Proteinrikt superbrød!

  • Skrevet 27.07.2016 klokka 12:19
  • Kategori: Brød

Hei,

Nå er jeg på vei til Sandnes for å delta på Blinkfestivalen. I morgen starter det hele med Lysebotn opp på rulleski. Det er en 7,5 km lang bakke med 27 hårnålsvinger og en høydeforskjell på 640 meter. Med meg i bagasjen har jeg proteinrikt superbrød! De neste dagene blir det flere harde konkurranser etter hverandre, så da er det om å gjøre å fylle opp proteininntaket etter økt for å få mest mulig igjen for økten og stille klar for neste! Jeg gleder meg :) Brødet krever ingen heving og passer med alt slags pålegg! Oppskriften er inspirert av Berit Nordstrand, men jeg har gjort endringer.

SONY DSC

SONY DSC
Proteinrikt superbrød (1 stor brødform 25 x 10 cm)

8 egg

1 liten boks cottage cheese eller 1 boks naturell kesam (2 ½ dl)

1 dl kaldpresset rapsolje

2 ss bakepulver

50 gram havregryn (jeg brukte store)

100 gram kruskakli

100 gram sesamfrø

100 gram solsikkekjerner

50 gram hakkede nøtter

Hvis du ønsker et litt søtere brød kan du også tilsette litt tørket frukt som rosiner, aprikos, tranebær osv.

 

Pisk eggene og bland i cottage cheese og olje. Kjør med en stavmikser til du har en helt glatt røre uten klumper. Rør inn de tørre ingrediensene med en sleiv. Fyll røren i smurt brødform og stek det på nederste rille i ovnen ved 180 grader i ca 1 time. Frys gjerne ned brødet!

SONY DSC

Grove hamburgerbrød

  • Skrevet 06.07.2016 klokka 15:10
  • Kategori: Brød

Hei, 

Hjemmelagde hamburgerbrød gjør hamburgeren så mye bedre! I tillegg har du full kontroll på hva brødene inneholder. Jeg har lagt ut en oppskrift på hamburgerbrød før, men denne gangen kommer en litt grovere variant. Disse brødene er uten tilsatt sukker. Lag en ekstra stor porsjon og frys ned, så kan du imponere med hjemmelagde hamburgerbrød til ethvert hamburger måltid. Billig, sunt og ikke minst enkelt å lage.

SONY DSC
Grove hamburgerbrød, gir 6 stk store hamburgerbrød

2,5 dl melk

1 dl vann

1 ss akasiehonning

¾-1 ts salt

½ stk fersk gjær eller tørrgjær (25 gram)

300 gram sammalt hvetemel, fin

200 gram hvetemel

3 ss rapsolje

Egg til pensling + sesamfrø

 

  1. Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle eller kjøkkenmaskin. Varm melk og vann til det er fingervarmt. Bland det inn i de tørre ingrediensene og elt for hånd eller i en kjøkkenmaskin til en smidig og elastisk deig, ca 10 minutter. Tilsett mer mel eller vann dersom deigen er for klissete eller fast.
  2. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
  3. Ha deigen utover et melet bord. Del deigen i 6 emner hvis du ønsker store hamburgerbrød. Hvis du ønsker mindre, kan du dele de i 8-9 emner. Form hvert emne til boller, og trykk hver av de flate med håndflaten.
  4. La brødene etterheve i ca 30 minutter.
  5. Dersom hamburgerbrødene har hevet seg i høyden, kan du presse de forsiktig ned med håndflaten. Pensle brødene med egg og strø på sesamfrø.
  6. Stek brødene på varmluft ved 225 grader i 10-12 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl hamburgerbrødene på rist. 

Havrekrans

  • Skrevet 07.05.2016 klokka 16:33
  • Kategori: Brød

Hei, 

En solfylt langhelg begynner å nærme seg slutten, og det må avsluttes med en superfrokost i morgen. Løft rundstykkene til nye høyder med denne havrekransen! Rykene ferske rundstykker er noe av det beste jeg får, og det er ekstra gøy å bruke noen få ekstra minutter på å være kreativ med rundstykkene. Oppskriften er enkel, og krever ingen elting! Gjør deigen klar på 5 minutter i kveld, så har du nystekt havrekrans til søndagens frokost i morgen. 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
Havrekrans

390 gram hvetemel

210 gram havregryn

¼ ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ts honning

4 dl romtemperert vann

Sesamfrø (på toppen)

  1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle og rør godt sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
  2. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
  3. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppå. Del deigen opp i 10 like store emner. Kjevle ett emne til en sirkel med ca 1/2 cm tykkelse, og legg i midten av et stekebrett dekket med bakepapir drysset med mel. Form resten av emnene til runde boller, og plasser dem i en ring langs ytterkanten på sirkelen, halvveis innpå deigen slik at det blir en krans. Se fremgangsmåte på bildet under.
  4. Pensle rundstykkene med litt vann/egg og ha over sesamfrø. Skjær snitt i midten av kransen fra mellomrom til mellomrom slik at du får spisse trekanter du kan brette over hver bolle og det blir et åpent hull i midten av kransen. Bruk en kniv og lag bladmønster på trekantene. 
  5. Etterhev rundstykkene i ca 20 minutter. 
  6. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen etterhever. Sett inn et stekbrett eller bakestein/pizzastein i ovnen. 
  7. Rundstykkene stekes i ca 15 minutter, avhengig av ovn. Avkjøles før servering!


SONY DSC

SONY DSC

Eltefrie havrerundstykker med topp

  • Skrevet 24.04.2016 klokka 13:33
  • Kategori: Brød

Heisann, 

Hva med å starte mandagen med nybakte rundstykker? Jeg er en stor fan av eltefrie rundstykker og brød. Da røres deigen enkelt sammen om kvelden, og neste morgen bakes de ut. Ingrediensene har man ofte i skapet. Disse havrerundstykkene er også uten etterheving, så her gjør deigen selv jobben om natten. Jeg rører ofte sammen en deig om kvelden, og neste morgen har jeg raskt og enkelt nystekte rundstykker til frokost og lunsj! 

SONY DSC
Eltefrie havrerundstykker med topp (10-12 rundstykker)

390 gram hvetemel

210 gram havregryn

¼ ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ts honning

4 dl romtemperert vann

Sesamfrø (på toppen)

  1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle og rør godt sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
  2. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
  3. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever. Sett inn et stekbrett eller bakestein/pizzastein i ovnen. 
  4. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppå. Del deigen opp i 10-12 biter. Pensle rundstykkene med litt vann/egg og ha over sesamfrø. Skjær et snitt på toppen av rundstykkene for å få fire topper. Sett rundstykkene på det varme stekebrettet eller steinen. Sett rett inn i ovnen igjen. Rundstykkene stekes i 10-15 minutter. Avkjøles før servering!

SONY DSC

Nanbrød

  • Skrevet 19.04.2016 klokka 11:48
  • Kategori: Brød

Hei, 

Nanbrød er et av mine favoritt tilbehør, og det er spesielt godt sammen med tikka masala. Oppskrift på tikka masala kommer i morgen.

SONY DSC

SONY DSC
Nanbrød (Gir 3 stk)

1 dl melk

1 ts sukker

½ pakke tørrgjær

½ ts salt

½ ts bakepulver

2 ss olivenolje

1,5 dl yoghurt naturell

300 g hvetemel

Evt smaksett med garam masala krydder eller finhakket hvitløk.

 

På toppen:

Frisk koridander

Hvitløk

Smør

  1. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle.
  2. Varm melken til den er lunken og tilsett blandingen. Tilsett olivenolje og kna deigen eller ha den i en kjøkkenmaskin. Deigen kan også smaksettes med krydder eller hvitløk.
  3. La deigen heve på et lunt sted i ca 45-60 minutter.
  4. Ha deigen på et melet underlag og kjevle ut deigen til avlange nanbrød.
  5. Forvarm ovnen til 250 grader. Stek på en pizzastein eller på et stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca 3-5 minutter. Det går fort, så følg med.
  6. Avkjøles før du eventuelt kan gni et hvitløksfedd på brødet, ha på smør og hakket koriander. 

Havrerundstykke med egg

  • Skrevet 27.03.2016 klokka 13:10
  • Kategori: Brød

Heisann,

I dag slår jeg til med noen fancy rundstykker her: havrerundstykker med egg i. To fluer i en smekk! Egget blir som hardkokt når det stekes i ovnen med rundstykkene. Jeg lagde noen med egg og noen uten. Anbefales å serveres til lunsj etter en bra treningsøkt, og med pesto under egget :)

SONY DSC
SONY DSC
Havrerundstykker med egg (Oppskriften gir ca 10 rundstykker)

390 gram hvetemel

210 gram havregryn

¼ ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ts honning

4 dl romtemperert vann

Sesamfrø eller valmuefrø (på toppen)

Egg i midten

 

  1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle og rør godt sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
  2. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
  3. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppå. Strekk deigen ut med hendene til et rektangel og brett deigen inn mot midten et par ganger.
  4. Legg deigen med brettekanten ned mot kjøkkenbenken og la den etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter.
  5. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever. Sett inn et stekbrett eller bakestein/pizzastein i ovnen.
  6. Når deigen er ferdig med å etterheve deles deigen opp i 10-12 biter. Flett eller lag en rund sirkel, og sett et egg oppi. Jeg stakk hull på egget med en knappenål for å sikre at det ikke sprekker i ovnen. Pensle rundstykkene med litt vann/egg og ha over sesamfrø eller valmuefrø. Sett rundstykkene på det varme stekebrettet eller steinen. Sett rett inn i ovnen igjen. Runstykkene stekes i 10-15 minutter. Avkjøles før servering!

SONY DSC

Knallgode hamburgerbrød

  • Skrevet 21.01.2016 klokka 19:44
  • Kategori: Brød

Hei, 

Luftige og saftige hamburgerbrød! Hamburgerbrød kan fylles med burgere av ulike slag: kjøtt, fisk, kylling eller vegetar. Jeg pleier å lage hamburgerbrødene selv for å få mer næring og ikke minst for mye bedre smak! Deigen er lagd ut i fra samme prinsippene som når jeg baker boller, men jeg har byttet ut smør og sukker med rapsolje og akasiehonning for å gjøre hamburgerbrødene litt sunnere. Eksperimenter gjerne med ulike meltyper også! Hamburgerbrødene kan fint fryses ned, så lag gjerne en stor porsjon. Hamburgerbrødene tiner fort og med noen minutter i ovnen på varmluft er de som nystekte. Da kan man imponere med en skikkelig gourmetburger når som helst! I morgen kommer oppskrift på en saftig hamburger for å gjøre burgeren komplett. 

SONY DSC

SONY DSC Knallgode hamburgerbrød (Oppskriften gir 5-6 STORE hamburgerbrød)

2,5 dl melk

1 dl vann

1 ss akasiehonning

3/4-1 ts salt

½ stk fersk gjær (25 gram)

ca 500 gram siktet speltmel

3 ss rapsolje

Egg til pensling + sesamfrø

 

Fremgangsmåte

  1. Tilsett alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av rapsoljen i en bakebolle eller kjøkkenmaskin, og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart.
  2. Tilsett rapsoljen og elt godt til deigen slipper kantene i eltebollen (ca 5-10 minutter). Deigen skal nå være elastisk og smidig. Hvis ikke tilsett mer mel eller vann dersom deigen din er klissete eller fast.
  3. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse (60 minutter eller mer).
  4. Hvelv deigen utover et melet bord. Del deigen i 6 biter. Form hver bit til boller, og trykk hver av de flate med håndflaten.
  5. La brødene etterheve i ca 30 minutter.
  6. Dersom hamburgerbrødene har hevet seg i høyden, kan du presse de forsiktig ned med håndflaten.
  7. Pensle brødene med pisket egg og strø på sesamfrø.
  8. Stek brødene på varmluft ved 225 grader i 10-12 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden.
  9. Avkjøl hamburgerbrødene på rist.

SONY DSC

SONY DSC

Speltflette

  • Skrevet 04.01.2016 klokka 21:28
  • Kategori: Brød

Hei,

I dag blir det brød på bloggen. Speltflette er flott å se på og gjør seg godt på bordet! Topp til både hverdag og selskap. Speltfletten kan serveres til suppe, gryteretter eller spises med pålegg på. 

SONY DSC

SONY DSC Speltflette

Gir 1 stk speltflette

 

500-700 g speltmel

2,5 dl melk

1 dl vann

½ ss sukker

½ ts salt

50 g smør i terninger

25 g fersk gjær

Egg + valmuefrø til pensling

 

  1. Ha alle ingrediensene de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Smuldre den ferske gjæren over blandingen og varm opp vann til fingertemperatur og tilsett til deigen. Nå skal alle ingrediensene med unntak av smøret være i kjøkkenmaskin. Elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger til deigen og elt videre i 5-10 minutter på høyere fart til deigen slipper kantene i eltebollen. Juster med mel eller vann om deigen er klissete eller fast. Dekk bollen med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca 40-50 minutter.
  1. Ha deigen på en kjøkkenbenk med mel og del deigen i tre like deler. Rull de tre delene til like lange pølser. Nå begynner flettingen. Det foregår på samme måte som når man fletter hår. Samle alle tre endene øverst, det er festet. Deretter klemmes endene sammen og man kan flette de over hverandre.
  1. Forvarm ovnen til 190 grader. Legg brødet på et stekebrett med bakepapir og etterhev under et kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse. Pensle speltfletten med egg og dryss over valmuefrø. Stekes midt i ovnen i 30 minutter. Avkjøles på rist.

Speltfletten kan fryses ned og smake som nybakt etter tining og noen minutters oppfriskning i ovn med varmluftfunksjonen.  

 

SONY DSC

SONY DSC

Eltefrie rundstykker

  • Skrevet 22.12.2015 klokka 18:01
  • Kategori: Brød

Heihei! 

Eltefrie rundstykker til julefrokosten? Som navnet sier, så er rundstykkene fri for elting og knaing. Det eneste man behøver å gjøre er å blande sammen ingrediensene og røre sammen den våte deigen. Deigen krever lang hviletid, så litt planlegging må til. Resultatet blir saftige rundstykker med sprø skorpe. Deigen kan lages på noen minutter om morgenen på juleaften, og stå over natten til første juledag. Da kan man overraske med ferske rundstykker til frokost.

SONY DSC
SONY DSC Eltefrie rundstykker

500 g grovbakstmel hvete og rug (Kan erstattes med totalt 500 g av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug)

50 g solsikkekjerner

50 g sesamfrø

½ ts tørrgjær

1 ts salt

4 dl romtemperert vann

Solsikkekjerner til pynt

 

  1. Bland alle ingrediensene med unntak av vann i en bolle og rør sammen. Ha vannet oppi bollen og rør deigen sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske klissete. Tilsett mer vann eller mel om du ser at deigen er alt for klissete eller fast.
  1. Dekk bollen med plastfolie og la deigen deigen stå på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
  1. Strø mel utover kjøkkenbenken og ha deigen oppå. Strekk deigen ut med hendene til et rektangel og brett deigen inn mot midten et par ganger.
  1. Legg deigen med brettekanten ned mot kjøkkenbenken og la den etterheve under et kjøkkenhåndle i ca 30 minutter.
  1. Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever. Sett inn et stekebrett eller bakestein/pizzastein i ovnen.
  1. Når deigen er ferdig med å etterheve deles deigen opp i 10-12 biter. Pensle rundstykkene med litt vann og ha over solsikkefrø. Sett rundstykkene på det varme stekebrettet eller steinen og sett rett inn i ovnen igjen.
  1. Rundstykkene stekes i 10-15 minutter. Avkjøles før servering.

