Første pepperkakedag

  • Skrevet 27.11.2016 klokka 07:50
  • Kategori: Bakst

Hei, 

I dag er det første søndag i advent. Kanskje noen som har tenkt til å begynne med julebaksten i dag? Da har jeg et tips på supergode pepperkaker! Det er noe eget med å lage hjemmelaget pepperkakedeig. Pepperkakene smaker ekstra godt, og i tillegg fyller man huset med en fantastisk julelukt fra krydderne. Skikkelig julestemning! Pepperkaker er min favoritt i julen. Pepperkakene kommer tidlig i butikken, men jeg har alltid prøvd å vente til 1 desember eller første søndag i advent med å bake eller spise pepperkaker. Jeg har ofte pepperkaker med på langturer i desember. Det er topp å spise både under og etter trening! Denne oppskriften har jeg fått av bestemoren min. God bakst :)

SONY DSC
Bestemors pepperkaker 

250 g lys sirup

150 g sukker

1 ts malt ingefær

½ - ¾ ts malt nellik

3 ts kanel

1 ts kardemomme

150 g smør

1 egg

2 ts natron

500-600 g hvetemel

 

Framgangsmåte:

  1. Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok. Tilsett malt ingefær, malt nellik, kanel og kardemomme, og rør godt sammen. Nyt den deilige duften som brer seg på kjøkkenet!
  2. Rør inn natron i sirupsblandingen. Rør fort sammen. Blandingen blir nå lysere og skummer/eser litt.
  3. Ha det kalde smøret i en bakebolle.
  4. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Mye røring skal til, så dette kan bli en skikkelig styrkeøkt!
  5. Visp egget lett sammen, og rør det inn i blandingen. Tilsett deretter hvetemel, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
  6. Hvis deigen har ligget over natten, ta den ut noen timer før du skal bruke den. Ta ca ¼ av deigen om gangen på et lett melet bakebord. Kjevle ut til den tykkelsen du ønsker, og stikk ut pepperkaker i ulike størrelser og fasonger. Legg kakene forsiktig på et bakepapirkledt stekebrett.
  7. Stek pepperkakene midt i ovnen ved 200-225 °C på over- og undervarme. Pepperkakene er ferdigstekt etter ca 7-10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist.
  8. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks. Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite).

TIPS! For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig. Hvis ulik størrelse er det viktig å følge med for å vurdere om noen av de minste skal tas ut før de største pepperkakene.

Pernille

27.11.2016 kl. 10:40
Så fint bilde. Gleder meg til julebaksten er i gang her :) Ønsker deg en kjempefin første søndag i advent.

Victoria Larsen

27.11.2016 kl. 12:14
ÅHh, så koselig! Håper du får en fin Søndag :-)
Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 22 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits