Spekemat til julebuffeten

SONY DSC
SPEKEMAT TIL JULEBUFFETEN

Ulike typer spekemat

Cherrytomater

Ruccola

Reddiker

Friske bær (jordbær, blåbær, bringebær)

Syltet løk

Rømme

Flatbrød

 

Jeg la spekematen på en seng av ruccola. Pynt deretter med reddiker, bær og tomater rundt. Spekematen kan serveres med flatbrød, rømme og syltet løk. Syltet løk lages slik:

 

Syltet rødløk

1 rødløk

1 dl hvitvinseddik

1 dl sukker

1 dl vann

 

Først lager du en lake av hvitvinseddik, sukker og vann. Forholdet mellom eddik og sukker kan du justere alt etter om du synes laken blir for sur eller søt.

Ha hvitvinseddik, sukker og vann i en gryte, og varm opp til det koker og alt sukkeret er oppløst.

Mens syltelaken koker opp, kuttes rødløken i tynne båter. Overfør løken til et rent kokt glass, og hell over laken. La det avkjøles uten lokk til det når romtemperatur, ha på lokket, og sett i kjøleskapet. Den syltete røfløken er best om den får stå minst en dag, men kan fint serveres etter et par times tid.

Rødløken får en fin dyp rosafarge etter et par timer i laken. Løken holder seg lenge i kjøleskapet, men jeg tipper glasset blir raskt tomt når du har smakt på den.

SONY DSC

 

SUSHI JULETRE

Festmat, eller bare litt festlig? Ferdigkjøpt sushi blir festlig på 1-2-3. Hjemmelaget sushi tar noen minutter ekstra, men imponerer og smaken mer. Ha det hyggelig på julefesten!

SONY DSC
SUSHI JULETRE

Salmalaks (ca 200 gram)

250 gram sushiris

2 ss Sushi Su riseddik (kan også lages selv av riseddik, salt og sukker)

½ stk mango

½ stk agurk

Ca 4 stk noriark

Bambusmatte med plastfolie rundt

Sesamfrø, linfrø eller chiafrø

 

Tilbehør

Soyasaus

Wasabi

Ingefær, syltet

Sweet chili saus uten sukker

Mangochutney

Teryiaki saus

Lime

 1. Lag sushiris etter anvisning på pakken og skjær mango, agurk og laksefileten i strimler. Når risen er ferdig kokt, vend 2 ss riseddik inn i risen. Risen skal være klebrig og ikke for bløt.
 2. Kle en bambusmatte med plastfolie (plastfolie for renslighet/hygiene). Begynn med å klippe noriarket i to på langs. Legg noriarket med den ruglete siden opp på bambusmatten. Ha litt vann i en liten skål/bolle. Tilsett litt riseddik til vannet, dette for at risen ikke skal feste seg til hendene.
 3. Dypp fingrene i vannbollen og fordel et jevnt lag med sushiris utover noriarket. Dypp fingrene jevnlig, så det ikke klebrer seg.
 4. Snu deretter noriarket slik at risen blir liggende ned mot plastfolien og bambusmatten.
 5. Legg laks, agurk og mango midt oppå risen. Bruk bambusmatten og rull sammen til en fast rull. Klem godt sammen. Rull rullen i sesamfrø, linfrø eller chiafrø og skjær opp i passe biter med en skarp kniv.
 6. Legg sushi i en sirkel på et fat. Fyll sirkelen og bygg oppover, så det blir et juletre. Skjær ut en stjerne av mango eller ananas. Bruk en tannpirker og sett i mangoen. Sett på toppen av treet.

TIPS!

Server sushien med noe av tilbehøret. Ingefær brukes til å rense ganen. Dypp gjerne sushien i soyasaus, sweet chili saus, teyiaki saus eller mangochutney. Tilsett gjerne litt wasabi i soyasausen for å gjøre den litt mer spicy.SONY DSC

 

 

Bruschetta Tortillas

Hei,

Har du planer om å lage taco i morgen? Da må du lage noen ekstra tortillalefser, og prøve bruschetta på tortillalefser til forrett eller lunsj på lørdag! Oppskrift på grove tortillalefser finner du under. Lag gjerne en stor porsjon, så kan du fryse ned å ha til flere tacokvelder eller bruke til tortillapizza. Oppskrift på tortillapizza finner du her: http://spisogyt.blogg.no/1459882258_tortillapizza.html

                   
Bruschetta på grove tortillalefser (4 snipper)

Tomatblanding

1 stk tomat

En neve koriander

¼ stk rødløk

½ fedd hvitløk

Olivenolje 

Salt og pepper

Finhakk rødløk, tomat og koriander. Bland det sammen med litt olivenolje og salt og pepper. Lag tortillalefser eller varm opp ferdige i ovnen, gjerne uten folie for å få den crispy. Ta ut tortillalefsen og del den i fire. Del et hvitløksfedd i to og gni det utover tortillalefsen. Ha på tomatblandingen og server.

Grove tortillalefser

180 gram hvetemel 

180 gram sammalt hvete, fin 

2 dl lunkent vann

2 ss raspolje

1 ts salt

 1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og kna deigen sammen for hånd i noen minutter til du har en fin deig, den skal ikke være klissete. Tilsett mer mel om nødvendig.
 2. La deigen hvile i ca 15 minutter.
 3. Del deigen i 8-10 deler. Ha mel på en benkeplate og kjevle ut hver del i samme størrelse som stekepannen. Det er om å gjøre å kjevle deigen så tynn som mulig. Klarer du å se hånden gjennom deigen er den bra.
 4. Stek tortillalefsene i en tørr stekepanne på middels varme. La den bli varm før du legger første lefse oppi pannen. Trykk lefsene litt ned med en stekeplate under stekingen for å unngå bobler.
 5. Pakk lefsene i et fuktig kjøkkenhåndkle etterhvert som de blir klare. Da holder de seg myke og fine frem til servering. Skal du bruke de til bruschetta kan du gjerne varme de i noen minutter i ovnen for å få de sprø eller la de ligge uten kjøkkenhåndkle. 

Tips! Frys gjerne ned en del lefser. Da kan du enkelt ta opp og varme i mikro eller i ovnen før servering! 

Miniburgere

Hei, 

Hamburgere en en stor favoritt, og disse små hamburgerne skaper stor glede rundt bordet! De er topp å ha til tapas, barnebursdag, som forrett eller hovedrett. 

SONY DSC

SONY DSC


Miniburgere (Ca 15 stk)

400 g karbonadekjøttdeig

1 stk chili

1-2 fedd hvitløk

½ stk rødløk

1 stk egg

Salt og pepper

 1. Finhakk chili, hvitløk og rødløk.
 2. Ha det i en bolle og tilsett karbonadekjøttdeig og egg. Kna deigen med hendene og tilsett salt og pepper. Fukt hendene med vann og form kjøttdeigen til små kjøttboller. Klem de så ned til de blir flate som en hamburger (se bildet).
 3. Stek kjøttbollene i en stekepanne med olje. Stek de først på høy varme, og deretter på lavere varme for å få de gjennomstekt. Det tar noen få minutter.

SONY DSC

Mini hamburgerbrød (Ca 20 stk hamburgerbrød, avhengig av størrelse)

500-700 g speltmel

2,5 dl melk

1 dl vann

½ ss sukker

½ ts salt

50 g smør i terninger

25 g fersk gjær

Egg + sesamfrø til pensling og strø

 1. Ha alle ingrediensene de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Smuldre den ferske gjæren over blandingen og varm opp vann til fingertemperatur og tilsett til deigen. Nå skal alle ingrediensene med unntak av smøret være i kjøkkenmaskin. Elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger til deigen og elt videre i 5-10 minutter på høyere fart til deigen slipper kantene i eltebollen. Juster med mel eller vann om deigen er klissete eller fast. Dekk bollen med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca 40-50 minutter.
 2. Ha deigen på en kjøkkenbenk med mel og del deigen mange boller. Rull hamburgerbrødene og legg de på en rist. 
 3. Forvarm ovnen til 225 grader. Pensle hamburgerbrødet med egg og dryss over sesamfrø. Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter, men følg med. Avkjøles på rist.

Mini-hamburgerbrødene kan fryses ned og smake som nybakt etter tining og noen minutters oppfriskning i ovn med varmluftfunksjonen.

 

Montering: 

Spinatblad

Tomat (litt større enn cherrytomat) 

BBQ saus eller ketchup 

 

Del hamburgerbrødene i to og smør på et lag med BBQ-saus. Legg deretter et blad av spinat, hamburgeren, tomat og et spinatblad på toppen. Da trekker ikke burgerbrødet til seg fuktigheten fra tomaten og holder seg saftig hvis de lages noen timer før servering. 

SONY DSC

SONY DSC
 

Lakserull på 1-2-3!

Hei!

I dag har jeg et næringsrikt og godt lunsjtips til dere! Disse lakserullene kan du ha med i matboksen, på tur, tapaskveld eller å spise hjemme. Med lakserullene får du i deg karbohydrater gjennom lompene, de sunne omega-3 fettsyrene og proteiner fra laksen og masse vitaminer og mineraler fra grønnsakene. Et komplett lunsjmåltid! Et stort pluss er at det er så enkelt og fort gjort å lage, og man kan variere med ulike typer grønnsaker.

 Lakserull

Lompe/lefse eller tortilla

Snøfrisk

Ruccola

Tomat

Avokado

Løk

Røkt laks

Salt og pepper

 

Hakk tomat, løk og avokado. Smør snøfrisk på lompen og legg over ruccola, tomat, avokado, løk og røkt laks. Krydre med salt og pepper og rull lompene sammen. Skjær den ferdige lompen i biter.


Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 22 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits