Supergod julelunsj

 • Skrevet 25.12.2016 klokka 16:14
 • Kategori: Bakst

Hei, 

God jul! Hos oss er det tradisjon med julelunsj i julen. Det er et av julens høydepunkt å komme inn fra skitur og nyte en god lunsj med familien. Her er tips til et komplett lunsjbord! Lunsjbordet gir gode omega-3 fettsyrer gjennom laksen og karbohydrater gjennom havregryn-cupcakes, rundstykker og knekkebrød. Man får også proteiner fra yoghurt og cottage cheese i rundstykkene og havregryn-cupcakes. Andre viktige kilder som fylles er antioksidanter gjennom blåbærgløgg og mange vitaminer og mineraler fra syltetøy, frukt, grønnsaker og frø og korn fra rundstykker og knekkebrød. Det meste kan ordnes på forhånd og oppbevares i kjøleskapet. God lunsj! 

SONY DSC Lakserull er både næringsrikt, raskt å lage og utrolig godt! Det gjør seg med litt friske farger på lunsjbordet. Det lønner seg å lage et stort fat, for de pleier å forsvinne fort. Oppskrift på lakserullene finner du her.

SONY DSC Havregryn-cupcakes med yoghurt og frukt eller pepperkakestrø. Disse tror jeg blir populære på lunsjbordet. De er noe nytt og spennende. Det smaker som rene desserten i tillegg til at de inneholder flere av de gode næringsstoffene som kroppen trenger for å yte lenge og bra. Oppskriften finner du her.


SONY DSC Ferske rundstykker løfter lunsjen! De er proppfulle av gode næringsstoffer som gjør at man holder i mange timer. Oppskriften finner du her.

Knekkebrød kan være et godt tillegg til rundstykkene. Jeg pleier alltid å lage en stor batch før juleferien, så jeg har gjennom hele julen. Det er så lettvint og godt å ta seg et knekkebrød hvis man er sulten. Oppskrift på knekkebrød her.


SONY DSC Rundstykker og knekkebrød trenger pålegg, og det meste smaker godt på nystekte rundstykker. Til julebrunsjen vil jeg anbefale et deilig syltetøy i julens farger: bringebærsyltetøy med honning og chia. Syltetøyet er lagd på naturens søtning, honning. Jeg er opptatt av et variert kosthold, og derfor er det fint å kunne bytte ut raffinert sukker i noe av maten med naturens søtning, honning. Selv om jeg har byttet ut sukker med honning i dette syltetøyet synes jeg den er utrolig god på smak. Syltetøyet finner du her.


SONY DSC Gløgg er selve juledrikken. I desember i fjor delte jeg en oppskrift på blåbærgløgg med dere. Den er rene antioksidantbomben som gir immunforsvaret et ekstra boost nå i vintermørket. Blåbærgløggen er en av de beste jeg har smakt. Oppskrift finner du her.

 SONY DSC Spis en regnbue! En fruktsalat slår sjelden feil. Det smaker godt og frisker opp lunsjbordet med sine flotte farger. Miks det du har i kjøleskapet.Tips finner du her.

GOD JUL!

 • Skrevet 24.12.2016 klokka 13:42
 • Kategori: Bakst

GOD JUL!


  

Reinsdyr pannekaker

 • Skrevet 23.12.2016 klokka 08:30
 • Kategori: Bakst

God morgen! I dag er det lille julaften og jeg har startet dagen med reinsdyr pannekaker i dag. Nå skal jeg ut på skitur før treet skal pyntes. GOD JUL!

SONY DSC

SONY DSC
Reinsdyr pannekaker (2 stk reinsdyr pannekaker)

2 stk egg

2 dl havremel

2 dl havregryn

1 ss fiberhusk (kan sløyfes)

1 ts bakepulver

1 ss honning

3 dl melk

Reinsdyr 1: Bacon, marshmellow, mørk sjokolade knapper, frossen bringebær

Reinsdyr 2: Banan, frossen blåbær, frossen bringebær

 

Bland alle ingrediensene i en bolle. Fiberhusk gjør pannekakene ekstra saftige, men kan også sløyfes. Rør alt sammen og stek i en stekepanne med olje eller smør. Lag to litt større som er ansiktet og to mindre til nese. Skjær ut ører av noen av pannekakene. Velg reinsdyr 1 eller 2 og lag reinsdyr pannekaker. Serveres nystekte!

SONY DSC

SONY DSC

Julenisse havregrøt

 • Skrevet 20.12.2016 klokka 08:00
 • Kategori: Bakst

Hei,

Nå begynner det å nærme seg julaften. Jeg har planlagt en hardøkt på ski på julaften, så da tenkte jeg å starte dagen med en varm julenisse havregrøt for å være klar for hardøkt.

SONY DSC
JULENISSE HAVREGRØT

2 dl havregryn

4-5 dl melk/vann

En klype salt

Jordbær

Rosiner

Gresk yoghurt naturell

Frossen bringebær

 

Bland havregryn, melk/vann og salt i en kjele. Kok opp og la det småkoke i 3-5 minutter. Rør om nå og da. Ha grøten over i en bolle og smør yoghurt naturell til skjegget og kanten på nisseluen. Vask og del jordbær i to. Lag nisseluen av jordbærene. Lag nese og munn med rosiner og en frossen bringebær til nese. Skivet jordbær fungerer også som nese. Pynt med en liten dæsj yoghurt naturell på toppen av lua, så du får på dusken. 

SONY DSC


 

OPPSKRIFTER TIL JULEFERIENS FILMKVELDER + FILMTIPS

 • Skrevet 18.12.2016 klokka 13:11
 • Kategori: Bakst

Hei, 

Jeg er ikke personen som ser mye på film, men i julen synes jeg det er koselig å krype under et teppe og se film med familien. Til filmen synes jeg en varm kopp kakao, pepperkaker og klementiner hører til. Da er julestemningen sikret! Det finnes så mange koselige julefilmer. Her er mine favoritter som jeg kan se gang på gang. Sammen med filmene har jeg lagt ved oppskrifter på hva jeg kunne tenkt meg til filmen. Håper det faller i smak!

Hvilke filmer får deg i julestemning?

Polarekspressen

Love Actually

The Santa Claus

Tre nøtter til Askepott

Home Alone

Flåklypa Grand Prix


VARMENDE: Sjokoladepinner eller varm kakao, gløgg eller chai latte

KNASENDE: Pepperkakerhjemmelaget bounty-sjokolade, honningristede mandler, kransekakekuler, rudolf julebrownies

KALDT: Frozen yogurt bites

FRISKT: Juletre av frukt, eplesandwich, fruktfat, oppskåret appelsiner, fruktsalat i kopp, klementiner

Raske og sunne middager for hektiske førjulsdager

 • Skrevet 14.12.2016 klokka 11:50
 • Kategori: Bakst

Hei, 

Det kan være mye å gjøre de siste ukene før jul, men det trenger ikke gå utover middagen. Her er tips til raske og sunne middager for de hektiske førjulsdagene. Trykk på bildet eller linkene for å komme til oppskriftene. God førjuls- og middagstid!  

SONY DSC
Pastasalat med kylling

SONY DSC
Rask lasagne  


Søtpotet nachos

SONY DSC
Teriyakilaks med mangosalat og couscous

SONY DSC
Tomatsuppe med smilende egg

SONY DSC
Laksewrap

SONY DSC
Tortillapizza på 10 minutter

LUCIADAGEN

 • Skrevet 13.12.2016 klokka 07:00
 • Kategori: Bakst

St.Lucia! I dag er det Luciadagen. Det er ikke for sent å bake lussekatter enda. Oppskrift på deilige lussekatter med safran og marsipan finner du her. Form lussekattene til en krone og prøv en ny variant på snurringen som jeg har gjort!  

 

 

Julelunsj

 • Skrevet 12.12.2016 klokka 22:05
 • Kategori: Bakst

 SONY DSC

SONY DSC

Hei, 

Luke nr 12 - halvveis til julaften! Dagens oppskrift er en morsom julelunsj, snømann-knekkebrød med en fargerik salat. 


Snømann-knekkebrød med fargerik salat

Hjemmelaget knekkebrød (eller knekkebrød med blåbær

2 stk Babybel ost

Rosiner til øyne, munn og knapper

Drue til skjerf (resten til salaten)

1 stk gulrot til nese (resten til salaten)

Eple til hatt (resten til salaten)

Pastinakk eller annen rotgrønnsak til armer (resten til salaten)

 

Fargerik salat

En håndfull spinat

Røtgrønnsaker om ønskelig (rødbete, pastinakk eller annen type)

Cherrytomater

Druer

 

FREMGANGSMÅTE: 

Bruk Babybel-osten som kropp til snømannen og legg oppå knekkebrødet. Bruk rosiner som øyne og knapper. Skjær eple til en hatt. Skjær en liten bit av gulroten til nese. Lag skjerf av druer og armer av pastinakk eller annen grønnsak eller ost. Lag en salat av det du ønsker og nyt en julelunsj! 

SONY DSC

 

Bak lussekatter til tirsdag

 • Skrevet 10.12.2016 klokka 10:35
 • Kategori: Bakst

Hei,

På tirsdag er det 13 desember og Luciadagen. Jeg husker godt da jeg selv gikk luciatog på barneskolen i hvit lang kappe og med lys i hånden. Etter toget kom foreldre rundt i klasserommene med deilige lussekatter. Jeg har tatt utgangspunkt i bakeren i Lom, Morten Schakenda, sin gode bolleoppskrift. Jeg har byttet ut kardemomme med safran. I bollene er det også gjemt et deilig fyll av revet marsipan. Boller, safran og marsipan - en fantastisk kombinasjon.


Lussekatter med safran og marsipan

Gir ca 27-30 lussekatter

1 kg hvetemel

5 dl melk

150 g sukker

1 ts salt

0,75 g safran

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør, i terninger

Rosiner

100-120 g revet marsipan

1 egg til pensling

 

 1. Ha 1 dl melk i en kjele og varm opp. Tilsett safranen og sett til side. La det stå i 15-20 minutter for å trekke ut fargen.
 1. Imens safranen godgjør seg i melken, ha alle ingrediensene unntatt smør rosiner og marsipan. Smuldre opp gjæren i bakebollen.
 1. Tilsett de resterende 4 dl melk til kjelen og varm opp til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Tilsett melken og elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
 1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint an å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1 time. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
 1. Strø mel på kjøkkenbenken og del deigen i fem biter. Ta en bit og kjevle ut til en firkant. Ha marsipan på halve, og brett den andre halve delen over. Kjevle litt over og del i fem biter på langs. Hold i hver ende og snurr motsatt vei av hverandre og surr begge sidene inn mot midten.
 2. Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse.
 1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til lussekattene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er stekeovnen sine stekeegenskaper.
 1. Avkjøl bollene på rist og NYT!

Lussekattene er best nystekte, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Lussekattene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta lussekattene opp, og la de tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering: sett ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk lussekattene med aluminiumsfolie og varm de i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni! 

Smeltet snømann havrecookies

 • Skrevet 08.12.2016 klokka 17:01
 • Kategori: Bakst

Hei,

Luke 8 i oppskriftskalenderen! Smeltet snømann havrecookies med bare to ingredienser og mange bonusingredienser som man kan legge til og lage sine egne favoritt-cookies.

SONY DSC

SONY DSC
Smeltet snømann havrecookies (12-16 cookies)

2 store bananer

180 gram havregryn eller havremel

Smeltet snømann: Melis, smeltet hvit sjokolade, yoghurt naturell, smeltet mørk sjokolade, salte stenger, marshmellow, godteri eller tørket frukt til knapper

 

Tillegg/fyll:

 • Mørk sjokolade
 • Vaniljeekstrakt/vaniljessens
 • Frø fra vaniljestang
 • Peanøttsmør
 • Syltetøy
 • Sjokoladepålegg
 • Nøtter (mandler, valnøtter, pekannøtter, hasselnøtter, peanøtter)
 • Kokosflak eller kokosmasse
 • Tørket frukt (rosiner, aprikos, tranebær)
 • Krydder (kanel, kardemomme, julekrydder) 
 1. Forvarm ovnen til 175 grader.
 2. Kjør havregryn i en food prosessor i noen sekunder til det er blitt til mel. Det trenger ikke være helt finmalt.
 3. Mos banan i en bakebolle. Tilsett melet av havregryn og bland til alt er godt blandet. Tilsett litt av favorittfyllet ditt hvis du ønsker. Jeg tilsatte en liten håndfull hakket mørk sjokolade.
 4. Bruk en spiseskje til å ha kjeksene på et stekebrett med bakepapir. Trykk litt late og stek i 10-15 minutter. La de avkjøles på et brett. Lag et ansikt til smømannen på en  marshmellow med smeltet mørk sjokolade og godterinese. Når kjeksen er avkjølt, ha på melisglasur, yoghurt naturell eller smeltet hvit sjokolade. Legg på marshmellow-hodet og pynt kroppen med salte stenger (armer) og godteri eller tørket frukt (knapper).
 5. Ha havrecookiesene som ikke blir spist opp i en tett beholder eller i fryseren. De holder noen dager i en tett beholder.

SONY DSC

RUDOLF JULEBROWNIES

 • Skrevet 07.12.2016 klokka 12:30
 • Kategori: Bakst

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Jeg liker enkle og gode juledesserter som er morsomme for alle. Ha det gøy med dekoreringen!

 

RUDOLF JULEBROWNIES

3 egg

320 gram sukker 

200 gram smør, melange

160 gram hvetemel 

4-5 strøkne ss kakao, originalkakao

2 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt

 

Salte stenger

Røde Non-stop

Marshmallow

Smeltet mørk sjokolade

 

TIPS! Hvis du ønsker hjerteform eller annen form på browniesene, kan man bruke en pepperkakeform. Det går også an å bruke en av annen farge non stop til øyne, feks svarte. 

 

 1. Pisk sammen egg og sukker for hånd. Smelt smør og hell i blandingen mens du rører hele tiden. Tilsett bakekakao, vaniljesukker og hvetemel og rør godt rundt til du har en glatt og fin røre. Smør en rund form med smør. Ha den seigtflytende røren i formen. Stekes på 175 grader varmluft i ca 15 minutter (går også greit med over-og undervarme, da tar det litt lenger tid(20 minutter)). Test med en tannpirker, den skal komme ut ren. La kaken avkjøle.
 2. Skjær kaken i fire, og deretter i fire igjen, så det blir 8 biter. Del marshmallow i små firkantbiter. Smelt sjokolade og tegn øyne på marshmallow. Del de salte stengene i to og sett i enden av hver kakebit som gevir/horn. Bruk røde non-stop som nese og marshmallow-øyne. 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC 

Snømann havregrøt

 • Skrevet 06.12.2016 klokka 07:05
 • Kategori: Bakst

Heihei,

Jeg starter alltid dagen med en varm havregrøt med masse deilig topping, og denne gangen har jeg pyntet den til jul med en snømann av yoghurt, blåbær, rosiner, jordbær og salte stenger. Havregrøt gir fulle lagre og en bra start på dagen! Da er jeg klar for hva som helst. Enten det er en langtur, hardøkt, styrketrening eller en full dag med lesing.

SONY DSC
Snømann havregrøt

2 dl havregryn

4-5 dl melk/vann

En klype salt

Gresk yoghurt naturell

Blåbær og tyttebær

Salte stenger

Rosiner

Jordbær

 

Bland havregryn, melk/vann og salt i en kjele. Kok opp og la det småkoke i 3-5 minutter. Rør om nå og da. Ha grøten over i en bolle og smør yoghurt naturell til kroppen til snømannen. Lag armer av salte stenger, øyne av blåbær, knapper av tyttebær eller blåbær, munn av kuttet rosiner, nese av jordbær og hatt av rosiner. 

SONY DSC

 

Honningristede mandler

 • Skrevet 04.12.2016 klokka 10:00
 • Kategori: Bakst

God søndag!

Dagens oppskrift er superenkle honningristede mandler! Godt som snacks i julen, i salater eller over yoghurten.

SONY DSC
Honningristede mandler

200 gram mandler

1 ss olje (eller smør)

2 ss honning

½ ts salt

20 gram brunt sukker

1 ts kanel

Evt 1 ts vaniljeekstrakt

 

 1. Forvarm ovnen til 200 grader over- og undervarme. Ha mandlene på et stekebrett med bakepapir og la de ristes i ovnen i ca 10 minutter til du kjenner duften av ristede mandler.
 2. Ha honning, olje, salt og kanel i en kjele og kok opp. Ha i mandlene og la det stå i noen minutter til alt er godt blandet.
 3. Ha mandlene på et stekebrett og avkjøl.
 4. Ha mandlene i en pose og tilsett det brune sukkeret. Rist godt, så alt er godt blandet. NYTES :)

SONY DSC

SONY DSC

Julenisse-pannekake på 5 minutter

 • Skrevet 01.12.2016 klokka 10:50
 • Kategori: Bakst

1 desember! Jeg kjører i gang med en oppskriftskalender her på bloggen i desember, og først ut er julenisse-pannekake. Bananpannekakene har vært en av bloggens mest populære oppskrifter, og er noe jeg ofte lager til lunsj etter trening. Nå er bananpannekakene pyntet til jul. Det vil komme en ny oppskrift på bloggen hver dag frem til julaften, så følg med! Jeg har også flere juleoppskrifter fra i fjor. For eksempel tips til spiselig adventsgave eller julegave. Flere oppskrifter finner du under oppskrift og kategorien jul. 

SONY DSC
Julenisse-pannekake (Gir 1 stk julenisse)

1 stk banan

1 dl havregryn

2 stk egg

Topping: Jordbær, gresk yoghurt naturell, smeltet mørk sjokolade, marshmellow

 

 1. Miks alt i en blender og hell til en stor pannekake i stekepanne med olje eller smør. Stek til den har fått en fin farge.
 2. Vask og del jordbær i to. Smør utover gresk yoghurt naturell til skjegget og kanten på nisseluen som bildet viser. Lag nisselue med jordbærene. Skjær en skive av et av jordbærene til nese. Smelt litt mørk sjokolade i en panne eller vannbad. Bruk en tannpirker og lag øyne og munn til julenissen. Server!


 

Første pepperkakedag

 • Skrevet 27.11.2016 klokka 07:50
 • Kategori: Bakst

Hei, 

I dag er det første søndag i advent. Kanskje noen som har tenkt til å begynne med julebaksten i dag? Da har jeg et tips på supergode pepperkaker! Det er noe eget med å lage hjemmelaget pepperkakedeig. Pepperkakene smaker ekstra godt, og i tillegg fyller man huset med en fantastisk julelukt fra krydderne. Skikkelig julestemning! Pepperkaker er min favoritt i julen. Pepperkakene kommer tidlig i butikken, men jeg har alltid prøvd å vente til 1 desember eller første søndag i advent med å bake eller spise pepperkaker. Jeg har ofte pepperkaker med på langturer i desember. Det er topp å spise både under og etter trening! Denne oppskriften har jeg fått av bestemoren min. God bakst :)

SONY DSC
Bestemors pepperkaker 

250 g lys sirup

150 g sukker

1 ts malt ingefær

½ - ¾ ts malt nellik

3 ts kanel

1 ts kardemomme

150 g smør

1 egg

2 ts natron

500-600 g hvetemel

 

Framgangsmåte:

 1. Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok. Tilsett malt ingefær, malt nellik, kanel og kardemomme, og rør godt sammen. Nyt den deilige duften som brer seg på kjøkkenet!
 2. Rør inn natron i sirupsblandingen. Rør fort sammen. Blandingen blir nå lysere og skummer/eser litt.
 3. Ha det kalde smøret i en bakebolle.
 4. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Mye røring skal til, så dette kan bli en skikkelig styrkeøkt!
 5. Visp egget lett sammen, og rør det inn i blandingen. Tilsett deretter hvetemel, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
 6. Hvis deigen har ligget over natten, ta den ut noen timer før du skal bruke den. Ta ca ¼ av deigen om gangen på et lett melet bakebord. Kjevle ut til den tykkelsen du ønsker, og stikk ut pepperkaker i ulike størrelser og fasonger. Legg kakene forsiktig på et bakepapirkledt stekebrett.
 7. Stek pepperkakene midt i ovnen ved 200-225 °C på over- og undervarme. Pepperkakene er ferdigstekt etter ca 7-10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist.
 8. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks. Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite).

TIPS! For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig. Hvis ulik størrelse er det viktig å følge med for å vurdere om noen av de minste skal tas ut før de største pepperkakene.

Tips til julebrunsjen

 • Skrevet 20.12.2015 klokka 20:15
 • Kategori: Bakst

Hei,

Ikke mange dagene igjen til jul nå. Hos oss er det tradisjon med julebrunsj første juledag. Det er et av julens høydepunkt å komme inn fra skitur til et bord fylt av masse god mat. Jeg synes det er koselig å ordne litt ekstra til brunsjen, så det blir noe spesielt man husker. For eksempel kan man lage lakserull, havregryn-cupcakes med yoghurt og frukt, raske rundstykker, knekkebrød, bringebærsyltetøy med chia og honning, blåbærgløgg og fruktsalat. Det meste kan ordnes på forhånd og oppbevares i kjøleskapet. 

SONY DSC Lakserull er både næringsrikt, raskt å lage og utrolig godt! Det gjør seg med litt friske farger på lunsjbordet. Det lønner seg å lage et stort fat, for de pleier å forsvinne fort. Oppskrift på lakserullene finner du her.

SONY DSC Havregryn-cupcakes med yoghurt og frukt eller pepperkakestrø. Disse tror jeg blir populære på lunsjbordet. De er noe nytt og spennende. Det smaker som rene desserten i tillegg til at de inneholder flere av de gode næringsstoffene som kroppen trenger for å yte lenge og bra. Oppskriften finner du her.


SONY DSC Ferske rundstykker løfter lunsjen! Mine favoritter er de raske rundstykkene jeg delte med dere i oktober. De proppfulle av gode næringsstoffer som gjør at man holder i mange timer. Oppskriften finner du her.

Knekkebrød kan være et godt tillegg til rundstykkene. Jeg pleier alltid å lage en stor batch før juleferien, så jeg har gjennom hele julen. Det er så lettvint og godt å ta seg et knekkebrød hvis man er sulten. Oppskrift på knekkebrød her.


SONY DSC Rundstykker og knekkebrød trenger pålegg, og det meste smaker godt på nystekte rundstykker. Til julebrunsjen vil jeg anbefale et deilig syltetøy i julens farger: bringebærsyltetøy med honning og chia. Syltetøyet er lagd på naturens søtning, honning. Jeg er opptatt av et variert kosthold, og derfor er det fint å kunne bytte ut raffinert sukker i noe av maten med naturens søtning, honning. Selv om jeg har byttet ut sukker med honning i dette syltetøyet synes jeg den er utrolig god på smak. Syltetøyet finner du her.


SONY DSC Gløgg er selve juledrikken. I desember delte jeg en oppskrift på blåbærgløgg med dere. Den er rene antioksidantbomben som gir immunforsvaret et ekstra boost nå i vintermørket. Blåbærgløggen er en av de beste jeg har smakt. Oppskrift finner du her.

 SONY DSC Spis en regnbue! En fruktsalat slår sjelden feil. Det smaker godt og frisker opp lunsjbordet med sine flotte farger. Miks det du har i kjøleskapet.Tips finner du her.

 

Et komplett lunsjbord! Lunsjbordet gir gode omega-3 fettsyrer gjennom laksen og karbohydrater gjennom havregryn-cupcakes, rundstykker og knekkebrød. Man får også proteiner fra yoghurt og cottage cheese i rundstykkene og havregryn-cupcakes. Andre viktige kilder som fylles er antioksidanter gjennom blåbærgløgg og mange vitaminer og mineraler fra syltetøy, frukt, grønnsaker og frø og korn fra rundstykker og knekkebrød. 

 

Juletre av pepperkaker

 • Skrevet 19.12.2015 klokka 12:52
 • Kategori: Bakst

Hei,

Pepperkaker hører julen med. Jeg har ofte pepperkaker i drikkebeltet på langturer i desember. Topp å spise både under og etter trening. I tillegg til å spise pepperkakene er det også morsomt å dekorere de. Det har alltid vært stor stas å pynte pepperkakene med glasur og godterier. De siste årene har vi lagd juletre av pepperkaker som vi har dekorert med melis. Her er det bare å bruke fantasien.  

SONY DSC

SONY DSC Juletre av pepperkaker

Pepperkaker - oppskrift her

Stjerneformet pepperkakeformer i ulike størrelser

Melisglasur: 1 eggehvite, 3,5 dl melis og ¼ ts sitronsaft

Pynt etter ønske

 

 1. Lag pepperkakestjerner i ulike størrelser og la de avkjøles. 
 1. Ha eggehviten i en bolle og visp til den blir hvit og luftig. Tilsett sitronsaft.
 1. Sikt inn melis gradvis til glasuren er fast. Ha glasuren i en gjennomsiktig pose med et lite hull på enden eller lag et kremmerhus av matpapir.
 1. Sprøyt glasur mellom hvert av lagene på stjernene. Det er viktig at pepperkakene er avkjølt. Pynt juletreet som du ønsker. Hvis du ønsker ulike farger kan du tilsette konditorfarge til glasuren.


 

Kransekakekuler

 • Skrevet 16.12.2015 klokka 16:05
 • Kategori: Bakst

Heisann!

Her kommer en litt annen variant av kransekakestengene. Jeg er veldig glad i kransekakestenger, så da er det midt i blinken med søte og små kransekakekuler. Kransekakekulene kan pakkes i cellofan med en sløyfe og gis bort til jul. Spiselige julegaver er så koselig å få. Disse kransekakekulene er myke inni og sprø utenpå. Følg med i morgen, da kommer det et innlegg med tips til spiselige julegaver. 

SONY DSC

SONY DSC Kransekakekuler 

Oppskriften gir ca 30 kransekakekuler 

Kulene:

500 g hjemmelaget eller kjøpt kransekakemasse (Hjemmelaget deig lages av mandler, eggehviter og melis, men krever at deigen lages minst en dag før den skal trilles ut)

Glasur:

1 eggehvite

3,5 dl melis

¼ ts sitronsaft

Dekor:

Små muffinsformer til å ha kulene i

 

 1. Forvarm ovnen til 200 grader. Del kransekakemassen i biter og trill ut små, runde kuler. Ha kulene på en bakepapirkledd stekeplate og sett kakene inn midt i ovnen. La de steke i 7-10 minutter, men følg med. Kulene skal være myke inni og sprø utenpå, så pass på at de ikke stekes for lenge. De er ferdig når de er lett gyldne på kantene og toppen. La kakene avkjøles.
 1. Ha eggehviten i en bolle og visp til den blir hvit og luftig. Tilsett sitronsaft. Sikt inn melis gradvis til glasuren er fast. Ha glasuren i en gjennomsiktig pose med et lite hull på enden.

 2. Sprøyt glasur på hver av kulene. Det er viktig at kulene er kalde. Det går også an å dyppe bunnen av kulene i mørk sjokolade om man ønsker det.

 3. Hvis du vil gi de bort i gave er det fint å sette de i små muffinsformer og pakke inn i cellofan.

 

Kransekakekulene oppbevares i en tett boks i et kaldt rom eller kjøleskap for å holde på den myke konsistensen inni. Kulene kan også fryses. SONY DSC

SONY DSC

Mandel og honningkaker

 • Skrevet 12.12.2015 klokka 16:20
 • Kategori: Bakst

Hei,

Deilige julekaker som man kan fylle med honning, syltetøy, nøtter eller hva man måtte ønske. Jeg prøvde meg på en litt sunnere variant denne gangen. I oppskriften brukte jeg blant annet mandler, sammalt hvete og honning. Småkakene var veldig gode på smak og anbefales nå i julen.

 

SONY DSC
SONY DSC
Mandel og honningkaker

 

140 g hele mandler

160 g sammalt hvete

125 g hvetemel

1 ts bakepulver

½ ts salt

150 g honning

60 g lønnesirup (Ha eventuelt i 210 g honning istedenfor lønnesirup)

7 ss raspolje

4 ss smør, romtemperert

1 stort egg

1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljeessens

 

 1. Ha mandlene i en foodprosessor til de er finmalt til mandelmel.
 1. Ha mandelmelet i en stor bakebolle og tilsett mel, bakepulver og salt. Rør sammen.
 1. Miks honning, smør og olje med en stavmikser eller i foodprosessor. Tilsett egg og vanilje og miks videre til alt er blandet.
 1. Tilsett blandingen i bakebollen med de tørre ingediensene og rør godt sammen. La deigen ligge kaldt i kjøleskapet i ca 1 time.
 1. Forvarm ovnen til 175 grader. Sett frem to bakepapirkledde stekebrett. Bruk en skje til å lage små baller som du legger på stekebrettet. Trykk de runde ballene ned i midten av hver cookies, så det blir et hulrom.
 1. Stekes i 10-15 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist.
 1. Kjeksene kan fylles med honning, lemon curd, flytende karamell, syltetøy eller nøtter og rosiner.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Lussekatter med safran og marsipan

 • Skrevet 11.12.2015 klokka 11:10
 • Kategori: Bakst

Hei!

På søndag er det 13 desember og Luciadagen. Jeg husker godt da jeg selv gikk luciatog på barneskolen i hvit lang kappe og med lys i hånden. Etter toget kom foreldre rundt i klasserommene med deilige lussekatter.

Jeg har tatt utgangspunkt i bakeren i Lom, Morten Schakenda, sin gode bolleoppskrift. Jeg har byttet ut kardemomme med safran. I bollene er det også gjemt et deilig fyll av revet marsipan. Boller, safran og marsipan  - en fantastisk kombinasjon.  SONY DSC
SONY DSC
Lussekatter med safran og marsipan

Gir ca 27-30 lussekatter

 

1 kg hvetemel

5 dl melk

150 g sukker

1 ts salt

0,75 g safran

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør, i terninger

Rosiner

100-120 g revet marsipan

1 egg til pensling

 

 1. Ha 1 dl melk i en kjele og varm opp. Tilsett safranen og sett til side. La det stå i 15-20 minutter for å trekke ut fargen.
 1. Imens safranen godgjør seg i melken, ha alle ingrediensene unntatt smør rosiner og marsipan. Smuldre opp gjæren i bakebollen.
 1. Tilsett de resterende 4 dl melk til kjelen og varm opp til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Tilsett melken og elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
 1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint an å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1 time. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
 1. Strø mel på kjøkkenbenken og del deigen i fem biter. Ta en bit og kjevle ut til en firkant. Ha marsipan på halve, og brett den andre halve delen over. Kjevle litt over og del i fem biter på langs. Hold i hver ende og snurr motsatt vei av hverandre og surr begge sidene inn mot midten.

 2. Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse.
 1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til lussekattene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er stekeovnen sine stekeegenskaper.
 1. Avkjøl bollene på rist og NYT!

Lussekattene er best nystekte, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Lussekattene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta lussekattene opp, og la de tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering: sett ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk lussekattene med aluminiumsfolie og varm de i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni! 


SONY DSC

SONY DSC

Kransekakestenger med ny vri

 • Skrevet 08.12.2015 klokka 17:53
 • Kategori: Bakst

Hei,

I dag kommer en ny vri av de klassiske kransekakestengene. Disse kransekakestengene krever ingen steking og er med et deilig fyll av hasselnøtter, sjokolade og rom eller vanilje. En julehit for store og små.
SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC Kransekakestenger med ny vri

Oppskriften gir 16 stk kransekakestenger

 

Marsipantrekk

100 g mandler

4 stk dadler uten stein

 

Fyll

5 stk dadler uten stein

30 g hasselnøtter

4 ss regia orginalkakao

Ca. 2 ts romessens eller 2 ts vaniljeekstrakt (vaniljeessens kan også brukes)

 

Til dypping

40 g mørk sjokolade

 

 1. Start med å lage marsipanen. Ha mandlene i en foodprosessor og kjør til du har grovt mandelmel. Hvis du ønsker finere marsipan, kjør foodprosessoren lenger. Tilsett fire dadler og kjør videre til mandler og dadler er godt blandet. Sett marsipanen i kjøleskapet i 15-20 minutter.
 1. Så over på fyllet. Ha hasselnøtter i en foodprosessor og kjør til grovt mel. Ha i dadler og kakao. Kjør videre til alt er godt blandet. Tilsett enten romessens eller vaniljeekstrakt. Det gir smaken på fyllet. Smak deg til med mengde romessens eller vaniljeekstrakt.
 1. Ha fyllet over på et bakepapir på en benk. Lag en lang og tynn pølse med hendene. Del pølsen i åtte biter og legg til side.
 1. Ta et nytt bakepapir og kjevle ut marsipanen fra kjøleskapet. Bruk et bakepapir eller plastfolie mellom kjevlen og marsipanen. Da er det lettere. Kjevle ut så tynt som mulig.
 1. Legg en bit av fyllet på marsipantrekket og rull marsipanen forsiktig rundt fyllet. Skjær av endene og del den ferdige marsipanen i to, så du sitter igjen med 16 stk kransekakestenger totalt. Gjenta prosessen.
 1. Smelt sjokoladen i et vannbad og dypp endene i sjokolade og sett kaldt i kjøleskapet eller ute. Serveres kalde!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Pepperkakegranola

 • Skrevet 07.12.2015 klokka 18:29
 • Kategori: Bakst

Heisann!

Jeg er en stor tilhenger av hjemmelaget granola. Det er både godt og næringsrikt. Derfor har jeg prøvd meg på en julevariant som passer fint i disse juletider. Granolaen har en deilig smak av pepperkaker! 

SONY DSC Granola er lett å lage. Samtidig er det også sunnere og smaker mye bedre enn kornblandingene man finner i butikken. De fleste kornblandingene i butikken er skjulte sukkerbomber. De inneholder mye sukker og salt. Noen av kornblandingene inneholder like mye sukker som en kjekspakke. Ved å lage egen kornblanding har man kontroll på hva man putter i seg, og det er bare fantasien som setter grenser. Jeg bruker rikelig med nøtter og frø for å forsyne kroppen min med viktige antioksidanter og karbohydrater som holder blodsukkernivået stabilt og sikrer energi til trening. Perfekt til frokost, mellommmåltid, kveld eller til dessert. SONY DSC  SONY DSC Julegranola

250 g havregryn

50 g solsikkekjerner

50 g sesamfrø

50 g gresskarkjerner

70 g mandler

50 g kokosmasse

30 g chiafrø

25 g brunt sukker

1 ss rapsolje

1 ss honning

1 dl eplejuice eller appelsinjuice

2 klyper maldonsalt

Krydder (2 ts kanel, 1 ts nellik, 1 ts ingefær og 1 ts kardemomme)

2 dl rosiner

1 dl tranebær

1 dl kokosflak

 

 1. Forvarm ovnen til 140 grader over- og undervarme. Grovhakk mandler. Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle med unntak av det brune sukkeret. 
 1. Ha appelsinjuice, rapsolje, brunt sukker og honning i en kjele. Varm opp blandingen til alt er oppløst og hell over de tørre ingrediensene. Rør godt sammen.
 1. Ha blandingen over på en stekeplate som er dekket med bakepapir og fordel granolaen jevnt utover.
 1. Stekes midt i ovnen til den har fått en gylden brunfarge, mellom 50-60 minutter. Det lønner seg å røre i blandingen hvert 15-20 minutt for at granolaen skal bli stekt likt overalt. 
 1. La granolablandingen avkjøles før den helles over på et stort glass eller i en boks. Tilsett rosiner, tranebær og kokosflak. Granolaen er holdbar i ca 1 måned. 

SONY DSC

 

 

Bestemors pepperkaker

 • Skrevet 03.12.2015 klokka 15:29
 • Kategori: Bakst

Hei :)

Kanskje noen som har tenkt til å begynne med julebaksten i helgen? Da har jeg et tips på supergode pepperkaker! Det er noe eget med å lage hjemmelaget pepperkakedeig. Pepperkakene smaker ekstra godt, og i tillegg fyller man huset med en fantastisk julelukt fra krydderne. Skikkelig julestemning! Pepperkaker tror jeg må være min favoritt julekake. Jeg har ofte pepperkaker med på langturer i desember. Det er topp å spise både under og etter trening! Denne oppskriften har jeg fått av bestemoren min. God bakst :)

Bestemors pepperkaker 

250 g lys sirup

150 g sukker

1 ts malt ingefær

½ - ¾ ts malt nellik

3 ts kanel

1 ts kardemomme

150 g smør

1 egg

2 ts natron

500-600 g hvetemel

 

Framgangsmåte:

 1. Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok.
 1. Tilsett malt ingefær, malt nellik, kanel og kardemomme, og rør godt sammen.
 1. Nyt den deilige duften som brer seg på kjøkkenet!
 1. Rør inn natron i sirupsblandingen. Rør fort sammen. Blandingen blir nå lysere og skummer/eser litt.
 1. Ha det kalde smøret i en bakebolle.
 1. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret.
 1. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Mye røring skal til, så dette kan bli en skikkelig styrkeøkt!
 1. Visp egget lett sammen, og rør det inn i blandingen.
 1. Tilsett deretter hvetemel, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig.
 1. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
 1. Hvis deigen har ligget over natten, ta den ut noen timer før du skal bruke den. Ta ca ¼ av deigen om gangen på et lett melet bakebord. Kjevle ut til den tykkelsen du ønsker, og stikk ut pepperkaker i ulike størrelser og fasonger.
 1. Legg kakene forsiktig på et bakepapirkledt stekebrett.
 1. Stek pepperkakene midt i ovnen ved 200-225 °C på over- og undervarme.
 1. Pepperkakene er ferdigstekt etter ca 7-10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden.
 1. TIPS! For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig. Hvis ulik størrelse er det viktig å følge med for å vurdere om noen av de minste skal tas ut før de største pepperkakene.
 1. La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist.
 1. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks.
 1. Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite).

Risengrynsgrøt

 • Skrevet 01.12.2015 klokka 11:27
 • Kategori: Bakst

Hei!

1 desember! Desember er endelig i gang, og julen nærmer seg med stormskritt. Risengrynsgrøt hører med i desember, og ekstra morsomt er det med mandel i grøten og marsipangris til premie. Grøten passer til lunsj, middag og kveldsmat.


Risengrynsgrøt

Oppskrift til 4 personer

3 dl grøtris

6 dl vann

15 dl melk (jeg brukte ekstra lett melk)

1/2 ts salt

Evt. 1-2 stk kanelstang og 1 stk vaniljestang

 

1. Kok opp vann og tilsett salt og grøtris. 

2. La grøtrisen koke på svak varme i ca 10 minutter til vannet nesten er kokt inn.

3. Ha i melk og vaniljestang, og la det koke på svak varme under lokk til grøten har tyknet, ca 45-50 minutter.  Rør av og til. Ha i kanelstangen mot slutten av koketiden for å gi smak til grøten.

4. Mandelen legges i kokende vann i noen sekunder for å ta av skinnet. Legg mandelen i den ferdige grøten, og rør rundt.

 

Lag gjerne en stor porsjon. Grøt kan fint varmes opp dagen etter eller lage rislapper etter trening. Oppskrift på rislapper kommer!Første søndag i advent - Juleinspirasjon

 • Skrevet 29.11.2015 klokka 07:45
 • Kategori: Bakst

Hei!

I dag er det første søndag i advent. Da passer det fint med litt julestemning på bloggen gjennom inspirasjonsbilder av tiden som venter! Det er noe spesielt med julen. Tradisjoner, koselige stunder med familie og venner, god stemning, fyr i peisen, gløgg og pepperkaker, lange skiturer og masse god mat. Alle bildene er hentet fra Pinterest. Gleder meg til å dele flere juleinspirerte oppskrifter med dere denne måneden. Jeg kickstarter desember med oppskrift på risengrynsgrøt på bloggen, så følg med :)

Foto: Pinterest

God adventstid!

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 22 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits