Chai latte havregrøt

 • Skrevet 28.11.2016 klokka 07:00
 • Kategori: Frokost

Hei,

Flere som er glad i chai te eller chai latte? Da må dere prøve denne deilige grøten som lages på få minutter og fyller opp magen en kald desemberdag.

SONY DSC
Chai latte havregrøt (1 person)

50 gram havregryn

2 dl varmt vann med chaite

30 gram mandler

1 dl melk

1/2 ss honning eller lønnesirup

1 ts kanel

En klype salt

1/2 ts vaniljeekstrakt

Topping: Eple, mandler, kokosflak og rosiner

 

 1. Kok opp varmt vann og legg i en tepose med chaite. La den trekke noen minutter.
 2. Ha alle ingrediensene i en kjele. Tilsett teen og kok opp på middels varme. La det småkoke under omrøring til grøten tykner til ønsket konsistens. Tilsett mer melk eller vann om du ønsker en tynnere grøt. Topp med det du ønsker. Jeg brukte eple, mandler, kokosflak og rosiner. 

SONY DSC

 

Havremelsgrøt

 • Skrevet 23.11.2016 klokka 11:30
 • Kategori: Frokost

SONY DSC
Hei, 

Dette var dagens frokost hos meg! Jeg starter alltid dagen med å fylle opp med havregrøt, og denne grøten synes jeg er en god variasjon til havregrøten. Den er helt silkemyk. Grøten er lagd av havremel som er havregryn som er malt. Man kan gjøre det selv ved å male havregryn noen sekunder i en foodprosessor eller kjøpe ferdig havremel på butikken. Jeg toppet grøten med skiver av persimon og litt rosiner. Persimon er en av mine favorittfrukter for tiden. Den er veldig søt. Persimon har sesong fra oktober til januar. God frokost! 

HAVREMELSGRØT (2 personer)

3 dl havremel 

5 dl vann

5 dl melk

1/2 ts salt

 

Ha havremel, vann og melk i en kjele og rør godt sammen. La det småkoke under omrøring til grøten tykner, ca 4-5 minutter. Serveres med frukt, bær og et dryss kanel.

SONY DSC

 

Halloweengrøt

 • Skrevet 29.10.2016 klokka 15:51
 • Kategori: Frokost

Hei, 

På mandag feires Halloween. Hva starte dagen med å overraske de andre i huset med en skummel grøt? Her har du to varianter!

SONY DSC

SONY DSC
Spøkelsesgrøt (1 person)

1,5 dl havregryn

1,5 dl melk

1,5 dl vann

En liten klype salt

1 dl blåbær, frosne

Topping: Banan og rosiner

 

Ha alle ingrediensene i en kjele. Kok opp og la det koke til det blir en grøt med passe konsistens. Rør av og til. Del en banan i to og dytt nedi tre rosiner i hver, sånn at det blir et spøkelsesansikt i hver. Legg oppå grøten og server!

SONY DSC
Halloweengrøt (1 person)

1,5 dl havregryn

1,5 dl melk

1,5 dl vann

En liten klype salt

1 dl blåbær, frosne

Topping: Valnøtter, drue, yoghurt naturell, rosiner, eple, gresskarkjerner

 

Ha alle ingrediensene i en kjele. Kok opp og la det koke til det blir en grøt med passe konsistens. Rør av og til. Skjær en epleskive av et eple, og skjær ut en mindre skive av eplet igjen, for å få munnen. Fest gresskarkjerner inn i eplet, så du får tennene. Del en drue i to, og legg litt yoghurt naturell og rosiner oppå, for å få øynene. Pynt med valnøtter som hår på toppen. Voila!

SONY DSC

GRØTENS DAG

 • Skrevet 23.10.2016 klokka 07:00
 • Kategori: Frokost

Hei, 

I dag er det grøtens dag, og her feires det med havregrøt til frokost! Jeg skal snart ut å gå testløp på rulleski, så da er det viktig å fylle opp med en god frokost som består av både karbohydrater, fett og proteiner + litt vitaminer, mineraler og antioksidanter. Grøtdagen blir feiret med havregrøt på melk med cottage cheese, eple, frosne blåbær, kanel og en neve valnøtter hos meg. 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
I Norge er grøt tradisjonsmat, men nå er det også blitt trendy å spise grøt. Ikke så rart når det er så godt, enkelt og full av næring. Det finnes mange ulike grøtvarianter. Over ser du tre ulike varianter: havregrøt, kjøleskapsgrøt og quinoagrøt. Min favoritt er havregrøten. Havregryn er kjent for å være gullkornet. Havre er rik på fiber som metter godt, gir en langsom blodsukkerstigning og virker kolesterolsenkende, i følge Opplysningskontoret for brød og korn. Jeg spiser havregrøt til frokost hver dag, og jeg går aldri lei. Det er fordi havregrøten jeg spiser nesten aldri er lik. Det finnes så mange muligheter for topping av havregrøten. Så nå er det bare å finne frem en bolle med havregrøt og begynne å eksperimentere med smaker. I USA har jeg sett at det er populært å spise havregrøten med egg og bacon på. Jeg har ikke testet ut den varianten enda, men det må prøves! Her er en liten guide til hva du kan toppe havregrøten med så den aldri blir kjedelig. Håper det kan være til inspirasjon. Ha en super grøtdag!

HAVREGRØT GUIDEN: 

GRØTEN

Gryn: Havregryn. Andre gryn kan også brukes alene eller sammen med havregryn. 

Væske: Vann, melk, kokosmelk og mandelmelk.

Litt salt

 

TOPPING

Frukt/grønnsaker: Ananas, mango, kiwi, banan, druer, eple, melon, fersken, tørket frukt, plommer, gulrot, 

Bær: Jordbær, bringebær, blåbær, bjørnebær

Frø: Chiafrø, solsikkekjerner, gresskarfrø, sesamfrø

Nøtter: Mandler, valnøtter, paranøtter, hasselnøtter, cashewnøtter

Meieriprodukter: Kesam, yoghurt, cottage cheese 

Krydder: Kanel, kardemomme, vaniljestang, ingefær, nellik, allehånde eller andre krydder

Søtning: Honning, syltetøy, banan

Korn: Granola, hvetekli, byggryn 

Annet: Mørk sjokolade, karamellsaus, kakaopulver, peanøttsmør, egg, bacon, vaniljeekstrakt

 

Les mer om hvorfor havregrøt er så bra og hvorfor toppidrettsutøvere spiser det til frokost her: http://spisogyt.blogg.no/1465213476_06062016.html 

 

Rosa kjøleskapsgrøt

 • Skrevet 16.10.2016 klokka 15:00
 • Kategori: Frokost

God søndag!

Har du lyst til å starte morgendagen med en rosa grøt? Hvis du er glad i kjøleskapsgrøt og vil eksperimentere litt videre, må du prøve denne! Har du ikke prøvd kjøleskapsgrøt før, vil jeg anbefale å starte med klassisk og superenkel oppskrift på kjøleskapsgrøt. Du finner linker nederst i innlegget.

SONY DSC

SONY DSC
Rosa kjøleskapsgrøt (2 personer)

1 stk liten rødbete

1 stk eple

1 ss peanøttsmør 

3 ts honning

1 stk banan

2 dl melk

150 gram havregryn

2 ss chiafrø

 

 1. Forvarm ovnen til 200 grader. Skjær av skallet på rødbeten og skjær den i små terninger. Legg på et stekebrett med bakepapir og la den steke i ca 10-20 minutter eller til rødbeten er "myk." Ta ut rødbeten og la den avkjøles.
 2. Når rødbeten er avkjølt, ha den i en blender. 
 3. Fjern eplehuset fra eplet og skjær eplet i biter. Ha den oppi blenderen sammen med rødbeten.
 4. Tilsett 2 dl melk, honning, peanøttsmør og banan. Kjør sammen til alt er blandet godt.
 5. Ha grøten oppi en bolle med lokk. Ha oppi havregryn og chiafrø. Bland godt og sett i kjøleskapet over natten eller for 3-4 timer. Grøten holder seg i en tett beholder i 2 dager. 

SONY DSC

Prøv også!

Kjøleskapsgrøt med eple og mandler: http://spisogyt.blogg.no/1473952863_kjleskapsgrt_med_eple.html

Den klassiske kjøleskapsgrøten: http://spisogyt.blogg.no/1447004220_kjleskapsgrt_med_skyr.html 

Bircher müesli: http://spisogyt.blogg.no/1466776507_bircher_muesli_kjlesk.html

Frokosten som "lager seg selv" - Kjøleskapsgrøt med epler og mandler

 • Skrevet 04.10.2016 klokka 08:00
 • Kategori: Frokost

Hei, 

En av de enkleste måtene å spise sunnere på, er å spise frokost hver dag. En sunn frokost inneholder en blanding av korn, meieriprodukter, protein, frukt og/eller grønnsaker. På en travel morgen er det lett å la frokosten falle langt ned på listen over ting som må gjøres før jobb, men å ta seg noen få minutter til å spise kan gjøre en stor forskjell for hvordan du yter resten av dagen. Hvis du ikke har tid til å spise før du forlater huset, kan du ta med deg frokosten å spise på farten eller når du kommer på jobb. Så hva med å prøve kjøleskapsgrøt til frokost i morgen? Med fem minutters forberedelse kvelden før, står den klar når du åpner kjøleskapsdøren neste morgen. Perfekt både til frokost og rett etter trening. 

SONY DSC

SONY DSC
Kjøleskapsgrøt med epler og mandler (1-2 personer)

100 gram store havregryn

3,5 - 4 dl melk

1 eple, revet (ca 90-100 gram)

1/2 ss flytende honning eller lønnesirup

1 ts kanel

1 ss chiafrø

1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)

1 neve mandler til topping

Skyll og riv et eple. Ha alle ingrediensene i en bolle med lokk og bland sammen. Sett på lokket og la stå minst 2 timer eller over natten. Topp med mandler og epleskiver. 

Havregrøt med eple- og plommesyltetøy

 • Skrevet 30.09.2016 klokka 07:00
 • Kategori: Frokost

God morgen til dere alle. Det er fredag og snart helg. På onsdag delte jeg et deilig eple- og plommesyltetøy med dere, og nå tenkte jeg å vise dere min favorittmåte å bruke syltetøyet på: som topping på havregrøten! Så fantastisk godt og veldig enkelt. Topp gjerne også med litt cottage cheese og mandler sammen med syltetøyet! Vil du prøve deg på eple- og plommesyltetøyet i helgen og ha klar til søndagspannekakene eller neste ukes frokostgrøter? Under finner du oppskrift på havregrøt og eple-og plommesyltetøyet!

SONY DSC

Havregrøt med eple- og plommesyltetøy (1 person)

1,5 - 2 dl store havregryn

3-4 dl melk (lettmelk eller helmelk) 

En klype salt

1 ss eple- og plommesyltetøy

 

1. Ha havregryn, melk og salt i en kjele og kok opp. La det småkoke under omrøring til havregrøten tykner. 

2. Topp med en stor spiseskje eple- og plommesyltetøy og NYT :)

 

Eple- og plommesyltetøy (1 glass)

160 gram epler

250 gram plommer

1 ss honning

Fremgangsmåte: Vask epler og plommer. Ta ut eplehuset av eplene og skjær i biter. Del plommene i to for å ta ut steinen. Ha alt i en kjele. Tilsett litt honning og kok opp på middels varme. La det småkoke under omrøring til eplene og plommene er myke. Jeg brukte en sleiv til å trykke det ned, slik at det ble syltetøy. Ha syltetøyet i rene glass eller plastbeger og sett i kjøleskap eller fryser. 

SONY DSC
 

Sportsgrøt

 • Skrevet 23.09.2016 klokka 16:30
 • Kategori: Frokost

Heisann,

I helgen er det NM i rulleskiskyting i Vik i Sogn, så jeg er på plass i Vik og klar for to dager med konkurranser. I den anledning tenkte jeg det passet bra med en sportsgrøt på bloggen. Jeg spiser havregrøt hver morgen, og det er min faste frokost før konkurranser. Til frokost er det best å spise et godt sammensatt måltid som består av både karbohydrater, fett og proteiner + litt vitaminer, mineraler og antioksidanter. Supergrøten gir deg karbohydrater fra store havregryn og granola, fett og proteiner fra melk, gresk yoghurt og nøtter. Samt vitaminer og mineraler fra norske epler, frosne bringebær og blåbær. Frukt og grønnsaker inneholder også komplekse karbohydrater. En superdigg grøt som er klar på 5-6 minutter og gjøre deg klar for trening og konkurranse!

SONY DSC Sportsgrøt (1 person)

1,5 - 2 dl store havregryn

3-4 dl melk (lettmelk eller helmelk) 

En klype salt

 

Topping

Noen paranøtter, hakket (andre nøtter kan også brukes)

Noen mandler, hakket

1 ss hjemmelaget granola (oppskrift her: http://spisogyt.blogg.no/1446053357_chrunchy_granola.html)

1 stk eple, i biter

Noen frosne blåbær 

Noen frosne bringebær 

1-2 ss gresk yoghurt naturell, cottage cheese eller annen type yoghurt

En dryss kardemomme eller kanel

 

1. Ha havregryn, melk og salt i en kjele og kok opp. La det småkoke under omrøring til havregrøten tykner. 

2. Topp med granola, nøtter, frukt, bær, krydder og yoghurt eller cottage cheese. NYT :)

 

TIPS! Ønsker du enda en kilde til protein, fett, fiber og andre viktige vitaminer og mineraler, kan du tilsette frø som linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø osv inn i grøten. Små havregryn kan også brukes. Både store og små havregryn er helt like på innhold av næringsstoffer. Både små og store havregryn er langsomme karbohydrater, men forskjellen ligger i blodsukkerstigningen/metthetsfølelsen. De lettkokte havregrynene blir delt før de valses til gryn, mens de store havregrynene bare blir valset. De store grynene må tygges litt mer enn de små, og tarmen må derfor jobbe litt ekstra for å hente ut næringen. Dermed holder store havregryn deg mett litt lenger. Havregrøten må koke litt lenger med de store havregrynene. SONY DSC

Kickstart det nye skoleåret med den beste frokosten!

 • Skrevet 21.08.2016 klokka 16:54
 • Kategori: Frokost

Heisann,

I morgen er det skolestart etter sommerferien for mange. Kickstart det nye skoleåret med havregrøt i morgen tidlig, så holder du i mange timer før sulten melder seg. Havregrøt trenger ikke være kjedelig. La deg inspirere av mine ulike typer havregrøt, og sett av 5 minutter til å lage en fantastisk havregrøt i morgen tidlig! 

Havregryn er kåret til en av de fem sunneste tingene man kan spise. Havregrøt gir fulle lagre og en bra start på dagen. Etter en god natts søvn er det mange timer siden forrige måltid og blodsukkernivået er derfor lavt. For å stabilisere blodsukkeret og få kroppen i gang er det viktig å spise frokost. Det gjelder både om man skal trene eller ikke. Havregrynene gir en god metthetsfølelse, og det høye innholdet av betaglukaner i kostfibrene gjør at blodsukkeret stiger langsomt. Havregrøten kan lages på vann, melk, kokosmelk og mandelmelk. Man kan også tilsette juice, most banan, honning eller eplebiter for ekstra sødme. Samtidig finnes det uendelig med muligheter for å toppe havregrøten og gjøre den fancy! Topp med frisk og/eller frossen frukt, bær, nøtter, granola, syltetøy, kanel, rosiner, brunost, yoghurt eller peanøttsmør.

HA EN SUPER HAVREGRØTFROKOST!

Havregrøt (1 porsjon)

1,5 - 2 dl store havregryn

4-5 dl væske (feks 3 dl vann og 2 dl melk)

1/4 ts salt

Ha vann, melk og havregryn og salt i en kjele. Kok opp og la det koke i 5-10 minutter, til grøten har ønsket konsistens. Topp med masse digg!

Bircher muesli (kjøleskapsgrøt)

 • Skrevet 27.06.2016 klokka 07:00
 • Kategori: Frokost

Heisann,

Den siste uken har dette vært min frokost om morgenen. Jeg er blitt helt hektet, for den er så god. Bircher muesli er en type kjøleskapsgrøt og ble funnet opp for over hundre år siden av den sveitsiske legen, Maximillian Bircher-Benner. Bircher muesli kjennetegnes ved at frøene suger til seg væsken fra melken gjennom natten. Det forbedrer fordøyelsen og absorpsjonen av den næringsrike müslien. Bircher müesli er fortsatt veldig populært, spesielt i USA, Tyskland og Sveits. Det gir deg masse gode næringsstoffer, som for eksempel kalsium (fra melk og yoghurt) og viktige mineraler, fett og vitaminer (fra frukt, nøtter og frø). Lag den på 5 minutter kvelden før, og frokosten står og venter på deg neste morgen! Jeg pleier å lage en stor porsjon, så jeg har lettvint når sulten melder seg. Topp müslien med sommerens frukt og bær, og nyt Bircher müsli som frokost, lunsj, mellommåltid eller kveldsmat i solen.

SONY DSC
Bircher muesli (kjøleskapsgrøt), 2 personer

1 eple

80 gram havregryn

40 gram rosiner

15 gram solsikkefrø

1 ss chiafrø

360 ml melk (Jeg brukte mandelmelk)

1 ts lønnesirup eller honning

2 ss finhakkede mandler

En håndfull blåbær, jordbær, bringebær til topping

 

Riv eplet i en bolle og tilsett alle de andre ingrediensene. Bland alt sammen. Sett i kjøleskapet og la den gjerne stå over natten  eller i minst 30 minutter. Topp med din favorittfrukt

Tips! Chiafrøene fungerer som et fortykningsmiddel, så da blir det en mer geleaktig konsistens. Hvis du ikke ønsker å ha i chiafrø, kan du bare tilsette litt mer melk/ evt yoghurt. 

SONY DSC

Derfor spiser toppidrettsutøvere havregrøt til frokost

 • Skrevet 07.06.2016 klokka 11:00
 • Kategori: Frokost

En god havregrøt gir fulle lagre og en bra start på dagen! Etter en god natts søvn er det mange timer siden forrige måltid og blodsukkernivået er derfor lavt. For å stabilisere blodsukkeret og få kroppen i gang er det viktig å spise frokost. Det gjelder både om man skal trene eller ikke. 

Hvorfor er havregrøt så bra? Min favoritt er havregrøten. Havregryn er naturlig fullkorn og super næring for kroppen! Havregrøten smaker godt, gir deg en langsom blodsukkerstigning og en langvarig metthetsfølelse. Grunnen til at havregrynene er så bra til frokost er blant annet på grunn av at det inneholder kostfiberet betaglukan. Betaglukan tas langsomt opp i tarmen, og gir dermed også en langsom blodsukkerstigning. En langsom blodsukkerstigning betyr også en lengre metthetsfølelse. Havregrøten fyller opp lagrene, noe som er nødvendig for å klare å holde oppe intensiteten og kvaliteten på hele treningsøkten. 

Hva er forskjellen mellom små og store havregryn? Små og store havregryn er begge produkter som er helt like på innhold av næringsstoffer. Både små og store havregryn er langsomme karbohydrater, men forskjellen ligger i blodsukkerstigningen/metthetsfølelsen. De lettkokte havregrynene blir delt før de valses til gryn, mens de store havregrynene bare blir valset. De store grynene må tygges litt mer enn de små, og tarmen må derfor jobbe litt ekstra for å hente ut næringen. Dermed holder store havregryn deg mett litt lenger. Havregrøten må koke litt lenger med de store havregrynene. 

Hvordan gjøre havregrøten mer fancy? Havregrøten kan lages på blant annet vann, melk, kokosmelk og mandelmelk. Man kan også tilsette juice, most banan, honning eller eplebiter. Samtidig finnes det uendelig med muligheter for å toppe havregrøten og gjøre den fancy! Topp med frisk/frossen frukt, bær, nøtter, granola, syltetøy, kanel, rosiner eller peanøttsmør for å nevne noen. Her er litt havregrøt inspirasjon! Det ligger oppskrift på ulike typer havregrøt under frokost. Så nå er det bare å hive seg over havregrøten!

Yoghurt med knekkebrødknekk

 • Skrevet 21.05.2016 klokka 07:47
 • Kategori: Frokost

Heisann, 

Lyst til å prøve noe nytt og sprøtt i helgen? Denne blandingen er søt, sprø og syrlig. Lag et ekstra crunchy mellommåltid ved å knuse et knekkebrød over yoghurten! 

SONY DSC
Yoghurt med knekkebrødknekk

2 dl yoghurt

1 stk hjemmelaget knekkebrød

Frosne bær eller frisk frukt/bær

1 ts honning

Ha yoghurt i en skål. Knus knekkebrød i biter og ha oppå yoghurten. Topp med bær og honning! 

Tips! Oppskrift på mine beste knekkebrød finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1447072854_hjemmelaget_knekkebrd.html Enkelt og mye bedre enn de butikkjøpte!

SONY DSC

Havregrøt med vanilje

 • Skrevet 05.04.2016 klokka 16:29
 • Kategori: Frokost

Heisann,

Jeg er en stor fan av havregrøt, og spiser det hver morgen! Det som er så fint med havregrøt er at man kan variere og prøve ut nye varianter, så går man aldri lei. I tillegg inneholder havregrøt med topping alle næringsstoffene du trenger for å få en topp start på dagen. I dag ville jeg prøve ut noe nytt, så jeg kokte grøten med vaniljestang i. Og det ble så godt at jeg må tipse dere om det! Oppskriften finner du under :) God frokost!

SONY DSC

SONY DSC

Havregrøt med vanilje (1 porsjon)

1,5 - 2 dl havregryn

2 dl vann

2 dl melk

½ stk vaniljestang

En klype salt

Rosiner

Mango

Frosne bringebær

 1. Ha havregryn, melk, vann og salt i en kjele. Snitt vaniljestangen i to, og tilsett grøten. Kok opp.
 2. La det småkoke under omrøring til havregrøten tykner.
 3. Ta ut vaniljestangen mot slutten. Skrap gjerne ut restene av frøene om det er noe igjen. Tilsett rosinene i havregrøten mot slutten, så mykner de opp.
 4. Topp med mango og frosne bringebær

SONY DSC

SONY DSC
 

Gull-Tirils exotiske havregrøt

 • Skrevet 09.03.2016 klokka 12:10
 • Kategori: Frokost

Heihei, 

Spis som verdensmesteren! I dag er det klart for kvinnenes normalprogram 13:00 og gulljenta, Tiril, har delt sin vanlige frokost med Spis og yt. "Min vanlige frokost hjemme er havregrøt med store havregryn, litt salt og litt mer vaniljesukker. Toppes med frosne bær, cottage cheese, noen chiafrø/valnøtter/eller frukt for å få den litt exotisk! Og voila, en lettvint grøt. ENJOY!!" Lykke til på normalen!

    Foto: Mattis Sandblad, VG / Kristin Hjelstuen, Spis og yt / Bjørn Langsem, Dagbladet
SONY DSC Tirils Kampenhaug Eckhoffs exotiske havregrøt - 1 porsjon

1,5 dl store havregryn

1,5 dl vann

1,5 dl melk

Litt salt (ca ¼ ts)

Litt mer vaniljesukker (Ca ½ - 1 ts)

1 neve frosne blåbær

1-2 ss cottage cheese

Chia frø/valnøtter/frukt

"Min vanlige frokost hjemme er havregrøt med store havregryn, litt salt og litt mer vaniljesukker, kokt ferdig med litt melk også tilslutt tilsetter jeg frosne blåbær, så de tiner og voila, en lettvint grøt og så kan man tilsette litt cottage cheese og noen chia frø/valnøtter/ eller frukt for for å få det litt exotisk, enjoy!!"

SONY DSC

SONY DSC

 

Mandelsmør

 • Skrevet 27.02.2016 klokka 21:30
 • Kategori: Frokost

Hei, 

I USA er mandelsmør populært. En av mine venninner som studerer i USA har blitt en stor fan av mandelsmør. Hun spurte om jeg kunne lage oppskrift på mandelsmør, og det måtte jeg selvfølgelig prøve meg på. Og det er virkelig supergodt! Spesielt å dyppe banan i mandelsmør. Kan også brukes som pålegg eller som topping på havregrøten.SONY DSC

SONY DSC
Mandelsmør

400 g mandler

1 ts kanel

En klype salt

 

1. Skru ovnen på 200 grader. Legg mandlene på et stekebrett med bakepapir og stek i 10 minutter (Skallet skal være på). Ta brettet ut av ovnen og la de avkjøles helt.

2. Ha mandlene i en foodprosessor og kjør blandingen til du får mandelsmør. Tilsett kanel og salt. Ta det gjerne i to omganger, så går det litt fortere.

3. Ha mandelsmøret i et lukket glass og oppbevar i kjøleskap. Holdbar i ca 2 uker.

SONY DSC


SONY DSC
 

Ny frokostvariant!

 • Skrevet 31.01.2016 klokka 16:49
 • Kategori: Frokost

Hei, 

Hva med å starte morgendagen med en ny frokostvariant? Jeg satt sammen mange favoritter i en og samme frokost. En sunn smakseksplosjon! Jeg har bygget lag på lag med havregrøt, syltetøy, yoghurt og granola. Her er det bare å glede seg :)

SONY DSC
SONY DSC Ny frokostvariant: Havregrøt med chiasyltetøy, yoghurt og granola (1 porsjon)

Lag 1: Havregrøt

1 dl havregryn

1 dl vann

1 dl melk

En klype salt 

 1. Ha havregryn, melk, vann og salt i en kjele og kok opp.
 2. La det småkoke under omrøring til havregrøten tykner. 

Lag 2: Bringebærsyltetøy med chia og honning

Oppskrift på hjemmelaget bringebærsyltetøy med chia og honning finner du her.

Lag 3: Yoghurt

Velg favorittyoghurten din! Jeg brukte gresk yoghurt med vanilje.

Lag 4: Granola

Oppskrift på hjemmelaget granola ser du her.

 

Montering:

 1. Lag 1. Hell havregrøten nederst i et glass. Hvis du ønsker å pynte med jordbær på siden, skjæres de i tynne skiver og limes langs glasset etter at litt av havregrøten er tatt oppi. Ta resten av havregrøten forsiktig oppi med en skje for at jordbærene holder plassen sin.
 1. Lag 2. Dekk med bringebærsyltetøy med chia og honning
 1. Lag 3. Ha oppi valgfri yoghurt.
 1. Lag 4: Topp med granola og server!

SONY DSC

Fruktsalat med yoghurt og granola

 • Skrevet 25.01.2016 klokka 17:27
 • Kategori: Frokost

Hei,

Ny uke, nye oppskrifter! Jeg er en stor fan av granola med yoghurt og frukt som mellommåltid eller til kvelds. Er det noe jeg alltid har i skapet, så er det granola. Det er fantastisk godt og enkelt å lage. Derfor har jeg lagd en fruktsalat med mange friske og lyse farger, yoghurt, granola og nøtter. Et deilig og friskt mellommåltid før ny treningsøkt eller en herlig avslutning på dagen. 

SONY DSC

SONY DSC Fruktsalat med yoghurt og granola

Frisk frukt og bær

Yoghurt naturell

Granola eller havregryn

Nøtter etter ønske

Kokosflak, gojibær, rosiner eller annen type topping

 

Kutt frukt i biter og ha det i en skål. Ha noen spiseskjeer yoghurt og granola over frukten. Topp med kokosflak, gojibær, rosiner eller annen type topping.

SONY DSC

Havregrøt

 • Skrevet 10.01.2016 klokka 21:12
 • Kategori: Frokost

Heihei,

I morgen er det mandag og starten på en ny uke! Hva med å starte mandagen med denne næringsrike havregrøten som er klar på 3 minutter? 

Frokost er dagens viktigste måltid. Etter en hel natt uten mat er frokosten med på å stabilisere blodsukkeret og gi energi. Til frokost er det lurt å fylle på med grove kornprodukter, proteiner og grønnsaker eller frukt. Derfor synes jeg havregrøten gir en perfekt start på dagen! Den inneholder karbohydrater, proteiner ved bruk av melk og frukt som topping. Jeg pleier å bytte på å bruke lettkokte havregryn og store havregryn. Store havregryn bruker kroppen lenger tid på å bryte ned, så de gir en litt lenger metthetsfølelse. Begge typene gir lav blodsukkerstigning. 
Havregrøt - 1 porsjon

1,5 - 2 dl havregryn

2 dl vann

2 dl melk

En klype salt

 

1. Ha havregryn, melk, vann og salt i en kjele og kok opp. 

2. La det småkoke under omrøring til havregrøten tykner. 

Serveres varm med frosne bær, frukt, nøtter, syltetøy, yoghurt eller granola. Mange muligheter :)

SONY DSC

SONY DSC


 

Granolamix

 • Skrevet 27.12.2015 klokka 14:04
 • Kategori: Frokost

Hei, 

Dagens oppskrift kan både spises til frokost, mellommåltid, kvelds eller dessert. Jeg bruker den mest som mellommåltid, men det smaker som rene desserten. Mellommåltid er viktig for å holde energinivået oppe og stabilisere blodsukker før neste hovedmåltid. Et mellommåltid må etter min mening være raskt å lage, og jeg pleier å planlegge disse måltidene for å være sikker på at jeg har alle ingrediensene tilgjengelig. Ingrediensene som trengs er yoghurt, syltetøy og granola. SONY DSC
SONY DSC Granolamix

Granola

Yoghurt naturell eller annen type yoghurt

Bringebærsyltetøy med chia og honning

 

Legg lagvis med granola, syltetøy og yoghurt i et glass! Nytes :)

SONY DSC

Havregryn-cupcake med yoghurt og frukt

 • Skrevet 14.12.2015 klokka 12:48
 • Kategori: Frokost

Hei, 

Disse havregryn-cupcakesene er helt topp både til frokost, mellommåltid eller dessert. Nå i disse juletider vil jeg tro de vil bli en hit på frokost- og lunsjbordet. Cupcakesene kan også vær en fin variasjon til havregrøten eller brødskiven. Da får man i seg proteiner og en ekstra porsjon frukt i tillegg til at det smaker som rene desserten! Oppskriften gir 6-7 store cupcakes, så de kan være fine å ha lett tilgjengelig i kjøleskapet når sulten melder seg. Næringsrikt og godt.

SONY DSC

SONY DSC Havregryn-cupcakes

Gir 6-7 stk havregryn cupcakes

 

3 dl store havregryn

1 stk most banan

2 ss honning

1 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljeessens)

1/2 ts kanel

En klype salt

 

Fyll:

Yoghurt

Frukt, bær eller knuste pepperkaker

 

 1. Start med å smøre et muffinsbrett eller bruk muffinsformer.
 1. Visp sammen banan, honning og vaniljeekstrakt sammen i en bolle.
 1. Tilsett resten av ingrediensene i bollen og bland sammen.
 1. Del røren jevnt i muffinsformene og trykk opp sidene.
 1. Sett muffinsformene i fryseren eller kjøleskapet i 20-30 minutter, så røren får satt seg i formene. Det går fortere i fryseren.
 1. Forvarm ovnen imens til 165 grader. Ta muffinsene ut av fryseren/kjøleskapet og stek de i ca 12-15 minutter.
 1. Trykk litt ekstra oppover sidene med en skje når muffinsene er ferdig stekt og la det de hvile i 20 minutter for å hindre at de knuser.

 

Serveres med yoghurt og friske bær eller et dryss av knuste pepperkaker! Cupcakesene kan oppbevares i kjøleskapet. 

SONY DSC
SONY DSC


Quinoagrøt

 • Skrevet 16.11.2015 klokka 09:00
 • Kategori: Frokost

Heihei!

Jeg er en stor grøtelsker. Jeg spiser havregrøt til frokost hver morgen, så det er fint med litt variasjon noen ganger. Resultatet av det ble quinoagrøt! Quinoaen inneholder masse gode næringsstoffer, og inneholder mer proteiner i forhold til den vanlige havregrøten. Med andre ord er det topp før hardøkter og styrketrening!

 
Superfrøet quinoa kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og Andesfjellene. De kalles "inkaenes gull" på grunn av sitt næringsinnhold. Quinoafrøene inneholder nesten like mye proteiner som i en biff, og er stappfull av gode næringsstoffer og mineraler som vitamin B1 og B6, kalium, magnesium, jern og sink. Quinoa har en luftig konsistens og en nøtteaktig smak. Quinoa kan blant annet brukes på samme måte som ris, middagstilbehør, i salater, gryter og supper. I tillegg til at man kan bruke quinoa som tilbehør, så smaker quinoa fantastisk som frokostgrøt. Frøene er naturlig glutenfrie.

 Quinoagrøt - 1 porsjon

1 dl hvit quinoa

1 dl vann

1 dl melk (jeg brukte ekstra lett melk)

1 stk kanelstang

En klype salt

Honning, bær, frukt eller nøtter som topping

 

 1. Skyll quinoaen i varmt vann før koking. Legg gjerne quinoa i bløt over natten. Da tar det kortere tid å koke, men er ikke nødvendig for et godt resultat. Kok opp quinoa med vann og melk. 
 1. Tilsett en klype salt og kanelstang. Kok til du får ønsket grøtkonsistens. Tilsett mer vann eller melk om det trengs.

 

Topp med honning, bær, frukt eller nøtter! Grøten smaker godt både kald og varm, så et tips er å lage opp flere porsjoner og bruke som mellommåltid før eller etter trening.

 

 

Kjøleskapsgrøt

 • Skrevet 08.11.2015 klokka 18:37
 • Kategori: Frokost

God søndag!

I morgen starter en ny uke. Jeg starter mandagen med løp og styrke på førsteøkten og skigåing på Natrudstilen på andre økt. Frokosten for meg i morgen blir kjøleskapsgrøt. En kald variant av havregrøten. Den er allerede satt i kjøleskapet og klar for morgendagens frokost. På dager hvor jeg skal trene styrke er jeg ekstra påpasselig med å få i meg nok proteiner før trening. Da reduserer jeg nedbrytningen av muskelprotein som gir raskere restitusjon. Derfor bruker jeg skyr i morgendagens kjøleskapsgrøt. Skyr inneholder mer proteiner enn vanlig naturell yoghurt. I tillegg får jeg i meg viktig karbohydrater gjennom havregrynene.

Kjøleskapsgrøten er blitt en hit det siste året. Det er ikke så rart når den er rask å lage og proppfull av gode næringsstoffer. Grøten lager seg i prinsippet selv. Det eneste man trenger å gjøre er å blande sammen ingrediensene kvelden i forveien og sette det kaldt. Da trekker havregrynene til seg melken gjennom natten, og frokosten er klar når man åpner kjøleskapsdøren om morgenen. Jeg pleier ofte å doble oppskriften, så har jeg lettvint som mellommåltid før trening.

Denne oppskriften er en basisoppskrift med en 1 del havregryn og 2 deler væske (melk og yoghurt). Ut i fra basisoppskriften kan man bytte ut til yoghurt med smak, tilsette kakao for å få sjokoladegrøt eller tilsette for eksempel frosne blåbær for blåbærgrøt. Topping mulighetene er uendelige! Jeg bruker ofte frukt, bær, granola og nøtter.

 Den klassiske kjøleskapsgrøten

2 dl havregryn

50-100 g skyr naturell

2 dl ekstra lett melk

1-2 ts honning

1 klype salt

 

Topping 

Frukt og bær

1 ss granola

1 ss nøtter

1 ts kanel 

 

Ha alle ingrediensene til kjøleskapgrøten i en boks med lokk. Rør blandingen sammen og sett i kjøleskapet over natten. Rør i grøten før servering og tilsett eventuelt mer yoghurt eller melk til ønsket konsistens. Topp med granola, nøtter og frisk frukt og bær.

 
ENJOY!Yoghurt & Granola Crunch

 • Skrevet 03.11.2015 klokka 14:10
 • Kategori: Frokost

Hei!

På tide med en oppskrift på et av mine favoritt mellommåltider. Mellommåltid er viktig for å holde energinivået oppe og stabilisere blodsukkeret før neste hovedmåltid. Et mellommåltid må være raskt å lage, og det lønner seg ofte å planlegge disse måltidene! Da unngår man å måtte ty til sjokoladen i skapet som kun hjelper der og da. I etterkant vil du få et blodsukkerfall som vil gjøre deg enda mer sliten enn du var før sjokoladen. 

Derfor har jeg lagd en oppskrift på et knallgodt mellommåltid som jeg ofte lager før jeg skal ut på treningsøkt. Det eneste du trenger er bær eller frukt, granola og yoghurt! Da får du i deg proteiner og en ekstra porsjon frukt i tillegg til at det smaker som rene desserten! 

Yoghurt & Granola Crunch

Hjemmelaget granola

En håndfull bær eller frukt (Jeg brukte frosne blåbær og bringebær)

Skyr naturell eller annen type yoghurt

 

Legg lagvis med granola, bær/frukt og yoghurt i et glass! 

Yoghurt & Granola Chrunch kan også spises til frokost eller som dessert! 

Bringebærsyltetøy med chia og honning

 • Skrevet 01.11.2015 klokka 08:30
 • Kategori: Frokost

Hei!

Hva med nyrørt bringebærsyltetøy uten sukker til helgefrokosten? Den er rik på smak og næringsstoffer!

Det er mye sukker og tilsetningsstoffer i syltetøyene man får kjøpt på butikken. Jeg er opptatt av et variert kosthold, og derfor er det fint å kunne bytte ut raffinert sukker i noe av maten med naturens søtning, honning. Honning inneholder en rekke vitaminer og mineraler som vi har godt av. Selv om jeg har byttet ut sukker med honning i dette syltetøyet synes jeg den er utrolig god på smak.

Bringebærsyltetøy med chia og honning

500 g frosne bringebær

2 ss sommerhonning eller lønnesirup

2 ss chiafrø

 

Ha de frosne bringebærene og honningen i en kjele på middels varme. Mos bringebærene med potetstampe, gaffel eller lignende etterhvert som de begynner å varmes opp. La det småkoke videre på lav varme i ca 5 minutter. Ha deretter i chiafrø og la det koke videre på lav varme i ca 10 minutter til syltetøyet har tyknet opp til ønsket konsistens. Ha syltetøyet i en glassbeholder og la det avkjøles. Syltetøyet holder seg i kjøleskapet i en lufttett beholder i ca en uke.

Serveres på rykende ferske kornrundstykker

 

Byggrynsgrøt med norske epler

 • Skrevet 23.10.2015 klokka 14:59
 • Kategori: Frokost

Hei,

Kulden har som smått begynt å melde seg, og da er det ekstra godt å starte dagen med en varm og næringsrik grøt. Byggrynsgrøt er sunt og godt, og et supert alternativ til havregrøten eller risengrynsgrøten. Den kan med andre ord spises til frokost, lunsj og middag. Bygg er et av de mest næringsrike kornene vi har i Norge og er rik på jern, protein og B-vitamin. Nå som norske epler er på sitt beste må det utnyttes, så derfor bruker jeg eple som søtning i grøten. Det går også fint an å bruke honning eller banan. 

Byggrynsgrøt med norske epler (2 porsjoner)

1 dl byggryn (legges i kaldt vann kvelden før)

1 dl lettkokte havregryn

5 dl ekstra lett melk

1 stk eple i terninger (kan også erstattes med 1 ss honning eller 1 stk most banan)

0,5 dl rosiner (kan sløyfes)

En liten klype salt

½ ts kardemomme

½ ts kanel

 

Legg byggrynene i en boks rikelig med kaldt vann kvelden før. Hell av vannet og ha grynene i en kjele. Skrell eplet og skjær i terninger. Ha melk, epleterningene og rosiner i kjelen sammen med byggrynene. Kok opp under omrøring. La grøten småkoke i ca 20-25 minutter til byggrynene er møre. Tilsett så 1 dl havregryn og la det småkoke i 5 minutter til. Smak til grøten med kardemomme, salt og kanel.

Serveres med frisk frukt, bær og nøtter eller smør, kanel og sukker.

Grøten holder seg i en boks i kjøleskapet i ca 3-4 dager, så hvis man lager en større porsjon har man lettvint byggrynsgrøt til lunsj eller mellommåltid. Et tips er å røre den ut med litt kesam eller yoghurt.


 

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 22 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits