Bak lussekatter til tirsdag
Hei,
På tirsdag er det 13 desember og Luciadagen. Jeg husker godt da jeg selv gikk luciatog på barneskolen i hvit lang kappe og med lys i hånden. Etter toget kom foreldre rundt i klasserommene med deilige lussekatter.
Lussekatter med safran og marsipan
Gir ca 27-30 lussekatter
1 kg hvetemel
5 dl melk
150 g sukker
1 ts salt
0,75 g safran
1 stk stort egg
50 g fersk gjær
150 g smør, i terninger
Rosiner
100-120 g revet marsipan
1 egg til pensling
- Ha 1 dl melk i en kjele og varm opp. Tilsett safranen og sett til side. La det stå i 15-20 minutter for å trekke ut fargen.
- Imens safranen godgjør seg i melken, ha alle ingrediensene unntatt smør rosiner og marsipan. Smuldre opp gjæren i bakebollen.
- Tilsett de resterende 4 dl melk til kjelen og varm opp til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Tilsett melken og elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
- Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint an å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1 time. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
- Strø mel på kjøkkenbenken og del deigen i fem biter. Ta en bit og kjevle ut til en firkant. Ha marsipan på halve, og brett den andre halve delen over. Kjevle litt over og del i fem biter på langs. Hold i hver ende og snurr motsatt vei av hverandre og surr begge sidene inn mot midten.
- Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse.
- Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til lussekattene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er stekeovnen sine stekeegenskaper.
- Avkjøl bollene på rist og NYT!
Lussekattene er best nystekte, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Lussekattene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta lussekattene opp, og la de tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering: sett ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk lussekattene med aluminiumsfolie og varm de i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!