Eple- og plommesyltetøy

Hei, 

Forrige uke delte jeg en oppskrift på smoothie med epler og plommer, og i dag er det klart for et eple- og plommesyltetøy som passer perfekt på brødskiven, på pannekaker eller som topping til havregrøten og granola. Syltetøyet inneholder bare epler, plommer og litt honning! 

SONY DSC

SONY DSC
Eple- og plommesyltetøy (gir et glass)

160 gram epler

250 gram plommer

1 ss honning

Fremgangsmåte: Vask epler og plommer. Ta ut eplehuset av eplene og skjær i biter. Del plommene i to for å ta ut steinen. Ha alt i en kjele. Tilsett litt honning og kok opp på middels varme. La det småkoke under omrøring til eplene og plommene er myke. Jeg brukte en sleiv til å trykke det ned, slik at det ble syltetøy. Ha syltetøyet i rene glass eller plastbeger og sett i kjøleskap eller fryser. 

SONY DSC
 

Superbæret blåbær

God fredag! 

Det har vært rekordstore mengder blåbær i skogen og på fjellet i år, men det er ikke for sent å dra på blåbærtur! Det er fortsatt blåbær på fjellet. Jeg plukket 15 liter på Sjusjøen på mandag. Å plukke og rense blåbær kan være kjedelig, men med alle helseeffektene og deilige oppskrifter du får fra bæret, er det absolutt verdt det!

SONY DSC
Blåbær inneholder mye antioksidanter, og er faktisk blant topp fem over matvarer med mye antioksidanter. I tillegg inneholder blåbær mineraler, c-vitamin, kostfiber, folat og vitamin E. Et superbær som styrker immunforsvaret og holder forkjølelsen borte. Jeg har fryst ned mange poser med hele blåbær, så har jeg til havregrøten, yoghurt og granola, smuldrepai, scones og smoothie utover vinteren. 

SONY DSC
Blåbærfakta

1. Blåbær er på topp fem over matvarer med mye antioksidanter.

2. Det er helt gratis å plukke blåbær og du finner de overalt.

3. Det er like mye omega-3 i blåbær som i laks.

4. Skogsblåbær er sunnere enn hagebær eller de importerte bærene. Skogsblåbærene har antioksidanter i både skall og fruktkjøtt, mens hagebærene har antioksidanter i skallet. 

5. Studier viser at blåbær kan motvirke kreft og senke innholdet av kolesterol i blodet.

6. Blåbær skal ha en stoppende effekt på forstoppelse og diaré. 

7. Studier viser at blåbær gjør hjernen klarere.

8. Blåbærsesongen varierer etter været, men kan vare fra slutten av juli til ut i september. 

9. Studier viser at blåbær er bra for synet og kan hindre synstap som følge av aldring. 

10. Blåbær smaker godt og kan brukes i så mange oppskrifter! 

Kilde: Frukt.no, bama, NRK, forskning.no

 

Fikk du lyst til å prøve ut en oppskrift med blåbær? Her er noen forslag: 

Høstens salat med blåbær: http://spisogyt.blogg.no/1472563995_hstens_salt_med_blbr_.html

Blåbærcrumble: http://spisogyt.blogg.no/1472294653_hstens_beste_dessert_.html

Muffins med blåbær og eple: http://spisogyt.blogg.no/1457107760_muffins_med_blbr_og_e.html

Blåbærscones: http://spisogyt.blogg.no/1445719164_blbrscones_til_vinter.html

Blåbærdrikk: http://spisogyt.blogg.no/1449327896_blbrglgg.html

Blåbærsmoothie: http://spisogyt.blogg.no/1451762704_nyttrskick_blbrsmooth.html

Energibar med blåbær: http://spisogyt.blogg.no/1462036320_chocolate_blueberry_e.html

Rips- og bringebærsyltetøy

Hei, 

Nå har det blitt mye syltetøy her på bloggen, men jeg må nesten dele denne oppskriften på rips- og bringebærsyltetøy med dere. Prøv kombinasjonen av søte bringebær og litt småsure rips, og du får et deilig syltetøy til brødskiven, havregrøten eller som topping på yoghurt med granola. Lag en porsjon og frys ned, så kan du nyte smaken av sommer langt utover høsten og vinteren. Den norske rips- og bringebærsesongen varer fra juli til august/september, så det er bare å nyte de gode bærene. Bringebær og rips er rike på kostfiber og en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er bra for fordøyelsen.

SONY DSC
Rips- og bringebærsyltetøy 

Til denne porsjonen som ga 4 bokser syltetøy brukte jeg:

500 gram bringebær

150 gram rips

100 gram sukker

10 gram frysepulver (kan sløyfes)

 

Bland sukker med frysepulver om du ønsker å bruke frysepulver. Tilsett sukkerblandingen til bringebærene og rør om. La blandingen hvile mellom hver gang du rører om. Når alt sukkeret er oppløst, tilsettes de hele ripsbærene. Rør om forsiktig slik at ripsbærene holder sin hele form og blir jevnt fordelt i syltetøyet. Hell syltetøyet over i små bokser. Syltetøyet oppbevares i fryseboksen til du ønsker å ta det opp for å nyte de røde friske bærene på ferske rundstykker. Oppskrift på eltefrie rundstykker her: http://spisogyt.blogg.no/1461497590_eltefrie_havrerundsty.html

SONY DSC

Bringebærsyltetøy

Hei, 

Bringebærsyltetøy! Supergodt på nybakte rundstykker, sammen med yoghurt naturell og granola eller som topping på havregrøten. Jeg har også fryst ned noen poser med hele bringebær for å ha på havregrøten og i smoothie i høst og vinter.

SONY DSC

SONY DSC
Bringebærsyltetøy 

500 gram bringebær

90 gram sukker

Mål opp 300 gram bringebær og tilsett alt sukkeret. Rør i en kjøkkenmaskin (eller for hånd) og rør til alt sukkeret er løst opp. Tilsett resterende 200 gram bringebær og rør til ønsket konsistens. Ha syltetøyet over på rengjorte og helt tørre glass med lokk eller i plastbokser med lokk. Oppbevar i kjøleskap eller fryseren.

SONY DSC

Årets jordbærsyltetøy!

Hei,

Nå er fryseren full av årets jordbærsyltetøy og i dag lages bringebærsyltetøy. Følg med de neste dagene for å se resultatet. Ved å lage hjemmelaget syltetøy har man kontroll på hva som er i syltetøyet, og man kan smake det til og gjøre det til sitt eget. I oppskriften har jeg byttet ut hvitt sukker med rårørsukker. 

SONY DSC

Rårørsukker er uraffinert sukker og et mer naturlig alternativ enn hvitt sukker. Rårørsukker inneholder nesten like mye kalorier som vanlig sukker, men forskjellen ligger i at rårørsukkeret ikke er like hardt raffinert som hvitt sukker. Det inneholder derfor fortsatt noen mineraler og sporstoffer. Siden raffinert sukker er fri for næring, krever sukkeret vitaminer fra kroppen for å omdanne det til energi i kroppen. Rårørsukkeret som er i uraffinert tilstand inneholder fortsatt noen mineraler og sporstoffer, og stjeler derfor ikke næring fra kroppen under omdanningen. Jordbærsyltetøy smaker supergodt på nybakte rundstykker, sammen med yoghurt naturell og granola eller som topping på havregrøten.


Jordbærsyltetøy

500 gram jordbær

70 gram rårørsukker (raffinert sukker i samme mengde kan også brukes) 

Rens jordbærene og del de i to. Mål opp 300 gram jordbær og tilsett alt sukkeret. Rør i en kjøkkenmaskin (eller for hånd) og rør til alt sukkeret er løst opp. Tilsett resterende 200 gram jordbær og rør til ønsket konsistens. Ha syltetøyet over på rengjorte og helt tørre glass med lokk eller i plastbokser med lokk. Oppbevar i kjøleskap eller fryseren.

SONY DSC

Rabarbra- og jordbærsyltetøy

Hei, 

Syltetøysesongen er i gang og årets første syltetøy ble rabarbra- og jordbærsyltetøy! Ved å lage hjemmelaget syltetøy har man kontroll på hva som er i syltetøyet, og man kan smake det til og gjøre det til sitt eget. I oppskriften har jeg byttet ut hvitt sukker med rårørsukker. 

SONY DSC
Rårørsukker er uraffinert sukker og et mer naturlig alternativ enn hvitt sukker. Rårørsukker inneholder nesten like mye kalorier som vanlig sukker, men forskjellen ligger i at rårørsukkeret ikke er like hardt raffinert som hvitt sukker. Det inneholder derfor fortsatt mineraler og sporstoffer. Siden raffinert sukker er fri for næring, krever sukkeret vitaminer fra kroppen for å omdanne det til energi i kroppen. Rårørsukkeret som er i uraffinert tilstand inneholder fortsatt mineraler og sporstoffer og stjeler derfor ikke næring fra kroppen under omdanningen. Rabarbra- og jordbærsyltetøy smaker supergodt på nybakte rundstykker, sammen med yoghurt naturell og granola eller som topping på havregrøten.

SONY DSC
Jordbær- og rabarbrasyltetøy (Oppskriften gir 2 glass syltetøy)

530 gram rabarbra

270 gram jordbær

180 gram rårørsukker

Frøene fra 1 stk vaniljestang

 

  1. Skrell og vask rabarbra og skjær opp i ca 2 cm biter. Vask jordbær og del i to.
  2. Legg rabarbra og jordbær i en stor glassbolle og bland sammen med rårørsukker. Bland godt. Dekk med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la det stå natten over i romtemperatur. Rør om noen ganger om du har anledning.
  3. Neste morgen, ha rabarbra og jordbær blandingen i en kjele. Pass på å få med all saften og sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha både frøene og vaniljestangen i kjelen.
  4. Kok opp og la det trekke på lav varme i ca 10-15 minutter, til rabarbra og jordbær er myke. Ta ut vaniljestangen og smak til.
  5. Ha rabarbra- og jordbærsyltetøyet over på rengjorte glass med lokk eller i plastbokser med lokk. Oppbevar i kjøleskap eller fryseren.

Rabarbra- og jordbærsyltetøy smaker supergodt på nybakte rundstykker (oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1461497590_eltefrie_havrerundsty.html), sammen med yoghurt naturell og granola eller som topping på havregrøten.

SONY DSC

Fruktfat av vannmelon

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Eplesandwich

Sunn snacks! Superenkel å lage og sunt å spise. Disse eplesandwichene gir deg protein, fiber og mange andre gode næringsstoffer. Spis de på farten, ha med i matboksen eller som snacks til kvelden. 

SONY DSC
Eplesandwich - til 4 personer

2 stk grønne epler

2 ss peanøttsmør

Granola, havregryn, nøtter, rosiner, tranebær, tørket frukt og annet man møtte ønske å fylle de med. 

  1. Stikk ut kjernehuset på eplene. Skjær eplene i 1 cm tykke skiver, sideveis.
  2. Smør på et lag med peanøttsmør på en eplebit. Ha over rosiner, nøtter, havregryn eller annet og legg en eplebit oppå så det blir en sandwich.

SONY DSC

Sommerens fruktfat

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


LA DEG INSPIRERE OG LAG DET MEST FARGERIKE FRUKTFATET DU KAN TENKE DEG! 
 

Watermelon pizza

SONY DSC

SONY DSC

Vannmelon-pizza! Denne må prøves i sommer. Perfekt på varme sommerdager eller som snacks/dessert etter middag. Vannmelon inneholder hele 93% vann, så i tillegg til å drikke vann er det bare å spise masse vannmelon for å få i seg nok væske nå om sommeren. Pizzabunnen er vannmelon som er skåret i trekantskiver. Pizzasausen er yoghurt naturell. Jeg brukte yoghurt naturell som pizzasaus for å få med litt proteiner. Pizzafyllet er kiwi, jordbær, mango og blåbær. Bruk det du har og liker best. Sunnere pizza skal man lete lenge etter :)

Fruktfat

Hei,

Nå er det kommet så mye herlig frukt og bær i butikken, så da er det bare å kutte opp og ordne et fruktfat. Jeg lagde dette fruktfatet til besøket jeg fikk her om dagen, og det slo virkelig an. Så enkelt og godt! Anbefales spesielt til frokost/lunsjbordet på 17 mai :)

 
Fruktfat

1 stk kiwi

1 håndfull blåbær

En håndfull druer

1/2 stk mango

1/2 stk appelsin

Granateple

1 stk banan

3 skiver vannmelon

1 kurv jordbær
 

1. Skjær av den ene siden av mangoen. Kutt først på langs, og deretter på tvers for å få ruter. 

2. Kutt opp kiwi og appelsin til blomster. Se på videoen under hvordan jeg gjør det. 

3. Kutt/del jordbær, vannmelon, banan, granateple og druer. 

4. Ha all frukten på et fat og dryss blåbær og granateple over til slutt. 

video:clip1

C-vitamin boost

Heisann!

For en idrettsutøver er det viktig å holde seg frisk til enhver tid, og nå som appelsinene er på sitt beste er det lett med C-vitamin boost. Appelsinene nå smaker fantastisk godt, så da er det ekstra lett å passe på å få i seg nok C-vitamin! Det kan gjøres så enkelt som her: del appelsin i passe store båter og sett frem på bordet. Da forsvinner det fort!

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Spis en regnbue!

Hei!

Dagens tips er et fargerikt glass proppfull av gode næringsstoffer. En liten fruktsalat er både friskt og godt. Det passer som et tillegg til frokost, lunsj, mellommåltid eller som dessert. 

Fruktsalat

Miks frukten du finner i kjøleskapet til en fargerik fruktsalat. Jeg brukte druer, epler, mango, klementin, bringebær, banan og tranebær.

Nytes :)

 

Halloween fruktfat

Hei!

Halloween nærmer seg med stormskritt, og det begynner å bli Halloween-stemning på bloggen også. Inviter noen venner over, og server et fruktfat som ser ut som et gresskar. Halloween skal være gøy :)

Følg med på bloggen i morgen tidlig, da kommer det en skummelt god gresskarsuppe :)

Gresskar fruktfat

2 stk appelsiner 

1 stk rødt eple

1 stk grønt eple

1 boks med druer

 

Skjær opp frukten i skiver og biter, og form som et gresskar på et stort fat.

Halloween fruktmonstre

Heisann!

På lørdag er det Halloween og muligheter for å være kreativ i matveien! Godteri hører med på Halloween, men det kan være godt med noe friskt å knaske på også. Hva med å servere morsomme fruktmonstre og gresskar-klementiner? 


Fruktmonstrene byr opp til masse kreativitet! Her er det bare fantasien som stopper deg. Da jeg lagde mine fruktmonstre fant jeg frem all frukten vi hadde i kjøleskapet og prøve å skape noe morsomt ut av det. 

Morsomme fruktmonstre og gresskar-klementiner

Som kroppen til de ulike brukte jeg grønt og rødt eple, klementin og jordbær. 

Til øynene brukte jeg nugatti og rosiner. Da skal jeg først ut et hull i frukten og dekorerte med nugattien og rosinene.

Tennene er med på å gjøre fruktmonsterne litt mer skumle. Her brukte jeg solsikkekjerner. 

Tungen er jordbær og druer. 

Som tenner på de røde monstrene brukte jeg yoghurtnøtter, og som lim er det nugatti. Peanøttsmør kan også brukes.

Gresskar-klementeine er lagd av to klementiner med stangselleri som stilken.

 

Ha det morsomt på kjøkkenet og lykke til !

 

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits