Store bolleSMIL til farsdagen!

Hei!

I morgen er det farsdag! Da har vi mulighet til å gjøre ekstra stas på våre fedre, og da passer det perfekt å overraske med nybakte boller med SMIL inni.

God gjærbakst er min absolutte favoritt, og jeg har prøvd mange ulike bolleoppskrifter gjennom årene. Gode råvarer og mye kjærlighet til deigen er mine beste tips! Bollene på Bakeriet i Lom er verdens beste etter min mening, og i boken "Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom" fra Aschehoug Forlag deler Morten Schakenda hemmelighetene bak god, søt gjærbakst og oppskrift på boller. Hemmeligheten er å bruke meierismør, helmelk og ferske egg. I tillegg er det viktig å tilsette det kalde smøret i deigen helt på slutten. Da får man en mye strammere deig som det er enklere å jobbe med. Jeg har brukt Morten Schakenda sin oppskrift på bolledeig under.


Boller med SMIL-sjokolade

Oppskriften gir ca 20 boller

 

1 kg hvetemel

5 dl helmelk

150 g sukker

1 ts salt

1 ts kardemomme

1 stk stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør (i terninger)

2 pakker med SMIL sjokolade

1 stk egg til pensling

 

  1. Ha alle ingrediensene unntatt smør og sjokoladen i en bakebolle. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Varm melken til den er fingervarm (25-30 grader). Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i melken. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel dersom deigen er løs.
  1. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter på raskere hastighet. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin, men det går fint å elte for hånd også. Da blir det en skikkelig økt for hendene! Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i 1,5 timer. Lang hevetid gjør deigen mer luftig!
  1. Strø mel på kjøkkenbenken og trill bolledeigen til en pølse. Del deigen i ca. 20-25 biter, avhengig av størrelsen du vil ha på bollene. Form bollene og trykk de flate. Legg 1 bit SMIL-sjokolade i midten av hver bolle. Pakk bollene rundt sjokoladen og trill de til glatte og fine boller.
  1. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la de etterheve til dobbel størrelse.
  1. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til bollene har fått en fin gylden farge og du får en hul lyd når du banker på de under. Vær obs på steketiden, den vil variere etter hvor store bollene er og stekeovnen sine stekeegenskaper.
  1. Avkjøl bollene på rist og NYT!

 

Boller er best nystekt, så hvis ikke alle bollene går med samme dag anbefaler jeg å fryse de ned. Bollene kan fint fryses ned og smake som nystekte igjen. Ta bollene opp, og la bollene tine i romtemperatur i ca. en time før de skal serveres. Rett før servering settes ovnen på ca. 200 grader varmluft. Dekk bollene inn i aluminiumsfolie og varm bollene i 3-5 minutter. Da er de som nystekte igjen, sprø overflate og saftige inni!

Kristin Hjelstuen

Hei!
Mitt navn er Kristin Hjelstuen og jeg er 21 år gammel. Jeg er idrettsutøver i skiskyting på høyt nivå og en matentusiast. Jeg jakter hele tiden etter sunne og gode oppskrifter som gjør at jeg kan yte mer i idretten min. På denne bloggen håper jeg å kunne inspirere til matglede med sunne og velsmakende måltider som er raske og enkle å tilberede.

Search

Bloggdesign

hits