SONY DSC
SONY DSC


Grovt grytebrød

  • Skrevet 23.11.2015 klokka 12:01
  • Kategori: Brød

Hei,

Da er det mandag igjen, og starten på en ny uke! Jeg er en stor fan av nybakt brød. I dag vil jeg dele en oppskrift på et saftig og sprøtt grovbrød. Jeg lagde brødet i en jerngryte. Det gjør det ekstra saftig med en sprø skorpe, i tillegg ser det lekkert ut. I oppskriften har jeg brukt hvetegrøpp. Det er et hveteprodukt uten tilsetningsstoffer hvor hele hvetekorn er malt til mel. Hvetegrøpp er grovere enn sammalt hvete, og jeg synes det gjør brødet enda saftigere!

Grovt grytebrød

Dette gir 1 stort brød

5 dl vann

2 dl hvetegrøpp (Kvelde Mølle)

0.75 dl solsikkekjerner

0.75 dl store havregryn

3 ss rapsolje

3.5 dl yoghurt naturell

¼ - ½ bit fersk gjær

2 dl vann

1 ½ ts salt

300 gram sammalt spelt grov

600-700 gram siktet speltmel eller hvetemel

Gryte/form med lokk (22-26 cm i diameter), som tåler 250 grader

Solsikkekjerner/ havregryn til å dekke bunnen av gryta

 

Framgangsmåte:

  1. Bland hvetegrøpp, solsikkekjerner og havregryn i en kjele og tilsett vann.
  2. Kok opp, og la det hele småkoke under lokk i ca 15 minutter til en tykk grøt.
  3. Avkjøl grøten.
  4. Tilsett olje og yoghurt til grøten, og bland godt.
  5. Tilsett sammalt spelt og siktet spelt (eller hvetemel om du velger å bruke dette) i en stor bakebolle.
  6. Tilsett salt og gjær i små biter til bakebollen.
  7. Tilsett grøten og 3 dl vann til bakebollen, og elt det hele godt i ca 10 minutter.
  8. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-20 timer.
  9. Ca en halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 °C og setter samtidig inn gryta/formen (med lokk) som du skal steke brødet i. Det er viktig at formen/gryta og lokket du skal steke i tåler 250 °C varme. Jeg brukte en støpejernsgryte, men har du ikke det kan du benytte andre typer ildfaste former med lokk. Dobbelt lag med aluminiumsfolie kan eventuelt benyttes som lokk.
  10. Når ovnen og gryta er varm, drysses solsikkekjerner eller havregryn i bunnen av gryten. Dette for at brødet skal slippe lett fra gryta etter at det er ferdig stekt.
  11. Hell deigen direkte fra bakebollen og ned i den varme gryten. Stek brødet på nederste rille i ovnen ved 250 °C i 30 minutter med lokket på. Fjern deretter lokket, og stek brødet videre i ca 15 minutter til brødet har fått en gyllen og fin farge.
  12. Du kan teste om brødet er ferdig stekt ved å banke på brødet. Avgir bankingen en "hul" lyd er det ferdigstekt.
  13. Hvelv brødet ut av gryten, og avkjøl brødet på en rist.



ENJOY!

Rundstykker på under 30 minutter!

  • Skrevet 27.10.2015 klokka 15:56
  • Kategori: Brød

Hei!

Her kommer en oppskrift på raske og gode rundstykker som jeg lager ofte. De egner seg godt til frokost, lunsj, som tilbehør til middag og til kvelds. Jeg er glad i gjærbakst, men det er ikke alltid jeg har den tiden som trengs. Så disse raske kornrundstykkene er gode å ty til. På under 30 minutter har du ferske og næringsrike rundstykker. Deigen trenger ingen elting eller heving, så alt du trenger å gjøre er å røre sammen deigen.

Raske kornrundstykker (Gir 8 stk)

2 stk egg

1 boks cottage cheese (250 g) - Kesam kan også brukes

150 gram havregryn

15 gram chiafrø

30 g sesamfrø

30 g solsikkefrø

1 ts bakepulver

En klype salt

 

Forvarm ovnen til 200 grader. Ha alle ingrediensene sammen i en bolle. Bruk en stavmikser og bland sammen røren til den blir jevn. Deigen skal være litt klissete. Fukt hendene med vann og form deigen til 8 rundstykker på en stekeplate dekket med bakepapir. Stekes på midterste rille i ca 20 minutter til rundstykkene er gylne. 





Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits