen. Smak til med salt, pepper og lime.
  1. Bland karbonadekjøttdeig, egg, salt og pepper i en bolle. Kna deigen med hendene og del i fire deler. Fukt hendene med vann og form til fire flate hamburgere. Stek hamburgerne i noen minutter på hver side på høy varme, og deretter la de ettersteke på lav varme til de er passe stekt.


SONY DSC

Kjøttboller

  • Skrevet 07.01.2016 klokka 18:35
  • Kategori: Kjøtt

Heihei,

Hjemmelagde kjøttboller er veldig enkelt og raskt å lage, og smaker fantastisk! Kjøttboller kan brukes til tapas eller sammen med pasta eller potetmos. Full av god næring! 

SONY DSC

SONY DSC Kjøttboller - Ca 15-20 stykker

400 g karbonadekjøttdeig

1 stk chili

1-2 fedd hvitløk

½ stk rødløk

1 stk egg

Salt og pepper

 

Finhakk chili, hvitløk og rødløk. Ha det i en bolle og tilsett karbonadekjøttdeig og egg. Kna deigen med hendene og tilsett salt og pepper. Fukt hendene med vann form kjøttdeigen til små kjøttboller. Det blir ca 15-20 stykker. Stek kjøttbollene i en stekepanne med olje. Først på høy varme, og deretter på lavere varme for å få de gjennomstekt. Det tar noen få minutter.

SONY DSC
SONY DSC

Søtpotet-nachos

  • Skrevet 25.11.2015 klokka 10:13
  • Kategori: Kjøtt

Hei!

Jeg synes det er veldig gøy å prøve nye varianter av kjente oppskrifter. Nachos er en favoritt hos meg, og denne middagen overrasket meg positivt! Den blir ikke like sprø som tortillachips, men tacosmaken sammen med søtpotet var en god smakskombinasjon. Med søtpotet som ingrediens i middag er en av fem om dagen dekket! 

Da jeg leste litt om næringsstoffene i søtpotet oppdaget jeg en god nyhet. Søtpotet er en fin kilde til kalium og mineralet kobber. Kobber er viktig for dannelsen av hemoglobin som frakter oksygen i blodet. Søtpoteten er også rik på betakaroten (vitamin A), derav fargen. 

SONY DSC

Søtpotet nachos

Oppskriften er for 2 personer

1 stk stor søtpotet

400 g kjøttdeig

Noen skiver rødløk

1-2 ss tacokrydder (jeg brukte hjemmelaget tacokrydder)

3 stk cherrytomater

Olivenolje

Salt

Hvitost

 

Tilbehør
En god salat

Guacamole

Tomatsalsa

Kesam eller rømme

  

  1. Sett ovnen på 200 grader. Skrell søtpoteten og del den i tynne skiver. Legg skivene på en stekeplate med bakepapir og hell over olivenolje og krydre med salt. Stekes midt i ovnen til de har fått litt farge og er gjennomstekt, ca 10-15 minutter.
  1. Stek kjøttdeigen i litt olje. Ha i tacokrydder og litt væske. 
  1. Ha skivene av søtpoteten i en ildfast form eller legg de nærmere hverandre på stekeplaten (se bilder av begge fremgangsmåtene under). Fordel kjøttdeigen over og ha over skiver av ost og cherrytomater og løk om du ønsker. 
  1. Stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 5 minutter til osten har smeltet. Serveres med en god salat, guacamole, salsa, og kesam/rømme.



 



 

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 22 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits